fbpx
excursii-razvan-pascu

Asa cum va mai spuneam si in alte articole din campania “Romania e frumoasa”, imi place sa calatoresc prin Romania si imi place sa descopar locuri mai putin batute de piciorul turistului roman avid de “Valea Prahovei”. Din acest motiv, cand mi-am programat traseul prin Maramures, mi-am zis ca nu pot sa ratez o calatorie cu Mocanita de pe Valea Vaserului si asa ar trebui sa faceti si voi daca ajungeti in zona.

Mocanita este un tren cu locomotiva cu abori, ce circula pe o cale ferata forestiera, folosit in trecut pentru a transporta lemnele taiate de pe valea raului.

Pe Valea Vaserului, Mocanita porneste in fiecare dimineata, din Martie pana in Octombrie, in jur de ora 8:30, de aceea este de recomandat sa va cazati in Viseul de Sus cu o noapte inainte, ca sa fiti siguri ca ajungeti la timp. Orasul, desi se afla intr-o regiune a tarii atat de laudata, nu impresioneaza deloc si in afara de Mocanita nici nu prea ai ce sa vezi.

Ca si cazare, eu am stat la o pensiune foarte aproape de gara de unde a plecat a doua zi Mocanita. Pe stradutele din preajma garii sunt destul de multe pensiuni si cu siguranta nu veti avea probleme sa gasiti cazare pentru o noapte. Pretul este cam de 100 lei / noapte / camera dubla si daca ai noroc, poti avea inclus in pret micul dejun sau o discutie despre “Mocanita Mariuta” cu proprietarul pensiunii.

Mariuta” era pe vremuri un tren cu care se transporta lemnul pe calea ferata forestiera ce ajungea pana in inima Vaii Vaserului, prin locuri greu-accesibile camioanelor sau masinilor mari. Asemanator “Mariutei”, mai sunt Mocanite si prin alte zone ale tarii, cum ar fi Mocanita din apropierea manastirii Moldovita, insa nu circula regulat, ca cea din Maramures.

Nu pot sa bag mana in foc, insa sunt convins ca o parte a secretului sta in managementul Mocanitei, care acum apartine unui elvetian stabilit de cativa ani in Romania si care a facut din Mocanita proiectul sau de suflet. El a infiintat CFF, Calea Ferata Forestiera, a reconditionat gara si vagoanele Mocanitei si zilnic, din Martie pana in Octombrie, strabate vechea cale ferata forestiera. Exista un ghiseu cu informatii, cu programul afisat, parcare pazita si toalete curate.

Pretul unui bilet variaza, in functie de perioada, intre 39 si 43 lei de persoana iar drumul se face pe o distanta de 21,6 km, pana la Paltin. Acolo se face o pauza de pranz si Mocanita revine in Viseu in jur de ora 14:00.

Daca de sarbatorile de iarna planificati o excursie prin Maramures, Mocanita va efectua si calatorii “de iarna”, pe 26 si 29 Decembrie si pe 2 Ianuarie, biletul costand intre 59 si 69 lei. Program special este si in noaptea de Revelion, cand CFF va organiza o calatorie mai speciala cu “Mariuta” si o petrecere de An Nou la Paltin, biletul costand 169 lei de persoana. Detalii aici.

26 comentarii

  1. 17.11.2010 la 09:41

    Nu te supara, poate sunt eu mai picata din luna, nu am mai fost demult prin tara, dar nu e cam mult 100 de lei pe noapte la o pensiune din Viseul de Sus ?! Iar pretul la Mocanita, la fel e cam mare, cu banii astia mergi de 6 ori mai multi kilometri cu Intercity…Daca gresesc, te rog sa-mi spui.

  2. 17.11.2010 la 09:52

    Super! Cred ca e foarte frumos sa mergi cu Mocanita cand e zapada in jur.

  3. rizica
    17.11.2010 la 10:42

    In nordul Spaniei este un tren de lux care te poarta prin zone mirifice si unde ai ocazia sa degusti mancaruri traditionale, sa vezi zone incarcate de istorie…Transcantabricul, caci despre el este vorba are un traseu magnific(si un pret pe masura)!

  4. Liliana
    17.11.2010 la 10:55

    desi sunt „adoptata” de Maramures de cativa ani doar o singura data am avut si eu ocazia sa urc pe Valea Vaserului cu mocanita; a fost o experienta interesanta.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    17.11.2010 la 10:55

    @ Zine: cam astea sunt preturile la cazare pentru o camera dubla (80-100 RON); iar in ceea ce priveste pretul la tren, Mocanita este o atractie turistica in sine iar scopul calatoriei este chiar calatoria cu Mocanita, si mai putin destinatia.

    @vertange11: daca nu as pleca anul acesta de Sarbatori din tara, as merge de Revelion in Maramures cu Mocanita…si eu cred ca este interesant pe zapada.

