Astazi voi continua campania “Romania e frumoasa” si incep sa ma gandesc la cate mai am de povestit despre locurile frumoase din Romania si cate asteapta sa fie descoperite.
Pentru ca maine va debuta Festivalul Medieval de la Sighisoara, m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre Sighisoara si despre distractiile din timpul festivalului de anul acesta.
Eu am ajuns la Sighisoara de mai multe ori, atat dinspre Sibiu cat si dinspre Brasov, iar drumul il consider unul dintre cele mai frumoase din Romania. Nu vorbesc numai despre lipsa gropilor, cat mai ales despre satele sasesti cu tigla rosie, dichisite si cu biserica vopsita in alb, care sunt presarate de-a lungul drumului.
Construita pe locul fostei cetati dacice Sandava, orasul si cetatea Sighisoara au fost fondate de colonistii germani prin secolul XII. Romanii si maghiarii s-au alaturat ulterior micutei comunitati, insa diversitatea etnica nu a fost nici pe departe sursa unor probleme majore, ci a sporit atractia turistica a orasului. Denumita si “Perla Transilvaniei”, Sighisoara este orasul in care istoria prinde viata. Fortificatia a fost construita dupa invazia tatara din 1241 si din cele 14 turnuri de aparare si 4 bastioane au mai ramas in picioare 9 dintre turnuri si 2 bastioane. Fara indoiala ca cea mai mare atractie a cetatii ramane Turnul cu Ceas, cu cele 7 figurine care intruchipeaza cate o zi a saptamanii si care se arata pe rand, in fiecare zi, cand ceasul bate ora 12.00.
Insa Sighisoara nu este orasul in care sa mergi cu o harta in mana. Este orasul in care sa te pierzi pe stradutele inguste, in care sa admiri obiectele mestesugite ale artizanilor si in care sa savurezi o cafea buna (sau in cazul meu o portie de carbonara la terasa la care merg de fiecare data 🙂 )
In fiecare an, pentru trei zile lungi de vara, Sighisoara se transforma – cavaleri si domnite ii populeaza strazile, trubadurii si menestrelii incanta vizitatorii, iar mestesugarii isi etaleaza marfurile. Anul acesta organizatorii au pregatit trupe din Romania, Portugalia si Cehia, scoli de dans medieval si de tras cu arcul dar si multe concursuri.
In ciuda tuturor problemelor cetatii, a riscului la care este expus zidul cetatii si multe dintre casele-monument sau a lipsei fondurilor, Sighisoara ramane unul dintre cele mai frumoase orase-cetate din Europa, fiind si printre ultimele cetati locuite din Europa.
Eu ma voi reintoarce de cate ori voi avea drum prin zona.
Te admir pt faptul ca esti patriot, ca admiri frmusetile patriei dar eu am fost uluita in momentul in care un spaniol, locuitor al Madridului mi-a spus ca Bucurestiul este MAGNIFIC!No comment…
Am auzit si citit multe lucruri frumoase despre Sighisoara, care mi-au intarit convingerea ca trebuie sa vizitez acest oras. Inca un plan pentru viitor…
Am trecut de mai multe ori prin Sighisoara, ultima oara pe o ploaie dusmanoasa, dar intotdeauna mi-a placut si mi-a ramas ca o amintire draga trecerea pe aici. Ai sentimentul, pe alocuri, ca esti in alta tara (vestica), in alta epoca (medievala). Mi-ar placea sa locuiesc aici sau macar sa-l duc pe nepotul meu la festival.
Romania e cu adevarat frumoasa…depinde doar de noi sa o descoperim si sa o pastram asa.
Anul asta nu mai merg la Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara. AM fost in ultimii 2 ani, dar anul trecut nu mi-a mai placut. A fost mult prea aglomerat.
Intr-adevar Sighisoara are aerul si farmecul sau aparte…E un oras parca ancorat in trecut, dar care te cucereste iremediabil, cu atat mai mult cu cat festivalul de Arta Medievala este gazduit anual aici..
Ma bucur ca pot descoperi prin intermediul tau locuri din Romania unde nu am ajuns inca. Chiar daca e posibil sa nici nu ajung vreodata, imi sunt utile informatiile si pot afla lucruri interesante prin intermediul experientelor tale.
Mi-e dor de Sighisoara, un loc romantic desprins parca din povestile cu domnite si cavaleri medievali.
