In studentia mea la ASE mi-a placut in special pentru ca facultatea destul de simpla mi-a dat posibilitatea sa fac multe alte lucruri. Am muncit din primul an de studii, la inceput part-time si apoi full-time, am fost implicat in multe proiecte organizate de asociatii studentesti (care prin ASE Bucuresti sunt din plin), am urmat multe cursuri, am fost implicat in proiecte si pentru companii importante, am lucrat si prin Marea Britanie vreo 5 luni…si multe altele. Toate acestea m-au format si m-au calit. Am invatat pe propria piele ce inseamna responsabilitatea, ce inseamna sa ai banii tai munciti de tine si ce inseamna sa fii cat mai eficient ca sa poti face cat mai multe. Si acum sunt oameni care, desi ma cunosc destul de bine, continua sa ma intrebe cum reusesc sa ma implic in atat de multe lucruri. Si le raspund: totul tine de eficienta. Am invatat sa imi folosesc timpul cat se poate de eficient si sa profit de oportunitati. In timp, oamenii m-au cunoscut mai bine si mi-au dat din ce in ce mai multe responsabilitati, iar munca mea a fost din ce in ce mai apreciata.
De ce toata aceasta introducere? Pentru ca am vrut sa evidentiez faptul ca datorez foarte multe implicarii (de toate felurile). Iar atunci cand esti student in primii ani de facultate, cred ca este foarte important sa incerci sa faci cat mai multe pentru a vedea exact ce ti se potriveste.
Una dintre asociatii studentesti de baza in ASE este AIESEC. In cateva cuvinte, AIESEC Romania este parte a unei retele de organizatii din peste 100 de tari si are peste 60 de ani de activitate. In Romania, AIESEC este prezenta in 13 orase si prin proiectele sale implica zeci de mii de studenti (inclusiv in programe de exchange).
Unul din proiectele AIESEC este „1000+ ways of global change – How would you change the world?„, proiect pe care am fost invitat sa il promovez.
Ce as face eu pentru a schimba lumea?
Raspunsul prostesc: daca as putea, as mari durata zilei pentru a putea sa imi incapa toate ideile si proiectele in ea.
Raspunsul ceva mai elaborat: as dezvolta spiritul antreprenorial al tinerilor si i-as indemna pe toti sa calatoreasca pentru a cunoaste lumea si pentru a se cunoaste pe ei. Am inceput sa fac asta cu prietenii mei, cu colegii mei, cu amicii si cunostintele, cu cei care ma cunosc personal sau prin intermediul blogului.
Va invit la dialog!!!
Acum am sansa sa va cunosc mai bine. Voi cum ati schimba lumea daca ati putea?
Eu as reda Romaniei fata de dinainte de comunism. Fara blocuri gri, as „reinvia” toate monumentele care au fost distruse si multe altele.
Aş desfiinţa banii, cu tot ceea ce decurge de aici. Ia imaginaţi-vă !
as aplica legea …
si in prima zi as confisca 500.000 de permise auto pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni
si incredibil ce tara civilizata am deveni … prin simpla aplicare a legilor existente
in tot si-n toate
Ca sa pot schimba lumea, ar trebui sa dau timpul inapoi cu vreo 70 de ani, sa revin la anii dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial,sa fac in asa fel incat Hitler sa fie poet iar Ceausescu preot!
As incepe prin a curata lumea de gunoaie, la propriu dar si la figurat vorbind 😉
Good to know ca si tu ai fost un Aiesecer, sau cel putin asa reiese 🙂
si mie imi place campania lor si am promovat-o unde am putut.
Plus un post lung despre tema pe blogul meu personal, ca deh, as schimba multe
băi oldschoolseo bolded, cine caută „responsabilitate” si „eficienta” pe google?
(author)
@ Zina: o propunere interesanta.
@ Rizica: eventual Hitler sa fie poet evreu iar Ceausescu in locul lui Al Bundy. 🙂
@ Claudia: ai fost pe 25 septembrie la Let’s Do It Romania?
@ Gloria: nu am fost la AIESEC. am vrut intr-o perioada sa ma inscriu intr-o asociatie de marketing dar se pare ca nu am fost suficient de bun si nu m-au acceptat. 🙂 In schimb participam la proiectele organizate de asociatii.
ca si tine, din primul an de facultate m-am angajat. am reusit sa termin facultatea cu un job full time, nu m-am plans, desi numai eu stiu cu luam examenele si ca dormeam cateva ore pe noapte, am inceput-o pe a doua, din dorinta de cunoastere. ma dezvolt usor pe zi ce trece, ca apoi sa am posibilitatea sa ii ajut pe ceilalti sa se dezvolte. muncesc usor, dar sigur.nu renunt la scopul meu (am reusit sa trec de visul meu:))si stiu ca in momentul in care il voi atinge, ii voi ajuta pe ceilalti si implicit voi schimba lumea, cel putin pe cea din jurul meu:)
nu incheiati anul fara a va propune un scop, fie el cat de mic. chiar daca nu credeti si nu sunteti convinsi poate scopul vostru va ajuta lumea:).
o seara buna si nu uitati sa zambiti.
