excursii-razvan-pascu

Cat de repede trece timpul, parca ieri eram in luna iulie, cand am aflat din Ziarul Financiar ca am fost acceptat la programul de Executive MBA al WU Executive Academy din Viena. Ce fericit eram si cat de mult timp mai aveam “sa traiesc” pana in noiembrie 2013, cand incep cursurile.

Deja suntem in 2 octombrie, iar prima zi de scoala se apropie din nou pentru mine: de data asta la 28 de ani. Am ceva emotii pentru ca am vazut care este nivelul si cat de profesionist se discuta totul, am cunoscut cativa cursanti si absolventi, l-am cunoscut pe decanul din Austria sau pe managerul de proiect din Romania.

Vom avea profesori de la Thunderbird School of Global Management, University of South Carolina sau Carlson School of Management din SUA, de la University of Bath din Marea Britanie, de la WU Academy din Austria sau de la Simon Fraser University din Canada. Voi avea colegi directori de companii sau antreprenori, ori manageri prin multinationale. Vom avea teme de facut pentru fiecare curs, vom avea zeci de studii de caz de citit si interpretat, vor fi prezentari de pregatit si vom fi punctati pentru toate acestea, plus pentru activitatea de la cursuri. Iar toate acestea pun presiune pe mine.

Acum 3 saptamani m-am intalnit la un eveniment de la Ambasada Austriei cu unul dintre actualii studenti la acest EMBA, director la Volksbank Leasing Romania, care imi spunea ca decizia de a se inscrie la WU Executive MBA a fost una dintre cele mai bune din viata sa, ca simte cum il ajuta foarte mult temele, prezentarile, ideile colegilor si networking-ul pe care il face la cursuri, insa toate acestea sunt un mare consumator de timp pentru el si ca primul lucru la care s-a vazut nevoit sa renunte a fost viata sa sociala. Imi povestea despre profesionalismul tuturor celor implicati, despre noii prieteni pe care i-a castigat, despre intalnirile pe care le organizeaza cu colegii de grupa pentru a-si putea duce la bun-sfarsit temele si prezentarile. Din nou, aceasta discutie cu Liviu a pus presiune pe mine…timpul liber este ceea ce imi lipsea cel de mult, iar acum voi fi nevoit sa gasesc resurse suplimentare.

Dincolo de aceste aspecte, abia astept sa incep. Cursurile vor avea loc in Bucuresti, cate 4 zile pe luna (de joi pana duminica) la Radisson Bucuresti intr-o clasa de 25-30 de persoane. Cursurile sunt acreditate European Quality Improvement System (EQUIS) si Association of MBAs (AMBA), iar Financial Times a clasat in 2012 WU Executive MBA pe locul 22 in topul „Masters in Management“. Peste 2000 de studenti din 75 de tari au urmat pana acum cursurile acestui Executive MBA la Viena sau in alte orase din lume.

Varsta medie a studentilor este de 35 de ani si experienta de munca medie este de 11 ani. Si aceasta statistica pune presiune pe mine, pentru ca eu nu ma incadrez deloc in media de pana acum. Mi-am imaginat ca voi fi cel mai tanar inca de cand am aplicat pentru bursa, tocmai de aceea la interviu i-am spus decanului (profesor de marketing) ca motivul pentru care ar trebui sa ma aleaga pe mine este ca imi voi compensa lipsa de ani de experienta cu creativitatea si energia pe care imi doresc sa le pastrez pana la finalul cursurilor, in februarie 2015. Le-am spus ca voi aduce clasei spiritul meu antreprenorial la inceput de drum combinat cu pasiunea pentru ceea ce fac si cu experienta de 7 ani in 2 corporatii de la care am invatat enorm: Orange si ING. Am vorbit mult apoi pe subiecte de marketing, despre Philip Kotler („parintele marketingului”), Social Media (bloguri si pagini de Facebook). Am crezut in mine si i-am facut si pe ei sa creada.   

Vom avea si 2 rezidentiate, unul in SUA si unul in Austria, ambele de cate o saptamana, in care vor fi cursuri intensive de cate o jumatate de zi, iar in cealalta jumatate de zi vom avea vizite la companii partenere. EMBA-ul de la WU Executive Academy isi propune sa se focuseze pe General Management, Globalization Strategy si Financial Management si sper sa ii conving pe colegi si pe directorul de program din Romania sa facem la anul un rezidentiat si in India sau China, asa cum fac si studentii din Austria.

Cursurile constau in pre-modul de e-learning timp de 2 saptamani cu ajutorul unei platforme online si a unei tablete puse la dispozitie de WU Executive Academy, apoi cursurile intensive timp de 4 zile de la Radisson in care vin profesorii din strainatate si ne predau, iar apoi partea de post-modul, e-learning individual si proiecte de grup cu echipa timp de inca 2 saptamani. Asadar, voi avea de invatat incontinuu – deci si asta pune presiune pe mine.

In concluzie, usor nu o sa-mi fie deloc. Insa, cu toate acestea, este ceva ce ma face sa astept cu mare nerabdare. Este o mare provocare pentru mine si va trebui sa demonstrez ca pot sa ii fac fata. Va tin la curent cu evolutia cursurilor; cat despre evolutia mea personala si ca business in urma acestui EMBA, sper sa o observati singuri in anii urmatori.

2 comentarii

  1. ene gabriela
    03.10.2013 la 14:31

    Mult succes si sa fi elev silitor!

  2. 04.10.2013 la 09:54

    Mult succes Razvan. Este normal sa te simti presat, experientele prin care vei trece probabil ca te vor schimba ca mentalitate pentru ca o astfel de ocazie intotdeauna iti largeste orizonturile, plus ca probabil iti va schimba si stilul de viata. Insa 2 ani trec repede 🙂 Iti tin pumnii

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]