Avem una dintre cele mai frumoase tari, asta stim si o spunem cu totii. Pacat ca nu multi se pot bucura de frumusetea si bogatia ei. Eu cred ca Sighisoara va ramane ceea ce este, pentru ca suntem nevoiti, aproape impinsi sa ne trezim pentru a ne pastra valorile!
Esti foarte dragut si te apreciez pentru faptul ca promovezi acest „festival”…nu stiu de ce s-o mai fi numind asa…Mie mi-a lasat un gust nespus de amar. Desi locuim la o aruncatura de bat de Sighisoara nu as mai incerca o data o astfel de experienta. Stii la ce ma dus cu gandul??? La un BALCI. Atat. Nu mi-a oferit nimic din ceea ce eu numesc medieval. Am cautat cu disperare cativa tineri costumati in straie medievale ca sa facem si noi cateva fotografii, sa avem o amintire. Peste tot tineri imbracati in zdrente care afisau mesaje de genul „Primesc un sut pentru 1 RON” sau „Beau o bere si cu tine, daca….” nu se poate scrie aici asa ceva. Peste tot tarabe cu „chinezarii”. Pe drumul de intoarcere am cumparat cateva lucruri dragute de la Kendu, o localitate majoritar maghiara in care locuitorii au la porti magazine cu obiecte traditionale confectionate manual…dar printre care s-au infiltrat, inevitabil, si cele asiatice. Vrajitoarele aducatoare de noroc sau impletiturile din scoarta sunt doar cateva lucruri demne de toata admiratia. Sighisoara a ramas medievala doar in fotografiile celor romantici, din pacate.
Am zambit citind comentariile. Oare cati au fost in Sighisoara dintre cei care au postat????? Cati au fost la „festival”. Am un sentiment de „goana dupa premiu”. Hai sa comentam!
(author)
@ miriam: 🙂
Sighisoara este acasa… si nu o spun doar fiindca sunt chiar de acolo, dar oricine ajunge aici se simte ca acasa… Imi amintesc ca in anii de scoala (am invatat chiar la scoala de langa Turnul cu Ceas) si liceu (Liceul J haltrich – cel din varful dealului) mi se parea foarte ciudat cand vedeam turisti urmarind atenti bataia ceasului, schimbul figurinelor. Noua ni se parea normal, ni s-ar fi parut ciudat daca ar fi stst ceasul, daca strazile ar fi fost asfaltate, daca ceva s-ar fi schimbat… Acum ca m-am mutat in Bucuresti (din cauza facultatii si a seviciului) am ajuns sa fiu chiar eu turistul care fotografieaza vechile case din cetate si care tanjeste dupa linistea dintre ziduri…acolo unde pasesti intr-o lume noua dar care s-a pastrat totusi veche…
Am facut un proiect pentru facultate despre Sighisoara,inca nu am ajuns,dar cu cat cautam mai multe informatii despre Sighisoara,cu atat dorinta de a merge acolo crestea:) Sper sa ajung cat mai curand 🙂 O zi frumoasa sa ai
Este foarte frumos orasul Sighisoara, zici ca esti in alta tara. Nu am mers niciodata la festival, am fost doar in trecere prin oras, insa am ramas cu amintiri frumoase
pacat…pacat ca vorbim asa de unul din cele mai pitoresti orase din tara noastra.eu locuiesc f aproape de sighisoara ,la doar cativa km,rusinea mea ca nu ajung f des acolo,insa seamana f mult cu un fosta capitala a Spaniei,Toledo.am locuit 3 ani in Spania,si imi era mai mare dragul sa merg sa vizitez orasul,am vazut spaniolii cat de mult pun pret pe cultura lor.Pacat…si RUSINEEE…ca nu stim sa ne apreciem tara noastra.
Frumos!
Am fost in iulie anul acesta la Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara si am fost impresionata de tot ce am vazut.
Apropo de comentariile facute de miriam, ne-am fotografiat cu tineri costumati in straie medievale, fara a ne cere in schimb ceva……..Am si o amintire amuzanta, era un batranel costumat in Vlad Tepes, cu o manta imblanita(si afara erau peste 40 de grade)si nu avea nici o broboana de traspiratie pe frunte si eu eram imbracata intr-o ie subtire cat o foaie de ceapa si eram transpirata toata.L-am intrebat cum de nu transpira in blana aia si mi-a raspuns ca abia acum se racoreste si el ca a mai dat vreo 2 cojoace de pe el.
