excursii-razvan-pascu

Desi recunosc ca nu Romania este targetul meu principal la evenimente de acest fel, este totusi un sentiment de mandrie nationala (sau dimpotriva uneori) sa urmaresc activitatea de la standul Romaniei. De-a lungul timpului am strans si exemple pozitive, dar si mai putin pozitive cu imaginea si atmosfera de la standul Romaniei si as vrea sa duc acest articol dincolo de clasicul “descriptiv”.

Ca sa intelegeti mai bine ce se intampla la aceste targuri de turism si de ce destinatiile au nevoie de un stand atractiv, as vrea mai intai sa va povestesc care este scopul acestor evenimente.

Spre deosebire de atmosfera targului de turism de la Bucuresti, unde vin direct consumatorii, turisti sau persoane interesate de calatorii pentru a-si rezerva vacante, aceste evenimente internationale sunt in principal business-to-business, adica miza mare nu este pe un sejur rezervat de persoana X, ci de semnarea unui contract cu colaboratori din alte state, cu mari tour-operatori, cu companii de tehnologie, etc.

Desi pe la noi circula zicala ca “nu hainele fac pe om”, ei bine, in cazul acestor evenimente fix hainele, adica standul si atmosfera, contribuie la imaginea unei destinatii.  Putem alege sa fim mici, ieftini si plictisitori si sa mai bifam o participare, sau putem alege sa depunem putin mai mult efort in intreg conceptul standului si putem avea un stand cu care sa ne mandrim.

Pana acum am fost la trei mari evenimente de turism, la Berlin, Paris si de doua ori la Londra. Singura data cand standul a fost complet neconform, neinteresant si lipsit de orice logica de marketing a fost la Paris. Prezenta noastra la Londra si Berlin a fost destul de frumoasa. Standuri generoase, imagini frumoase, brosuri, etc.

Anul acesta la Londra, Romania mi s-a parut ca a avut un stand mai mic decat anul trecut, insa pozitionat foarte bine, intre state mari precum Germania si Elvetia. Fiecare agentie de turism sau companie prezenta la standul Romaniei avea cate o cabina cu masa si scaune pentru intalniri, iar in centru era un panou multimedia cu patru laturi. Rulau imagini, filmulete si activitati din Romania, element ce mi s-a parut ca atragea cumva atentia trecatorilor. La fel de interesant mi s-a parut faptul ca era un stand creat pe inaltime, ceea ce il facea usor de remarcat de la distanta.

Am vorbit si cu reprezentantii agentiilor de turism prezente si mare parte dintre ei erau multumiti de ceea ce le-a fost pus la dispozitie de minister. Organizarea a fost mai buna, standul a aratat mai bine decat in anii trecuti, iar pentru asta a avut un merit important si Razvan Marc.

Ce am simtit eu ca a lipsit?

Entertainment-ul. Nu este nicidecum un repros pentru ca sunt departe de genul de om care sa reproseze chiar si cand lucrurile merg mai bine. Insa este o constatare, pe care in viitor mi-as dori sa o vad rezolvata.

Cum s-ar putea rezolva? Foarte simplu: prin organizarea unei licitatii separate pentru conceptul si amenajarea standului si o alta licitatie exclusiv pentru organizarea de evenimente la stand. Mi-e greu sa cred ca o firma care se pricepe la facut standuri, stie sa gandeasca si entertainment pe turism, la fel cum stiu ca exista firme care au demonstrat ca organizeaza super evenimente, dar care nu vor sa se ocupe de amenajarea standurilor.

Standul nostru a fost gandit strict ca o zona de business, unde oamenii sa isi tina intalnirile si care sa arate bine. Nu am introdus nimic care sa transmita un pic de emotie. Intr-adevar, a fost un eveniment business-to-business, insa asta nu inseamna ca trebuie sa fim lipsiti de imaginatie. Panoul multimedia atragea privirea pentru 5 secunde. O activitate live, un mestesug sau un miros de mancare gatita pe loc ii mai tine pe vizitatori inca 30 de secunde la stand. Am senzatia ca noi inca nu ne cunoastem avantajele competitive, ca inca mai speram ca putem sa concuram litoralul Greciei sau al Bulgariei sau partiile din Austria. Nu, avantajele noastre supreme sunt experientele pe care le putem oferi si daca nu ii dai omului sa incerce prin toate simturile lui ce inseamna Romania … atunci nu ii oferim niciun motiv palpabil sa vina sau sa isi trimita turistii la noi.

