fbpx
excursii-razvan-pascu

Economia Chinei nu prea a tinut cont de criza in ultimii 2 ani si a continuat sa creasca intr-un ritm sustinut, oficialii chinezi anuntand acum ca se asteapta la o noua crestere si in trimestrul III al acestui an. Incepand cu luna ianuarie a acestui an, China a devenit a treia mare economie a lumii, dupa ce a devansat Germania in ceea ce priveste PIB-ul. Este drept ca tinand cont de numarul de locuitori din fiecare dintre cele 2 tari, mai trebuie sa curga multa apa pe Fluviul Galben pentru ca locuitorii Chinei sa ii ajunga pe germani ca nivel de trai, dar totusi este uimitor cum acest miracol al epocii moderne s-a putut transforma atat de mult in ultimii 10 ani.

Sa fie oare socialismul (comunismul) cheia?

Citeam duminica in Financial Times ca, datorita cererii foarte mari de carbune din partea Chinei, pretul acestuia a crescut numai in ultimele 3 luni cu 40%. In 2008, cand pretul carbunelui a scazut dramatic, multe dintre companiile miniere din China au fost fortate sa-si inchida obloanele, dar odata cu revirimentul economic, China s-a vazut nevoita sa importe carbune, intrucat productia interna nu mai facea fata. Astfel, mari producatori la nivel mondial, precum BHP Biliton sau Rio Tinto au fost luati prin surprindere de aceasta cerere neasteptata, fiind fortati sa creasca preturile.

Economia Chinei inca mai are puterea de a creste si se estimeaza ca in 2010 China va reusi sa devanseze Japonia, devenind cea de-a doua economie a lumii. Este interesant daca (sau mai ales cand) va reusi China sa intreaca si economia americana, devenind cea mai puternica din lume. Multi economisti de renume mondial deja apreciaza ca dolarul se afla intr-un inceput de declin si ca este doar o chestiune de timp pana cand locul dolarului ca valuta internationala de rezerva va fi luat de yuan.

Incepand din 1978, cand Deng Xiaoping a schimbat radical reformele comuniste cu cele caracteristice unei piete libere, China a progresat foarte mult, economia acesteia crescand de cateva zeci de ori. Ca sa va puteti face o idee, PIB-ul Chinei este de aproximativ 23 de ori mai mare decat cel al Romaniei, China ajungand sa fie acum principalul cumparator al obligatiunilor emise de Trezoreria SUA. Inca din 2005, China a devansat economia Marii Britanii sau a Frantei, imensa tara crescand atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al populatiei catre nivelul de 1,3 miliarde de locuitori. De aceea de cativa ani in China familiile nu au voie sa aiba mai mult de un copil, autoritatile incercand sa limiteze, pe cat posibil, cresterea alarmanta a populatiei.

China pastreaza insa multe dintre erorile comunismului prezent si la noi acum 20 de ani, continuand sa cenzureze ideile oamenilor, sa inchida ziare cu alte opinii decat ale Partidului Comunist, sa limiteze accesul la internet ca masura de precautie impotriva manifestatiilor, sa interzica filme sau credinte religioase (Falun Gong) sau sa persecute si omoare tibetani, asa cum am vazut in celebrul reportaj realizat de cameramanul Pro TV Sergiu Matei.

Razvan Pascu

0 comentarii

  1. Alina Trebcea
    24.08.2009 la 09:37

    Din cate stiu eu reportajul realizat de Sergiu matei a luat un mare premiu la un concurs de presa iar Dalai Lama l-a invitat pe Sergiu la o discutie cu el, drept multumire pt ce a facut pt tibetani. Tare, nu?

