fbpx
excursii-razvan-pascu

Citeam recent un articol pe Yahoo Finance despre un raport al Audit Integrity in care erau enumerate companiile americane cele mai predictibile la un faliment. Dintre toate cele enumerate de raport pe baza unor indicatori precum capitalizarea bursiera/active, Yahoo Finance a ales cateva dintre ele, iar eu va voi prezenta cele mai cunoscute dintre acestea pe meleagurile noastre:

1. Hertz – compania are foarte multe imprumuturi luate de la banci sau leasinguri pentru a-si finanta flota de masini, iar in situatia in care tot mai putini clienti apeleaza la inchirierea de masini, viata companiei e din ce in ce mai grea. Companiile de rating Fitch sau Moody’s i-au scazut ratingul in Iulie. Cu toate acestea insa, pe Bursa din State, Hertz este intr-un rally puternic, de la minimul de 2$ pana pe la 11 $ zilele acestea.

2. Goodyear – cererea pentru aceasta marca de cauciucuri pentru masini a scazut simtitor, odata cu scaderea puternica a cererii pentru masinile noi. Practic, afacerea principala a companiilor care produc cauciucuri pentru masini nu consta in 1-2 cauciucuri pe care le cumparam noi din an in an pentru a le inlocui pe cele vechi, ci loturile noi de masini care ies pe poarta fabricilor „incaltate” direct cu anumite cauciucuri. Afacerea cea mare consta in convingerea directorilor de achizitii din mari companii producatoare de masini (care lanseaza un nou model) ca acele cauciucuri sunt cele mai potrivite pentru respectivul model. In felul acesta, toate masinile noi vor iesi echipate cu acele cauciucuri, ceea ce este o afacere imensa pentru o companie producatoare de astfel de produse.

3. AMD (Advanced Micro Devices) – compania producatoare de componente pentru calculatoare pierde bani incepand de prin 2007 si, in plus, are un imprumut de 5 miliarde de dolari pe care cu greu reuseste sa il inapoieze. Analistii se asteapta ca pierderile sa fie si mai mari in 2009 sau 2010. Maximul unei actiuni AMD a fost in 2006 de 40$, iar minimul a fost de 2$ in martie anul acesta.

Revenind la Romania, ce mi se pare mie destul de ciudat este cum de poate exista criza in tara noastra fara ca macar o companie de renume sa falimenteze. Falimentul este practic si un mod de a curata sistemul economic de companiile „problema„. Daca ai falimentat inseamna ca ceva nu a mers: ori managementul nu a fost suficient de bun, ori s-au luat decizii strategice gresite, ori produsul nu a fost suficient de bun sau marketingul nu a fost la tinta. Si atunci trebuie sa te cureti si sa vina altul mai bun. Pare insensibil, dar asta este economia de piata; numai cei puternici rezista.

Razvan Pascu

0 comentarii

  1. 23.09.2009 la 09:10

    faptul ca nu a falimentat la noi o mare companie pleca de la definitia unei companii mari …ce consideram o mare companie ? : Orange, Vodafone, Petrom, Enel, Eon, BCR, Carrfour, Real, sunt companii mari care nu cred ca vor da faliment , nici nu e cazul sa intram in amanunte … daca vom considera o companie mare ca fiind orice firma ce a depasit in 2007 sau 2008 10 mil euro CA si are macar afaceri in mai multe judete …pai atunci au falimentat cateva zeci …si alte cate sute bune sunt la jumatate cu afacerile … si asta fara sa ma refer deloc la constructii… in concluzie …au fost falimente in Romania de companii mari dar nu au fost mediatizate iar faptul ca la multe le-au scazut afacerile cu 50 % inseamna ca trag sa moara sau au fost foarte norocoase si criza nu le-a prins prea indatorate …parerea mea e ca mai sunt multe lucruri de intamplat pana sa putem spune ca am trecut de minim …

  2. rizica
    23.09.2009 la 09:21

    In Romania nu „Cel mai bun ramane”, ci cel care are „Spatele asigurat”.Tinand cont de coruptia la nivel inalt…

  3. Zoli
    23.09.2009 la 09:21

    cred ca nu stii ce vorbesti………Rzvan are dreptate. si ca sa iti dai seama gandeste-te doar daca stii, cat de mare era Lehman Brothers. sau WorldCom. Sau ce sa mai zic de Enron. sau Conseco Tu zici ca o firma precum cel;e enumerate de tine nu poate sa dea faliment…:) Dar o firma de 1000 de ori mai mare cum de poate sa dea faliment? 🙂

  4. Alina Trebcea
    23.09.2009 la 09:31

    Eu cred ca am trecut de minim dar asa um spunea si rizica nu au fost falimente prea mari pt ca unele firme chiar au spatele asigurat: ori de la banci ori de la financtatori proprii sau firmele mama. Tot cei mici si saraci se duc pe copca…

    Din cate stiam si Domo avea probleme

  5. dalila
    23.09.2009 la 09:33

    este o ceata totala la noi
    am impresia ca totul e fortat
    noi nu mai avem nimic al nostru si se vorbeste de bunastare!

