fbpx
excursii-razvan-pascu

FundataIstorie, distractie, cultura … de toate cautam in destinatiile de vacanta, dar cuvantul cu adevarat magic este relaxarea. Relaxare pura, fara galagie, fara treaba, fara lucruri de facut. Unii se pot bucura de aceasta stare acasa sau in parc…dar la mine nu merge deoarece telefonul taraie si internetul ma trage de mana sa mai verific una-alta. De aceea singurul loc din Romania unde reusesc sa ma izolez de lume este Fundata, asa ca astazi va prezint si voua acest loc in rubrica de articole Romania e frumoasa.

Fundata este un sat intre Piatra Craiului si Bucegi, la o altitudine considerabila, neatins de canicula si de marlanie. Se pare ca toate au ramas mai jos, in Bran si Moeciu.

La Fundata in foarte putine locuri ai semnal la mobil, iar despre internet nici nu se problema. Televizorul merge, dar cand bate vantul mai tare isi mai pierde semnalul. Iarna se mai intrerupe curentul…dar satucul acesta isi pastreaza farmecul. Nu intalnesti numai patroni de pensiuni, ci si sateni care isi duc animalele la pasune, care cosesc fanul si care isi duc viata simpla, ancestrala, cu ceea ce isi procura singuri. Unicul magazin este prea departe, prea scump si prea prost aprovizionat ca sa ii tenteze.

Fundata

Fundata

Fundata

Ce-i drept nu am reusit sa rezist mai mult de cateva zile aici, pentru ca civilizatia ma cere inapoi, insa de fiecare data ma intorc cu drag. Eu vizitez Fundata de cateva ori pe an timp de 2-3 zile; ultima data am fost la Fundata acum 3 saptamani si sambata dimineata era frumos afara, soare si cer senin, iar sambata seara deja ningea cu fulgi mari. Duminica zapada avea deja 35 de cm si a fost prima zapada pe care am vazut-o pe anul acesta. 

Fundata

Fundata

Fundata

Privelistea se schimba spectaculos de la anotimp la anotimp, dar chiar si de la ora la ora, astfel ca nu ai cum sa te plictisesti de aceasta zona. Timpul se omoara cu plimbari lungi prin sat si daca ai conditie fizica si echipament potrivit esti la doar jumatate de ora de Piatra Craiului, “raiul alpinistilor”, dar si de Bucegi.

Fundata

Fundata

Fundata

Fundata

Cum ajung la Fundata?

Din Bucuresti ajungi cam in 3 ore la Fundata, avand la dispozitie 3 variante de drum, in functie de dispozitie. Celebrul DN1, traseul Bucuresti – Ploiesti – Predeal – Paraul Rece – Rasnov – Fundata sau autostrada A1, traseul Bucuresti – Pitesti – Campulung – Fundata sau prin Targoviste, pe traseul Bucuresti – Targoviste – Campulung – Fundata.

Fundata Razvan Pascu

Fundata

Fundata

Ce pot vizita pe langa Fundata?

De aici ajungi rapid cu masina la Pestera Dambovicioara si la Cheile Dambovicioarei, un peisaj de care nu ai cum sa te saturi, dar si la Prapastiile Zarnestilor, la Cheile Gradistei si la satul Sirnea. De asemenea, de la Fundata faci cam 20 de minute pana la Bran sau Moeciu.

Fundata

Fundata

Fundata

Unde ma cazez la Fundata?

Sunt multe pensiuni pe internet care ofera cazare la Fundata. Eu insa va recomand sa mergeti pana acolo si sa cautati cazare la localnici, cred ca va fi o experienta mai interesanta pentru voi. Daca nu veti gasi la localnici in mod sigur veti gasi la pensiunile din zona…sunt multe, unele dintre ele foarte dragute si construite cu bun-gust. La localnici cazarea incepe de la 60-70 RON/noapte/camera si ajunge la 250 RON/noapte/camera pentru pensiunile de lux.

Fundata

Fundata

Fundata

Fundata

Fundata este localitatea la cea mai mare altitudine din Romania (1304 m). Se spune ca la Fundata a fost inventata branza in ghidul verde Michelin Romaniacoaja de brad si ca tot aici se face cel mai bun cas afumat. La Fundata se afla o statie de masurare a aerului care a aratat ca in acest loc este cel mai pur aer din Romania.

