Datorita jobului pe care il am, calatoresc des atat in Romania, cat si in strainatate, fiind dependent de avion sau masina.
Orice mijloc de transport as folosi, imi place sa pun mereu pe primul loc siguranta.
De aceea, atunci cand conduc masina personala ma ghidez dupa zicala “Cei mai buni soferi sunt cei care ajung intotdeauna in siguranta la destinatie”. Pe acest subiect voi scrie si in acest articol, mai exact despre importanta folosirii cauciucurilor de iarna in timpul sezonului rece.
La inceputul anului, mai exact in februarie, am fost invitat de catre cei de la Michelin in Austria, cu ocazia lansarii noilor cauciucuri Michelin Alpin 5. Pana acum 2 ani foloseam anvelope all season, considerand ca bataia de cap este prea mare pentru cele cateva zile cu zapada din fiecare an din Bucuresti. Gandeam gresit ca imi trebuie cauciucuri de iarna numai atunci cand pe carosabil este zapada. In urma experientei din Innsbruck am aflat insa ca anvelopele de iarna sunt recomandate chiar si cand soseaua este uscata, dar temperatura exterioara scade sub 7 grade. Sub aceasta temperatura cauciucul anvelopelor de vara se intareste, reducandu-se aderenta acestuia.
Conform testelor facute de profesionisti, in conditii de iarna, o anvelopa de vara va frana de pana la 3 ori mai incet si va opri o masina intr-o distanta de pana la 3 ori mai mare decat anvelopele de iarna. Aceste cifre sunt valabile si in cazul accelerarii.
Diferenta medie intre distanta de franare a unei anvelope de iarna si cea a unei anvelope de vara in conditii de drum umed, de la 80 la 0 km/h, respectiv de la 50 la 0 km/h este de 4 metri, respectiv 1,5 metri.
Institutul de Cercetari privind Accidentele in Trafic din cadrul Universitatii de Tehnologie din Dresda a analizat timp de 12 ani un numar de 12.000 de accidente si s-a constatat ca 1 accident din 3 survine pe un drum rece si umed, 16% dintre acestea in curba. Pe zapada pericolul de accident este multiplicat cu 5, iar pe gheata este multiplicat cu 10.
––
[P]: Noua anvelopa de iarna de la Michelin, Alpin 5, in comparatie cu predecesoarele sale are o distanta de franare cu 5% mai mica pe sol umed, respectiv cu 3% mai mica pe sol acoperit cu zapada. Aceasta dispune de o noua banda de rulare pentru o mai buna tractiune pe zapada (avand cu 12% mai multe benzi de rulare, cu 16% mai multe lamele si porozitate crescuta). Pentru o mai buna rezistenta la acvaplanare, canalele laterale dispun de o noua orientare, iar blocarea automata a benzilor de rulare datorita lamelelor 3D creste precizia directiei. Mai multe detalii puteti afla aici.
––
Asadar, marele avantaj al cauciucurilor de iarna consta in imbunatatirea manevrabilitatii autoturismului si in eficientizarea procesului de franare in timp util, o distanta de cativa metri putandu-va costa integritatea masinii, a dumneavoastra sau a celor dragi.
Va recomand sa va alegeti cu grija anvelopele, deoarece acestea reprezinta singura legatura de contact dintre masina dumneavoastra si carosabil (ganditi-va ca este vorba de o palma de cauciuc x 4 roti), putand face diferenta dintre un drum sigur si un eveniment rutier neplacut.