  2. Dani
    24.08.2009 la 10:13

    Nu surprinde dezvoltarea intr-o tara precum China atata timp cat acest popor este muncit peste masura, iar rezultatele se vad.In China nu merge cu „nu vreau sa muncesc” pentru ca atata timp cat esti apt fizic(nu neaparat psihic) trebuie sa muncesti pentru a pune umarul la ridicarea tarii. Aici exista o problema pe care nu cred ca o mai regasim in nici o tara de pe mapamond, aceea ca efectiv chinezilor li se interzice dreptul de a avea mai mult de un copil, contrar drepturilor omului dar comunismul nu mai surprinde cu nimic.
    Ca si tara, bravo lor pentru pasii imensi pe care ii fac, dar poporul chinez nu face altceva decat sa execute si sa se supuna ordinelor venite de la un conducator aflat la balcon, conducator pe care l-am avut si noi pana in 1989…apropo de asta, cand ii aud pe unii spunand „ce bine era pe vremea comunismului, mi-e dor de viata traita inainte de 1989″…nu am apucat eu prea multi ani in regimul comunist, doar atat spun: TREZITI-VA OAMENI!

  3. rizica
    24.08.2009 la 11:06

    Pe mine personal nu ma mira cresterea economica a Chinei.Principiile comuniste nu au nimic de-a face cu conceptul capitalism.Noi avem experienta comunismului si stim foarte bine cum este

  4. Mihai
    24.08.2009 la 11:24

    Razvane, ai vazut ce cresc azi pe Bursa din Europa- Rio Tinto, BHP Biliton sau Xstrata? Datorita cresterii preturului la carbune si cupru.

    Poate au citit oamenii articolul tau sau macar articolul din FT… 🙂

  5. 24.08.2009 la 14:52

    Economia Chinei ramane pentru mine o mare necunoscuta… dar sper asa cum spera multi ca iesirea din criza sa vina din partea Chinei… care cred ca are inca potential ne-exploatat…

  6. Alexa
    24.08.2009 la 16:54

    Adevarul este ca China a evoluat foarte mult fata de cum era chiar si acum 10 ani. Si trebuie sa ne amintim ca asa a inceput si Japonia, oferind intai preturi foarte mici si vanzand foarte mult (se bazau pe cantitate) dupa care, incet-incet au inceput sa ofere calitate si au marit preturile
    Deci China are toate sansele sa mearga pe urma Japoniei, mai ales ca sunt foarte multi oameni si foarte muncitori

  7. Lau
    24.08.2009 la 19:08

    Și să mai zici că, cică, nu e adevărată treaba aia cu „rasa galbenă” care va începe să domine lumea! 🙂 Răzvan, nu te mai consuma atât cu toți cei care fac comentarii țepoase. Nu merită!

    O zi plăcută să ai! (în continuare).

    Ne „vedem” mâine!

  8. Razvan Pascu
    (author)
    24.08.2009 la 20:41

    Dragilor, erau cateva comentarii care nu isi aveau rostul aici, de la cineva care nu a stiut prea bine cum sa isi exprime punctul de vedere civilizat. Le-am sters, ca nu meritau.

  9. gabriel
    24.08.2009 la 23:08

    Eu nu cred ca socialismul este cheia bunastarii si acum cu aceasta criza s-a demonstrat ca nici capitalismul.Pana cand sistemul nu va acorda centrul atentiei OMULUI si se va face orice pt maximizarea PROFITULUI,multi oameni vor avea de suferit…Deviind de la subiect,as dori sa cunosc investitori de tip VALUEsiGROWTH,PT SCHIMB DE INFORMTII SI ANALIZE.Mult noroc tuturor!GABRIEL FANARU-gabrofan@yahoo.it

  10. sandu
    25.08.2009 la 07:16

    într-o dictatură comunistă cum e cea din china e foarte usor să dirijezi capitalurile, dar va veni si reversul monedei. nu trebuie uitat că multe, foarte multe intreprinderi de acolo sunt falimentare, dar sunt sustinute cu bani dela buget, si când se vor termina acei bani ce se va face??? nimeni din occident nu-i mai este frică de china sau de mărfurile sale pentru că s-au dovedit de proastă calitate