……………Ce sa va mai spun? Am fost impresionata de atmosfera de acolo, de amabilitatea oamenilor si a persoanelor care faceau figuratie. Cei din urma ne-au explicat fiecare arma, pentru ce se folosea si cum se manuia, ne-au lasat sa le incercam sa ne fotografiem, fara a ne percepe vreo taxa.
Pacat ca nu pot atasa poze.
Sper sa ajungeti sa vedeti macar odata Sighisoara. Merita.
Sighisoara este infratita cu localitatea Blois din Franta
Sunt si alte atractii interesante: Scara scolarilor, casa unde s-a nascut Vlad Tepes, Casa Venetiana (Forumul german), Casa cu Cerb, Casa de pe Stanca plus multe biserici.
Chinezariile si kitsch-urile sunt omniprezente in orice loc din lume, eu le-am vazut si la Praga, si la Viena, nu numai in Romania. sunt si suveniruri realizate manual, insa pretul este mult mai mare si de aceea au castigat batalia kitsch-urile. Sighisoara este un oras frumos, iar arhitectura sa veche ii da un aer boem unic.
Festivalul de la Sighisoara este super dar cazarea este cam scumpa in zona si mai ales in acea perioada ca sa nu mai vorbim de cazarea in cetate.
frumos oras, lasa impresia intoarcerii in timp 🙂
In vara anului trecut a avut loc o campanie de promovare a Rezervatiei de stejari multiseculari de pe Platoul Breite – Sighisoara (poate au fost mai multe, dar eu doar de una am auzit, la un post de radio). Nu am avut timpul si ocazia sa-l vizitam atunci, dar zilele trecute, avand drum prin Sighisoara, am oprit sa vizitam rezervatia.
Rezervatia contine peste 600 de arbori cu varste cuprinse intre 100-800 de ani, Sighisoara mandrindu-se astfel nu doar cu o cetate medievala ci si cu o padure medievala, ea existand chiar inaintea construirii cetatii! Este “cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pajiste impadurita cu goruni si stejari multiseculari din sud-estul Europei”.
Este foarte usor de ajuns, la iesirea din Sighisoara spre Medias, imediat dupa Hula Danes (apx. 4 km de Sighisoara), un indicator ne indruma pe un drum forestier de 2 km spre Rezervatia de stejari multiseculari Breite.
Intalnirea cu batranii arbori a fost interesanta. Stateam langa supravietuitorii tuturor evenimentelor care au avut loc in trecut in aceste locuri, ei asistand si veghind orasul, de la ridicarea cetatii pana in prezent!
Trecand prin mijlocul lor nu poti sa nu te infiori gandindu-te cate au vazut acesti arbori! Ei au fost martori muti la razboaie, au fost loviti, incendiati, bombardati, dar unii dintre ei au reusit sa supravietuiasca!
In aceasta perioada, cand crengile copacilor sunt golase, platoul mi s-a parut ca are un aer misterios. Multi dintre ei sunt scorburosi, deformati si trecand printre ei, le simtim puterea si rezistenta, chiar daca doar “ne privesc” tacuti. Ne simtim atat de mici!
Unii dintre ei au murit, dar au ramas in picioare.
La intrare pot fi vazuti doi arbori batrani, cazuti la pamant, dar lasati in locul in care s-au prabusit pentru a nu deranja habitatul vietatilor care s-au adapostit in ei. Sunt mentionate diverse plante si animale: soparle, serpi, ciocanitori, lilieci, alge, licheni, insecte, etc.). Fiecare arbore este un microcosmos pentru alte vietati.
Un panou ne prezinta harta turistica a rezervatiei, care ne ajuta sa descoperim frumusetea platoului si identificarea unor puncte de interes de-a lungul traseului. Sunt 13 puncte. Cel mai batran arbore din rezervatie este mentionat la punctul 6. El are peste 700 de ani si o circumferinta de 7.1 m. Din pacate, nu sunt evidentiate pe traseu aceste puncte de interes si nu stiu daca noi le-am identificat corect. Nu stiu nici daca am vazut cel mai batran arbore din rezervatie, mentionat la punctul 6 pe harta, dar dintre cei vazuti, nici unul nu mi s-a parut sa aiba o circumferinta mai mare decat stejarul multisecular din Casvana, despre care am scris aici. Poate ar fi mai bine ca cei care viziteaza rezervatia sa aiba harta traseului. Cei interesati pot printa harta de pe site-ul rezervatiei.
De-a lungul plimbarii intalnim multe trunchiuri uscate, foarte multi stejari murind “in picioare”. E ca un « cimitir al stejarilor ».