Si pentru ca stiu ca si voua va place Romania la fel de mult ca si mie am pentru voi un Ghid Verde Michelin Romania de la Editura Meteor Press. Il va castiga cel care va lasa pana vineri cel mai util comentariu la acest articol. Daca ati fost in zona Fundata (sau Bran-Moeciu) astept impresiile voastre si detalii despre ce se poate vizita in zona si ce le recomandati celorlalti cititori.

30 comentarii

  1. 02.11.2011 la 10:32

    Daca vrei si mai multa liniste si izolare, incearca data viitoare satul Pestera. Sunt sigura ca o sa-ti placa! 🙂

  2. ana
    02.11.2011 la 11:17

    EU AS PUTEA REZISTA LEJER O SAPTAMANA IN PEISAJUL ALA, MAI ALES IARNA.FRUMOS ARTICOL…ASTEPTAM ZAPADA!

  3. 02.11.2011 la 11:20

    Cel mai inalt sat din Romania e prin Apuseni, la 1400 de m. Era un articol pe National Geographic, foarte frumos dar nu dau de el ( daca o sa-l gasesc o sa trimit si link-ul). Ai dreptate cu Fundata ( as pune si satul Ciocanu), cocalarimea zace mai jos, prin Bran, ca sa-l vada pe printisorul Dracula si sa manace Shaorma buna la curtea castelului.

  4. 02.11.2011 la 11:25

    Gata, l-am gasit. E satul Maguri in Apuseni. Articolul e superb: http://www.natgeo.ro/locuri-si-oameni/comunitati/8399-satul-maguri?showall=1

  5. Razvan Pascu
    (author)
    02.11.2011 la 12:06

    @ Alexandra: am fost si la Pestera si la Sirnea, foarte frumos. Problema e ca la Pestera se ajunge mai greu, drumul e prost si iarna e aproape imposibil.

    @ mariusica: mersi pentru articol, vad ca parerile sunt impartite: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fundata,_Bra%C8%99ov

  6. Mihai FR
    02.11.2011 la 12:42

    Razvane, la cat ai laudat Fundata, a suit prima in lista scurta de destinatii pentru Revelionul asta. Gasesc locuri pe la pensiuni si daca ma hotarasc mai tarziu? Si inca ceva, drumul e practicabil chiar si pe zapada (intreaba Furia Rosie daca poate sa vina si ea :D)?

  7. 02.11.2011 la 12:43

    Da, cred ca se ia in calcul la ce altitudine se afla primaria. Nu ultima casa :). Ca asa mai e si Ranca care urca pana la 1600 de m altitudine. Dar primaria e jos in Novaci la 400 de m.

  8. Razvan Pascu
    (author)
    02.11.2011 la 12:49

    @ Mihai: si eu am facut de 2 ori acolo revelionul. e foarte frumos, merita, mai ales daca prinzi zapada.

    @ mariusica: nu am stiut asta, nu m-as fi gandit ca asta e criteriul. 🙂

  9. ELENA
    02.11.2011 la 14:14

    Razvan articolul este senzational.Am trecut prin zona si am admirat putin peisajul din masina ,dar fotografiile tale m-au convins si sper sa ajung cat mai repede pentru 2-3 zile macar.Am vizitat Prapastiile Zarnestilor acum 2 luni iar la Pestera am fost acum un an prin noiembrie si drumul a fost foarte prost.Avem foarte multe locuri frumoase de vazut in tara care merita sa fie promovate.Fundata este urmatoarea destinatie pe care o voi vizita.Multumesc pentru informatiile utile!