  11. Alex
    25.08.2009 la 11:30

    Cheia cresterii economice a Chinei nu o cunoaste nimeni, nici macar oficialii chinezi.
    Cheia dezvoltarii nu consta nici in socialism , nici in capitalism, nici in feudalism, nici in orice alta forma de organizare sociala, econmica sau politica.
    Pur si simplu, China evolueaza. Va rog sa observati si sa faceti distinctie intre evolutie si revolutie.
    Evolutia permite dezvoltarea pe parcursul unui traseu, invatand mereu de la prorpiile greseli si de la greselile altor oameni, pe de o parte, dar si de la lucrurile bune realizate pana acum.
    Spre deosebire de intelepciunea chineza, alti oameni prefera revolutia sau, daca nu va place termenul, schimbarea brusca a orizonturilor cunoscute pana atunci. Alti oameni prefera sa schimbe orice din orice motiv: de dragul schimbarii, pentru popularitate, din orice motiv in afara de ratiune.
    Revolutia permite schimbarea sau dezvotarea dar nu in timpul mersului, al progresului. Trebuie sa mergi in alta directie si trebuie sa faci mereu cativa pasi inapoi.
    Astfel, chinezii, avand mereu o inclinatie spre intelepciune, au stiut sa progreseze si sa repare mereu greselile facute.

  12. Nume
    25.08.2009 la 12:05

    Deschiderea catre economia de piata, imensitatea pietei, potentialul de dezvoltare.
    O cincime din populatia globului traieste in China, cu un nivel de salarizare si trai foarte scazut. E un potential imens de afaceri, castig.
    Pe termen lung cred ca este dincolo de orice dubiu, China va fi prima economie a lumii.

  13. 25.08.2009 la 12:13

    nu cred ca china o duce atat de bine pe cat este economia de buna pe hartie.ai vazut si tu cum o duc sarmanii de ei ca si ei migreaza ca noi ici colo ca sa poata sa isi sustina familiile

  14. 25.08.2009 la 14:13

    Comunismul, democratia, liberalismul, monarhia, toate au lucruri bune si rele. Chiar nu isi da nimeni seama ca avem nevoie de ceva nou, ce combina intr-un fel sau altul elemente din toate cele … ?

  15. larisa
    25.08.2009 la 16:19

    pe mine nu ma surprinde.Populatia chineza este mult mai muncitoare in comparatie cu romanii,si tot in comparatie cu noi ei stiu sa se foloseasca de proprile resurse lucru care la noi lasa de dorit.Noi importam si importam fara cap,lasand produsul intern brut in defavoarea importurilor.Bravo lor !

  16. iulian
    25.08.2009 la 17:37

    apreciez mereu parerile celorlalti si ma bucur ca exista acest subiect
    Nu pot fi de acord insa cu acele parei care anticipeaza evolutia Chinei ca fiind una favorabila si mai ales celor care viseaza ca aceasta tara va deveni o putere economica a lumii,
    Am fost acolo!
    Acolo inca se mai moare(cu adevarat)de foame!Oamenii sunt indoctrinati si salbatici in ceea ce priveste civilizatia.Sa nu ii priviti niciodata ca in filme.In zonele rurale isi recicleaza fecalele pt a supravietui.In aglomeratiile urbane gasesti de toate ce-i drept daca esti turist strain si ai macar 20 de E in buzunar.Cu banii astia esti rege pt o zi.Dar nu vreau sa divaghez.China ramine China si comparativ cu Romania, la noi a fost parfum comunismul fata de la ei.E greu de spus in cuvinte ce e acolo.Nici nu recomand sa mergeti sa vedeti cu ochii vostrii.Depinde cum priviti lucrurile.Eu acolo nu mai calc

  17. Paul
    28.08.2009 la 21:01

    In realitate lucrurile sunt mult mai nuantate…
    Eu am fost in China de cel putin 12 ori si cred ca am reusit sa inteleg cate ceva…
    China are crestere economica prin metode comuniste care sunt greu de explicat in catev randuri. In esenta preturile de productie minuscule sunt datorate lipsei cu desavarsirea unui sistem de asistenta sociala OBLIGATORIU care exista in toate tarile civilizate si a unui sistem de incurajare a exporturilor foarte ingenios, prin care firmele sunt obligate sa exporte pentru a primi subventiile de la stat – care nu sunt impozitate!!
    Astfel patronii au practic mana libera sa-si exploateze angajatii dupa pofta inimii…
    Deasemeni pretul energiei este in continuare subventionat, nivelul de impozitare este mic, etc…
    Oricum pana in momentul in care China va deveni prima economie a lumii vor mai trece macar 100 de ani… parerea mea.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]