Pana prin 2007 bancile din State si din toata lumea s-au intrecut in a oferi credite. Sigur ca aceasta este ratiunea lor de a exista si din asta traiesc ele, numai ca bancile au oferit atatea credite incat la un moment dat nu au mai rezistat sub presiunea acestora.
Din ratiuni ce tin pur de rasa umana (in speta frica si lacomia) oamenii sunt cei care au ridicat piata imobiliara si piata creditelor din lacomie si apoi, tot ei sunt cei care au daramat-o foarte usor, din frica. Totul a inceput pe piata americana, unde „deontologii” abia acum arata cum „blestematii de bancheri” ofereau credite chiar si catre animale, cersetori sau oameni decedati.
Sa spunem ca un anumit personaj, „Americanul„, dorea sa isi cumpere o casa si mergea la banca „Creditorul SUA” ca sa ceara un credit. Banca ii oferea acel credit chiar daca istoria de plata a lui si veniturile nu ii erau favorabile clientului.
Revenind la povestea noastra, „Americanul” primea banii de la banca, dar pentru ca banca era constienta ca isi asuma un risc foarte mare, il incadra pe acest client in gradul de risc cel mai ridicat – subprime. Si apoi ce facea? Pentru a nu-si asuma riscuri in plus, banca vindea aceasta ipoteca cu grad mare de risc de neplata catre un Hedge Fund (fond de hedging) care prelua riscul ca „Americanul” sa nu-si plateasca ratele. Precum o societate de asigurari, fondul de hedging prelua riscul de neplata si facea profit din diferenta dintre pretul de cumparare a acelei ipoteci si pretul de vanzare a ei. Dar de ce pretul de vanzare?
Ati ghicit: pentru ca fondul de hedging nu vroia nici el sa preia riscul acesta de neplata a domnului „Americanul” si vindea mai departe ipoteca. Fondul nu avea doar aceasta ipoteca ci vorbim de sute de milioane de dolari in ipoteci. Fondul de hedging lua toate ipotecile cumparate si le impartea pe grade de risc: ei faceau niste calcule si vedeau ca unii clienti sunt mai „riscanti” si exista nesansa ca acestia sa nu-si plateasca ratele, altii erau mai putin riscanti. Dupa ce impartea ipotecile cumparate in grade de risc diferite, fondul de hedging vindea mai departe aceste instrumente financiare nou create catre diferiti investitori precum fonduri de investitii, fonduri de pensii, companii de asigurari, banci sau chiar investitori privati foarte bogati care, contra unui castig bun, isi asumau aceste riscuri enorme.
Ce este interesant abia acum urmeaza pentru ca existau mari sanse ca aceste instrumente financiare sa fie cumparate chiar de catre Banca „Creditorul SUA” despre care va spuneam la inceput si de la care pornise practic toata povestea. Iar Banca putea merge si mai departe si, pentru a-si asigura protectie asupra acelor instrumente financiare cumparate, mergea sa le asigure la o companie de asigurari care se obliga ca in cazul in care s-ar intampla ceva cu respectivele instrumente financiare, aceasta sa plateasca suma asigurata. Asadar, totul era o spirala a banilor, care, daca s-a rupt la un moment dat a afectat intreg lantul.
Am prezentat mai sus, foarte simplificat, problemele care au dus la aparitia acestei crize financiare, care s-a transformat apoi in criza economica, din lipsa de lichiditati. Situatia este insa mult mai complexa, mai ales ca in joc au intrat si institutii de rating (precum S&P, Fitch, etc.) care nu au putut anticipa ceea ce urma sa se intample, oferind ratinguri foarte bune unor companii care apoi au falimentat. Odata cu demascarea problemelor insa, investitorii au intrat in panica si au inceput sa vanda masiv, ducand preturile si mai jos.
Scriam aici (articolul din 10 iunie) acum aproape 2 luni ca dolarul nu mai poate decat sa scada, tocmai pentru ca ar fi spre interesul americanilor. Cu cat dolarul e mai ieftin cu atat si costurile americanilor sunt mai mici si preturile pentru produsele de export sunt mai mici, ceea ce inseamna ca vor vinde mai mult si vor produce mai mult. Este sansa lor ca economia sa creasca. Iata ca dupa 2 luni de la publicarea articolului pe blog, citesc in ZF ca dolarul scade la minimul ultimelor 6 luni.
