fbpx
excursii-razvan-pascu

Calatorind prin lume, este imposibil sa nu fi observat puternica legatura a religiei cu locurile turistice. De sute de ani lacasurile de cult au fost o oglinda a culturii statului respectiv si asa au ramas si in prezent. Sagrada Familia, Domul din Milano, Karlskirche si multe alte astfel de biserici sunt obiective de marca pentru orasele in care se afla. Pentru romani, cele mai reprezentative lacasuri de cult sunt manastirile din nordul Moldovei, atat ca istorie si arhitectura, cat mai ales ca spiritualitate.

Manastirea Voronet a fost construita in 1488 de catre Stefan cel Mare, in chip de multumire pentru castigarea bataliei de la Razboieni. Este situata in comuna Voronet, aproape de Gura Humorului si de Suceava, dar si de manastirile Humor, Arbore si Moldovita. Initial a fost o biserica de lemn, fiind construita in mai putin de 4 luni. S-au adaugat apoi partea din spate (cu frescele pentru care biserica este celebra) si mai tarziu, prin 1920 a fost consolidata si i s-a dat forma de astazi.

Desi din punct de vedere arhitectural nu difera foarte mult de “surorile” din apropiere, ceea ce este reprezentativ pentru aceasta manastire este pictura exterioara, in primul rand deoarece sunt putine bisericile cu pictura exterioara, majoritatea avand decorati doar peretii interiori, dar si pentru ca fondul icoanelor pictate este Albastrul de Voronet. Cea mai celebra pictura a manastirii infatiseaza ”Judecata de Apoi” si este pe fatada exterioara vestica a lacasului. Detaliile pe care le surprinzi fara sa fii expert in arta biseriseasca sunt elementele traditionale romanesti: buviumurile, stergarele si motivele romanesti.

Daca ajungeti in zona Bucovinei, credinciosi sau nu, va recomand sa vizitati cateva manastiri, pentru particica de istorie despre care vorbesc, pentru lumea complet diferita si care este guvernata de cu totul alte reguli, dar si pentru linistea si curatenia exemplare.

Din pacate sau din fericie, in urma cu cativa ani a inceput procesul de restaurare a manastirii si a picturii exterioare (proces ce acopera cu schele fatada bisericii), asa ca nu ne ramane decat sa speram ca Albastrul de Voronet va ramane la fel de frumos.

Pentru cei care folosesc navigatia pe telefoanele mobile de la Nokia, coordontele GPS ale manastirii Voronet pentru Ovi Maps sunt:

Latitudine: 47 grade 51 minute 71 secunde

Longitudine: 25 grade 86 secunde 43 secunde


15 comentarii

  1. 02.12.2010 la 09:36

    Am fost mai demult la Voroneţ şi alte mânăstiri din nordul Moldovei, am ajuns până la Putna.După ani de zile amintirile se filtrează şi rămâne esenţa. Mie mi-a rămas atmosfera patriarhală, de meleaguri de pe alte timpuri…Am vrut mereu să revenim, nu am reuşit, dar articolul tău ne îndeamnă cu putere să o facem. Şi da, România e frumoasă, păcat că e locuită 🙂

  2. rizica
    02.12.2010 la 10:39

    Am vizitat Voronetul si mi-a placut tare mult, in momentul in care i-am trecut pragul, pe mine m-a transformat, m-a fascinat!

  3. gabbis
    02.12.2010 la 11:27

    Intr-adevar arhitecura si specificul manastirilor din Bucovina, reprezinta o valoare unica pentru cultura si spiritualitatea romaneasca, un loc unde te poti relaxa si medita, fara stres si gandul la ziua de maine..Parca timpul acolo este inghetat in timp..

  4. 02.12.2010 la 14:23

    Mi-am adus aminte ceva. Din clopotnita manastirii Voronet am vazut pentru prima oara in viata mea un iepure salbatic sarind prin ierburi 🙂

  5. 02.12.2010 la 15:46

    Am fost la Voronet in vara lui 2009 si ne-a placut mult, insa am fost foarte dezamagiti ca pictura de pe peretele nordic era foarte deteriorata. Ma bucur ca in sfarsit se face ceva. Sper numai sa nu fie si peste 10 ani tot „decorata” cu schele (cum e de exemplu castelul din Hunedoara)

  6. Razvan Pascu
    (author)
    02.12.2010 la 16:57

    @ Apollo: ai dreptate cu castelul din Hunedoara.

  7. 02.12.2010 la 20:00

    Nu am ajuns inca,dar sper sa vad manastirile in 2011.

