Pentru ca sunt lenesi si nu muncesc. Acesta ar fi raspunsul scurt.
Daca ar fi insa sa dezvolt, as putea scrie pagini intregi. Pentru ca as avea foarte multe de spus.
In mare, ieri am fost la 3 service-uri auto cu masina si ma rugam eu de mecanicii de acolo sa se uite la masina, pentru o verificare de rutina. Nici un angajat nu avea chef de munca (si nici macar nu se stresa sa para ca are chef de ceva), nici macar sefii lor nu pareau sa fie prea fericiti cu ceea ce fac si nici mai mult chef nu aveau decat angajatii lor. O plictiseala totala, o bataie de joc crunta fata de clienti, o scarba totala fata de ceea ce faceau. Saptamana trecuta, pe drumul spre Ploiesti, am oprit la 4 service-uri auto (dupa ce am luat o groapa mare) ca sa se uite cineva la o roata, insa nimeni nu avea „timp” de asta, desi erau la serviciu. Si nu faceau nimic.
Weekend-ul trecut am fost la Salina Slanic Prahova, cea mai mare salina din Europa. Drumul e ok pana acolo, insa cand ajungi la intrarea in salina ai senzatia ca ai calatorit inapoi in timp. Liftul cu care cobori in salina se zgaltaie atat de infricosator incat iti cam piere cheful de a vedea ceva pe acolo. Inauntru – nimic foarte spectaculos, dar un obiectiv turistic care ar putea totusi fi pus in valoare mai mult. Dar pentru asta ar trebui sa inceapa macar cu lucruri de baza precum lumina (mai multa decat 2-3 neoane, cate sunt in prezent), mai multe cosuri de gunoi si renuntarea la taxa foto daca tot nu iese nici o fotografie in bezna din salina. Probabil ca un primar gospodar ar aplica pentru niste fonduri europene si ar rezolva problema. Insa e greu….e multa munca.
Acum 2 weekend-uri am fost la Mogosoaia si am vizitat expozitia permanenta din interiorul Palatului. Daca nu ati ajuns inca, nu ati pierdut nimic. O adunatura de lucruri neinsemnate amestecate cu lucruri de mare valoarea, cu diverse stiluri si diverse forme, de la usi de lemn vechi de cel putin o suta de ani rezemate de perete si pana la covoare vechi, folosite ca si carpete pe pereti. Probabil ca un director de muzeu gospodar si-ar pune mintea la contributie si ar gasi o solutie ieftina pentru ca vizitatorii sa se inghesuie la expozitie si expozitia sa merite vizitata.
Tara asta e plina de „pierde-vara„. Ma intalnesc zilnic de oameni pentru care este mai simplu sa faca scandal decat sa citeasca o scrisoare, de colegi, amici sau cunostinte care imi spun ca vor sa aiba bani, dar nu fac nimic pentru asta. Romanul petrece in medie 3,5 ore zilnic in fata televizorului, cel putin 8 ore sta la serviciu si bea cafele, alte 2 ore le petrece in trafic (ca doar nu o sa stea intr-un apartament mic in centru; mai bine casa de 250 mp cu etaj, la capatul orasului) si alte 8 ore le doarme. Cand sa mai faca altceva? Pai cu prietenii cand mai iese la o bere? Dar la meci cand mai are timp sa se uite?
Romanii se plang ca nu sunt joburi, insa la sediile judetene ale Fortei de Munca sunt peste 10.000 de locuri de munca vacante. Romanii se plang ca, spre deosebire de alte tari, aici nu gasesc joburi temporare sau part-time, insa eu am cautat mult timp pe cineva care sa ma ajute contra-cost cu organizarea unui eveniment, project-based, si nu am gasit. Romanii se plang ca au salariile foarte mici, insa productivitatea muncii in Romania este printre cele mai scazute din Europa. Si tot ai nostri pleaca pe banda rulanda in Italia si Spania la „munca”, dar multi dintre ei sfarsesc prin a fura, a cersi sau, in cel mai bun caz, prin a-si depune actele de somaj acolo – ca sa stea si sa primeasca bani.
