Am fost plecat in ultimele zile din Bucuresti pentru putina relaxare in zona Bran-Moeciu. Am unde sa ma retrag acolo si imi place sa ma duc in creierii muntilor pentru liniste. Nu merg in aglomeratia din Bran, ci la Fundata, o zona frumoasa si salbatica din Culoarul Rucar-Bran, la vreo 7 km de Moeciu. Drumul pana acolo este pitoresc pentru cei din masina, dar un calvar pentru soferul nevoit sa conduca pana acolo si sa fie atent la neghiobii (care si-au luat masina si permis), mai mult decat la peisajele superbe.
Astfel, daca vrei sa eviti aglomeratia de pe autostrada, exista un drum alternativ, pe care eu il aleg mereu: Bucuresti-Chitila-Tirgoviste-Campulung-Rucar-Fundata. In 4 ore de mers insa trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare intrucat vei simti de multe ori ca te afli intr-o tara din lumea a treia, atat in privinta drumului cat si in privinta oamenilor pe care ii vei intalni.
M-am saturat destul de mult de:
- nesimtitii care parcheaza pe marginea drumului pe o strada cu o singura banda pe sens, incurcand astfel toata circulatia;
- nesimtitii de primari pe care nu ii duce capul sa acceseze un Fond Structural (de post-aderare, de la UE) astfel incat sa repare cativa km de drum in comuna de care au grija (vezi satul Sirnea, primul sat turistic din Romania, zona Rucar-Bran);
- nesimtitii de mici intreprinzatori care vand legume, fructe sau chiar branza batute de soare pe marginea drumului;
- nesimtitii de guvernanti care promit in fiecare an ca vom avea drumuri mai bune si ne ofera numai bataie de joc;
- nesimtitii care exploateaza cateii mioritici si ii vand prin parcarile amenajate;
- nesimtitii care o iau cu masinile pe marginea drumului ca sa ocoleasca coloana de masini si sa avanseze cu 100m;
- nesimtitii care isi lasa gunoaiele dupa ce fac gratare pe marginea drumului sau prin paduri (vezi zona Cheile Gradistei);
- nesimtitii care incetinesc masinile in paralel si vorbesc intre ei, blocand circulatia;
- nesimtitii care arunca pahare, coji de banane, tigari si alte gunoaie din masina in trafic;
- nesimtitii care cred ca ghiulul de pe deget si lantul D&G luat din bazar de la turci impresioneaza chiar pe oricine;
- nesimtitii care scuipa coji de seminte in Castelul Bran;
- nesimtitii care taie padurile;
- nesimtitii care tin neaparat ca toata lumea sa auda conversatia lor la mobil;
- nesimtitii care nu pot purta un dialog si sunt mereu pusi pe cearta;
- nesimtitii care asculta manele la maxim in masinile din parcarea pensiunilor;
Ma deranjeaza atat de tare toti acestia incat am devenit imun la nesimtirea lor. Apoi tot acestia sunt cei care se plang ca tara nu merge, ca sistemul nu functioneaza si ca nu reusesc in viata. Creierul lor neted nu poate intelege ca regulile sunt facute pentru a fi respectate si ca omul e facut pentru a duce o viata pasnica cu ceilalti si in armonie cu natura. Ajung sa cred ca toti acestia nu sunt doar nesimtiti ci si foarte saraci….sufleteste si mai ales „Saraci cu Duhul„.
Pe voi ce va deranjeaza?
Razvan Pascu
Nesimtirea a devenit un mod de viata la noi… si culmea e ca ai de castigat mai mult cu cast esti mai nesimtit…
Ma deranjeaza toti oamenii care locuiesc in Romania si de aceea o sa emigrez in namibia.toti au mentalitatea de turma si sunt condusi de catre mass media,sunt niste maimute mecanice care, cand vad o punga cu bunatati il pun si pe dracu’ la putere.mai sunt si romani fericiti,cei care au bogatie spirituala.cam atat.
SUNT PREA MULTE LUCRURI CARE MA DERANJEAZA , ASA CA MAI BINE ITI SPUN UN LUCRU CARE NU MA DERANJEAZA : SA VIN ACASA SI SA VAD INOCENTA SI BUCURIA DIN OCHII COPIILOR MEI .