Eu cred ca daca toti tinerii ar fi foarte bine informati despre posibilitatile pe care le au la indemana lumea ar arata altfel. As include aici Porti deschise ale facultatilor (la care in prezent nu vine nimeni, cel putin la Medicina asa se intampla), intalniri cu persoane care lucreaza in domeniu,teste de aptitudini si personalitate si vizite in fabrici/ateliere/spitale/sali de tribunal. Eu ma numar printre norocosii care si-au ales facultatea si implicit viitoarea meserie din pasiune si sunt sigura ca prin munca mea voi schimba multe vieti,daca nu lumea 🙂 Dar stiu o multime de exemple de tineri care isi aleg o cariera fara sa aiba idee despre ce este vorba si in scurt timp devin blazati si nu numai ca nu ajuta la transformarea lucrurilor in bine, ba din contra…
Un individ poate schimba lumea de unul singur daca are o bomba atomica la indemana, altfel nu prea poate. Trebuie sa fie un efort colectiv si toti cei care fac parte din acest colectiv trebuie sa fie pasionati de munca lor si sa faca in fiecare zi cate un pas care sa ii aduca mai aproape de scopul lor comun.
Cred ca si puterea exemplului poate fi o forma de a schimba oamenii si lumea…Daca am putea sa fim mai empatici fata de ceilalti si am avea mai mult simt cetatenesc cred ca cu totii am fi un popor care nu si-ar mai plange atat de mila…ci ar fi un exemplu, prin insasi puterea acestei forme, care l-ar defini…
Gandurile mele de schimbare a lumii se muleaza perfect cu idea proiectului Venus (mai multe detalii pot fi gasite dupa cateva clicuri pe google). Pe scurt, ‘crearea unei societati cu viitor durabil…prin utilizarea stiintei si tehnologiei s.a’. Fara razboaie, fara foamete, fara clase sociale – stiu, suna aproape imposibil de aplicat in contextul realitatii cotidiene, dar e un proiect indraznet.
Pana cand ‘raiul’ va fi pe pamant (daca se va intampla vreodata), eu imi traiesc viata intr-o continua dezvoltare personala, incercand sa acaperez cat mai multe informatii utile si sa pun in practica ce este mai bun pentru mine.Stiu ca nu pot schimba lumea, dar incerc sa-mi definesc propria mea lume. Mai pe scurt, schimb lumea la nivel micro.
p.s. ce facultate a ASE-ului ai terminat? si mai vroiam sa te intreb daca ai fost plecat cumva cu o bursa Erasmus? 10x
Hehe, super, am dat la fix peste tine. 😀 Și eu sunt studentă la științe economice, dar la Timișoara, și îmi face cu ochiul AIESEC – ție cum ți s-a părut / cum ți se pare ?
Ca să-ți răspund la întrebare: probabil că aș începe cu educația celor mai mici și celor care nu au posibilități financiare. Le-aș citi povești, ca să li se dezvolte imaginația, ne-am uita la desene animate ca să ne amintim că vom fi mereu copii acolo în sufletul nostru și că ar fi bine să nu uităm asta, i-aș iubi pe toți și i-aș învăța să se iubească reciproc și să împartă unii cu alții, să se respecte și să nu se judece unii pe alții ( să nu discrimineze ). Poate că sună banal, dar pentru început, asta aș face.
(author)
@ Cosmin: am terminat Facultatea de Marketing. Nu am fost cu Bursa Erasmus.
@ Miscellaneous: nu am fost la AIESEC si nici in alte asociatii. dar am participat la proiectele organizate de ei.
Te-am întrebat cum ți se par, cum ți s-au părut, nu dacă ai fost direct implicat în organizație. 🙂
(author)
@ Miscellaneous: sunt ok. e una dintre cele mai puternice organizatii (la nivel mondial) si au un super program de exchange.
Ok, mulțumesc pentru opinie. 🙂
lumea nu are nevoie de schimbare ci de conservare a ceea ce e bun.
Nu am totdeauna rabdare sa citesc toate comentariile de la un articol, dar de data aceasta am facut-o. Pana am ajuns la ultimul…nu mai stiu ce vroiam sa-ti scriu de fapt. Unii chiar vor sa schimbe ceva. Sunt tineri, entuziasti si ar fiminunat sa si poata face ceva. acum cativa ani si eu visam sa fac ceva important, ceva care sa schimba macar lumea din jurul meu. Azi ma hranesc din satisfactii marunte … profesionale sau personale, ma bucur enorm de orice clipa pe care o petrec in preajma copiilor mei si ma simt fericita pentru ca pot sa iubesc si sa fiu iubita. Iar toate aceste lucruri ma fac acum, in clipa asta, sa-mi dau seama ca traiesc viata la modul egoist si ca in ultimul timp nici nu mi-am pus problema sa mai schimb ceva. Ma misc din inertie, oare, prin lumea asta???