Eu pana acum nu am gasit alta metoda de a face bani si de a avea ceea ce imi doresc, decat prin munca. Poate exista, dar eu nu am ajuns la ea. Eu nu stiu cum fac altii afaceri si castiga miliarde dintr-un singur contract, cand eu ma uit de 7 ori inainte sa scriu o factura si imi calculez exact toate impozitele pe care (inca) le platesc catre Stat.
Poate ca eu sunt mai „prostanac”, insa experienta m-a invatat pana acum ca nu pot reusi altfel decat cu munca multa, multe incercari si cu o imagine impecabila lasata celor cu care colaborez.
P.S. Imi spune cineva totusi care este secretul succesului celor care reusesc, dar nu muncesc? Ca sa ma reprofilez urgent…
Hm drăguţ post,poate un pic exagerat pentru că nu poţi pune o etichetă,poate printre ăia un milion care nu au habar ce e cu ei mai sunt si vreo doi care chiar îşi fac treaba,şi atunci pentru ăia doi te sacrifici şi încerci o revizuire…sau uneori nu prea merită..dar oricum drăguţ
Cred ca e vorba mai degraba despre ambitie. Daca iti doresti ceva si iti fixezi un tel, atunci vei face tot posibilul sa obtii acel lucru, inclusiv 18 ore de munca pe zi. Daca te multumesti cu ce ai…nu vei fi incurajat sa faci mai mult. Oricum, nu putem generaliza la un popor intreg 🙂 Pe cand un articol despre exceptii pozitive?
Eu ti-as spune dar ar trebui sa-ti faci schimbare de sex ca sa poti intra in „joc”. Vrei?
🙂
Ziarele cu cel mai mare tiraj sunt cele de vineri, care se vad impreuna cu ghidurile TV. de ce ? pentru ca romanii stau acasa in majoritate (circa 15 milioane zilnic) si doar restul de 5 milioane muncesc pentru ei. atati oameni activi sunt in Romania…
deci mare dreptate ai cu acest articol! si eu si sotul meu aveam aceeasi parere de ani de zile, dar nimic nu s-a schimbat de atunci
Eu unul nu stiu cand ai avut tu nevoie de acea sustinere project-based, ca te-as fi ajutat cu draga inima!
Referitor la subiectul abordat astazi de catre tine, chiar prefer sa ma abtin de la multe comentarii (de prisos, in conceptia mea).
Stii bine ca romanii au in primul rand o mare problema cu mentalitatea! De aici cam pleaca multe, ca sa nu zic aproape toate! In schimb, tot romanii, au spus candva o vorba mare: „Lenea e cucoana mare, …”, iar continuarea o cam stim cu totii (sau o stiam candva, ca acum vad ca nu prea mai stie lumea de asa ceva)!
Ca idee, sa stii ca nu toti romanii care pleaca peste hotare sunt capsunari (desi nu zic ca ai fi generalizat neaparat), iar plecarea acestora este determinata de conditiile de rahat din tara noastra (scuze pentru exprimare, dar chiar asa este). Sunt de acord cu tine ca toti se plang, dar gandeste-te si la faptul ca, o mare parte din cei care se plang, au facut tot posibilul sa se descurce aici si n-au prea reusit. Pentru oamenii aia care chiar muncesc si aici au fost umiliti de sistem (legi, patroni, drepturi, etc), toata stima, daca au plecat undeva unde le sunt respectate munca si drepturile! Pentru cei care au plecat doar ca sa se vaite in alta parte, am doar compatimire, pentru ca nici acolo nu le va tine figura prea mult! In alta ordine de idei, tin sa te anunt Razvan ca eu am cam obosit sa ma lupt cu sistemul nostru, care pe zi ce trece se modifica doar spre beneficiul unora si spre marele dezavantaj al celor care se lupta sa mai produca ceva in tara asta lasata in paragina si vanduta pe urmatorii minim 20-30 de ani! Drept urmare, spre toamna tind sa dau curs unor oferte care imi pot simplifica viata cu mult, lasand in urma stress-ul de a lupta de dimineata pana seara, doar de dragul de a fi in tara mea si de a le umple buzunarele celebrilor „moguli”, care se folosesc de mediul in care s-au invartit pentru a isi face jocurile, mai ales ca acum populatia este „educata” in asa fel incat nu prea ai ce sa le faci. Sau mai bine zis, NU AI CU CINE! 🙂 Am devenit un popor de lasi si mi-e rusine sa o spun. Ai mentionat mai sus de locuri superbe si cu un imens potential turistic, care sunt lasate in paragina, doar pentru ca respectivilor reprezentanti ai acelor zone nu le pasa decat de bunul mers al familiilor lor si de afacerile personale. Inchei prin a-ti ura un sfarsit de saptamana cat mai linistit si relaxant, dar si prin a-mi cere scuze daca am scris prea mult, insa ai atins o coarda sensibila! 🙂
Weekend placut tuturor!
