excursii-razvan-pascu

De curand am facuta prima mea iesire mai lunga in afara tarii cu masina. Prima a fost acum cativa ani in Bulgaria, pana la Veliko Tarnovo. De data aceasta am ajuns pana in Germania, la Berlin, unde se desfasura un eveniment de turism, ITB Berlin, cel mai mare targ de turism din lume.

Traversand Ungaria m-a tot batut gandul sa fac un ocol de la traseul normal spre Romania si sa ajung si la Balaton, insa din pacate timpul nu mi-a permis. Citisem cate ceva despre Lacul Balaton, astfel ca vreau sa va povestesc si voua, poate va hotarati sa ajungeti in aceasta vara.

Cu siguranta este pe lista mea cu lucruri de vazut, si probabil ca voi merge tot cu masina, pentru a face un tur al lacului.

Acoperind o zona de 600 km patrati, cu 78 de kilometri lungime, Lacul Balaton, este cel mai mare lac al Europei. Pentru Ungaria, care nu are coasta maritima, Lacul Balaton este un fel de substitut de mare, fiind adesea numit “Marea Ungariei”.

Si chiar daca nu au decat un lac, relieful si clima i-a ajutat in asa fel incat jumatatea sudica si cea nordica a lacului ofera atractii complet diferite, pentru turistii ce isi doresc lucruri diferite de la vacanta lor.

Asadar, in jumatatea sudica, intre Siófok si Fonyód, veti intalni o multime de resorturi, plaje cu nisip, cluburi de noapte, baruri …  adevarate statiuni estivale. Acesta este locul de distractie al tinerilor, dar este preferat si de familiile cu copii, si nu doar datorita resort-urilor, ci si caracteristicilor lacului, a carui adancime nu depaseste, in acesta zona, 3 metri. Mai mult, sezonul de plaja este destul de extins, avand in vedere ca temperatura este de in medie de 26 de grade Celsius din Mai si pana in Octombrie.

Zona de nord a lacului Balaton este mai “urbana”, cu orasele cochete, precum Keszthely, Badacsony si Balatonfüred, cu turisti care prefera plimbarile pe malul lacului, linistea si relaxarea, cu podgorii, castele si zone de drumetii.

Interesanta este si peninsula Tihany, care aproape ca imparte lacul in doua, zona in care adancimea lacului atinge si 11,5 metri.

De vizitat este si lacul termal de la Hévíz, cel mai mare de acest gen din Europa, temperatura apei nedepasind 24-26 grade Celsius. Tot in aceasta zona, la Zalakaros, este un alt resort balnear, la fel de cautat de turisti.

Ma bucur ca vad ca ungurii au stiut sa exploreze la maxim un simplu lac, astfel ca Balaton nu este doar o destinatie de plaja sau de promenada. In timpul sezonului, peste 200 de barci mai mici sau mai mari il tranziteaza, organizeaza mici croaziere sau alte oportunitati similare. Mai mult, atat pe lac cat si in zona adiacenta, turistii au la dispozitie o serie intreaga de activitati in aer liber, de la ciclism (rute care totalizeaza 200 de kilometri), la windsurfing, sailing si water skiing.

Pentru cei amatori de adrenalina, la Siófok si la Balatonfüred sunt amenajate platforme de bungee jumping, iar cei mai “linistiti” pot sa opteze pentru un tur la podgoriile si cramele din zona.

Mai multe informatii despre lacul Balaton gasiti pe site-ul Biroului de Turism al Ungariei.

5 comentarii

 1. 08.04.2013 la 19:49

  o idee buna de relaxare pentru o saptamana, dar cred ca este un drum foarte anevoios pentru traseu cu masina, mai ales pentru cei din coltul opus al tarii.

 2. 09.04.2013 la 14:01

  Am citit destul de mutle despre lacul ungurilor, am trecut de 3 ori pe langa el, dar nu am avut placerea de al vedea(decat din departare). Sper ca anul acesta sa merg acolo fie si pentru o zi 2!

 3. simona b.
  16.04.2013 la 10:07

  Buna,

  am plecat de la Viena la Balaton, pe un drum de deal, cu paduri de foioase, pe alocuri cate un satuc cochet, si o benzinarie :)…..Am decis sa poposim la Balatonfured, ca sa fim cat mai aproape de autostrada care ne ducea spre Budapesta, deci spre tara. Am facut sa zic 2-3 ore?! Foarte frumoasa statiunea, o chestie intre Mamaia si Herculane.

 4. gabi
  29.05.2013 la 21:17

  Cel mai mare lac din Europa este lacul Ladoga situat in partea europeana a Federatiei Ruse avand o suprafata de peste 17.000 km patrati. Nu mai difuzati informatii eronate. Lacul Blaton NU este cel mai mare din Europa.

 5. Ciprian
  04.07.2015 la 22:45

  Este foarte super tare si dea-bea astept sa merg vara vii toare super tare.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!