  6. 17.11.2010 la 12:30

    Nu m-am plimbat cu Mocanita pe Valea Vaserului dar am mai „prins” Mocanita de la Turda la Campeni. O poezie! Desi am mai citit despre idei de revitalizare a ei, nu s-au materializat si e pacat. Traseul este mai lung decat cel din Maramures si peisajul este extraordinar. Ar trebui repusa in functiune macar vara, fiindca ar atrage multi turisti daca ar fi promovata corespunzator. E bine ca ai dat aceste informatii utile daca trecem prin zona.

  7. amarie
    17.11.2010 la 12:49

    Caragiale spunea : „avem legi bune, ne mai trebuie nemti sa le aplice”. Daca un elvetian a pus pe roate afacerea in stilul tarii sale de origine, cred ca e ceva bun. Pentru cei cu resurse si gusturi de acest fel merita incercat. In Luxemburg tramvaiele pentru transportul in comum sunt cam ca Mocanita de mici iar sinele erau la nivelul solui cu gazon. Fiind deosebite, atrag turistii. Zona Maramuresului este deosebita si cine ajunge acolo… poftiti la vagoane! Poate vara e mai bine.

  8. Razvan Pascu
    (author)
    17.11.2010 la 13:58

    @amariei: Nu am ajuns inca in Luxemburg si sper sa se intample in viitorul apropiat. Legat de elvetianul care a relansat Mocanita, intr-adevar a facut un lucru deosebit pentru turismul din zona, insa mie mi s-a parut mai degraba ca el s-a “romanizat” putin – spre exemplu cand trenul ajunge la Paltin, in scurta oprire (1,2 ore) se improvizeaza un mini-bar cu mititei, carnati, bere, sucuri la preturi mai degraba “elvetiene”. Iar cand am fost eu in zona am avut “norocul” sa fim in acelasi tren cu cativa turisti americani care au avut un program oarecum special si care au fost singurii care pareau ca mai conteaza in acel tren. Nu ma intelegeti gresit, e ok acolo, dar se putea si mai bine. Eu personal as fi facut lucrurile acolo mai “nemteste” decat elvetianul.

  9. 17.11.2010 la 14:19

    Stiam ca mocanita fusese retras si chiar imi parea rau ca am ratat ocazia sa ma plimb cu el… deci a fost readus la viata de un elvetian ?

  10. gabbis
    17.11.2010 la 15:07

    Cred ca mocanita a fost sursa de inspiratie pentru desenele animate Thomas, la care se uita fiu-meu, …:))

  11. 17.11.2010 la 18:23

    Stiati ca Valea Vaserului este asemnuita, dupa peisaj, cu Alpii Elvetieni? Asa cunosc strainii regiunea specifica din Maramures, si toti cei care au vizitat zona au ramas impresionati de frumusetea peisajului.

  12. 17.11.2010 la 18:58

    Nu am avut ocazia sa ma plimb cu Mocanita, era „parcata” cand am trecut pe acolo si am facut numai niste poze. E un trenulet simpatic.

  13. 17.11.2010 la 22:42

    Mi-a placut articolul, chiar e un loc deosebit. Am inteles ca ar fi o mocanita in tara si mai si, cea care leaga Aninoasa de Oravita. Dar e in alt colt al tarii, in Banat 🙂

  14. miriam
    19.11.2010 la 08:23

    O priveliste la fel de frumoasa va ofera mocanita de la Moldovita, judetul Suceava, dar la un pret derizoriu, de cativa lei.
    Din 2011 va incepe refacerea liniei de mocanita si la Sovata. Cand eram studenta am mers pentru prima data cu mocanita: veneam dinspre Razboieni spre Tg. Mures, linia mare era in reparatie si ne-au dat jos pe toti intr-o halta pentru a ne continua drumul cu mocanita. sa nu credeti ca era in „1900 toamna”, ci in 1998.

  15. Carmen
    24.11.2010 la 21:05

    Da, o atractie deosebita, as vrea sa merg si eu anul viitor. Intr-adevar e cam scump biletul…dar o data nu strica…Imi pare bine ca au redeschis-o, mama a mers cu Mocanita cu f multi ani in urma…:)

  16. Onet Ciprian
    25.11.2010 la 23:50

    Salut,
    Am fost acum 2 ani in zona Maramuresului, am stat un weekend am fost cu mocanita, am vizitate manastirea Barsana, am vizitat orasul Baia Mare, Cimitirul Vesel.
    Am gustat din bucataria traditionala maramureseana si din vinuri.
    Un weekend reusit si nu foarte sump.

  17. marius
    05.12.2010 la 18:24

    salut, Cred ca gresesti la exprimare in articol. In zona ai ce sa vezi si vizitezi (banuiesc ca nu o sa vrei sa cauti statui in padure). Adevarat e ca Viseu de Sus nu e un obiectiv turistic in sine. In schimb zona este. In plus pentru cei care gasesc cam scump biletul si Incercity e mai ieftin ca distanta….nu prea inteleg de ce mai citesc un articol legat de turism nu de CFR. Ar trebui sa circule pe unde doresc ei cu Intercity si sa lase zona Maramu’ ca nu e de ei. Mersi. Astept si alte articole despre calatoriile tale si turism.