La Targul din Berlin in primavara am intalnit o persoana de origine rroma care impartea oamenilor martisoare. Le explica despre ce este vorba si le lega la mana doamnelor. La un moment dat era coada la masa lui. Arata autentic si oamenii apreciau asta. Nu reusesc sa inteleg de ce nu putem oferi branzeturi romanesti, vinuri si bauturi romanesti, prajituri de casa, zacusca … sau macar brosuri despre mancarea romaneasca (din experienta va spun ca acestea nici macar nu sunt bagate in seama de catre autoritati). Avem o gastronomie asa de bogata si cu siguranta am atrage atentia posibililor turisti.

Cateva contra-exemple: la standul Bulgariei era un mestesugar care sculpta in lemn, la standul Adu Dhabi erau oameni care faceau poze cu soimi sau care desenau henna pe maini, la standul Indoneziei se canta la tobe si se dansa, la standurile tarilor din Africa erau dansuri si multa veselie, la standul Kenyei erau maasai care se plimbau in haine traditionale printre trecatori, la standul Peru-ului se faceau fotografii cu obiective turistice din Peru, la Republica Dominicana sau Columbia erau oameni costumati care faceau poze cu vizitatorii, la standul SUA erau petreceri, mancare si bautura in fiecare seara de la ora 17:00, la Sri Lanka era mestesugari care realizau haine impletite, la Cuba era un domn care facea trabucuri, la Coreea de Sud se facea terapie cu ceai si acupunctura, la standul Frantei erau fetele de la Moulin Rouge si Lido, la Seychelles erau prezente fetele castigatoare ale concursurilor de Miss, la Bolivia erau dansuri si costume traditionale. Ati prins ideea, cred…

Stiu, sunt multi cei care prefera sa critice si sa spuna “Eu as…”, dar pentru ca stiu cam cu ce se manaca turismul si ca profesionist, dar si ca pasionat de calatorii care a vizitat peste 50 de tari, pentru ca am studii de marketing si pentru ca din asta imi castig existenta, imi permit sa spun ca eu as promova Romania, inclusiv la aceste targuri, nu prin imagini, ci prin experiente. Insa uneori am senzatia ca sunt multi cei din zona turismului care nu sunt pasionati de calatorii … ci privesc aceasta activitate ca pe un job oarecare.

5 comentarii

  1. Dana
    13.11.2013 la 12:11

    „Insa uneori am senzatia ca sunt multi cei din zona turismului care nu sunt pasionati de calatorii … ci privesc aceasta activitate ca pe un job oarecare.”
    Cu asta cred ca ai pus punctul pe i. Intr-adevar sunt job-uri care permit rutina si plictis, dar nu turismul. Vacanta este pentru cei mai multi tocmai evadarea din rutina, iar cei care fac turism ca bussiness, daca nu inteleg ca in acest domeniu este nevoie de pasiune, renunta din start la cea mai puternica „arma”.

  2. 13.11.2013 la 23:57

    Da, sunt de acord, standul arata bine insa ii lipseste ‘viata’ 🙂 Cred ca ar fi util si pt minister sa ia in calcul toate variantele de promovare inclusiv : Facebook, bloggeri, agentii de consultanta specializate si sa promovez unitar imaginea tarii.

  3. carmen
    14.11.2013 la 00:52

    Ca participant, am o completare de adus acestui articol, si anume: au fost standuri ( cel putin unul stiu sigur) care a oferit mere, vin , stergare si ulcioare traditionale (Horezu) iar din ceea ce am vazut, din partea organizatorilor s-au oferit sortimente de dulceata si miere..deci nu e chiar asa cum a fost prezentat mai sus!

  4. 15.11.2013 la 18:20

    Orice lucru trebuie facut cu pasiune, daca nu reusesti cedezi locul altcuiva care vrea sa faca asta si poate sa o faca mai bine ca tine…….Cat despre turism ecred ca e cel mai interesat job …

  5. 18.11.2013 la 19:12

    Ruralul românesc este foarte căutat de străini. Nu am văzut pe nimeni că purta IA.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!