Diverse
Sfaturi pentru prevenirea gripei porcine (AH1N1)*
Scris de Razvan Pascu
14.11.2009
De curand am primit de la centrul medical la care sunt arondat, o lista de sfaturi pentru prevenirea infectarii cu virusul gripal de tipul AH1N1. Pentru ca acest blog este si unul de calatorii si multi dintre cititori calatoresc frecvent, dar si pentru ca am vazut in jurul meu multe persoane care discuta despre acest tip de gripa noua, cred ca ar fi util sa acordati 3 minute pentru a citi aceste sfaturi de bun simt, acordate de medicii CMU.
Singurele porti de intrare ale virusilor sunt narile si gura / gatul. Intr-o epidemie globala de aceasta natura, este aproape imposibil sa nu intram in contact cu virusul H1N1 in ciuda tuturor precautiilor. Contactul cu virusul H1N1 nu este o problema atat de mare pe cat este proliferarea. Chiar daca sunteti inca sanatosi si nu prezentati niciun simptom al infectiei cu virusul H1N1, pentru a evita proliferarea, agravarea simptomelor si dezvoltarea unor infectii secundare, cativa pasi foarte simpli, pasi nu pe deplin subliniati in majoritatea comunicatelor oficiale, pot fi practicati (in loc sa ne concentram pe modul de stocare a medicamentelor antivirale):
- Spalarea frecventa a mainilor.
- Abordarea „Jos mainile de pe fata„. Rezistati tuturor tentatiilor de a va atinge orice parte a fetei (cu exceptia cazului in care vreti sa mancati, sa va spalati sau sa va palmuiti).
- Faceti gargara de doua ori pe zi cu apa calduta sarata (folositi apa de gura Listerine daca nu aveti incredere in sare). Virusul H1N1 dureaza 2-3 zile dupa infectarea initiala in gat / cavitatea nazala pana sa prolifereze si sa manifeste simptomele caracteristice. Simpla gargara previne proliferarea. Intr-un fel, gargara cu apa sarata are acelasi efect pe o persoana sanatoasa pe care medicamentul Tamiflu il are pe o persoana infectata. Nu subapreciati aceasta metoda de prevenire simpla, ieftina si puternica.
- In mod similar punctului nr. 3, curatati-va narile cel putin o data pe zi cu apa calduta sarata. Nu toata lumea poate fi priceputa la Jala Neti sau Sutra Neti (pozitii Yoga pentru curatarea cavitatilor nazale), dar suflarea puternica a nasului o data pe zi si curatarea ambelor nari cu betisoare din bumbac inmuiate in apa calduta sarata este foarte eficienta in scaderea numarului populatiei cu infectie virala.
- Sporiti-va imunitatea naturala cu alimente bogate in Vitamina C ( fructe citrice). Daca trebuie sa luati tablete de Vitamina C sub forma de supliment, asigurati-va ca acestea contin si Zinc pentru a accelera absorbtia.
- Beti cat mai multe lichide calde. Acestea spala virusii de proliferare din gat inspre stomac acolo unde nu pot supravietui, prolifera sau produce niciun rau.
Razvan Pascu
*Multumesc Centrului Medical Unirea.
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
[…] Sfaturi pentru prevenirea gripei porcine (AH1N1)* […]
[…] Original Blog » 13 November 2009 – Blog « Un nou Madoff […]
Se pare ca panica este mai periculoasa decat virusul in sine.Am inteles ca gripa clasica de sezon este mai grava decat cea porcina.
ufff… cineva are iar un stoc mare de medicamente si nu stie cum si cui sa-l vanda. Mai intai s-a gripat Milka, apoi cocoselul si acum si Ghita.
Eu cred ca Ghita e bolnav de altceva ca-ci carnea lui nu prea mai are gust.
adevarul este ca gripa porcina pare ceva conceput prin laboratoare de catre o fabrica de medicamente, dar chiar si asa merita sa incercam sa fim precauti si sa ne ferim de ea. in definitiv sfaturile de mai sunt sunt unele de bun simt
(author)
Desi ai dreptate, trebuie totusi sa ne ferim cat putem de aceasta noua boala si sa nu picam la mijloc intre interesele unora.
(author)
Corect.
3-ul si 6-le sunt cele mai tari!
Metodele babesti de prevenire a bolilor au intrat in vizorul medicilor? Imi cer scuze, dar ma face sa rad :)) De obicei medicii sunt gata sa recomande tot felul de suplimente alimentare sintetice si cei mai au ei ca target de vanzari (din pacate si medicii iau comision din ce promoveaza, ca asa e la noi 🙁 )…
Subscriu si eu la opinia ca virusul la moda in aceasta perioada este unul sintetizat in laborator, iar interesele sunt mult prea mari si impartite intre cercuri de influenta pentru a le putea dovedi si elimina. Cred totusi ca o mai mare antentie trebuie sa acordam campaniei de vaccinare fortata, intrucat semnalele ca acest vaccin este mult mai periculos decat virusul in sine continua sa vina din foarte multe surse.
V-as recomanda sa faceti si o cura cu echinacea, efectele de potentare a imunitatii sunt dovedite, eu am constatat personal ca da rezultate.
La fel de util: presupusele mutatii ale virusului au inceput sa fie confirmate.
Primele informatii au aparut din Norvegia, dar OMS a confirmat si altele mai vechi.
Am postat comunicatul original la mine pentru cine e curios.
Acum este criza si trebuie ceva de alcatuit ca sa vinda medicamentele:)))