excursii-razvan-pascu

Viena a fost declarat anul acesta orasul nr. 1 in lume in ceea ce priveste calitatea vietii. La fel ca in 2009. Compania de consultanta Mercer da publicitatii in fiecare an un top al indicilor de calitate a vietii, realizat independent. Clasamentul este calculat dupa 39 de criterii care tin de infrastructura, sanatate, economie sau mediu. De asemenea, au fost comparate ofertele de petrecere a timpului liber, ca restaurante, teatre, cinematografe sau sport.

Conform acestui clasament, Viena continua sa fie cel mai bun oras din lume in care sa locuiesti. Situat la numai 850 km de Bucuresti si la 2 ore de mers cu avionul (sau 12-13 ore cu masina), Viena stie sa isi respecte locuitorii si turistii oferind un transport in comun civilizat, spitale private si de stat unde se trateaza inclusiv romani (vezi presedintele Basescu), multe parcuri si zone de relaxare in oras si o infrastructura foarte buna.

Anul trecut Bucurestiul ocupa ultimul loc in Europa si locul 85 la nivel mondial, Budapesta se afla pe locul 55, iar Sofia pe 79.

Din America, cel mai bun oras in care sa locuiesti este Vancouver (Canada), urmat de Ottawa, Toronto and Montreal. Din Asia, cel mai bun oras in care sa locuiesti ramane si anul acesta Singapore, urmat de orasele japoneze Tokyo, Kobe si Yokohama, Osaka sau Nagoya. Tot orasul-stat Singapore a fost declarat de curand de catre Banca Mondiala ,pentru al cincilea an consecutiv, cel mai bun oras in care sa faci afaceri.

Bagdad-ul ramane pe ultimul loc al clasamentului si anul acesta din cauza securitatii precare pe care o ofera locuitorilor dar si din cauza instabilitatii economice, sociale si politice. Cu toate acestea, cunosc cel putin 2 firme din Romania care se gandesc sa investeasca in setorul constructiilor din Irak (si in special Bagdad) asumandu-si riscuri enorme insa pentru sume de bani importante, dupa ce razboiul a distrus majoritatea cladirilor din tara.

Mai multe detalii despre studiul Mercer puteti afla de aici.

13 comentarii

 1. Ana Mihai
  08.11.2010 la 09:46

  asa este , Viena este un oras foarte frumos care ofera foarte multe turistilor. imi place Viena de cate ori merg gasesc ceva deosebit. nu stiam ca este cel mai bun oras din lume dar de cel putin 2 ori mi-am pus problema sa ma stabilesc la Viena.

 2. 08.11.2010 la 09:58

  Interesant acest raport. Vancouver-ul este osurpriza in sensul ca ma asteptam sa fie un oras american. Oricum, este cel mai scump oras din Canada, cred,in sensul de a locui acolo. De asemenea, pentru europeni, orasele de pe coasta de est sunt cu aproape 8 ore de zbor mai aproape de casa, ceea ce explica (partial) „aglomeratia” de romani in Toronto fata de Vancouver. Din punct de vedere turistic, Vancouver si British Columbisa in general „bate” restul.

 3. amarie
  08.11.2010 la 10:44

  Viena si-a pastrat aerul imperial si oriunde mergi esti coplesit de elemente care sunt cu gust rafinat, maret, expresiv si superior fara ostentatie. Trecutul istoric incarcat de evenimente deosebite se imbina cu modernitatea. Ca turist m-am simtit exceptional in Viena si mi-am propus mereu sa revin , ceea ce voi face ori de cate ori voi putea.

 4. 08.11.2010 la 12:08

  După clasamentul meu și propiile experiente, Tokyo e cel mai superb oraș al lumii!

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Radu Panciuc, Robert Borislavschi, Alexandru Negrea, Hotel Razvan, Campean Constantin and others. Campean Constantin said: Orasul nr. 1 in lume la calitatea vietii – la doar 850 km de Bucuresti | Razvan Pascu http://t.co/J5fYRJJ via @razvanpascu […]

 6. gabbis
  08.11.2010 la 13:30

  Oare cand va deveni si Bucurestiul pe primul loc, in materie de calitatea stilului de viata oferit romanilor?

 7. 08.11.2010 la 15:37

  Da, Viena este un oras frumos si primitor, in care poti vedea multe edificii care vorbesc despre trecut!

 8. 08.11.2010 la 20:07

  Viena isi merita din plin renumele.Ceea ce mi-a placut cel mai mult, pe langa strazile si monumentele istorice, au fost aerul exceptional de curat, verdeata intretinuta excelent peste tot, parcuri nenumarate. Promenada de pe malul Dunarii era prevazuta cu doua niveluri,unul langa apa, pentru plimbarea oamenilor si celalalt alaturi la vreun metru mai sus, pentru oamenii cu copii, cu triciclete, cu role etc.,astfel ca nu se incurcau deloc unii pe ceilalti.Ei, si multe altele, poate am sa scriu un articol…

 9. Razvan Pascu
  (author)
  08.11.2010 la 22:14

  Traveling Hawk, ai fost in Canada?

  PsychedelieCat, de ce iti place atat de mult Tokyo? Si pe mine ma atrage destul de mult.

 10. 09.11.2010 la 18:25

  Viena e cu adevarat un loc minunat, iar studiul nu face decat sa sublinieze aspectele cu adevarat pozitive ale acestui oras. de altfel, Austria, ca tara, are o calitate ridicata a vietii.

 11. Vlad
  12.07.2011 la 09:55

  Mercer inca nu a scos statistica pe 2011, privind calitatea vietii, insa cu regret citesc de pe alte site-uri ca Viena a retrogradat anul acesta, pana pe locul 6 mondial. Nu este rau deloc insa se pare ca aceasta criza nu-i ocolestie nici pe cei mai disciplinati !

 12. […] la rand Viena a fost declarat numarul 1 la nivel mondial in topul Mercer al oraselor in care merita sa locuiesti si foarte sincer vorbind eu pana acum nu […]

 13. Mircea Vlad
  08.08.2017 la 08:54

  O singura corectie, distanta de la Bucuresti la Viena e de 1071 de km, pe cea mai scurta ruta.
  In rest, un oras minunat, care merita vizitat.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]