In opinia mea, criza este departe de a se fi terminat desi este foarte posibil ca economia SUA sa revina pe plus anul acesta spre sfarsit. Unda de soc pe care a lasat-o griparea economiei americane se va mai simti probabil cativa ani in Europa si in Romania, iar unele tari precum Islanda (care avea active bancare de peste 3 ori PIB-ul tarii) sau Lituania vor iesi din aceasta perioada complet transformate.
Despre Romania cand si cum credeti ca va iesi din criza?
Mecanismele prin care banii se invart in SUA sunt foarte complexe. Inchipuie-ti numai ca statul imprumuta fiecare cent pe care il scoate pe piata, de la banca nationala…cu dobanda. Cei care au gandit tot acest sistemt in care banii se invart de la unul la altul si toata lumea castiga…nu l-au gandit prost pentru ei…
da a inceput de la ei dar nu cred ca rezolvarea crizei mai tine doar de SUA. Cred ca majoritatea tarilor au fost afectate si impreuna vor trebui sa ia masuri pentru a iesi din criza, candva ,
Cu siguranta anul viitor va fi mai rau decat anul acesta si atunci se vor vedea adevaratii colti ai crizei.v
Pt perioada in care se acordau credite, langa lacomie as mai pune si nesabuinta sau iresponsabilitatea. Se discuta foarte mult de reglementarea sistemului financiar. Poate ca multa lume nu stie, dar bancile au reglementari interne de management al riscului foarte limitative si stricte. Problema este ca nu au fost respectate si de aici a aparut criza financiara, care le-a tras dupa ea si pe restul. Pt viitor, eu cred ca daca reglementarile interne ale bancilor ar fi respectate si in plus ar fi organisme independente si eficiente care ar verifica acest lucru, astfel de crize nu ar trebui sa se mai repete si nu oricum la o astfel de amploare.
In ceea ce priveste Romania, nu se poate vorbi despre cand va iesi din criza atata timp cat nu se face nimic semnificativ in aceasta directie. In plus, cu sau fara criza mondiala pe noi tot ne pastea aceasta criza. Dicolo de problemele financiare si economice comune cu cele din alte tari, dar mai accentuate in Romania, noi aveam si probleme structurale, institutionale, administrative, sociale si politice grave care tot ne-ar fi impins catre o criza. Criza mondiala „a ajutat” doar la a avea un vinovat de pe alte meleaguri, cel putin in prima faza. Acum incep sa se puna intrebari de genul de ce vecinii incep sa iasa din criza iar la noi criza se adanceste? Cat despre cum vom iesi din criza exista doar o certitudine: CU DATORII ENORME! Si fiecare zi in care statul roman actioneaza pe dos decat ar trebui sa actioneze mai adauga cateva zeci sau sute de milioane de euro la datoriile pe care le vom plati 20-30 de ani de acum incolo, daca vom fi in stare sa le platim.
Foarte tare! Chiar ai explicat pe intelesul tuturor…
Dupa umila mea parere pe noi romanii ne afecteaza in primul rand si cel mai mult criza psihologica decat recesiunea economica… parerile sunt oricum impartite si eu nu vreau sa intru in dispute cu nimeni, e doar parerea mea si gata…
cred ca vom iesi obositi,flamanzi,bolnavi!
asta e valabila pentru cei care vor ramane aici
in jurul meu multi se muta in germania,anglia unde cat de cat mai exista o sansa sa ai un trai decent
(ma refer la medici)
sa stiti ca eu sunt o persoana FFFF OPTIMISTA (daca se poate spune asa) dar cu tot optimismul meu nu pot sa vad ceva bun in ce va urma
asta pentru ca nu vad cu ce vom iesi!
de produs nu mai producem nimic
Romania e intr-o permananta criza.cum va iesi din criza nu stiu, dar preconizez ca se va redresa(adica va fi cum aproximativ a fost inainte de criza) peste vreo 10 ani..dar depinde de conducere..sper sa ma insel, fiindca eu, cel putin, sufar mult din cauza faptului da nimeni nu angajeaza si nu reusesc sa imi gasesc un post de lucru
Pai Romanaia n-o sa iasa din criza niciodata! Noi ne-am obiscnuit sa traim in criza si sa fim crizati, ca sa spun asa. Ne complacem in starea asta, in care ne plangem in fiecare zi ca nu avem bani sa platim ratele, in care speram ca cel care o sa fie dat afara sa fie colegul nostru de serviciu si nu noi, in care pur si simplu ne place sa vietuim. Criza noastra nu se va termina prea curand, sau, in cazul in care printr-o minune se va termina, vom inventa noi alta. Din dor de cea predecedenta si din dragoste de traditie de a ne plange incontinuu.