Ar fi atatea lucruri de schimbat/imbunatatit in aceasta lume, incat nici nu as sti de unde sa incep. As pune accent pe dezvoltarea copiilor, „oamenii zilei de maine”, invatandu-i sa fie responsabili, sa isi construiasca un sistem de valori sanatos, sa se ghideze dupa principii morale care sa nu vizeze doar binele lor personal, ci si pe cel al mediului in care traiesc.
Bineinteles, nu as neglija comportamentul lor, atitudinea lor generala fata de cei din jur si fata de societate in general. As pune accentul pe dezvoltarea capacitatii de control si gestionare a impulsivitatii, astfel incat sa fie o lume cu mai putina violenta, cu mai putine crime. In sensul acesta as filtra cu atentie emisiunile si filmele realizate in toata lumea 😀 (sa nu apara nici pe net) in functie de continutul lor, iar cele care instiga la violenta ar fi cenzurate/oprite.
As promova toleranta si as sublinia importanta solidaritatii.
As da zilnic pe toate posturile de televiziune mesaje cu caracter motivational, care sa faca apel la resursele interne ale fiecaruia, care sa ii indemne pe cei din fata ecranelor sa isi valorifice potentialul, sa dea existentei lor directia spre care vor sa mearga si, mai presus de toate, sa constientizeze drumul pe care vor sa il urmeze.
As dezvolta si eu spiritul antreprenorial al populatiei si as implica, intr-o masura cat se poate de mare, oameni din toate categoriile de varsta si sociale in procesul de luare a unor decizii importante referitoare la evolutia si viitorul statului.
As face si multe alte lucruri, insa, deocamdata, ma opresc aici 🙂
O intrebare incitanta la care nu m-am grabit sa raspund, negasind raspunsuri care sa ma satisfaca. Ca profesor, le-am dat elevilor mei de clasel V-XI chestionare/compuneri-eseu cu titluri mult mai concrete si mai accesibile : Ce ai face tu daca ai fi dirigintele clasei/directorul scolii/ primarul localitatii/ presedintele tarii. Am cules si multe naivitati, perle etc. , dar si idei surprinzator de mature chiar daca proveneau de la niste elevi de la o scoala de arte si meserii din rural!
Revenind la intrebare, cred ca fiecare prin propria activitate si atitudine poate schimba o particica din aceasta lume, pentru prezent si pentru viitor! In etapa actuala exista mari posibilitati de informare si ” cine detine informatia detine puterea” . Lumea in ansamblu se schimba extrem de lent si nu intotdeauna in bine, din pacate. Dar merita sa incercam pentru noi si pentru generatiile viitoare.( Un profesor de la facultate, nemaiavand argumente intr-o controversa gramaticala, a incheiat sec : ” Vom vedea cine are dreptate peste vreo doua sute de ani…)”
Cu siguranta nu am experienta ta insa si eu de multe ori le spuneam studentilor din primul an sa nu iroseasca nici macar o secunda in astia 3-4 ani de facultate.
E destul de dificil sa te angajezi acum chiar din primul an pentru ca nu stiu cati isi mai permit sa investeasca timp intr-un potential care e destul de imprevizibil, de nesigur. Dar poate ca nu asta e primul pas pe care ar trebui sa il faca. Ci mai degraba sa devina membru activ intr-o asociatie, sa se implice in coordonarea unor proiecte, sa stranga cat mai multe cursuri, traininguri si internshipuri. Sa isi consolideze foarte bine o limba straina si eventual sa o invete la un nivel mediu si pe a doua.
Ah…am uitat sa adaug un lucru extrem de important. Tot ce am enumerat mai sus, un student de cele mai multe ori le primeste gratis. Asa ca, de ce sa nu profiti de ele, mai ales ca poate ajungi sa inveti mai multe lucruri din activitatile astea extra-scolare, decat din facultatea propriu-zisa.
Eu cred ca traim intr-o lume cruda, intr-o tara care nu vrea sa iti ofere prea multe si de aceea as schimba multe…as incepe cu aroganta care predomina in ziua de azi, rautatea oamenilor din jurul nostru, mentaliatea tinerilor, as incerca sa transmit o stare de bine, un ZAMBET care iti face ziua mai usoara si mai buna, o dezvoltare educationala, daca as fi presendinte as oferii increderea unui viitor de incredere, o perspectiva pt cei tineri…