nu pot decat sa aplaud !!!!!!!!!!! felicitari pentru articol ! ai pus punctul pe I ! insa partea dureroasa este urmatoarea : aud deseori cuvintele : „lumea ii rea ” ! problema este ca NOI suntem o parte din lume ! iar la partea cu ” romanii sunt lenesi,hoti etc.” aceeasi problema : NOI suntem toti romani! asa ca eu prefer sa nu ma refer la o intreaga natiune pentru a caracteriza un individ sau un cerc de persoane ,insa iti inteleg intru totul frustrarea pentru ca de multe ori m am intalnit si eu cu situatii in care anumite persoane isi faceau munca PLATITA pur si simplu in scarba ! Tot respectul pentru cei ce se pot numi bogati sau instariti sa le zicem si pot sa spuna ca au facut lucrul acesta prin munca si perseverenta ! insa sa nu uitam de cei ce si au insusit bunuri fraudulos si acum ei se dau mari magnati ai societatii ! Intr un cuvant felicitari acelor romani care stiu sa si castige banul incat sa nu aiba diferite lipsuri materiale si celor care stiu sa se comporte in societate !
Razvane, scurt si cuprinzator: atita timp cit romanul cind nu are bani schimba 100 de euro sa nu te astepti sa se schimbe mentalitatea. Cit timp sintem in continuare platiti „la zi” si nu la „ore lucrate” asa va fi in continuare. Cit timp e mai important sa „fi la serviciu 8 ore” decit „ce faci la serviciu in 8 ore” nicio sansa de schimbare. Dureros e ca ne si place, la naiba!
wow Razvane. Cred ca e primul post acid pe care il citesc pe blogul tau. Se vede ca esti suparat, insa treaba nu sta chiar asa. Mai sunt si oameni muncitori pe aici. Problema e alta, nu ne pricepem sa facem ceva ca la carte(discutia asta era si pe alt blog).
Te contrazic si la AJOFM, locurile alea sunt fictive uneori, alteori sunt locuri in care nu ti se face carte de munca si lucrezi la munci grele pentru 600 lei pe luna(asa e pe aici).
Cat despre acte de somaj, lipsa de seriozitate si lipsa de chef de munca..e ceva obisnuit si probabil de aici nu au unii romani bani. Cine stie?
De reprofilat, deschide-ti videochat:)), daca tot esti barbat. Ii vad pe astia cu BMW si cu alte minunatii si nici undeva nu ii doare. Inchiriezi un apartament, dai anunt pentru 4 pitzipoance pentru inceput. Ele fac profit pentru tine 1000 euro in prima luna..si tot asa, ai sa stii tu ce sa faci cu banii dupa aia.