Nu e prima data cand o criza economica porneste din America,daca ne uitam putin in urma,trecutul e foarte graitor.Americanii au mai finantat si razboaie din banii populatie.
am aflat din acest articol lucruri pe care nu le cunosteam , despre traseul bunurilor ipotecate in cadrul bancilor. Foarte interesant !Ceea ce nu inteleg eu este cum de „criza financiara” a afectat si bunuri ,ce ar trebui sa aiba vanzare in orice situatie economica.De exemplu…….brutariile.S au facut reduceri de personal ,in cadrul brutariilor ,desi omul , oricat de criza ar fi ,tot mananca paine,asa ca vanzare ar trebui sa existe in permanenta.Am vazut o stire la Realitatea tv in care ,se spunea ca Romania va urma sa iasa din „criza”,abia dupa ce SUA se va redresa economic,prin 2011 -2012.Eu totusi zic (si nu vreau sa par pesimista) , ca acasta criza financiara nu este decat inceputul a ceea ce va urma ,si aici ma refer pe plan mondial.Cred ca greul de abia acum incepe . Sper din tot sufletul sa ma insel !
EU CRED CA NU PUTEM STI SIGUR DACA A INCEPUT DE LA AMERICANI SAU E UN COMPLOT PUS LA CALE DE TOATE TOATE PUTERILE LUMII , DAR CERT EAR SIGUR CA NU SE MAI PUTEA CONTINUA ASA , PREA O LUASERA RAZNA BANCILE SI TOTI CEI CARE DADEAU CREDITE DOAR CU BULETINUL SAU ADEVERINTA DE VENIT , SE AJUNSESE SA SE CUMPERE PRODUSE CARE ERAU ANACCESIBILE , DAR PE CARE EI AU REUSIT SA LE FACA ACCESIBILE TUTUROR , E MULT DE DISCUTAT PE ACEASTA TEMA …..
In oipinia mea, vinovati de criza mondiala sunt masonii.Iti recomand sa scrii pe aceasta tema pt ca sunt multe de comentat.
Ai facut una dintre cele mai bune explicatii pre care le-am citit despre criza financiara si am citit destul de mult pe acest subiect. Intr-o perioada primeam pe mail niste chestii fun in care era explicata criza financiara cu cuvinte simple pt oameni simpli. daca o mai gasesc pe mail o voi posta aici
uitasem sa iti aduc laude pentru cum ai explicat..multumim 🙂 noi cei care nu ne pricepem la domeniu
domnule alin incearca pe data viitoare daca nu intelegi subiectul si despre ce e vb macar sa scrii corect ca ne luam de cap ….si in legatura cu criza modiala sta cam in felul urmator.
Toate fondurile pe care le au bancile si statele in general sunt de la FMI si BM sub forma unor coorporatii gigant se manevreaza totul documentativa „frati” mei ca degeaba vb fara rost
Da, in mare, criza a inceput de la subprime. Totusi, raman la parerea ca multi dintre cei foarte bogati stiau exact cu ce se mananca finantele.
Cand criza se va termina cinea avut lichiditati in perioada crizei va avea o putere sporita si o avere mult mai mare.
Cat despre criza din Ro, ea se va termina atunci cand se va termina si pentru Restul Europei. UE nu ne va lasa sa ne ducem la fund, dar nici nu ne va mangaia pe crestet si ne va da bomboane de Craciun.
Cand criza se va termina, fluxurile monetare private dinspre UE spre Ro vor reveni al normal si ne vom reveni si noi (investitii straine, bani de la capsunari).
Ceea ce ati expus mai sus in articolul „Despre criza financiara si cum a inceput aceasta…” este veridic si expus pe inteles, logic, coerent.
