In urma cu doi ani am trecut prin emotiile procesului de obtinere a unei vize de turist pentru Statele Unite ale Americii. Am obtinut viza si eu si prietena mea, am scris atunci imediat acest articol cu detalii, insa stiu ca sunt multi care inca se tem.

Pentru cei care au planuri mai mari decat o simpla vizita in SUA, adica pentru cei care vor sa isi faca o viata acolo, sa munceasca, lucrurile sunt si mai complicate cand vine vorba de viza. Din acest motiv ma bucur sa va anunt ca astazi, Marti, 1 Octombrie 2013, incepand cu ora 19:00 ora Romaniei ( ora 12 pm, GMT-4), se lanseaza o noua runda de “Loteria Vizelor”.

Pentru cei care nu sunt familiari cu acest termen, Loteria Vizelor sau Diversity Visa, este un program pe care Statele Unite il desfasoara pentru a acorda un supliment de vize cetatenilor din statele cu conditii mai dificile de acordare a vizelor si din care numarul imigrantilor este scazut. Numarul total de vize (pentru intreaga lume) este de 50.000, iar un stat nu poate primi mai mult de 7% din totalul vizelor, adica 3500 de vize. Aceste vize se acorda aleatoriu, de catre un calculator, de unde si denumirea de “loterie” si pentru a te inscrie trebuie sa indeplinesti doua cerinte minimale:

1. Trebuie sa fii nascut in statul eligibil pentru aceste vize (pentru cetatenii romani asta inseamna ca trebuie sa fie nascuti in Romania). Exista si doua exceptii: daca aplicati impreuna cu sotul/sotia nascut(a) in Romania sau daca parintii sunt nascuti in Romania si daca ei nu au locuit legal intr-un alt stat decat Romania.

2. Diploma de Bacalaureat sau cel putin doi ani de experienta in munca in ultimii doi ani intr-o profesie care necesita cel putin doi ani de pregatire profesionala. Meseria pe care ati exercitat-o in acesti minim doi ani trebuie sa fie trecuta in nomenclatorul american de meserii, disponibil pe site-ul Departamentului de Munca aici.

Daca indepliniti aceste doua conditii, nu trebuie decat sa fiti pregatiti sa va inscrieti in program. Inscrierile vor fi deschise in perioada 1 Octombrie 2013 (ora 19) si 2 Noiembrie 2013 (ora 19). Daca sunteti hotarati sa va inscrieti, nu trebuie sa asteptati pana in ultimele zile de inscrieri pentru ca atunci site-ul poate fi suprasolicitat.

Cum te inscrii la Loteria Vizelor?

Incepand de Marti, 1 Octombrie 2013, acceseaza website-ul https://www.dvlottery.state.gov si completeaza formularul online. Nu exista nicio taxa de inscriere si autoritatile SUA sfatuiesc participantii sa nu apeleze la “consultantii de viza” sau alti intermediari care promit suport pentru inscrierea in concurs. Formularul contine informatii personale standard. In momentul accesarii formularului trebuie doar sa va asigurati ca aveti la indemana, in format electronic, o fotografie 600×600 pixeli, .jpg, care sa nu fie mai mare de 240 Kb.

Dupa ce veti incarca formularul, veti primi un numar de confirmare unic cu care veti putea verifica status-ul concursului incepand cu data de 1 Mai 2014.

Daca aflati ca ati fost selectionat, va trebui ca pana cel tarziu pe 30 Septembrie sa solicitati eliberarea vizei. Pentru aceasta va trebui sa contactati Ambasada sau Consulatul SUA la Bucuresti care o sa va ofere mai multe informatii despre taxele care trebuie achitate pentru eliberarea vizei.

Informatii complete despre procesul de acordate a vizelor prin sistemul “Loteria Vizelor” sunt disponibile aici (va recomand sa cititi si sectiunea de „intrebari frecvente” de la sfarsitul documentului).

* scris de pe un laptop Lenovo ThinkPad E531

6 comentarii

  1. Simona
    02.10.2013 la 10:29

    Ce nu se specifica este statutul de concobin notoriu. Nu suntem casatoriti, suntem concobini, deci pot sa-l trec pe formularul meu?

  2. Simona
    02.10.2013 la 10:32

    ….concubini…..am vrut sa spun si sa scriu

  3. Mircea
    02.10.2013 la 13:35

    Statutul tau poate fi casatorita ori necasatorita, astea se pot dovedi prin acte. Restul nu inseamna nimic, termenul de concubin sau uniune consensuala se foloseste doar asa la statistici sau chestionare .

  4. Gabi
    04.10.2013 la 22:01

    care sunt variantele in cazul meu: nu sunt casatorit oficial, insa locuiesc cu prietena mea si avem un copil impreuna ( pe certificatul de nastere noi suntem trecuti parinti) ? fac aplicatia doar pt mine si pt copil, fara a trece mama naturala ?

  5. Gabriella
    20.10.2013 la 11:48

    Buna,
    Am si eu o intrebare legata de diploma de bacalaureat,am nevoie de o copie scanata a acesteia sa o atasez la formular?
    Cat despre diploma de bacalaureat si experienta de 2 ani intr`un domeniu eligibil,trebuie avute ambele ptr inscriere sau este de ajuns doar una?
    Iti multumesc frumos si astept cu nerabdare raspunsul!
    Zi frumoasa!

  6. 25.10.2013 la 15:16

    cum as obtine viza pentru america ,o viza de lucru ce acte mi-ar trebui si ce citi bani mi-ar fi de folos daca as obtine viza. ce conditi ar trebui sa obtin viza

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!