Cu munca cinstita si coate roase nu ai cum sa ii ajungi pe aia.
pai ce te mai mira…aici e tara unde toata lumea vrea sa fie SEF…stii vb aia „luni nu muncesc ca e dupa weekend, marti si miercuri ma refac,joi,vineri e aproape weekend si tot asa”:D aici te rogi de oameni sa munceasca….toti vor ferrari,bmw…femeile nu mai vb,astea toate stau la „cersit” atat timp cat bagi cardul si iese bani din perete esti bun,apoi fuck….cred ca 10% muncesc restul sunt amante…o tara plina de someri si pensionari…acum din ce vad (e la moda) toti cauta sa se pensioneze…acolo pe 3 lei dar decat sa munceasca mai bine sta…
Consider ca este un articol foarte corect, exact cu sitautia care este la noi in tara. Sigur ca nu trebuie generalizat si ca nu toti sunt asa, insa majoritatea asa sunt. Eu lucrez in vanzari si unde merg , ma lovesc de lenea tuturor: lenea de a face o comanda corecta, lenea de a scrie, lenea de a completat o factura, un ordin de plata, lenea de a face lucrurile bune. Si cum scria cineva mai sus, toti prefera sa iasa la pensie si sa se planga sau sa faca greve, nimeni nu incerca sa faca ceva fara sa ceara
E o combinatie intre nu vrem, nu suntem obisnuiti si nu suntem lasati sa muncim 🙂
Secretul vietii fara griji este o pila buna sau un noroc chior insa munca e cea mai sigura.
Astazi am avut zi libera si cum nu puteam face multe lucruri casnice(fiind sarbatoare, Sf. Gheorghe), am insotit-o pe nepoata mea la Bursa Locurilor de Munca…ea termina peste o luna un masterul si este in cautarea unui job.Ascultam afara opiniile celor veniti acolo, majoritatea fiind fortati sa fie prezenti(pentru ca altfel pierdeau ajutorul de somaj)…am ajuns la concluzia ca 98% dintre ei se aflau acolo impotriva vointei lor(desi nu aveau un loc de munca)…concluzia?
suntem o tara de lenesi
vrem salarii mari si posturi de manageri
poate in conditiile astea o sa invatam sa muncim
pur si simplu pentru bani
dar inca multi stau acasa si pierd timpul pentru ca nu le convin CICA posturile pe care le gasesc
de fapt e o lene MARE
„Cine-i harnic și muncește
Are tot ce vrea.
Cine-i prost și nu gândește
Are tot așa…”
Eu nu cred că vrei să te reprofilezi urgent că nu pari genul ăla de om, iar secretul succesului celor care reusesc, dar nu muncesc NU există, există doar un tupeu cât China (și doar știi cât e că numai ce ai fost pe acolo) și o doză considerabilă de nesimțire care pe noi „corecții” ne scoate din minți…
Nu pot sa nu ma intreb…functionam mai bine pe vremurile comuniste?
Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca. Stiu ca multi se prefaceau ca lucreaza dar…nu o fac si acum?
Unele natii sunt precum magarii, au nevoie de un bici ca sa se miste.
Cat despre „secretul succesului” …well, din experienta mea, ai nevoie doar de un tatic cu multe relatii si foarte bogat. Succesul garantat.
(author)
Multumesc pentru exemplu.
Concluzia o gasesti in prima propozitie din articol. 🙂
(author)
Dalila,
eu am mult mai multe exemple, dar nu le pot scrie public pe toate. Stiu multe exemple, ca si tine probabil.
Si iti mai spun ceva: ieri m-am si certat cu unii pe la un service Radacini si le-am urat sa mai dureze criza vreo 2 ani. Pacat insa ca afecteaza si oameni care muncesc si care au angajati zeci de alti oameni, precum tu si Bogdan.
Citesc de ceva vreme si eu acest blog dar azi ai reusit sa imi captezi atentia cu adevarat.Sunt intr-u totul de acord cu tine in ceea ce ai scris pentru ca stiu si eu pe cativa care prefera sa stea in somaj desi si-ar putea gasi de lucru(chiar eu le-am gasit job).Dar in fond de ce sa lucrezi daca poti sta acasa si vin banii?Un sfarsit de saptamana placut tuturor cititorilor.
Nu credeam ca vei scrie un asemenea articol, insa tot respectul … ai pus punctul pe i.
Mi-a placut si comentariul lui Lau, care a punctat cateva idei.
La capitolul mentalitate, cult al muncii, spirit de competitie e foarte mult de lucru. In Germania dar si in tarile nordice astea se invata din gradinita, asa sunt educati copiii – intr-u nspirit de luptator – trebuie sa tragi ca sa ajungi sus, samd.