  10. Gabi
    02.11.2011 la 14:31

    Frumos! ma bucur ca se mai promoveaza astfel de locuri… Acum nu multi rezista fara telefon si internet…si recunosc, mi se intampla si mie. Am vizitat zona, chiar si pestera. E foarte frumos si iti da o vitalitate extraodinara. …da’ cate locuri minunate nu avem…, numai diversitatea formelor de relief sa o luam in calcul…

  11. Miha Dr
    02.11.2011 la 15:04

    Aproape in fiecare iarna,merg in zona cu parintii mei,dar doar pentru cateva ore.Am descoperit o zona foarte frumoasa,care este si mai frumoasa iarna.Recomand ca sa si iesiti in inima naturii cand ajungeti pe aici,nu doar traseul masina-pensiune,pensiune-masina:)

  12. Georgeta Popovici
    02.11.2011 la 16:46

    Razvan, chiar in vara asta am stat la Fundata 5 zile! Este idilic! Este Raiul pe pamant! In plus este un comlex hotelier si de relaxare de exceptie!

  13. rizica
    02.11.2011 la 18:50

    Magnific!!!!M-ai convins sa fac o vizita acolo…

  14. Eugen
    02.11.2011 la 20:27

    Am fost in vara la un training cu colegii 2 zile
    Fain de tot. Si creasta Pietrei Craiului, pe care am facut-o de 3 ori cu cativa ani in urma, se inalta superb in zare. Culoarul Rucar-Bran l-am parcurs cu bicicleta, tronson dintr-un tur al Romaniei de 2500 km de care imi voi aminti toata viata !

  15. al3xandrus
    03.11.2011 la 14:05

    Salut!

    Spuneti-mi si mie care varianta pentru a ajunge la Fundata este mai buna de mers, in ceea ce priveste starea drumurilor, lungime, timp …. majoritatea mi-au recomandat varianta Targoviste, dar din cate stiu (stiam) drumurile nu sunt chiar ok pe acolo , serpentine, multe restrictii de viteza….

    As mai avea ca variante Pitesti – Campulung sau DN1 … ce recomandati din toate punctele de vedere (siguranta, distanta, timp) . Multumesc!

  16. Ramona
    03.11.2011 la 20:47

    Buna!

    Zona este intr-adevar superba si cu siguranta merita sa mergi in orice anotimp.Eu am fost si primavara si toamna
    si am ramas cu amintiri superbe.Va doresc celor care n-ati fost sa mergeti macar o data ca sa puteti reveni….

  17. Razvan
    03.11.2011 la 21:10

    Aceasta asezare merita intradevar o vizita daca se ajunge in zona. Fundata este situata la mare inaltime si de aici se pot face vizite la mai multe atractii turistice situate in apropiere, cum ar fi Parcul Național Piatra Craiului, Cheile Grădiștei, , Peștera și Cheile Dâmbovicioara sau Peștera cu lilieci din satul Peștera. Insa daca vrei sa cunosti cu adevarat satul si oamenii locului, nu trebuie sa ratezi festivalul “Nedeia Muntilor”, desfasurat in fiecare an la Fundata. Festivalul incepe de obicei pe la mijlocul lunii iulie, acesta fiind printre cele mai vechi festivaluri din tara(daca nu cel mai vechi), atestat prima oara in anul 1373.

  18. Razvan
    03.11.2011 la 21:12

    [continuare]Festivalul incepe cu un simpozion despre tradiţiile pastorale specifice zonei , continuand cu o parada in care poti strabate un traseu de aproximativ sase kilometri pe strazile comunei, insotit de ansambluri folclorice, tarafuri, dar si turisti sau localnici. Partea care mi-a placut cel mai mult este reprezentata demonstraţiile mesterilor populari,in care toti cei prezenţi vor fi invitati sa inveţe dansuri populare, iar cei cu care vor, pot chiar sa devina ciobani pentru un timp. In timpul acestui festival poti sa te integrezi cu usurinta printre localnici si sa devii “unul de-al lor”, invatandu-le obiceiurile si stilul de viata. Dupa o singura participare la festival vei dori sa te intorci in fiecare an, si vei aduna experiente de neuitat.

  19. Razvan Pascu
    (author)
    03.11.2011 la 21:32

    @ al3xandrus: o sa iti raspund eu pentru ca am fost de multe ori. drumul cel mai scurt este pe DN1 dar asta doar daca mergi in timpul saptamanii pentru ca altfel este aglomerat, mai ales intre Sinaia si Predeal. Al doilea drum ca distanta ar fi cel pe autostrada pana la Pitesti, insa eu aproape de fiecare data aleg sa merg prin Tirgoviste. Faci 3,5 ore Bucuresti-Fundata daca mergi cu viteza legala, iar drumul prin Tirgoviste este cel mai frumos, chiar daca are cateva portiuni mai proaste, mai ales intre Tirgoviste si Campulung.