In Namibia?
Razvan, n-ai tu spatiu pe blog cat sa spunem noi tot ce ne deranjeaza in Romania 😉
un lucru nu am inteles, de ce te iei de taranii care incearca si ei cum pot sa mai faca un ban?
..mda…intr-adevar sunt atat de multe lucruri care deranjeaza, in special oamenii care sunt exhibitionist ostentativi si care iti iau cu de-a sila atentia, timpul, rabdarea, calmul si..altele…
eu am ajuns la concluzia ca e prea frustrant ca sa ma mai gandesc la ei, mai ales ca, in general, ei sunt cei cu gura mare, cei nemultumiti, cei care mereu vor sa aiba ultimul cuvant, o tin pe a lor unidirectional si cu incapatanare zeflemist-caprina…asa ca, in loc sa vad golul paharului, apreciez plinul. cat de putin e el, si-i ocolesc pe cei cu care simt ca nu pot sa comunic ajungand la un compromis pt ambele parti. asa ca incidentele devin niste glume dintr-o aventura, prilejul unei mici povesti hazlii cu prietenii la o bere dupa o saptamana de umblat, si…ma bucur ca intr-un final ajung unde am vrut. 🙂
ma deranjeaza si pe mine in mare parte ce ai scris tu, exceptand pe taranii care vand legume si altele, e adevarat ca le tin in soare de le coc, dar unde sa le vanda? ca in piata nu-i primeste ca se stie de mafia pietelor..nu? dupa acest post al tau ma gandesc serios daca sa imi fac concediu in Romania sau altundeva, dar cred ca de cei cu manele si Danni & Gabi nu scapi nici prin tarile noastre vecine 🙁
Am mers si eu pe drumul ala insa nu a fost chiar asa de rau. Poate am avut noroc si am fost ferit nitel de nesimtitii cei omniprezenti 🙂
Razvan, mai bine intreaba ce ne place in Romania, e mai placut asa 🙂
Nu trebuie sa te duci pana la Moeciu sa dai de nesimtirea maselor (poate chiar cu diplome Spiru), e suficient ramai in casa… Daca nu se vede, se aude! 🙂
O singură dată am luat-o pe traseul recomandat de tine şi mi-am blestemat zilele. Am zis că mai bine stau în calvarul de pe DN1, decît să-mi rup autovehiculul prin hîrtoapele din culoar. Mai era şi noapte şi parcă nu se mai termina.
Ar trebui să nu te mai deranjeze nimic şi să te obişnuieşti cu ideea.
Adi, eu sunt de-acord cu Razvan. taranii pe marginea drumului sunt foarte pitoresti dar cand vezi ca numai asta fac si ies si cu pepeni si cu cartofi si rosii si flori si var si de toate, nu mai e asa placut. Plus ca este foarte periculos pt ca masinile opresc in dreptul lor si se face mare harmalaie si nu mai poti trece tu cu masina.
In ceea ce priveste mafia din piete, sunt de-acord.
Cum poti spune ca „numai asta fac”? dar cine crezi ca munceste pentru fructele si legumele pe care le vand ei? Ce spui tu aici, la fel ca si razvan, sunt vorbele unor oameni care traiesc pe varful blocului si habar nu au ce inseamna munca la tara si cat de greu e traiul pentru oamenii aceia. In timp ce voi intarziati 5 minute unde trebuie sa ajungeti, ei castiga paine pentru cateva zile.
