fbpx
excursii-razvan-pascu

Am vazut dupa reactiile de pe pagina de Facebook ca multi dintre voi au tras o sperietura zdravana azi-noapte la cutremur. Si eu am fost la fel. Insa nici nu stiu ce m-a speriat mai tare, aplicatia despre care vreau sa va vorbesc in continuare, sau cutremurul in sine.

De mai bine de un an de zile am instalata pe telefon (iPhone) o aplicatie care se numeste „Alerta Cutremur Vrancea” si careia nu i-am dat niciodata prea mare importanta. Un prieten al meu a facut grafica pentru aceasta aplicatie si mi-a vorbit despre ea, am instalat-o si am uitat de ea. Este setata sa te anunte cu 30 de secunde inainte de orice cutremur mai mare de 4,8 grade, printr-un parteneriat pe care l-au facut cu IRSA. Pentru ca in ultimul an nu au fost cutremure de peste 4,8 grade, aplicatia nu a mai sunat pana acum. De fapt, a mai sunat o singura data, si atunci m-am speriat destul de tare, insa s-a dovedit a fi alarma falsa (au facut baietii niste teste fara sa anunte), asa ca acesta era unul dintre motivele pentru care uitasem complet de ea si nu ii dadeam mare importanta.

Azi noapte a sunat din nou la 4:37, m-am trezit din somn crezand ca ma suna cineva, am luat telefonul si m-am uitat la el, scria „Alerta cutremur Vrancea”. I-am spus Andrei „astia zic ca urmeaza cutremur”, ne-am ridicat din pat si ne-am dus sub o grinda, dupa care a fost cutremurul. Totul a durat cateva secunde, cred ca nu au fost mai mult de 5-6 secunde intre perioada in care aplicatia a inceput sa urle si pana a inceput cutremurul (desi ei spun ca te anunta cu 30 de secunde inainte).

Imediat apoi i-am trimis SMS-uri prietenului meu Cristi Necula si i-am multumit pentru aplicatie, iar el mi-a spus ca aplicatia nu functioneaza inca perfect. Ei primesc semnalul de la IRSA cu 30 de secunde inainte de cutremur, insa depind de serverul de la Apple, care trimite instintarile mai departe catre cei care au instalata aplicatia. Mi-a spus ca, din ce a aflat el, unii au primit instiintare cu 15 sau 10 secunde inainte, dar sunt altii care au primit chiar si dupa cutremur.

Aplicatia nu este foarte ieftina, costa 10 euro/luna sau 100 euro pe un an. Recomandarea sa a fost ca lumea sa nu se inghesuie sa o cumpere de acum, sa mai astepte un update pe care vor sa il faca, atunci cand aplicatia va functiona prin tehnologia Voip, exact ca Viber, astfel incat sa te instiinteze pe loc.

Nici eu nu vreau sa va recomand neaparat aplicatia, pentru ca nu functioneaza la 100% din parametri promisi, insa am vrut sa va povestesc experienta mea cu aceasta. Daca as fi director la Vodafone, Orange sau Cosmote, as cumpara aceasta aplicatie si as oferi-o gratuit tuturor abonatilor.

Cristi mi-a spus ca cel mai sigur ar fi ca aceasta aplicatie sa o ai instalata pe calculator si sa tii calculatorul mereu deschis (in cazul asta ar trebui sa sune cu 30 de secunde inainte), sau un pager pe care il vand pe site-ul www.fotonsas.ro

Aplicatia pentru iPhone o gasiti aici. Cineva de pe Facebook mi-a trimis aseara un link cu o aplicatie care functioneaza si pe Android – o gasiti aici.

7 comentarii

 1. 07.10.2013 la 14:11

  Nu e cam scumpă totuși?

 2. Razvan Pascu
  (author)
  07.10.2013 la 17:12

  @ Alex: ba da, este.

 3. Cristi
  07.10.2013 la 22:55

  Motivul pentru care este asa scumpa? Au si ei cheltuieli mai departe la …ceva?

 4. Razvan Pascu
  (author)
  07.10.2013 la 22:59

  @ Cristi: cel mai bine ar fi sa ii intrebi pe ei. din ce stiu eu, platesc cateva mii de euro lunar catre IRSA, ca sa poata avea acces la date. echipamentele de la IRSA costa milioane de euro.

 5. 19.10.2013 la 20:35

  Eu cred ca merita banii aceasta aplicatie. Pe noi ne-a anuntat cu destul de mult timp inainte, dar nu pot spune cu exactitate. Prima data nici nu am dat alarma in casa, am crezut ca este exercitiu. A doua oara, dupa ce l-am sunat pe fiu-meu, i-am aliniat pe toti sub cate un toc de usa – noroc ca avem multe usi, desi am citit ca nu e tocmai cel mai bun loc. Acum, depinde de fiecare ce intelege prin scump. 100 de euro pe an inseamna 450 de lei pe an, chiar mai putin, adica sub 40 de lei pe luna.
  Eu o recomand tuturor!

 6. anca
  24.11.2014 la 18:40

  Dupa cutremurul de sambata, as vrea sa mi-o cumpar si eu. Vroiam sa te intreb cum a reactionat de aceasta data? S-au mai imbunatatit lucrurile de cand ai postat articolul? Multumesc!

 7. George
  06.06.2016 la 12:41

  Aplicatia pe care ai prezentat-o este extrem de proasta si nefunctionala ( si pe bani multi ) nu intru in detaliu , va recomand o aplicatie pentru android care este gratis si functionala 100% si verificata , ceea ce este mai important este ca isi face treaba in timp real.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.pxlshot.ultimulgcm

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]