  8. miriam
    02.12.2010 la 20:10

    Eu m-am nascut foarte aproape de Voronet, dar am vazut-o abia dupa 1989. De ce? Pentru ca a fost multi ani inchisa, la fel ca si alte manastiri. O sa scriu cateva lucruri pe care nu le-am regasit in articolul tau. Manastirea face parte dintr-un lant monahal al Bucovinei, care mai cuprinde alte 4 manastiri pictate la exterior, dupa aceeasi tehnica (ramasa inca necunoscuta), dar ctitorite de voievozi diferiti: Moldovita, Sucevita, Manastirea Humorului si Dragomirna, toate situate in localitati cu acelasi nume. Manastirea Voronet este cea mai cunoscuta, desi, personal, nu cred ca e mai frumoasa decat celelalte. Fiecare are o culoare specifica, iar temele frescelor sunt, in mare, aceleasi. Eu as recomanda oricui sa le viziteze pe toate (se pot vedea usor in doua zile) si astfel se pot remarca asemanarile multiple si, in acelasi timp, deosebirile. Va recomand sa le vedeti vara, cand curtile lor se transforma in adevarate gradini de flori. Maicutele sunt ca furnicutele; nu traiesc din mila oamenilor, ci din rodul muncii: au gradini, animale, albine, ateliere de pictura, de incondeiat oua, de tesaturi etc. E adevarat ca au si masini scumpe, dar si la manastire e sec XXI. Bucataria manastirilor e specifica. Nu treceti pe acolo fara sa gustati un bors manastiresc sau un pastrav. Ramaneti o noapte la o manastire pentru a participa la o slujba de la miezul noptii; e o cura de liniste si incarcare spirituala. Cat despre restaurare, cu siguranta va dura. Ai observat, Razvan, ce fac de fapt? Injecteaza o substanta care sa fixeze fresca. Nu va fi reconstituitra pictura. Peretele care nu a beneficiat de protectia zidurilor a fost batut de ploi si vant si pictura s-a sters. Din pacate asa va si ramane.

  9. 02.12.2010 la 22:08

    Cred ca orice roman trebuie sa treaca macar o data in viata pe la aceasta manastire. Nu stiam ca este denumita „capela sixtina a est-ului” 🙂

  10. 03.12.2010 la 13:19

    Am vazut manastirile Bucovinei prin anii ’70, pentru prima oara. Erau deschise toate credinciosilor si vizitatorilor, multi la ambele categorii. Am revazut o parte anul trecut.

    Stiati ca se spune ca peretii sunt pictati in exterior pentru ca cei care nu incapeau inauntru la slujbe sa aiba si ei sfinti la care sa se inchine si sa fie mai aproape de cer?

  11. Alexandra
    04.12.2010 la 19:59

    Am fost si anul acets ain Bucovina si este foarte frumoasa partea aceea a Romaniei. Voronetul este ceva deosebit si merita vazut de cat mai multe ori se poate.. Pacat intr-adevar de picturile exterioare care s-au cam deteriorat de-a lungul timpul, acum aproape nu mai poti deslusi despre ce ste vorba in ele, dar tot frumoasa ramane…

  12. […] România e frumoasă (13) – Mănăstirea Voroneţ – o locaţie pe care nu am “atins-o” încă, dar chiar mi-ar plăcea s-o bifez odată. Momentan o văd prin articolul lui Răzvan. […]

  13. amarie
    06.12.2010 la 11:39

    Foarte frumos articolul si comentariile, cu completari judicioase mai ales postate de miriam@.
    Fiind din Moldova am vizitat (in anumite perioade anual)de numeroase ori sirul de manastiri din nordul Moldovei ca turist sau organizator de excursii ale elevilor. Si profesori si elevi din Harghita , parteneri de-ai nostri la unele actiuni au descoperit cu uimire si admiratie aceste manastiri.
    Astept cu speranta si interes restaurarea. La manastirea Probota din jud. Suceava restaurarea a dat rezultate exceptionale. Am si o rezerva serioasa asupra taxarii excesive practicate chiar si asupra elevilor !

  14. radu
    30.03.2011 la 12:30

    as dori ca toti cei ce viziteaza sa plateasca taxa de intrare, chiar daca de foarte multe ori poti sa intri fara sa platesti. e o chestie de civilizatie si educatie. poate si schelele vor sta mai putin acolo, acoperind ceea ce trebuie sa vedem, daca toti vor plati acea mica taxa.

  15. Pana Carmen Gabriela
    21.06.2011 la 17:14

    Am fost de multe ori in zona aceea si, implicit, la manastirea Voronet. Foarte frumos! Arhitectura deosebita si faima pentru celebrul „albastru de Voronet”.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]