  18. Blueskyy55
    21.01.2011 la 00:56

    Frumoase pozele, chiar m-am informat in ultimul timp despre Mocanita de Maramures. Desi sunt din acest judet nu am ajuns inca pe acolo dar cat de curand o voi face. Preturile sunt un pic cam mari, este adevarat, dar eu zic ca merita. Mai nou mi-am facut si eu blog, fotografii si idei de excursii, locuri de vizitat in Maramures.

  19. Pana Carmen Gabriela
    23.06.2011 la 18:22

    Frumos peisajul, interesanta ideea de plimare cu mocanita, dar cam scumpa si cazarea acolo si plimbarea cu trenuletul.

  20. 17.07.2011 la 21:59

    Am dormit un somn linistitor la intoarcere, nu pot dormi in tren, masina sau avion, insa peisajul si linistea locului m-a cuprins, va recomand plimbarea cu mocanita, afecere germana pe taram romanesc de vis!

  21. 17.01.2013 la 16:02

    E bine ca pastram unele lucruri nealterate aceasta mocanita de pe Valea Vaserului are un traseu de 50 de km intr-o zona deosebita Maramuresul, unde inca avem placerea de a gasi neschimbata traditia zonei.

  22. […] renumita pentru Cimitirul Vesel. Tot la o distanta asemanatoare, dar in partea de Est, se regaseste Mocanita de pe Valea Vaserului. Astazi, mocanita este singura cale ferata ingusta din Europa pe care mai circula un tren […]

  23. 25.08.2014 la 15:03

    Este recomandat sa ajungi in statia de bilete din viseul de sus pe la 7:30 sau 8:00 daca nu ai rezervare. Noi am luat biletul de 49 ron fara rezervare, am mancat cand sa ajuns la Paltin ce am adus la pachet. Mult mai bine. Pentru 83 ron aveam locuri rezervate si mancarea asigurata la Paltin . Am cumparat doar o tuica 🙂 5 ron paharelu. Traseul are 21.6 Km. Se fac 3 opriri pe traseu pentru alimentare locomotiva cu apa si mers la toaleta (WC amenajat) pentru calatori.
    Sus la Paltin am avut muzica Maramureseana si tineri imbracati in costume traditionale care au dansat cu calatorii.
    Melodia din filmare se numeste „Pe sub deal frunza-i rotundă” – Nituca Iusco –
    Programul Mocanitei: http://www.cffviseu.ro/content/ro/mer

  24. 01.09.2015 la 08:55

    Mulțumesc pentru articol Răzvan. Ești o inspirație pentru mine.

    Am auzit că în vara lui 2014 a fost record pe Valea Vaserului: 700 de turiști s-au plimbat cu Mocănița într-o zi.
    Pentru mine, a fost o aventură să mă plimb tot cu Mocănița la ora 5 dimineața, în vagonul pentru muncitori. Am avut noroc că m-au primit fiindcă turiștii nu au ce căuta cu ei. A fost altă atmosferă 🙂 !
    Am stat 2 săptămâni pe Valea Vaserului și mi-a plăcut. Am fost cazat o săptămână în hotelul tren sau din câte știu, singurul hotel amenajat în vagoane de tren din țară. Hotel Carpathia Express se numește. E în Vișeu de Sus, la 50 m de stația CFF ( de unde se face îmbarcarea în Mocăniță).
    Pentru mine, Valea Vaserului înseamnă natură, drumeții, biciclete, Mocănița și hotelul tren :)) !

    O zi veselă 🙂 !

  25. Bratu Marian
    10.06.2016 la 17:44

    Zona deosebit de frumoasa,peisaje mirifice!!!…Cu parere de rau,comportamentul personalului CF ,care deserveste celebra Mocanita,lasa de dorit…..Ar trebui selectati si instruiti sa fie mult mai amabili si binevoitori cu turistii ,altfel imaginea placuta a acestei calatorii va fi compromisa.

  26. Devorattor
    28.08.2016 la 20:01

    Am calatorit cu mocanita recent,18 august 2011, sunt foarte
    dezamagit ,reclama facuta pe net este mincinoasa si incarcata cu pseudoromantism.Este de fapt o afacere foarte profitabila pentru cel caruia ii apartine jucaria.Pentru cei ce doresc sa calatoreasca ATENTIE ;biletul este foarte scump,traseul este foarte scurt si jumatate din el starabate zona marginase a orasului Viseu.Ma asteptam sa vad pe Valea Vaserului peisaje spectaculoase , neatinse, dar nu este asa ,va marturisesc faptul ca drumul de la Sighetul Marmatiei la Viseul de Sus pe sosea, este mult mai frumos decat traseul prescurtat al mocanitei.Traseul pentru care platesti 53RONeste unul ciuntit,comercial mincinos care nu are nici o legatura cu reclamele frumoase de pe net. MOCANITA ESTE O CAPCANA TURISTICA ,asa cum spunea un ziarist local din Baia Mare! P.S: In Bucovina, plimbarea cu mocanita (hutulca) costa doar 15RON!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]