excursii-razvan-pascu

saeco arteCafeaua de dimineata este cel mai frecvent “obicei” pe care il observ in jurul meu. In orice birou as intra dimineata, ma izbeste o aroma puternica de boabe prajite si imi aminteste de ora matinala la care m-am trezit, eu nefiind un mare fan al trezitului devreme. In oras, indiferent de ora, moment si ocazie, prietenii mei nu isi refuza niciodata placerea de a mai savura o cafea.

Pentru mine cafeaua este insa un obicei ce tine strict de vacanta. Probabil ca veti rade cand veti citi asta, dar in vacanta ma inarmez cu energie din cate resurse pot, iar cafeaua nu imi lipseste de la micul dejun tocmai ca sa pot rezista programului dur auto-impus.

In plus, cafeaua este si un fel de ritual pe care am onoarea sa il impartasesc cu diferite persoane pe care le cunosc in vacante. In ordine invers cronologica, o sa incerc sa fac o lista cu cele mai faine “cafele” despre care imi amintesc:

1. Soferul de taxi din Bethlehem, Palestina, care si-a facut timp sa stea cu mine o jumatate de ora si sa imi povesteasca despre cum au fost ultimii ani pentru familia lui, despre ce inseamna sa te trezesti dimineata si sa vezi in fata ferestrei tale un zid imens, despre cum este sa fii captiv in propria ta tara.

2. Cafeneaua din Salonic, in care stateau la cafeaua de dupa-amiaza vreo 10 domni trecuti bine de prima tinerete. Doamnele nu isi aveau locul aici, iar eu ma simteam prea tanar si ne-experimentat ca sa ma alatur lor. Am stat vreo 20 de minute in cafenea, observandu-le gesturile si manierele impecabile.

3. Bubi, bunica maasai pe care am intalnit-o in Tanzania si care m-a invitat la o fiertura de ierburi, foarte dulce. Nu, nu era cafea, dar principiul de a imparti cu celalalt din putinul tau, de a-l invita la un „pahar de vorba” desi nu intelegi de spune, este acelasi.

4. Cafeaua pe care am primit-o pe o barcuta cu care pornisem in explorarea Canalului Beagle, in Ushuaia. Era atat de frig afara si eram atat de inghetati, incat acea cafea a facut cat un calorifer veritabil. La fel s-a intammplat 3 ani mai tarziu si in croaziera de pe fiordurile norvegiene.

5. Cafelele savurate in autocarele Argentinei, in drumul spre Tara de Foc. Am avut drumuri chiar si 30 de ore cu autocarul, iar cafeaua m-a ajutat sa rezist si sa socializez cu oamenii din autocar.

6. Cafeaua transparenta pe care am intalnit-o in SUA si misto-urile pe care le faceam cu totii de cat de mandri erau americanii de cafeaua lor fara gust.

saeco granbaristo

In mod cert pentru mine cafeaua este un produs cu poveste, nu doar o bautura. De asta m-am bucurat sa ma alatur campaniei celor de la Saeco, care in toamna anului trecut au lansat si in Romania GranBaristo, un aparat care prepara 18 sortimente de cafea delicioasa, de “cafenea”, chiar la tine acasa.

Va las mai jos un filmulet de la evenimentul de lansare organizat de Saeco GranBaristo.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!