fbpx
excursii-razvan-pascu

De cateva ore pe Realitatea TV e o intreaga dezbatere referitoare la o declaratie a Ministrului Muncii, Ioan Botis. Se discuta cu isterie despre o asa-zisa declaratie soc a Ministrului Muncii, Ioan Botis, cum ca sistemul public de pensii din Romania este unul de tip piramidal, o schema de tip Ponzi. Tinand cont ca am fost de fata cand ministrul a facut declaratia de presa, la o conferinta organizata astazi de Mediafax despre pensiile private, pot spune ca reporterii m-au dezamagit. M-au dezamagit pentru ca au preluat o fraza scoasa din context si au analizat-o timp de cateva ore, inventand milioane de scenarii alarmiste despre cum va arata sistemul public de pensii si cerand demisia ministrului.

Ore intregi Breaking News-ul Realitatea TV a anuntat astazi pe fond galben „Declaratie SOC: Romanii sa riste banii de pensii!”, insa ceea ce Ioan Botis a spus la conferinta de la Howard Johnson de astazi a fost un indemn catre companiile care administreaza fonduri de pensii sa vina cu idei pentru fiecare persoana, in functie de profilul sau de risc (daca unui om ii place sa investeasca si sa riste, atunci sa aiba posibilitatea sa isi aleaga un fond de pensii private cu profil de risc ridicat). Mai mult, ministrul a spus un lucru absolut normal: ca 10 milioane de oameni care stau degeaba in Romania nu pot fi intretinuti de doar 5 milioane de oameni activi.

Alte declaratii de la conferinta Mediafax de astazi:

  • Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania spunea ca la pilonul 2 de pensii contributia medie este de 835 RON, iar 49% din participanti au in cont doar pana in 200 RON.
  • Doina Parcalabu, presedinta Casei de Pensii din Romania, a spus ca se pregatesc normele de aplicare a legii privind trecerea cadrelor militare in sistemul public de pensii. Automat, cadrele militare (inclusiv politisti, Armata, SRI, etc.) isi vor putea alege un fond de pensii obligatorii pilonul 2, asa cum au facut toti romanii sub 35 de ani la sfarsitul lui 2007.
  • Cornelia Coman, CEO ING Pensii, a declarat ca speranta de viata a romanilor este in continua crestere in Romania, iar Crinu Andanut, CEO Alianz Pensii, al carui discurs mi-a placut foarte mult, a declarat ca pensiile ocupationale in Romania sunt o idee buna, care insa trebuie sa fie aplicata foarte bine astfel incat nu doar angajatii la Stat sa fie avantajati, ci si cei din mediul privat.

Ca sa evit discutiile ulterioare: nu ma pasioneaza politica, nu imi place niciun politician din Romania, nu imi place niciun partid politic in forma in care este acum scena politica, nu fac politica pe blog niciodata si nu am niciun fel de „dragoste” fata de Ioan Botis, care m-a „chinuit” anul trecut cu impozitarea veniturilor din profesii liberale…insa de data asta am fost martorul unei situatii in care ziaristii au dat-o in bara.

11 comentarii

  1. 03.03.2011 la 21:26

    Aproape orice stire transmita la televiziunile romanesti trebuie „cernuta” extrem de bine pentru a distinge adevarul. Eu nu prea am timp de uitat la TV si de obicei ascult BBC news sau RFI in masina. In rarele ocazii cand reusesc sa confrunt informatiile aflate la radio cu stirile de la TV, am impresia ca e vorba de cu totul altceva, atat de distorsionat sunt prezentate. Uneori e vorba de jocuri politice, alteori doar goana dupa senzational…

  2. Iulia Munteanu
    03.03.2011 la 22:16

    Complet de acord cu cei spui. Nu ma aventurez nici eu in consideratii politice si judecati partinitoare. Am zambit, insa, la afirmatia cu cele „10 milioane de romani care stau degeaba in Romania”. Pornind de la realitatea ca Romania numara azi sub 21 de milioane de locuitori, din care cel putin 2,5 milioane sunt in afara granitelor, oare i-ai numarat aici, in cele 10 milioane de care vorbesti, si pe cei pana in 18 ani, si pe studenti care nu muncesc (e drept ar putea sa o faca, eu am muncit de la 19 ani…si am muncit real, nu am figurat pe o carte de munca) si pe pensionari, si pe femeile aflate acasa in concediu de crestere a copilului? Oare chiar „stau degeaba”… ;). Daca da, ei sunt prezenti, din fericire, oriunde si cu atat mai mult in tarile cu o economie puternica.
    Faptul ca trebuie scosi la suprafata cei din economia neagra, asta da e o necesitate.
    Formularea m-a facut sa zambesc, in rest extrem de interesant articolul tau ca, de altfel, tot blogul.