Iar in liceu se face practica – iti cauti o firma sau ti se cauta o firma de profil si mergi sa lucrezi. Evident esti remunerat si daca te descurci, ai sanse sa te angajeze. In facultate la fel, insa practica e mai lunga. Pe de o parte sistemul te educa intr-un anumit fel , iar pe de alta parte absolventii nu sunt teoreticieni, ca la noi, ci au deja o anumita experienta profesionala in spate.
La noi fara o reforma profunda a sistemului de invatamant nu se va schimba nimic.
Si mass media ar putea contribui la schimbarea mentalitatii, sa promoveze niste idei mai occidentale, insa ele promoveaza manelisti, pitipoance, cocalari, hartiste = diverse personaje, care mai mult sunt dezbracate decat imbracate – prestand un playback se cred vedete, odrasle de smenari = oameni de afaceri cica … si sa nu uit de fotbalisti cu masinile lor ultimul racnet.
Iar ca sa-ti raspund si la partea de service auto – am un prieten, care se ocupa de transport si isi repara masinile ori in Ungaria ori in Austria. Pretul nu e semnificativ mai mare, taxeaza la timp lucrat – insa in timpul respectiv nu se dezlipesc de masina si chiar lucreaza. Si evident, nu te tepuiesc cu servicii neprestate.
Mergand pe principiul „zambeste,poate fi mai rau”,daca te indrepti cu privirea spre sistemul sanitar de azi,stai la nu stiu cate cozi sa ajungi la un medic ,care intamplator sau nu isi face timp sa te consulte…Te uiti spre invatamant si numai educatie nu vezi.Te uiti spre industrie si vezi unitati vandute sau cumparate pe nimic,someri,taxe…Unde te-ai uita e vai de noi.Asta din cauza ca legile se incalca si nu-s valabile pentru toti.Vina este a guvernantilor,caci” pestele de la cap se-mpute”.
Starea de lehamite guverneaza si cred ca este pe o perioada lunga din pacate…
Din pacate, aveti mare dreptate cu acest articol! Nu chiar totul este atat de negru, dar exceptiile sunt prea putine…
Intr-o clasificare veche se vorbea de disciplina batei/ biciului in sclavagism si feudalism, de disciplina foamei in capitalism, de disciplina constienta, liber consimtita in socialism .
Acum , la noi este indisciplina liber consimtita pentru foarte multi care stau cu mana intinsa intr-o tara de asistati. Poate tot nevoia va fi un bun sfetnic.
Felicitari pentru articol.
mda, dureros, dar adevarat articolul tau, Razvane! Exista intr-adevar si exceptii, dar atata timp cat ele raman la stadiul de exceptii, e trist. Eu mai cred totusi in sloganul pe are il promoveaza si Petrom-ul in campania sa de CSR: „Romania va creste prin bun simt si responsabilitate”. Acesta ar fi un bun inceput!
(author)
(valabil pentru toata lumea):
NU generalizez pentru ca este clar ca nu toti romanii sunt asa (numai eu stiu si o gramada de oameni care muncesc mult, incepand cu mine 🙂 ) dar de la o vreme au ajuns exceptii acestia.
(author)
E foarte buna observatia cu ghidurile TV.
(author)
Lau, am avut nevoie de mai multe ori de oameni, dar doar nu iti imaginezi ca pun pe blog.
Ce pot sa iti spun este sa te gandesti bine inainte sa iei decizia de a pleca definitiv. Eu cred ca se poate sa reusesti si aici. Daca vrei ceva cu adevarat, poti.
(author)
Si mai ales felicitari celor care stiu sa fie fericiti, indiferent daca mai au si probleme uneori.
(author)
Eu am lucrat o perioada in UK si eram platit la ora. Cred ca o sa scriu un articol odata despre experienta de acolo.
(author)
Clar sunt si oameni muncitori. Dar din pacate, din ce in ce mai putini. Am ajuns sa ma mir cand cineva face un lucru bun, cand este serios, cand face treaba buna, cand se tine de cuvant.
