fbpx
excursii-razvan-pascu

Biserica Catolica chiar stie sa faca marketing. Pentru ca, da, institutia Bisericii este o organizatie, asa cum este orice firma privata din lume, care traieste cu bani – bani produsi de muncitori (aici credinciosi). Din cate citisem acum ceva timp, Biserica Catolica reuseste sa adune de la an la an din ce in ce mai multi adepti, mai ales in tari sarace din Africa (unde Biserica Anglicana este la putere, aceasta avand radacinile tot in Crestinism, ca si catolicii sau ortodocsii) sau in Australia. Biserica traieste din donatii si de aceea sunt unele biserici (sau secte, cum le numim noi) care au Departamente de Marketing care se ocupa cu atragerea in special a celor foarte bogati si carismatici, care ii pot sustine financiar (vezi Michael Jackson care a trecut la religia Islamica de la Martorii lui Iehova sau pe Tom Cruise care s-a inscris in Biserica Scientologica).

In Romania poate parea un pic deplasat sa spui ca Bisericile au Departamente de Marketing si poate ca la noi nu este ceva atat de clar stabilit, dar in strainatate, mai ales la Bisericile noi care apar foarte des, este un lucru normal despre care vorbeste in cartile sale si Kotler, parintele marketingului modern.

Revenind la Biserica Catolica si afacerile acesteia, voi aminti doar cateva prin care fie isi intareste forta financiara, fie incearca sa isi pastreze sau „recruteze” noi credinciosi. Am aflat de curand ca Biserica Catolica ofera credite la dobanzi de „dumping”, subventionate (si mult mai mici decat cele oferite de bancile din Italia) familiilor sarace sau celor care au ramas fara serviciu in urma crizei financiare. Se ofera 500 de euro lunar cu o dobanda de 4,5% pe an, pe o perioada de pana la 2 ani, iar imprumutul va fi rambursat de catre aceste familii dupa ce situatia lor financiara se va imbunatati.

In ceea ce priveste averea Bisericii Catolice, se considera ca aceasta este foarte mare, existand unele voci care au spus ca depaseste 100 de miliarde de dolari. Probabil insa ca aceasta este inestimabila cu adevarat, daca este sa ne gandim numai la Muzeul Vaticanului care adaposteste adevarate opere de arta (cei care au fost acolo, stiu exact ce spun, chiar daca nu sunt mari cunoscatori de arta). Numeroase filme, inclusiv preferatul meu, The Godfather, au fost inspirate din presupunerea ca Biserica Catolica desfasoara numeroase afaceri, mai mult sau mai putin curate. Este de notorietate cazul Bancii Ambrosiano (care se considera apropiata a Vaticanului), dar si moartea tragica a presedintelui acestei banci, „Bancherul Domnului” asa cum era numit Roberto Calvi (gasit spanzurat in Londra), dupa ce acesta a fost acuzat de delapidarea a 300 de milioane de dolari, iar banca a dat faliment cu datorii de peste 1,3 miliarde de dolari.

…va urma

Razvan Pascu

11 comentarii

  1. 30.06.2009 la 06:59

    Eu nu vad nimic rau in faptul ca biserica incearca sa-si administreze in mod eficient resursele, dar nu inteleg de ce crestinii trebuie sa plateasca anumite taxe deloc ieftine pentru anumite servicii prestate de biserica. Din cate stiu eu biserica beneficiaza in Romania de suport de la bugetul de stat asa ca in aceste conditii donatiile nu-si mai au rostul… in plus biserica este institutia cu cel mai mare procent de evaziune fiscala…

  2. Mihai Comsa
    30.06.2009 la 09:11

    Nimeni insa nu are curajul sa spuna nimic despre Biserica pt ca este un subiect tabu si iti sare toata lumea in cap, pt ca este un subiect care nu are priza la publicul larg.