  3. SORIN
    03.03.2011 la 23:10

    Se numeste deontologie. El Pais da jurnalistilor proaspat angajati un cartzoi cu principiile axiologice pentru o informare corecta. Dar ca sa vinzi un produs se stie trebuie exagerat. Vaca de vandut da multa lapte.

  4. 04.03.2011 la 09:29

    nu a dat-o nimeni in bara…asa fac (aproape) toti. In goana dupa un nou scandal si un nou subiect de talkshow se folosesc de aceste „trucuri” pentru a manipula prostii din fata televizoarelor

  5. Razvan Pascu
    (author)
    04.03.2011 la 10:34

    @ Iulia: sunt 20 de milioane de romani din care 5 milioane de pensionari, 5 milioane de oameni activi si 10 milioane de inactivi. din cei 10 milioane de inactivi, sub 18 ani sau inapti de munca sunt aproximativ 3 milioane. restul de 7 milioane muncesc la negru sau nu muncesc deloc.

  6. Razvan Pascu
    (author)
    04.03.2011 la 10:41

    Ca sa fiu corect trebuie sa spun ca aceeasi discutie a inceput ulterior si la Antena3 si au „digerat” si ei subiectul aiurea….probabil s-au prins ca aduce rating. 🙂 Nu e vorba de un post de televiziune sau altul, ci e vorba despre cum se fabrica un subiect de presa.

  7. Rizica Stan
    04.03.2011 la 11:40

    Eu nu mai urmaresc demult posturile tv Antena 3 si Realitatea.Erau vremuri cand urmaream cu placere emisiuni de travel sau reportaje la aceste posturi dar acum pur si simplu nu mai difuzeaza nimic interesant!

  8. Alexandra
    04.03.2011 la 13:07

    Toate subiectele abordate de presa, sunt pana la urma unele care cersesc audienta. Astfel, daca poti lua ceva din context si pune in fata lui SENZATIONAL, toata treaba tinde sa prinda mult mai bine la public, ma gandesc. Asta din seria OTV.. N-au ajuns pana acolo incat sa dezbata ore in sir nu stiu ce disparitii, dar isi gasesc subiecte de genul asta. Pacat ca sunt oameni care nu inteleg despre ce este vorba pana la urma si intra in panica sau asa ceva. Asta este televiziunea. Din acest motiv evit sa ma uit la televizor. Daca nu optezi pentru Discovery, nu ai ce sa vezi.

  9. 04.03.2011 la 13:08

    Răzvane, continuă, te rog, răspunsul dat Iuliei şi spune, din cei 7 milioane care nu muncesc, câţi de lene şi câţi fiindcă nu au unde ?…

  10. Razvan Pascu
    (author)
    04.03.2011 la 13:23

    @ Zina: asta nu stiu. dar stiu ca multi nu muncesc de lene. locuri de munca sunt, iar eu am publicat in ultimele 2 saptamani cateva dintre ele pe blog. multi romani, insa, vor sa fie directori din prima.

    http://www.anofm.ro/8-336-locuri-de-munc%C4%83-vacante-%C3%AEn-perioada-25-februarie-3-martie-2011

  11. amarie
    05.03.2011 la 18:59

    Daca la fondul de pensii existent la un moment dat intrarile sunt mai mici decat iesirile, dupa un timp fondul se epuizeaza, ajunge la valoarea zero.
    Ca situatiile de acest tip sunt numite de Botis „de tip piramidal, o schema de tip Ponzi” nu schimba realitatea.
    Un taran a avut probleme candva ( pe bune!) ca isi striga calul cu numele Stalin, fiind considerata o lipsa de respect la adresa marelui conducator sovietic. Putea sa-l cheme si Ducipal, conta daca e un armasar sau o gloaba, o martoaga.
    Tinerii nu ar trebui sa stea deoparte , ci sa participe la viata politica pentru a-i inlocui pe politicienii actuali si naravurile lor.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]