excursii-razvan-pascu

In urma cu o saptamana am fost invitat sa vorbesc la o conferinta de turism organizata la Alba Iulia cu ocazia Zilelor Cetatii si Festivalului Roman Apulum. Conferinta, organizata de Primaria Alba Iulia, era adresata profesionistilor din turism din judetul Alba si isi propunea sa continue dezbaterile asupra directiei turistice in care se indreapta orasul Alba Iulia dupa investitiile in infrastructura, demne de toata lauda, despre care tot mai multi jurnalisti au scris.

Cunoscut romanilor drept “Orasul Unirii”, in urma cu ceva timp autoritatile din Alba Iulia au identificat un nou potential turistic decat acela al zilei de 1 Decembrie, care aducea presa si turisti in Alba doar pentru o zi sau un weekend pe an. Acest potential este reprezentat de centrul civic al orasului, care include Cetatea Alba Carolina de tip vauban, Cetatea Medievala, Castrul Roman dar si zona in care se afla Biserica Greco-Romana si Biserica Unirii (ortodoxa). Daca au trecut cel putin 5 ani de cand ati vizitat Alba Iulia, cu siguranta ca acum nu veti mai recunoaste orasul. De ce? Explicatia este simpla: in ultimii 5 ani municipalitatea din Alba Iulia a cheltuit fonduri europene de peste 150 de milioane de euro, bani care au fost investiti in renovarea zonei centrale a orasului, in infrastructura si in atractiile turistice. Acesti bani nu inseamna insa doar o imagine mai frumoasa a orasului, o fata noua, ci inseamna 1.500 de noi locuri de munca si o rata a somajului mai mica de 4%.

Ceea ce mi se pare insa mult mai important este ca autoritatile de aici nu se rezuma la faptul ca au construit ceva frumos si ca au dat o noua sansa pentru locuitorii orasului, ci au o viziune de a da viata locurilor pe care le-au scos de sub pamant si buruieni.

Adesea mi se intampla sa aud/citesc pe la conferinte sau pe Facebook afirmatii de genul: “Avem o tara frumoasa si nu stim ce sa facem cu ea sau cum sa o promovam”. Raspunsul este ca stim…trebuie doar sa vrem. Pentru mine Alba Iulia poate deveni un exemplu de Best Practice pentru turismul in Romania. Au avut know how-ul de a obtine fonduri europene (si un om inimos si ambitios, Nicolaie Moldovan, actualul city-manager al orasului) si in plus au stiut in ce sa investeasca banii. Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi aici.

Insa investitiile au fost doar primul pas in construirea unei noi imagini a orasului. Acum autoritatile au creat tot felul de evenimente care sa populeze cetatea si sa faca turistii sa revina in Alba Iulia, dupa ce au vizitat deja orasul. Un eveniment de acest gen s-a desfasurat acum o saptamana – Zilele Cetatii si Festivalul Roman Apulum. Adiacent festivalului, autoritatile au creat si o conferinta de turism in care personalitati precum primarul orasului Alba Iulia, domnul Mircea Hava sau domnul Tudor Rosu, istoric la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, au povestit despre ceea ce inseamna aceste investitii pentru oras, dar si despre ceea ce inseamna istoria romana si care este efectul reconstituirilor luptelor romane.

Discursul meu a fost mai mult adresat profesionistilor din industria turismului si ospitalitatii si a pornit de la cateva invataturi de care eu cred ca trebuie sa tinem cont atunci cand lucram in turism – daca infrastructura si proiectele macro nu tin de noi, exista totusi ceva care tine de oricare dintre noi si poate genera o schimbare in cascada, de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel: sa invatam ca in turism “zambetul” este extrem de important.

Evenimentul a fost sprijinit de ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism) si ma bucur ca autoritatile centrale sprijina astfel de initiative; le doresc sa o mai faca.

2 comentarii

  1. 06.05.2014 la 07:03

    O adevarata placere sa il asculti pe Razvan, un remarcabil promotor pentru Romania si imensul potential al turismului la noi. In timpul conferintei reprezentantul ANT spunea ca nu se poate „trai” din turism, uitand ca este platit de minister ?!

  2. 06.05.2014 la 10:15

    cred ca a atras o gramada de turisti straini evenimentul, bravo organizatorilor!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!