Anul trecut am ajuns in China la putin timp dupa trecerea in Noul An Chinezesc. Data Anului Nou difera de la an la an, iar in 2011 Anul Nou Chinezesc incepe pe 3 februarie. Vom trece din Anul Tigrului in Anul Iepurelui.
Chinezii sunt superstitiosi si spun ca anul nou trebuie sa ne prinda cu casa decorata in special in rosu sau culori aurii, iar pe noi obligatoriu sa ne prinda cu parul tuns. Insa nu despre asta vreau sa vorbesc in acest articol…ci despre o alta traditie chinezeasca.
In China este aproape obligatoriu sa treci in noul an alaturi de familia ta, de aceea in fiecare an in preajma Anului Nou Chinezesc sute de milioane de chinezi pleaca din orasele in care traiesc sau muncesc catre casele lor, care de multe ori se afla la sute de km departare.
In cifre, ceea ce va spuneam mai sus suna mai convingator: peste 200 de milioane de chinezi circula in aceasta perioada cu trenul (am circulat si eu cu trenul in China, iar trenurile sunt foarte civilizate, majoritatea prevazute cu vagoane de dormit, tocmai pentru ca merg pe distante foarte mari), peste 30 de milioane de chinezi vor circula cu avionul in aceasta perioada, iar cei mai multi, peste 300 de milioane de oameni, vor folosi sutele de mii de autobuze pentru a ajunge acasa.
Shanghai
Xi’an, China – Armata Soldateilor de Teracota
Anul Iepurelui in horoscopul chinezesc este foarte apreciat pentru ca este un an al reinnodarii prieteniilor si al impacarilor. Si tineti minte: daca vreti sa aveti noroc in noul an chinezesc, e obligatoriu ca prima masa de dupa 3 februarie sa fie ceva dulce! China este o lume de vis, o tara absolut unica cu o cultura de mii de ani si promit ca data viitoare cand voi ajunge in China sa merg mai mult in zonele traditionale, in orase mici si in sate, si mai putin in mega-orase.
* foto sus – Marele Zid Chinezesc, regiunea Badaling
Am vazut la un moment dat un documentar pe Discovery despre „migratia” de Anul Nou. Pare sa fie o intreaga nebunie.
In opinia mea, Noul An Chinezesc este un alt motiv de reclama comerciala…
@ Rizica – sigur, singura diferenta este ca acesta este evenimentul lor autentic… Daca vrei sa vezi ce inseamna eveniment de marketing, sa te duci in China de Craciun sau Anul Nou strain (1 ianuarie) care n-au nici o treaba cu China, dar in schimb e ffff mult marketing
Cu prima mancare dulce, s-a rezolvat, nu e nici o problema 🙂
Te plangeai undeva intr-un comment facut pe blogul meu ca la tine China nu a fost asa de colorata. Da, dar muntii se vad la fel de frumosi de pe Marele Zid, parca chiar mai limpezi.
Oare cat costa un tur prin China? La categoria „economic” ! 🙂
(author)
@ Zina, iti spun cat m-a costat pe mine, pe cont propriu: 2000-2500 dolari, pentru 2 persoane, 17 zile prin Beijing-Shanghai-Xi’an-Hong Kong-Macao. Plus biletele de avion care acum la promotii le gasesti si la 600 euro dus-intors spre Beijing. In acesti bani a intrat cazarea in camere duble la hosteluri, mancare la fata locului, transport cu trenul la vagon de dormit, bani de cheltuiala, unele tururi cu agentii locale uneori, suvenituri, cadouri, tot. Aceeasi calatorie la o agentie de turism in Romania costa cam 2500 euro de persoana + bani de cheltuiala.
Nu prea stiu multe despre tradiţiile chinezeşti, de aceea te rog frumos, sa-mi spui de ce diferă în fiecare an data Anului Nou Chinezesc!
(author)
Data Anului Nou Chinezesc difera de la an pentru ca este stabilita dupa un calendar vechi de 4000 de ani, un calendar propriu chinezesc.
Anul Nou chinezesc (numit de fapt – „Festivalul primaverii”) este determinat pe baza unui calendar lunisolar – combinatie din calendar lunar cu cel solar. Calendarul european este solar, cel musulman, este lunar, cel chinezesc (valabil si in alte tari asiatice de altfel) este o combinatie