  20. VIVI
    04.11.2011 la 16:10

    Nu am fost niciodata acolo insa mi-as dori sa merg.
    zona este superba si chiar mi-ar trebui cateva zile departe de bucuresti, de toata aglomeratia asta.

  21. johnny
    06.11.2011 la 18:24

    salut!!!fundata ca fundata…..nu ai urcat si la fundatica, pe munte,sa vezi iarna cum e…ce peisaje, ce aer…..simti ca traiesti….mai ales cand vii din jungla urbana a bucurestiului…..
    avem o tara asa de frumoasa si nu stim sa profitam de acest lucru…..

  22. Dan Andriescu
    07.11.2011 la 18:20

    Salut,
    Romania a devenit din ce in ce mai poluata si aici vorbesc de toate mediile existente: natura, societate, politica, mancare, caracater uman, etc
    Avem nevoie de locuri precum Fundata in care sa respiri, sa traiesti, sa mananci si sa te simti curat.

  23. Florentina Zamfir
    09.11.2011 la 23:06

    Hei. Fundata e locul meu de suflet. L-am vizitat in lung si-n lat pana acum, in toata anotimpurile, i-am vazut toate culorile, sub toate formele capatate de la Dumnezeu. M-a fascinat si nu m-a plictisit niciodata. Este adevarat ca nici eu nu am rezistat acolo mai mult de 4 zile, insa acele zile le-am simtit ca pe o binecuvantare. Aerul curat si sufletul oamenilor si mancarea buna pe care o pregatesc nu au cum sa nu te cucereasca. Nici eu nu am stat la vreo pensiune, ci la casa unor localnici foarte draguti pe care ii vizitam de peste 5 ani… Fundata chiar merita descoperita si vizitata in lung si-n lat. O seara frumoasa in continuare, cu gandul la raiul frunzelor galbene combinat cu cel al micutilor fulgi de zapada, Fundata.

  24. Razvan
    10.11.2011 la 10:33

    Cand va fi publicat castigatorul? A trecut aproape o saptamana de la incheierea concursului.

  25. Razvan Pascu
    (author)
    10.11.2011 la 22:23

    @ Razvan: multumesc pentru atentionare.

    Castigatorul este userul care s-a semnat cu „mariusica”: Dumitrel Marius.

  26. Alina M.
    20.11.2011 la 21:49

    Aici vreau sa ma duc si eu in iarna asta. Am auzit la multi prieteni care au mai fost ca e un loc ideal pt relaxare.Si chiar simt nevoia de un pic de liniste 😀 sa ma ies din aglomeratia asta infernala din capitala 🙂

  27. daniela
    09.01.2012 la 17:07

    si eu am fost de curand in fundata.e un loc mirific in care te relaxezi complet…peisajul e desprins din povesti..cu multa zapada si munte.poti sa vizitezi Parcul Natural Bucegi din Moeciu de Sus(se fac trasee catre Vf Omu, cab padina), Cheile Gradistei, traseu din sat Pestera. recomand destinatia pentru cei care cauta liniste, relaxare..si locuri „aerisite”

  28. 02.02.2012 la 00:18

    Fundata e un loc aparte pentru mine, intrucat acolo mi-am petrecut luna de miere. Nu as alege niciodata drumul pe DN1, pentru ca peisajele de pe culoarul Rucar-Bran sunt de neuitat.
    In zona, deosebita este si Valea cu struti, chiar daca masa la hotel este destul de scumpa. Nu strutii sunt de vazut, cat drumul. L-am facut si vara, pe jos, si iarna, cu masina. Are un farmec aparte.

  29. 12.06.2014 la 13:37

    Romania chiar este frumoasa, felicitari pentru articol

  30. Danu
    02.07.2016 la 10:44

    Nu poti sa afirmi ca in Bran si Moieciu exista „marlanie”..Sa fim seriosi…asta e rautate

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]