Este foarte idilic ceea ce spui tu, Lucian, si eu chiar mi-as dori sa stiu ca rosiile pe care le iau „de la sursa” sa fie intradevar produse ale taranilor dar…este foarte posibil sa nu fie asa. In plus, cred ca Razvan se referea la cascavalul afumat tinut in soare si vandut pe marginea drumului. Nu stiu daca are sau nu ceva, dar daca in supermarket strmbam nasul imediat daca simtim ca ceva nu este in regula, am fi ipocriti sa nu comentam cand vedem branza vanduta la 35 de grade…
Atunci ia rosii aduse de la turci ca alea sigur stii de unde sunt 🙂 Nu te obliga nimeni sa cumperi cascavalul acela daca nu-ti convine, ei nu ti-l baga pe gat. Abordarea lui razvan a fost una sarcastica si demna de un om caruia, ajuns pe o treapta prea inalta pentru el in scara sociala, i se pare ca lumea se invarte in jurul lui, dovedind prin acea afirmatie ca nivelul sau de moralitate este unul scazut, incadrandu-se astfel perfect in tiparele romanului pe care il critica cu atata ardoare.
(author)
🙂 Hello people,
vad ca in lipsa mea s-au cam incins spiritele pe aici…si culmea, chiar la adresa mea.
@ Lucian: vorbesti despre mine de parca m-ai cunoaste foarte bine de ani de zile si iti poti face o parere legata de moralitatea mea dupa mult timp de prietenie…ceea ce e destul de stupid tinand cont ca probabil e prima data cand intri pe blogul meu, daramite sa ma cunosti. Eu imi pastrez parerea spusa in articol si nu sunt de-acord cu cei care vand pe marginea drumului de la branza batura de soare, gemuri, zmeura si pana la rosii, oua, lapte, cartofi sau pepeni. Mi se pare de prost gust si nu cred ca intr-o tara civilizata ai vazut asa ceva. Ai vazut pe undeva in Franta sau in Elvetia asa ceva pe marginea drumului? Si ei au branza buna dar le vand organizat. Iar eu tind spre Franta si Elvetia, mai degraba decat spre India, asa cum pare ca vrei tu.
Sunt de-acord ca este ceva pitoresc si ca sunt produse bune dar sunt totusi niste reguli care trebuie respectate si de catre cel bogat dar si de catre cel sarac si muncitor. Nu ar fi fost mai bine sa se grupeze cativa tarani intreprinzatori si sa faca la marginea satului, o piata mica, organizata in care sa se opreasca turistii sa cumpere rosii romanesti, si nu turcesti asa cum spui tu?
Cred ca oricat am fi de saraci trebuie sa avem demnitate si sa invatam sa respectam reguli. Asa cum si tu ar trebui sa inveti sa iti expui punctul de vedere fara sa ma jignesti.
Oricum, mersi ca ma citesti. 🙂
(author)
100% de-acord.
(author)
Aceeasi intrebare ca si Mihai… 🙂
(author)
Nu ma iau de ei…doar ca nu imi place acest obicei al lor. Ar putea sa faca asta intr-un mod civilizat. Da-mi voie sa imi doresc sa traiesc intr-o tara civilizata.
(author)
Nu ma deranjeaza ei ca oameni. Tot respectul pt munca lor. Ma deranjeaza obiceiul lor prost de a vinde pe marginea drumului. Obicei care nu poate fi scuzat de faptul ca sunt saraci. Este acelasi exemplu cu cei care trec strada la 20m de trecerea de pietoni si se scuza ca se grabeau…
(author)
🙂
(author)
Se aude la maxim 🙂
(author)
Din pacate…
(author)
Mersi de sprijin. Exact la asta ma refeream…
Ok, am exagerat putin mai devreme si imi asum asta cerandu-mi scuze in acelasi timp.
Modelul pietei de care spui tu mi-a iesit in cale chiar ieri cand ma intorceam de la Vatra Dornei. Intr-un sat era ceva de genul acesta organizat. Pe ambele sensuri de mers ale drumului european erau parcate masini, oamenii traversand si plimbandu-se pe strada ca pe trotuar. Traversarea acelor 30-40 de metri mi-a fost mai dificila si mi-a luat mai mult timp decat daca as fi traversat 3 sate cu oameni vanzand produse la fiecare poarta. Trebuie sa iei in calcul ca primariile vor pune automat taxa pe acele piete. Oricum, aceasta solutie pe care o dai, ar fi trebuit data in articol, ar trebui sa dam si solutii atunci cand intalnim ceva ce ni se pare gresit, nu numai critici.
