Am tot avut ocazia sa traversez Transilvania, fie venind dinspre Brasov spre Sibiu, fie dinspre Sibiu spre Alba Iulia si pentru mine aceasta regiune este une dintre cele mai frumoase din Romania. Curatenia satelor, organizarea, culorile si nu in ultimul rand bisericile fortificate si cetatile ma fac sa ma intorc cu mare drag prin aceste locuri.
Vara aceasta, in drum spre Alba Iulia, am facut un scurt popas la cetatea Calnic. Nu era in plan sa o vizitam, insa un panou aflat pe marginea drumului m-a determinat sa fac un mic ocol pana la Calnic.
Satul Calnic este in apropiere de drumul ce leaga Sibiul de Sebes (E60), la vreo 40 de km de Sibiu, semnalizat printr-un panou cam amarat, usor de ratat. Nu am regretat insa ca am intors masina ca sa vizitez Cetatea Taraneasca Calnic.
Nu este o cetate impresionanta prin istoria sa in mod deosebit, nu au existat batalii mari aici si nici nu au locuit domnitori ai tarii. La inceput a fost resedinta unui conte transilvanean, iar apoi a devenit o fortificatie a intregii comunitati sasesti. Poate tocmai din acest motiv s-a pastrat asa de bine aceasta fortificatie, iar locuitorii satului Calnic inca mai ingrijesc cetatea. Rareori mi s-a intamplat sa vad reparandu-se ferestrele cetatilor (multe dintre ele nici nu mai au asa ceva, in orice caz), sa existe supraveghere video, capela sa fie ingrijita si functionala si mai mult decat atat, sa rasune si cantece la orga atunci cand turistii ii trec pragul (la un casetofon ce-i drept, dar de asta m-am prins abia mai tarziu).
Sa va mai povestesc despre iarba tunsa si ingrijita, despre florile de acolo si despre faptul ca aveau o toaleta functionala? Da, am ramas impresionat de cat de bine este administrata, de faptul ca au gasit puterea si finantarea sa o repare si sa o ingrijeasca, astfel incat sa poata fi folosita pentru evenimente culturale si nu numai.
Este inclusa in Patrimoniul UNESCO, ceea ce nu face decat sa ii confirme valoarea. Inainte de a o vizita, vazand panoul acela amarat care o semnaliza, sincer nu ma asteptam sa gasesc asa ceva si am fost foarte placut surprins, asa ca va sfatuiesc si pe voi sa o vizitati cu toata increderea pentru ca nu veti fi dezamagiti.
Superba zona, cu iz medieval..
Salut,
Anul trecut in timp ce ma indreptam spre Sibiu am vazut panoul pe care scria Cetatea Calnic. De la soseaua principala pana la cetate sunt vreo 6-7 km. Cetatea m-a impresionat prin aspectul ingrijit si renovarile care au loc. Istoria locului spune ca dupa batalia lui Mihai Viteazul de la Selimbar cateva zile Mihai VIteazul a poposit la cetate. O alta legenda spune ca ar fi iun tunel intre donjon si biserica de pe deal, in caz de asediu al cetatii oamenii foloseau acest tunel. Din cate am inteles se incearca reconditionarea ei cam mai mult si transformarea unei partiu din cetate intr-un mic hotel. La cetate in fiecare an au loc tot felul de festivistati si concerte. Oricum cetatea arata bine si merita vizitata.
O zi placuta
Poate o explicatie a motivelor de admiratie indreptatita este influenta pozitiva a comunitatii sasesti si in general a Occidentului. Pentru noi, moldovenii, ceea ce vedeam in excursii in Ardeal era (si este) un prilej de sincera admiratie. Nivelul de civilizatie provoca intrebari de tipul ” Localitatea asta e comuna sau oras?” Dar si in Moldova se intalnesc astfel de imbucuratoare elemente de civilizatie, de exemplu , Manastirea Probota din Dolhasca- Suceava ( renovata de japonezi , facand parte din Patrimonil Unesco).
Ma uit la poze si nu imi vine sa cred ce verde si ingrijita ii iarba, sa zicem ca constructiile sunt ingrije prin Transilvania, dar iarba mai greu. Parca ii ceva cetate din Franta.
Gata o pun in lista mea „ToGo”. 😀
Frumos! Nu am fost niciodata. Ma bucur sa aflu ca e bine intretinuta.
Intr-adevar sunt zone in Transilvania cu traditie si istorie, care merita vizitate, deoarece emana un farmec anume…Multumim frumos pentru recomandare! Mai bifam un punct unde am putea poposi la anul..
Cate poate face un indicator pus acolo unde treebuie. Oare cand vom incepe o actiune de semnalizare si balizare a destinatiilor turistice autohtone?!?
frumoase locuri
[…] Cetatea Calnic, pe drumul dintre Sibiu si Sebes, ascunsa de drumul principal si de ochii vizitatorilor, este un […]
Toate bune si frumoase, dar nu reusesc sa gasesc o cat de mica informatie despre programul de vizitare, cine administreaza un asemenea obiectiv? cine are cheia? am fost odata acolo si n-am putut intra ca trebuia sa vina de la Alba personalul salariat… Vreo adresa pe net ? Greu de gasit fratilor! Asta e turismul nostru!
Pe mine, cel putin, ma fascineaza astfel de obiective turistice si acum, ca am aflat de existenta acestei cetati si de faptul ca te poti caza acolo (din art precedent), nici nu ma gandesc sa nu fac tot posibilul sa ajung cat mai repede in locurile acelea.
O surpriza superba! Asta a fost pentru mine cetatea Calnic, un sat frumos care te anunta ca este in patrimoniu Unesco de cand intrii in el. M-a apucat furtuna cand am ajuns acolo, dar a fost frumos, un loc plin de energie pozitiva si minunata, istorie, frumusete, oameni grijulii, suveniruri lucrate de mana in Romania, biserica in curs de restaurare, frumusete si simplitate!
Puncte slabe: tiganii care cersesc la intrare in cetate!
[…] Cetatea Calnic, pe drumul dintre Sibiu si Sebes, ascunsa de drumul principal si de ochii vizitatorilor, este un […]