Pe platoul Breite avea loc in trecut “Sarbatoarea Primaverii”, obicei care se reia din 2010. Acest platou este mentionat in istorie inaintea aparitiei orasului Sighisoara. Multe din grinzile de lemn folosite in cetate, la constructii, provin de pe platoul Breite. In aceste locuri s-au facut sapaturi arheologice descoperindu-se diverse monede din epoca romana si un cimitir la poalele dealului.
Platoul era o zona mlastinoasa, motiv pentru care s-au realizat santuri de drenaj pentru a putea transforma terenul si a-l face propice cultivarilor agricole. Aceste santuri au avut o influenta negativa asupra stejarilor, desecand platoul si punand in pericol viata stejarilor, precum si a unor plante si animale rare din rezervatie. Pentru a “repara” platoul, s-au inchis cateva din santurile de drenaj si s-au creat balti temporare, cu durata de viata mai lunga, oferind conditii prielnice pentru amfibieni, reptile si insecte acvatice, precum si pentru plante care au nevoie de umezeala.
Pe platou au fost identificate 121 de specii vertebrate, toate protejate, dintre care 8 specii de amfibieni, trei specii de reptile, 27 mamifere (lup, urs brun, pisica salbatica).
Fauna este si ea deosebita, amintesc aici un fluture rar. El isi depune ouale doar pe o anumita planta, din care se hranesc viitoarele larve. Dupa un timp, apx. 2-3 saptamani, ele cad pe pamant. Un anume soi de furnici le gasesc si le duc in musuroi, unde stau peste iarna pana la metamorfoza.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, rusii au aruncat in aer 60 de stejari, dorind sa pregateasca terenul pentru construirea unui aeroport. In prezent zona este complet lipsita de stejari.
Nu am gasit mentiunea daca platoul e inclus in patrimoniul UNESCO sau nu, dar in 2001, cand pe Platoul Breite s-a dorit amplasarea proiectului Dracula Park, UNESCO a intervenit, renuntandu-se astfel la idee.
Regulile de vizitare sunt clare si simple, astfel concepute incat sa nu deranjeze animalele si plantele care se gasesc aici. Intrarea este libera si se permit grupuri de maxim 10 persoane.
De asemenea, suntem avertizati asupra pericolului in caz de furtuna, deoarece arborii atrag traznetul. Exista si pericolul de a fi loviti de crengi, existand anual 2-3 arbori care se rup cu totul si foarte multe crengi mari, uscate cad la pamant, de aceea e bine sa nu ne asezam la umbra arborilor.
E un loc superb, in mijlocul naturii, avand o frumusete aparte, accentuata de factorul emotional care rezulta din varsta arborilor, iar daca va aflati in zona, merita cu siguranta vizitat.
Am fost de doua ori in Sighisoara, insa mi-ar placea sa pot ajunge mai des, dar e cam mare distanta de la Fetesti pana acolo. Si cel mai mult si mai mult mi-as dori sa pot fi acolo, macar o data in viata, la Festivalul de Arta Medievala… Vise…
Frumos in Sighisoara, mananc de fiecare data la acelasi restaurant in centru, dar mai mult imi place Targul Mures, este mai frumos si ca asezare si ca servicii. Va recomand sa mergeti in zona, fie si ca plimbare cu masina, merita!
[…] ci si la zone mai putin umblate: bisericile fortificate din Transilvania, zona secuimii, Timisoara, Sighisoara, Transfagarasanul, Gura Portitei. Unii se vor plange ca sunt drumuri proaste….dati-mi un […]
[…] Sighisoara, singura cetate inca locuita din Europa si “Perla […]
Desigur că România este frumoasă. Dar promovorarea pe care ar trebui să o facă ANT nu este deloc consitentă
Locuiesc la 55 km de Sighisoara, dar niciodata nu am fost in Cetate, pana ieri de Sfanta Maria-15.08.2014. Atat de mult mi-a placut, incat am mers de doua ori intr-o singura zi. Am plecat de dimineata , am vizitat o parte din cetate si am mancat o pizza pe cinste la San Gennaro, cea mai buna de pana acum. Cateva souveniruri lucrate manual, plimbari pe stradutele cu iz medieval, concert de orga in biserica evanghelica………absolut de vis……..cuvintele sunt de prisos. Am plecat apoi inspre casa cu gandul sa ma reintorc cat de des pot pe acolo. Insa m-am intors mai repede decat ma asteptam. In aceeasi zi, seara. A meritat din plin.