Si vorbind despre saracie, cum poti cere unui om simplu, unui taran care abia are 4 clase, sa respecte niste reguli pe care poate nici nu le intelege, din moment ce „elitele” societatii noastre, care ar trebui ea reprezinte un model pentru omul de rand, sfideaza orice lege?
(author)
Salut Lucian,
Ma bucur ca ai revenit cu acest comentariu. Nu tin la suparare si oricum toti gresim.
In ceea ce priveste situatia data exemplu de catre tine, ai dreptate. Piata aceea este o idee buna, dar aplicata 100% romaneste. Parca era greu ca pe langa acea piata sa construiasca si o parcare frumos amenajata in care oamenii sa parcheze ordonat si sa nu incurce circulatia… Iar un politist sa stea pe acolo macar sambata si duminica, daca tot se stie ca este aglomerat.
Articolul insa nu a fost scris pt a da solutii ci pt a prezenta niste fapte, fapte care pe mine si pe toti cei din anturajul meu ne deranjeaza. Cat despre oamenii simpli, ei trebuie ajutati si trebuie impuse si reguli care trebuie respectate, inclusiv de catre acestia.
Cam atat pe subiectul acesta. Mai revin miercuri cu un articol destul de asemanator, de asta data din mediul privat, din pacate….
In weekend am fost la cheiele rasnoavei si m-am confruntat cu 2 nesimtiti grosolani. Primul si-a cumparat un teren si si-a facut un gard oribil din fier cu ciment. Nu era nimic pe teren. Si-a facut doar asa ca sa fie delimitat desi vecinii foloseau un gard simplu din lemn cu 3 barne. A venit de 2 ori si l-a vopsit si si-a lasat in iarba pensulele, pungile de plastic si cutiile de vopsea. Cand le-am vazut i le-am aruncat peste gard ca sa se bucure de ele cand mai vine. Al doilea era un grasan obosit care asculta muzica la maxim. Cand i-am spus sa dea mai incet se uitau la noi ca un bou. Apoi a venit a familie de langa ei si ne-a multumit pentru linistea obtinuta si ne-au povestit reactiile grasanului. Cred ca e bine sa luam atitudine. Unii sunt atat de prosti incat nici nu realizeaza ce fac.
Razvan, ai cam acoperit tot ce se putea acoperi, sau cel putin nu imi vine mie in minte acum ce as mai putea adauga. Oricum… e dificil.
Cu permisiunea ta si a cititorilor, dau si eu un exemplu de nesimtire: incalc legea circulatiei si mi se suspenda permisul si talonul masninii (permisul pentru contraventie, iar talonul pentru rovinieta). Trec peste orice altceva, precizand doar ca nu am avut nimic de obiectat, decat privitor la rovinieta – eram pe un drum execrabil si mi se cerea rovinieta.
A doua zi, „aţa” la politie sa imi recuperez talonul. Rand, agitatie, drumuri facute de 3 ori (prima data: „unde va este dovada?” „Aici” „Va rog sa aduceti imputernicirea, utilizatorul fiind Pers Juridica…”, a doua oara „Va rog sa imi dati copie dupa rovinieta, eu cum ma justific ca ati avut rovinieta cand v-am restituit talonul?” si a treia oara nu mai stiu pentru ce… in fine). Toate pe o ploaie torentiala.