Cat despre videochat sau altele…deocamdata sunt multumit cu ce am si nu vreau decat sa fiu sanatos pentru a-mi continua proiectele.
(author)
Asta cu pensionatul….prin job, ma lovesc zilnic de ea. Toti se pensioneaza anticipat.
(author)
Cel mai bun exemplu al meu este faptul ca lumea nu apeleaza la fondurile europene. Si se plang ca nu sunt informati. Eu stiu ca daca vrei ceva, cauti singur, nu astepti sa te informeze cineva. Sigur ca e mai simplu sa te plangi…
(author)
Eu sunt foarte rabdator. Si rezist si fara sa ma schimb. Dar sunt altii care nu rezista. Si pleaca din tara. 🙁
Buna rau asta. Scurt si la obiect. Dar dupa o scurta privire in DEX ce descopar? ” GIGOLÓ m. fam. Tânăr întreținut de o femeie” Give it a try!
(author)
Eu iti dau dreptate. Desi gandesc destul de liberal, totusi cred cel mai mult in reguli, procese clare, proceduri, etc. Doar asa functioneaza treaba. Chiar si birocratia e buna uneori.
(author)
Nu stiu daca sa ma bucur sau nu ca ti-am captat atentia cu acest articol. Nici nu imi dau seama daca e negativ sau pozitiv; poate e doar o frustrare a mea.
(author)
Andy, total de-acord. Dar, vezi tu, o reforma a sistemului de invatamant (singura care poate schimba viitorul tarii) dureaza foarte mult pana se vad efectele. Ori, romanii gandesc doar pe termen scurt – ce fac astazi, ce fac maine si eventual ce fac in weekend.
Un exemplu: cati dintre cunoscutii tai si-au facut pensii private sau asigurari de viata? Sunt sigur ca toti spun fie ca nu au nevoie de asigurari de viata pentru ca lor nu li se va intampla nimic, fie ca nu isi fac pensie pentru ca mai bine „investesc” ei banii si o sa fie bogati la batranete, de ca sa dea banii la altii ca sa castige altii comisioane?!…
(author)
Multumesc de sfat, insa ma descurc onorabil si asa… 🙂
Eu as adauga la motivele pentru care romanii nu evolueaza profesional ( ca sa ma exprim elegant) faptul ca cei cu putere de decizie (si ma refer la mult temutul „sef” al fiecaruia) nu promoveaza nici ei profesionalismul. Se fac inca foarte multe angajari pe pile, si iti pot da cateva exemple foarte concrete de persoane extrem de capabile, ambitioase si dispuse sa munceasca, care nu pot evolua pentru ca…traiesc in Romania.
Dar ai dreptate, revenim la vechea problema…tara asta nu are cum sa mearga bine decat daca fiecare ne facem treaba. E atat de simplu. Numai ca, din pacate, extrem de multi isi spun; „Dar de ce as fi eu mai prost?” si cam atat. Suna a cliseu, este cliseu, insa nu e mai putin adevarat ca fiecare schimbare incepe cu fiecare dintre noi, si ca fiecare drum incepe cu un pas.