  6. 23.09.2009 la 10:19

    Spui in finalul articolului „numai cei puternici rezista”. Ce intelegi prin puternic? Era o idee care merita dezvoltata.

    In ceea ce priveste falimentele din Romania, personal cred ca multe afaceri sunt muribunde, dar inca nu li s-a emis „certificatul de deces”. Astfel, vom ajunge la paradoxul de a avea falimente rasunatoare in perioada urmatoare cand deja economia isi va fi revenit.

  7. 23.09.2009 la 11:46

    m-am referit la Romania si consider in continuare ca firmele pe care le-am enumerat mai sus nu vor da faliment …mentionarea lui Lehman sau Enron nu este potrivita …
    am mentionat clar ce inseamna o firma mare in Romania si in aceasta zona au fost falimente si la noi doar ca nu s-au mediatizat ….

    mai mentionez ca daca a dat faliment Lehman nu inseamna ca toate firmele foarte mari pot da faliment … in momentul cand zeci de colosi americani vor da faliment atunci mentionarea Lehma in discutie ar avea sens …pana atunci este unul din putinele cazuri…e drept ca s-au pompat multi bani in sistem dar inca sunt foarte multi colosi in picioare ….

  8. Mihai
    23.09.2009 la 15:23

    Hertz o duce rau si pt ca isi bate joc de clienti de cate ori am fost in strainatate si am inchiriat masina si-au cam batut joc d noi

  9. 23.09.2009 la 16:38

    AutoHertz in Timisoara cel putin are probleme cu lichiditatile. Nu inseamna totusi ca o companie care a avut un management deficitar este un business prost.
    Doar la scoala daca gresesti esti pedepsit. In afaceri esecul face parte din procesul catre succes.

  10. 23.09.2009 la 16:46

    parere personala

    1.Companiile mari de la noi sunt in general hoti legali. Legea e facuta in asa fel incat daca ai o echipa de avocati buni esti un mic dumnezeu. Aici daca vreti va dau si un caz real.

    2. Liderii companiilor mai rasarite sunt membri ai guvernului sau apropiati ai acestora.

    3. Companiile mici si mijlocii sunt sacrificate tocmai ca acestor companii mari sa le fie mai usor sa reziste(vezi impozitul forfetar).

    4.Daca o companie mare ar fi in pragul falimentului cu siguranta ar primi ajutor din partea statului pentru ca acolo lucreaza multi oameni si cum a ramana acestia fara servici?

    5.Pentru ca la noi nu exista un sistem capitalist ci unul comunist mascat. Am impresia ca guvernarile PNL si PD-PSD au luat mult mai multe decizii de stanga decat de dreapta.

  11. Razvan Pascu
    (author)
    23.09.2009 la 23:04

    Si eu cred ca mai este mult pana ne revenim dar cred si ca minimul a fost atins iar acest minim a fost determinat de teama.

    Si mai e un lucru: niciodata sa nu spui niciodata!

  12. Razvan Pascu
    (author)
    23.09.2009 la 23:04

    Pai este bunastarea altora… 🙂

  13. Razvan Pascu
    (author)
    23.09.2009 la 23:06

    Cei puternici sunt in special cei care au viziune si gandesc in perspectiva. Sunt si in Romania astfel de oameni.

  14. Razvan Pascu
    (author)
    23.09.2009 la 23:07

    E adevarat ceea ce spui tu, gandind pe termen lung. Daca ai un insucces, atunci poti invata din el pe termen lung. Insa pe termen scurt este devastator.

  15. Razvan Pascu
    (author)
    23.09.2009 la 23:08

    1. Sunt complet de-acord.
    3. Cred ca este vorba mai degraba de prostie din partea guvernantilor.
    4. Vezi Compania Nationala a Huilei care de 20 de ani pierde miliarde DE EURO.
    5. Politica nu ma intereseaza 🙂

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]