La rand, vreo 5-7 persoane. Apare o tanti. Se uita la toti prezenti si la rand, trece de toti, si se posteaza prima, la ghiseu, asteptand ca dl politist dinauntru sa termine ce tocmai frunzarea prin acte. Eu eram chiar urmatorul, deci chiar in fata mea s-a postat doamna. O intreb: „nu va suparati, vi se pare cumva ca nu stau la rand, eu si toti ceilalti, de altfel?”. Ea: „oh… ba da…”. Eu: „deci, observati ca sunt la rand, dar nu va intereseaza?” Ea nimic. Cum nu am vrut sa imi stric ziua si mai mult, am incheiat adaugand: „eh, asta e, unii „e” nesimiti si n-ai ce le face…”. Moment in care intervine un domn ce o insotea, dar care facuse doar 2 pasi dupa ce a intrat in incapere. El spune: „stiti, doamna sta aici pentru bani, trebuie sa plateasca instalatorii care au venit sa repare pluviala (va reamintesc ca ploua foarte tare afara) si pe care daca nu o repara nimeni, ploua pe noi si pe dv aici”. Eu: (crezand ca am sansa sa explic clar ce ma deranjeaza de fapt) :domnule draga, eu inteleg orice, si nu ma deranjeaza motivul pentru care doamna s-a bagat in fata, ci ma deranjeaza faptul ca doamna nici macar nu a catadicsit sa ne arunce macar o privire, sa nu mai vorbim ca era de datoria ei sa isi ceara scuze ca intra in fata, dar motivul si urgenta pentru care face asta sunt urmatoarele… Deci, un minimum de consideratie as fi asteptat din partea oricui, indiferent de motiv. Si fiti sigur ca nu m-as fi opus, si nu m-ar fi deranjat”
Si acum, surpriza: desi ma asteptam sa primesc macar acum 2-3 cuvinte de scuze din partea doamnei, imi raspunde tot domnul, spunand „in cazul acesta, imi exprim regretul ca v-am intalnit, si eu sper sa nu va revad vreodata…”
SPEECHLESS 🙂
(author)
Oare de ce nu emigram? 🙂
Este foarte adevarat ce zici tu dar gandestete.. cei care vand tot felul de lucruri pe marginea strazi ar mai face asta daca nu ar avea si succes? deci dupa parerea mea nu ei sunt de vina…ei doar incearca sa traiasca de pe o zi pe alta, vina este a celor care cumpara.
Un lucru cu care nu sunt de acord este modul cum intelegi tu citatul „Fericiti cei saraci cu duhul”
Catre o cu totul alta Fericire ne cheama Hristos. El incepe prin a ne spune asa: Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor (Matei 5, 3). Eu consider ca Hristos, prin expresia: cei saraci cu duhul, nu se refera la cei prostuti, naivi, asa cum sunt de multe ori ironizate aceste cuvinte ale Mantuitorului, ci la cei al caror duh este sarac de rau, de intuneric, de pacate, de ratacire de la adevar. Cei saraci cu duhul sunt cei bogati in Hristos, in Duhul cel Sfant, cei cu cugetul si inima curate, cei care iubesc Adevarul, cei care au descoperit Calea, cei a caror viata nu este moarte, ci insasi Viata. Unora ca acestora le-a fagaduit Dumnezeu fericirea de a locui in Imparatia cerurilor. Cei care au preferat bucuria de pe pamant in locul Bucuriei din Cer nu vor gusta Fericirea vesnica.
Ce-ar fi sa tii o predica la biserica pe tema asta?
Nu esti popa???
Nu-i nimic, poti sa scrii o carte in care sa dezvolti subiectul, prevad ca ai sa ai un succes devastator.
(author)
🙂 Mersi ca ai spus-o tu!
Poate ideea e buna, dar s-a pierdut prea mult in detalii… 🙂
ce ma enerveaza toti taranii astia de la noi,care au plecat si ei prin italia,spania….au muncit vai de viata lor,cine stie prin ce conditii…si cand vin acasa…au si uitat de unde au plecat….nu le mai ajungi cu prajina la nas….si ei sunt varza…niste inculti…
Din multele situatii deranjante pe care le-am trait, una a fost mai „speciala”:
1 mai la Moeciu de Sus. La pensiunea la care am stat mai era cazat si un grup de vreo 3 familii, toti cu varste pe la 40-50 ani. Ma asteptam la ceva mai multa decenta. Masa se lua si afara unde era amenajat un spatiu in acest sens si de fiecare data eram nevoiti sa asistam la un spectacol penibil dat de „domnii” respectivi, care au crezut de cuviinta sa aduca un casetofon si sa puna manele la maxim. I-am rugat respectuos de vreo 2 ori sa dea muzica ceva mai incet, intr-un final m-am dus la proprietara pensiunii sa o rog sa faca ceva in acest sens. Fara succes insa, si ea ii atentionase dar deh, unul din domni era ofiter de politie…