Astept un post un pic mai pozitiv in care sa spui lucrurile astea. Daca macar cei care te citesc isi schimba putin atitudinea(desi sunt convinsa ca marea majoritate sunt f profesionisti in ceea ce fac, se vede dupa commenturile de pe blog), daca macar cativa discuta cu alte persoane despre asta, daca devine „cool”(ce visez eu aici?!!) sa-ti faci treaba…ei, daca toate astea se intampla…ce bine ar fi! 🙂
acu sa ti dau un sfat
trebuie muult calm in perioada care vine
((:
Hahahaha, parca as fi scris eu asta 🙂
Avand in vedere faptul ca nu ne cunoastem personal si nici prin intermediul altor modalitati, eu m-am referit la singura conexiune care ar fi fost posibila si de unde as fi putut afla. Pe viitor, ai mailul, deci stii. Referitor la plecare…de aproximativ 3-4 ani tot am oferte si de fiecare data tot aman. Exista acel „ceva” care inca ma tine aici. Problema este ca nu se stie cat mai pot inghiti toate mizeriile astea, azi amintindu-mi fara sa vreau de sistemul sanitar si de faptul ca zilele trecute a trebuit sa cheltuiesc o gramada de bani pentru niste analize normale, pentru care tatal meu a cotizat in toata perioada cat a muncit! Deci, pe scurt, Romania a ajuns tara in care ai doar obligatii, drepturi mai putin (si, in curand, daca s-ar putea, chiar deloc). Ideea e ca m-am cam saturat sa alerg de dimineata pana seara doar ca sa reusesc sa ma tin pe linia de plutire, timp in care altii stau prin cluburi si isi fac de cap pana dimineata, iar buzunarele parintilor lor le sunt umplute de cei ca mine, ca tine si ca ceilalti care au postat pe aici astazi si in rest. Sunt un pic cam foarte dezamagit (daca pot folosi un asemenea termen de comparatie), dar deocamdata nu ma dau batut. Mai vedem pana la toamna cum stau lucrurile, dar oferta de anul asta vine din Canada si este destul de consistenta. Pana la urma caut sa-mi simplific viata, nu sa o complic. Ca trece la fel de repede pentru toti, sa stii. Iti multumesc mult pentru sfat si incurajari! S-auzim de bine!
Avem oameni muncitori si oameni dezinteresati de care trebuie sa te rogi sa-si faca treaba. Din pacate, experienta personala mi-a scos in cale mai multi conationali din a doua categorie…
Poate se vor mai schimba mentalitatile pe viitor, atat ale angajatilor, cat si ale angajatorilor.
Motivarea angajatilor este foarte importanta, de exemplu avem un manager care incearca sa te motiveze prin trimiterea zilnica a unor „vorbe de duh” spuse de oameni celebri, insa nu si prin stimulente de ordin material. Asa ca am colegi nemultumiti care nu isi pot plati chiria si alte facturi cu citatele respective…
Si eu am patit la service-uri in Vatra Dornei. Exact aceeasi poveste: stateau la tigara si”nu aveau timp” sa faca o constatare – uite, asta suna….de la gropi sau de la….ceva si schimbam maine ca nu ramai cu ea pe marginea drumului.
Eu incerc de un an de zile sa gasesc in Brasov (oras recunoscut pentru numarul mare de someri) o femeie care sa ajute o ruda la menaj o data la 1-2 saptamani. Ai impresia ca din toate persoanele care lucrau in fabrica la Roman, la Tractorul etc. e vreuna dispusa sa presteze asa ceva si sa ia un ban in plus? Nici gand. Mai bine stau acasa, incaseaza somajul si se plang de criza.
(author)
Multumesc pentru acest exemplu. Exact ceea ce spuneam…
E un cerc vicios in care ne vom invarti mereu daca nu incetam sa credem ca statul trebuie sa ne dea, iar noi doar sa stam cu gura deschisa. Predomina primitivismul, romanii sunt un bun exemplu ca omul se trage din maimuta.
Salutare tuturor!
Daca nu perfect, mi se pare foarte bun articolul cat si comentariile multora dintre colegii de mai sus.
Pot desprinde o severitate necesara fata de romani cat si un optimism, in sesnul ca se poate…
Cum bine a punctat un coleg de-al meu mentalitatea e o piatra de moara a romanilor, atat la guvernanti cat si la oamenii simpli.
Sa nu uitam totusi ca atat de blamata lene este o optiune, si un drept al fiecaruia dintre noi cei care vor o viata fara nici o pretentie de la ei insisi. Atata timp cat persoana de langa nu-ti lezeaza libertatea de a trai tot asa trebuie sa-i respecti si sa-i garantezi lui dreptul la viata. Statul prin protectia sociala cum se intampla in tarile civilizate scandimavice de exemplu, tb sa-ti acorde acel minim existential pentru supravietuire.
Aceasta mentalitate nu pleaca numai de la vechea mostenire a sistemului comunist, ci cred ca este un defect genetic al poporului roman de cand s-a nascut.