  3. 30.06.2009 la 09:14

    @Alter Ego: da, biserica este sustinuta de stat, dar – sincer – nu prea vad cum s-ar putea sustine numai din acele resurse. E adevarat insa ca taxele pe care le percepe ar putea sa aiba un caracter optional si, in orice caz, mai crestin.

    @Razvan: nu stiu care sunt afacerile bisericii, pe care marturisesc ca o percep ca pe o mafie oarecare. Insa initiativa cu creditele acelea pentru saraci este intru totul laudabila. Astept ziua cand voi vedea asta si la ortodocsi.

  4. 30.06.2009 la 09:27

    In mod sigur sunt afaceri uriase care se desfasoara in spatele usilor inchise ale bisericilor, afaceri pe care nputem doar sa le banuim. Si asa cum spune Alter-Ego, bisericile fac cele mai mari evaziuni fiscale. O firma daca e prinsa cu evaziune, e practic distrusa. Bisericii ce sa-i faca? Sa-i ia caii de la bicicleta, probabil.

  5. Alina Trebcea
    30.06.2009 la 10:02

    Preotii pe care ii stiu eu au cate 2 masini iar copiii lor traiesc in luxul de pe lume. Isi fac cumparaturile numai la Paris sau Viena, au sute de parfumuri acasa si foarte multi bani. Iar baiatul unui preot a facut accident de masina si de cativa ani nu a patit nimic. Deci…

  6. Mihai Pop
    30.06.2009 la 12:38

    Am auzit si eu pe multi spunand ca Papa ar fi defapt cel mai puternic om din lume. Si daca stai sa te gandesti cati bani administreaza, chiar asa este.

    Cei mai mari contribuabili la Biserica Catolica prin donatii sunt americanii, apoi italienii si francezii.

  7. Bogdan
    30.06.2009 la 12:48

    @Alina Trebcea… ai dreptate, cunosc si eu astfel de copii „credinciosi” cu tata preot. Dupa cum se stie … religia este cea mai profitabila afacere. In Cluj spre exemplu in cartierul Manastur se construieste din 1989 o catedrala. Enoriasii dau bani de fiecare data cand merg la biserica si bani se strang cu gramada. Catedrala nici acum nu este gata si probabil nici nu va fi gata in urmatorii 20 de ani atata timp cat preotul traieste in lux cu masini luxoase, vilute mari si frumoase… Vorba aceea… nu face ce face popa, fa ce zice popa.

  8. 30.06.2009 la 14:07

    Acum sincer, daca la noi auzi foarte putine lucruri bune despre preoti (asta si pentru ca scandalul vinde mai bine), in tarile catolice nu cred ca indrazneste cineva sa vorbeasca de rau papalitatea, si nu pentru ca sunt obligati sa se comporte asa, ci pentru ca asa simt. Este incredibil respectul pe care il au pentru biserica si reprezentantii ei.

    Apropo de afaceri – am citit zilele trecute despre Catedrala Nemuririi Neamului, un proiect impresionant, care insa la subsol va avea si cafenele (acolo o fi locul de penitenta). Nu pot intelege de ce trebuie sa platesc eu, ca cetatean pentru construirea unei cafenele. Pentru biserica, mai zic, chiar daca pretul este exorbitant, dar pentru hoteluri si cafenele?!

    Nu vreau sa improsc cu noroi Biserica, dar ma gandesc ca nu acum este momentul pentru ambitii costisitoare.

  9. Cristi Munteanu
    30.06.2009 la 18:24

    Ideea cu creditele bancare la dobanda subventionata este una buna mai ales in aceste vremuri si vor adunca multi „credinciosi” in plus. Am auzit ca sunt si alte Biserici care ofera astfel de „facilitati”

  10. Iorgus
    01.07.2009 la 00:17

    Ai dreptate cu Muzeul de la Vatican. E super tare si are niste colectii impresionante. Iar Capela Sixtina e cireasa de pe tort 🙂

  11. 01.07.2009 la 20:31

    Oare nu Biserica Catolica facea „mic comert” cu indulgente pentru iertarea pacatelor?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]