Niciodata nu mi-am dat seama daca pentru romani Bucurestiul este atractiv din punct de vedere turistic. Daca ne uitam pe statistici atunci am raspunsul: nu este. Dar dincolo de statistici se afla dorinta. Care nu poate fi masurata.
Pentru romanii care ajung prima data in Bucuresti probabil ca o prima destinatie ar trebui sa fie Centrul Vechi care a fost renovat, devenind unul dintre obiectivele importante pentru turisti. Pentru a putea admira arhitectura cladirilor este de preferat sa mergeti in timpul zilei, seara zona devenind aglomerata din cauza teraselor si a oamenilor care se afla in cautarea unui loc pentru a se relaxa. Aici se afla o sumedenie de terase, cafenele, restaurante si cluburi din ce in ce mai tentante.
O plimbare prin Centrul Vechi inseamna o intoarcere in timp, majoritatea cladirilor datand de la inceputul sec XX. Gasiti Banca Nationala a Romaniei, Muzeul National de Istorie, Palatul CEC, Carul cu Bere sau Hanul lui Manuc.
Aproape de Centrul Vechi se afla Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, a doua cladire ca marime din lume dupa Pentagon. Este cea mai mare cladire administrativa din lume si cea mai grea din lume. Masoara 270 m x 240 m, 86 m inaltime si 92 m sub pamant. Exista o multime de mituri legate de aceasta cladire, de la linia secreta de metrou care leaga Casa Poporului de diferite puncte cheie ale orasului si pana la fantomele care bantuie noaptea pe coridoare.
Fie si numai pentru aceasta maiestuasa cladire, merita sa vizitezi capitala. Este exemplul perfect al megalomaniei care il caracteriza pe Ceausescu si o amintire nu foarte placuta pentru romani, insa pentru turistii straini este un “must” in Bucuresti.
Parcul Cismigiu, situat in centrul orasului, este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Istoria parcului incepe pe la 1779 cand Alexandru Ipsilanti, domnitorul Tarii Romanesti, a ordonat construirea a doua cismele pentru a avea apa de baut. Numele provine de la persoana care avea grija de aceste cismele, persoana care a primit titulatura de “marele cismigiu”.
Parcul Cismigiu are peluze cu gazon si flori, un lac unde vara poti face o plimbare cu barca, o vegetatie variata, aici regasindu-se si unele exemplare de arbori ocrotiti. Vara, Cismigiul nu este niciodata pustiu, fiind populat de oamenii aflati in cautarea racorii oferite de vegetatie si lac.
Parcul Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti, fiind dat in folosinta in anul 1936. Parcul a fost divizat in doua zone: una destinata sportului si distractiilor si cealalta destinata relaxarii, culturii. Dispune de o varietate de specii de arbori, multa verdeata, veverite, rate.
In vecinatatea parcului se gasesc Arcul de Triumf, Casa Scanteii si Muzeul Satului.
Muzeul Satului, unul dintre primele muzee in aer liber din lume, aduna traditiile si obiceiurile de secole ale poporului roman. Casele, cu totul originale, oglindesc fidel viata traditionala romaneasca. Acestea au fost dezasamblate, bucata cu bucata, transportate pana la Bucuresti, unde au fost asamblate la loc pe actuala suprafata a muzeului. Cu siguranta este una dintre atractiile care merita vazute. Poti admira case din Transilvania, Banat, Muntenia, Moldova, Maramures, Dobrogea, Bucovina, Oltenia.
Muzeul Cotroceni este unul dintre cele mai importante muzee din Bucuresti si se afla in incinta Palatului Cotroceni. A fost deschis publicului in anul 1991, aici gasindu-se piese de mobilier, tablouri sau textile ce au apartinut familiei regale. Vis-à-vis se regaseste si Gradina Botanica.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti da o fuga si prin imprejurimile capitalei. Cel mai indicat ar fi sa apelati la o firma de inchirieri auto in Bucuresti, evitand astfel aglomeratia din mijloacele de transport.
In apropierea Bucurestiului se poate vizita Palatul Mogosoaia, aflat la 11 km sau, pentru cei aventurosi, forturile aflate de-a lungul soselei de centura. Reteaua de fortificatii a fost construita intre 1884-1903 de regele Carol I, iar scopul lor era de a apara Bucurestiul. Fortul Jilava se afla in cea mai buna stare, dar pentru a-l vizita trebuie sa obtii permis de acces, acesta aflandu-se pe teritoriul Penitenciarului Jilava. In prezent au mai ramas 17 forturi si 13 baterii intermediare din cele 36 de constructii, o parte dintre ele fiind in stare buna, altele degradate sau inundate. Cea mai buna perioada pentru a le vizita este toamna tarziu sau primavara devreme, atunci cand vegetatia permite cat de cat accesul. O alta locatie care merita vizitata langa Bucuresti este Comana, satul care se afla in Delta Neajlovului.
* articol din seria „Romania e frumoasa„
Salut. Eu sunt bucurestean si nu stiam ca forturile de pe centura se pot vizita. Poti sa mi dai cateva amanunte?
imi permit sa recomand si Cimitirul Bellu pentru ca pe Aleea Artistilor sunt inmormantati cei mai importanti oameni de cultura pe care ii are Romania- Nichita Stanescu, I. L. Caragiale, Toma Caragiu, Amza Pellea, Adrian Paunescu, Marin Preda, Mihai Eminescu, George Calinescu, Mihail Sadoveanu si multi altii
Buna Razvan, imi place mult blogul tau. Ma intrebam de ce nu angajeaza Ministerul Turismului persoane competente ca tine. Am studiat pagina de promovare turistica oficiala a Romaniei si este pur si simplu…nu vreau sa folosesc cuvinte urate, iti spun doar ca doi experti de marketing turistic care au vazut pagina au inceput sa rada (pentru a nu plange). Romania are un potential turistic minunat, ar trebui sa se ocupe persoane competente de promovarea sa.
Felicitari si la cat mai multe calatorii,
Cristina
(author)
@ Magicintheworldblog: Cristina, imi este bine asa cum sunt. 🙂
Foarte interesant acest blog si cred ca Romania are mai multe frumuseti decat oricare alta tara.