Prin faptul ca natura, clima, solul, conditiile de mediu ne sunt favorabile unei supravietuiri lenese si ne influenteaza in mod negativ deprinderile.
Cu respect!
Salut!
Oarecum tarzie interventia mea insa as dori sa fac o precizare.
Referitor la job-urile care apar pe site-urile agentiei ANOFM. Listele alea sunt pentru cei mai naivi. De ce spun asta? Pai.
Lista se actualizeaza intr-o anumita zi (in perioada de fata sa spunem joi). Pe site-ul agentiei acea lista se actualizeaza de undeva de sambata incolo sau chiar de luni, deci s-au pierdut 2,3 zile.
Mai mult, te duci la agentie si ceri trimitere la un post care ti se pare interesant. Te duci la firma respectiva si ti se spune ca s-a ocupat de o saptamana sau doua asta in conditiile in care postul aparuse nou pe listele lor in acea zi (joi).
Am verificat cele spuse de multe ori. Pentru posturile cat de cat interesante chiar as putea pune pariu ca sunt ocupate din start. Anunturile se dau doar pentru ca trebuie sa apara undeva ca firma a procedat chipurile legal.
In concluzie angajarea prin anofm e un mare fas care implica foarte mult timp pierdut inutil.
Ca sa nu mai zic si de functionarii lor, super obositi (dar care au mult tupeu si multa nesimtire)si care nu stiu cum sa plece mai repede sau sa faca cu schimbul care lipseste in conditiile in care de multe ori trebuie sa stai mult timp la coada.
La bursa locurilor de munca multe dintre firme vin mai mult ca sa-si faca reclama (ca dau navala si cei de la posturile TV) nicidecum pentru angajari.
Sa fim seriosi totusi, majoriatea somerilor au pana in 5 milioane ajutorul de somaj. Cui ii convine sa stea acasa un an pentru banii astia?
Iar cursurile de calificari din banii europeni sunt cea mai noua metoda de a face rost de foarte multi bani pentru ceva care nu prea foloseste la nimic.
De multe ori nici nu se cauta posturile pentru care unii fac anumite cursuri.
Cine te angajeaza pe baza unui curs care a tinut 2 saptamani dar pentru care firma respectiva a primit intre jumatate de milion pana la 2 milioane de euro ca sa stea de vorba (consiliere+curs) cu 120 pana la 600 de fraieri care nu au serviciu.
In Romania chiar e o problema gasirea unui loc de munca.
Temporar poti presta diverse chestii pentru a scoate un ban insa fara contract sau carte de munca. Adica evoluezi in economia subterana.
Bun. Una peste alta, apreciez blogul tau desi am dat cam tarziu peste el.
Cu stima!
Un alt motiv poate si mai important pentru care romanii nu au bani este ca in general le place sa cumpere pasive. Gen: masina mare si scumpa, case mari si scumpe, haine scumpe, accesorii scumpe, vacante scumpe, etc, totul scump pentru a epata.
Bine asta vine din traditia romaneasca a „caprei vecinului” cumva invers, in sensul ca romanului ii place sa-si „laude capra” cat mai mult vecinului.
In schimb daca s-ar concentra mai mult pe investii reale, agonisire, si cumparare (cum de exemplu sint francezii care sint recunoscuti pentru avarie) ar fi mai bogati si mai fericiti.
,,P.S. Imi spune cineva totusi care este secretul succesului celor care reusesc, dar nu muncesc? Ca sa ma reprofilez urgent…”
Solutia este foarte simpla.
Te arunci cu capul inainte in afaceri fara a gandi prea mult si hop … ai devenit bogat peste noapte daca nu iei in calcul factorii de risc, asa cum face un om cu capul pe umeri.
Marea majoritatea celor ce se imbogatesc peste noapte sunt oameni din categoria celor ce nu stau prea mult pe ganduri si risca totul pentru a reusi, si asta o face fara sa se gandeasca de doua ori ca un om chibzuit si cu spirit de raspundere.
Ce va urma mai tarziu … ramane la VOIA DOMNULUI !