fbpx
excursii-razvan-pascu

Ideea acestui articolul mi-a venit sambata seara, dupa ce am fost prezent la concertul Eros Ramazzotti, datorita invitatiilor oferite de prietenii de la EuropaFM, cel mai ascultat post de radio din Romania. Concertul a fost absolut deosebit, Ramazotti fiind un artist desavarsit care are o voce unica si stie sa faca si show. Este unul din preferatii mei, alaturi de Craig David si Robbie Williams si l-am apreciat sambata foarte mult pentru faptul ca s-a straduit sa invete cateva cuvinte in limba romana. Detalii despre concert si o scurta inregistrare aici.

Revenind la subiectul de astazi, concertele au luat amploare de 1-2 ani, chiar si in timp de criza. Mari artisti precum Madonna, Depeche Mode, Shakira, Kylie Minogue, Metallica, Iron Mai­den, AC/DC, Bob Dylan, Eric Clapton, Aerosmith sau The Rolling Stones au umplut stadioanele din Romania, pretul biletelor ajungand chiar si la 500 RON. Desi unii artisti au avut si 60.000 de spectatori, nici un concert nu ar fi profitabil pentru organizatori daca nu ar reusi sa implice si branduri importante ca sponsori. Cel mai cunoscut brand care s-a implicat in industria concertelor din Romania este Vodafone care doar la concertul The Rolling Stones a oferit o sponsorizare de 2 milioane de euro. Coca-Cola este un alt brand care sponsorizeaza concerte si chiar a organizat un eveniment: Coke Live Festival. De asemenea, ClickNet si Romtelecom s-au implicat in anii trecuti in B’estfest iar Ciuc Premium vine tare din urma cu sponsorizari si propriul eveniment, care se va desfasura chiar saptamana viitoare: Ciuc Summer Fest. Chiar si concertul Eros Ramazzotti a avut sponsori, bineinteles companii italiene: Enel si Alitalia.

Dupa numarul mare de concerte din ultima vreme deducem ca este o industrie profitabila, insa organizarea unui astfel de eveniment este si o mare responsabilitate, iar asocierea cu branduri puternice care sa sponsorizeze evenimentul este singura posibilitate de profit pentru organizatori, in conditiile in care aproximativ 40% din pretul biletelor merge la stat (ca taxe), iar onorariile artistilor sunt colosale.

Vezi aici concertele care urmeaza in 2010.

10 comentarii

 1. capo
  12.07.2010 la 09:31

  Parerea mea este ca nu onorarile sint mari, deoarece un NUME in muzica nu se face ca la noi, pe sintetizatoare si cu silicoane ci cu VOCE si MELODI care ramin in mintea oamenilor mult dupa ce alte „cintecele” cintate o vara dispar. Nu poti sa pretinzi ca Metallica, Iron Mai­den, AC/DC, Bob Dylan, Eric Clapton, Aerosmith sa cinte la pret de ….Guta. Mari sint taxele (40% cum spuneai) dar nu e de mirare intr-o tara in care nu este necesara cultura.Ramine doar sa ne rugam ca firmele cu valoare adevarata sa continue sa sustina aceste evenimente iar noi sa tinem seama de faptul ca ei se implica spre deosebire de alti in momentul in care alegem un produs sau un serviciu.

 2. gabbis
  12.07.2010 la 10:01

  Chiar am observat prezenta pe scena romaneasca a unor nume de talie internationala si ma gandam daca li se merita sa vina in Europa de Est sa concerteze..In ultima vreme mai ales, trupe de rock consacrate au fost cred rand pe rand prezente..Sa nu uitam ca vine Iron Maiden la Cluj luna viitoare..Orcium e de apreciat stradania sponsorilor si al organizatorilor, in principal..Iar noua spectatorilor, multa, multa distractie…

 3. 12.07.2010 la 11:59

  Intr-adevar se fac bani frumosi pe nisa asta de business ca event organiser. De fapt orice event organiser poate castiga bani frumosi. Va zic oarecum din experienta asta.
  Depinde acum si la ce nivel. Cand vorbesti de milioane de euro ai o responsabilitate enorma si trebuie sa ai si o echipa mai mult decat apta.
  Industria concertelor, am observat si eu, are mari cresteri in Romania si in Europa de Est. Probabil ca au inteles faptul ca se poate castiga foarte bine si aici si mai mult, artistii sunt foarte asteptati de fani.
  Ar fi interesant de postat un astfel de plan de afacere pe blogul tau. (hint:D)
  Succes Razvan si la cat mai multe articole bune !

 4. Genoveva
  12.07.2010 la 12:19

  Din pacate, costul biletelor este inaccesibil pentru marea majoritate a populatiei…

 5. Iulia
  12.07.2010 la 19:43

  Ma bucur ca se mai organizeaza astfel de evenimente si pe timp de criza!

 6. Razvan Pascu
  (author)
  12.07.2010 la 19:48

  @ capo: totusi onorariile artistilor sunt foarte mari pentru Romania. se percep aceleasi onorarii precum in afara insa pretul biletelor este mai mic, iar capacitatea stadioanelor … de fapt care stadioane?!

 7. rizica
  12.07.2010 la 21:12

  SE PERCEP ACESTE ONORARII PENTRU CA PUBLICUL ROMAN SE DUCE LA CONCERTE, ESTE UN PUBLIC RECERTIV SI INTELIGENT, PAREREA MEA…

 8. irina
  13.07.2010 la 16:47

  Nu stiam aceste amanunte…de culise. Foarte util articolul, ca de obicei. Ai dreptate cu perioada de criza, dar e mai mult criza pentru noi, decat pentru ei( ma refer la cantareti).

 9. bratu ioana
  18.07.2010 la 18:11

  Este o industrie, adevarat dar tot firme cu profit isi permit astfel de sponsorizari, exista o inginerie finanaciara devereme ce sponsorii sunt tot cei cu bani – ca si in fotbal – mai mult decat reclama- profit!
  Este un fel de intoarcere de fonduri tot catre ei, cat!?
  Dar intr-un final ne bucuram de concertele la care nu am fi avut acces altfel! pentru ca in strainatate biletele sunt mult mai scumpe! Asta e! dansul piguinului!:)

 10. Burtea Maria
  21.07.2010 la 04:06

  Razvaneee…cum invarti cutitu in rana….Suntem inebuniti dupa concerte….cu criza asta…am scurtat lista.Drum,cazare,bilete…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]