fbpx
excursii-razvan-pascu

Desi de 1 Mai romanii si-au impamantenit traditia mititeilor si a berii, in acest an, deoarece ziua de 1 Mai a coincis cu Duminica Tomii (prima duminica dupa Paste) Brasovul a gazduit una dintre cele mai mari si frumoase parade in aer liber cu ocazia sarbatorii Junilor Brasoveni.

Astazi la rubrica Romania e frumoasa am ales sa scriu despre aceasta sarbatoare.

Sarbatoarea Junilor are loc in fiecare an, inca din 1910, in prima Duminica dupa Paste. Junii Brasoveni sunt sapte cete de tineri, care la inceputuri proveneau din satul Schei, invecinat Brasovului (acum devenit un cartier al Brasovului).

Sarbatoarea incepe dis-de-dimineata, in jurul orei 11.00, cu o parada calare a cetelor de Juni: Junii Tineri, Junii Curcani, Junii Batrani, Junii Dorobanti, Junii Albiori, Junii Rosiori si Junii Brasovecheni. Urmand traseul Piata Unirii – strada Muresenilor – B-dul Eroilor – strada Republicii – Piata Sfatului (in Brasov), juni mai tineri sau mai in varsta defileaza calare, pe cei mai frumosi cai din imprejurimile Brasovului. Costumele specifice fiecarei cete de juni si steagurile sunt si ele exemplar ingrijite.

Dupa ce defileaza prin oras, junii merg in zona Pietrele lui Solomon, pentru competitii si pentru o adevarata petrecere campeneasca. Cea mai importanta proba este aruncarea buzduganului, unde participa doar cei mai puternici si experimentati juni.

Ieri am participat si eu la aceasta Sarbatoare in Brasov, alaturi de mii de oameni iesiti pe strazi cu copii pentru a vedea defilarea zecilor de juni si cai. Defilarea a durat aproximativ 20 minute de la primul la ultimul june, timp in care cele cateva mii de oameni au urmarit bucurosi parada, aplaudand si strigand.

Trecand pe culoarul de oameni, junii strigau „Hristos a inviat!”, iar brasovenii le raspundeau in cor „Adevarat a inviat!”. Desi sunt convins ca erau si foarte multi turisti, majoritatea celor prezenti erau cu siguranta localnici si am fost in mod placut surprins de cat de civilizat si normal s-a desfasurat totul. Nimeni nu s-a imbrancit sa treaca mai in fata, copii aveau prioritate in primul rand, iar junii participanti la defilare isi intaratau caii sa faca tot felul de figuri „artistice”.

Una peste alta, Brasovul mi-a dovedit ca se poate. Se poate sa fie un oras curat, cu oameni minunati si mai ales ca se poate sa ne comportam civilizat. Si pentru ca in acest weekend am vizitat Brasovul voi scrie in zilele urmatoare si alte lucruri interesante pe care le-am descoperit la Brasov (printre care si un Festival Medieval).

3 filmulete realizate la Parada Junilor Brasovului gasiti mai jos

6 comentarii

  1. rizica
    02.05.2011 la 09:23

    Ai dreptate Razvan…si mie imi place foarte mult aceasta sarbatoare numai ca anul acesta nu am reusit sa ajung…

  2. Gabriela
    02.05.2011 la 14:14

    Fiind brasoveanca normal ca am participat si m-am bucurat ca am avut parte de vreme frumoasa.Sunt foarte bucuroasa de cuvintele frumoase scrise despre Brasov si iti multumesc!

  3. SORIN
    02.05.2011 la 20:47

    ce sanse are o manifestare de acest gen sa aiba vreun ecou mai amplu, costumele sunt ok, dar pare destul de provincial totul, si de ce tovarasii juni au defilat pe sosea, asta e super naspha; de ce nu se amenajeaza un loc mai ca lumea?

  4. Alexandra
    02.05.2011 la 23:39

    E prima data cand aud de aceasta manifestare, de acum o sa-mi fac un tel din a merge sa vad o data cu ochii mei. Astfel de obiceiuri sunt prezente in diverse locuri din tara si sunt foarte interesante de urmarit. In muntii Apuseni este un obicei care se numeste Pracsor, se tine de Pasti, cu crai, craiese si mult dans traditional. Intotdeauna mi-a placut…

  5. Scheii Brasobului
    03.05.2011 la 13:33

    Ma bucur enorm ca cineva mai scrie cate ceva despre acest eveniment foarte important pentru Brasov! Domnului Razvan ii sugerez ca tura viitoare cand trece prin Brasov sa il viditeze pe domnul Vasile Oltean la Muzeul Primei Scoli Romanesti ca sa afle mai mult despre acest obicei si despre tainele Scheiului!
    @SORIN:Ca ti se pare tie provincial, „nashpa” ca defileaza pe sosea si ca ai gasii tu un loc mai fromos este parerea ta! Adevaru e ca acest obicei se desfasoara cu o mare strictete si traseul ales are un semnificat foarte important! Costumele sunt autentice 100% unele dinre ele vechi de peste 150 de ani!Parada Junilor este doar momentul final al sarbatorii, aceasta sarbatoare incepe lunea dupa Pasti si se termina cu Parada lor si Jocul dintre „Chiete”!In fiecare zi din sapatamana de dupa Pasti are loc cate un eveniment traditional!!
    Va salut… 😉

  6. Pana Carmen Gabriela
    19.06.2011 la 11:59

    Pastrarea traditiilor si obiceiurilor certifica zestrea de veacuri a poporului roman. Minunat!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]