fbpx
excursii-razvan-pascu

Bonurile de masa au aparut acum aproximativ 10 ani in economia romaneasca iar firmele care tiparesc aceste tichete s-au tot inmultit. Au fost putine, apoi multe, apoi cele mari le-au inghitit pe cele mici. Felia este cu adevarat  groasa si de aceea multe companii s-au batut pentru un loc fruntas. Peste jumatate de miliard de euro (numai comisioane) in cei 10 ani reprezinta intr-adevar o suma frumusica.

V-ati intrebat vreodata cum castiga bani firmele emitente de bonuri de masa? Ei bine, acestea incaseaza comisioane de la firmele care cumpara aceste tichete si le ofera angajatilor (spre exemplu, angajatorul vostru). Pentru ca, oferind tichete de masa angajatilor, firmele fac anumite reduceri de cheltuieli pentru fondul de salarii, toate aceste beneficii nefiind impozitate de catre stat (pentru angajati sunt venituri neimpozabile, iar pentru angajatori sunt cheltuieli deductibile). Pe de alta parte, companiile emitente de bonuri de masa castiga comisioane si de la magazinele care accepta astfel de bonuri ca mijloc de plata la ghiseu si care doresc apoi sa le preschimbe in bani.

Am o idee pentru guvernanti (daca ei nu citesc blogul meu, poate macar consilierii lor sa o faca, macar intamplator) – De ce nu tipareste Statul prin Imprimeria Nationala tichetele de masa si prefera ca niste facilitati oferite de Stat sa aduca bani unor companii private? Din informatiile pe care le am este vorba de 2-5% din valoarea fiecarui bon de masa, bani care ajung la doar cateva companii, majoritatea din Franta (una dintre ele, Hungastro, vanduta de catre politicianul UDMR Verestoy Attila tot catre o companie franceza, Accor). Nu poti sa nu iti pui totusi macar un semn de intrebare cand afli ca politicul se implica in astfel de afaceri, sa spunem, „pretentioase”.

Razvan Pascu

0 comentarii

  1. Cristi
    22.09.2009 la 07:43
  2. 22.09.2009 la 09:29

    La ora actuala, cred ca doar 4 jucatori mai sunt pe piata tichetelor : Accor, Sodexo, Cheque dejeuner si Euroticket. Primii trei sunt de origine franceza, ultimul nu stiu. Comisioanele platite de firmele care acorda salariatilor tichete de masa au ajuns sa fie extrem de mici, abia daca acopera costul tiparirii si expedierii acestora. In schimb, comerciantii care accepta plata cu tichete (marea majoritate, de altfel) platesc cam 4-5 % comision atunci cand le preschimba in bani. Nu cred ca ar fi o afacere buna pentru stat. Parca vad ce lupta pentru ciolan s-ar purta si cu aceste tichete, ce intarzieri ar exista (atat la livrare cat si la plata catre comercianti) si cat de prost ar functiona sistemul gestionat de guvern.

  3. Alina Trebcea
    22.09.2009 la 09:41

    Eu stiu ca sunt mai multe companii, dar unele activeaza la nivel regional precum in Galati – Cuget Liber
    mai este si Ascendi si mai sunt sigur si altele dar mai mici. iar comisioanele platite de firme sunt in functie de rulaj, adica in imaginez ca un magazin mic da 5% dar unul precum Carrefour da mai putin

  4. Mihai
    22.09.2009 la 09:52

    De exemplu in firma mea am 5 oameni angajati. este o firma mica de soft. eu nu le dau angajatilor bonuri de masa si am decis impreuna cu ei ca mai bine sa le maresc salariul cu 1 milion. ei sunt tineri si banii sunt mult mai buni pt ei acum iar pe cartea de munca au un salariu mai mare care le va aduce si o pensie mai mare. cel putin eu asa am judecat

  5. Alina G.
    22.09.2009 la 10:08

    Mihai, ai dreptate pe jumatate. Pentru o firma de 5 angajati, 1 mil in plus la salariu inseamna un buget de 180 lei/angajat (aproape dublu) pentru companie (cu toate taxele incluse).
    Pe cand daca ar da tichete de 100 de ron, chiar 100 de ron ar cheltui. Plus ca ar fi cheltuiala deductibila.

    Revin, poate pentru o firma de 5 angajati e ok dar cand ai deja peste 30 de angajati…cred ca se prefera tichetele.

  6. Mihai
    22.09.2009 la 11:13

    Le dau banii pe contract separat, nu in contractul de munca, ci pe mandat. 🙂 Deci doar 116 RON platesc si lor le ramane 100 RON

  7. rizica
    22.09.2009 la 13:34

    Intr-adevar, cand angajatorul decide sa-ti dea tichete de masa, simti ca EL decide ceea ce , in mod normal ar trebui sa decizi tu.Luand in calcul faptul ca ambele parti au de castigat, treci cu vederea faptul ca altii iau hotarari in numele tau!

  8. Zoli
    22.09.2009 la 14:48

    imi aduc aminte ca se vorbea foarte mult despre afacerea lui verestoy attila prin zona noastra . a facut multi bani din aceasta. si erau foarte multe firme care tipariau bonusir de masa dupa care au inceput sa dispara una dupa cealalta

  9. Emilia
    22.09.2009 la 18:24

    din cate stiun doamna Vass este consilier al lui Boc-Poloboc. daca tot are idei din astea marete de ce nu o ia nimeni in considerare? poate doar pt ca sunt interese mari asa cum a zis si Razvan.

    ps. foarte interesant blogul tau. il citesc zilnic dar nu am mereu timp si dispozitie sa comentez, mai ales ca articlele tale sunt mereu argumentate bine

  10. larisa
    28.09.2009 la 15:07

    Intr adevar ar aduce bani la buget garantat ideea ta.Insa sa nu uitam,mai in ras si mai cu plans,ca guvernatii nostri au ajuns acolo doar spre a se gandi la propriul lor avantaj,la buna-starea lor.Ei nu si bat capul cu alte metode de a spori bugetul cand pot sa adauge an de an tot mai multe impozite ,unele mai stupide decat celelalte !Hilar si dureros !

  11. 20.10.2009 la 16:51

    Nu numai ca angajatorii nu prea mai platesc comision pentru achizitia tichetelor de masa, cadou, vacanta (de multe ori e unul simbolic), dar primesc si bonusuri de la emitenti, pot primi si asigurari pentru accidentele de munca samd.. In cazul Euroticket Company, practic emitentul imparte beneficiul cu angajatorii.
    Legat de costuri, ganditi-va ca tichetele stimuleaza beneficiile extrasalariale ale angajatilor. Suntem siguri ca in lipsa lor salariatii nu ar fi beneficiat de cresteri salariale similare nici pe departe, datorita fiscalitatii extrem de ridicate.
    Ca sa nu mai spunem ca si magazinele beneficiaza din plin, tichetele directionand sume importante catre ele. Statul, de asemeni, castiga prin TVA-ul de la produsele cumparate.

  12. Razvan Pascu
    (author)
    20.10.2009 la 20:04

    Tot ce ai scris mai sus este adevarat si eu sunt perfect de-acord. Ceea ce sustin eu, este ca aceste tichete ar putea fi tiparite de Stat (Imprimeria Nationala) si nu de catre firme private. Stiu ca nu imi vei da dreptate pt ca lucrezi probabil la o astfel de firma, dar aceasta este parerea mea. Statul ar economisi niste bani in acest fel.

    P.S. Apreciez mult modul elegant in care ti-ai expus parerea, chiar daca este in contradictie cu a mea. Ma bucur ca am astfel de cititori civilizati.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]