Rezolvarea crizei in Romania depinde de numerosi factori (externi si interni). Foarte mult conteaza deciziile guvernantilor, ale organismelor financiare, dar nu numai de sus (de la guvern) sau din strainatate (?) va veni rezolvarea. Chiar si la nivelele inferioare se poate actiona mai intelept, mai eficient sau dimpotriva, se pot risipi banii pentru dezmaturi si pomeni electorale, investitii nerentabile etc. Vom iesi din criza cu adevarat cand vom produce marfuri si servicii competitive, aducatoare de profit pentru tara si pentru fiecare. Multi dintre romanii care merg in Italia , Spania etc. s-au convins de aceasta. Ca turist, am putut observa superioritatea de oferta de servicii din alte tari comparativ cu ce ofera turismul intern. Iar turismul poate sa contribuie , intr-o anumita masura la iesirea din criza. Ce ar face grecii sau elvetienii cu frumusetile naturale de la noi! Cum le-ar pune in valoare! Caragiale spunea , la vremea lui, ca avem legi bune, dar ca ar trebui un neamt sa le puna in aplicare…
Multumiri pentru articol.
Nu cred ca ne vom reveni foarte repede din aceasta criza financiara…..perioada aproximata de mine 4-5 ani.
(author)
Eu cred ca sansa Romaniei o reprezinta fondurile de post-aderare. Mai ales in agricultura. In ceea ce priveste terenul agricol foarte parcelat, cred ca ideile pe care le-ati dat (cu impozitarea diferentiata pentru cei care nu lucreaza pamantul) sunt foarte bune. Suntem prea multi proprietari si tot saraci suntem. Poate ar fi mai bine altfel.
Daca e ceva ce nu inteleg pe lumea asta, este de ce atunci cand se intampla ceva in America, trebuie sa sufere tot restul lumii. Cine e America? Ce-a facut la viata ei sa meritam sa suferim din cauza ei?
Pentru cei care inca nu stiu, Romania este direct afectata de criza economica din America.Amintindu-ne de vorba „Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”.
Scuza-ma blondina, dar puteai sa iti alegi alt nume si nu ai fi confirmat niste bancuri. In ceeace priveste suferinta din cauza Americii este similara cu suferinta cainelui cand nu-i mai da stapanul de mancare. Oare nu vezi ca marea majoritatea a gigantilor producatori care fac investitii (creeaza sucursale, filiale sau cum le mai zice, angajeaza si platesc) vin din aceasta America la noi si aiurea pe tot globul. Daca astia dau faliment, e normal sa afecteze si pe ceilalti. Ca sa nu depinzi de ei, ar trebui sa fii cel putin la fel de performant, sa scoti inventii profitabile la nivel de milioane de dolari sau euro, sa starpesti coruptia. Daca am avea benzina si motorina la 1 ron/l am putea face agricultura, caci acum te costa mai mult intretinerea unui ha decat recolta. Daca am avea si energia electrica, gazele…Dar nu le avem, le pitrocesc niste „baieti destepti”. Si atunci „Romania este direct afectata de criza economica din America”
Sunt convins ca aceasta criza va avea un efect pozitiv pentru romani,deoarece le va arata o alta fata a lucrurilor,ii va convinge si face constienti pe oameni de toate lucrurile rele care exista in jurul nostru,spre exemplu deja a aratat intr-o maniera cat se poate de clara cat de incompetenta e actuala clasa politica!
Ar mai fi de mentionat faptul ca acele credite imobiliare „cu buletinul”, in marea lor majoritate nu au fost acordate de Bancile conventionale, ci de diverse institutii care nu aveau statutul de „banca” si totusi acordau credite. La inceputul crizei, in primele luni de colaps, Rezerva Federala a acordat imprumuturi uriase bancilor din SUA, ceea ce a ajutat, dar nici pe departe atat cat este necesar si mai ales unde era necesar. Aceste institutii care au dat credite pe banda, nefiind incadrate legal ca „banci” nu puteau primi ajutorul Rezervei Federale. Bancile conventionale nu ofereau credite substandard, ci aceste „institutii financiare” cum se autonumeau
Romania .. nu cred ca mai exista vreo speranta sa mai iesim din criza…pe Ceausescu il vom plange multi , multi ani de’acum incolo .. Asa cum spunea o vorba ..ce-a construit Ceausescu noi nu vom putea nici macar vopsi . Cea mai mare parte din economia tarii tine de Agricultura . Daca s-ar pune pe picioare agricultura din Romania .. pei noi am creste peste noapte economia tarii . Daca tot sistemu de irigatii din romania s-ar reconstruii .. e posibil sa inundam Europa cu grau si multe altele .. dar la guvern cand cap nu e .. vai de picioare !
Care Criza? Au fost mai multe?
Spre ex eu caut despre cea din 2009…..