Lumea asta mare e pentru mine ca o a doua casa. Calatoriile sunt pentru mine atat o mare pasiune, cat si un hobby care s-a transformat in job full-time. Calatorind mult, am avut sansa sa cunosc oameni din culturi diferite, sa interactionez si sa am acces la mentalitati, stiluri de viata si obiceiuri contrastante. Din fiecare colt din lumea asta am invatat despre acceptare, despre oameni, despre ce inseamna viata, cu bune si cu rele, iar astazi vreau sa impartasesc si cu voi cateva lectii de viata pe care le-am primit eu de-a lungul timpului din calatorii.
Acest articol este realizat cu sprijinul Groupama, partenerii mei de incredere de ani de zile, pe care vi-i recomand cu sinceritate ori de cate ori aveti nevoie de o asigurare, fie ea de calatorie, de viata, pentru casa, masina etc.
1. Lectia invatata de la Sarbatoarea ciresilor infloriti, Sakura, din Japonia: tot ce avem este aici si acum, nu exista alte garantii pentru viitor
De mai bine de 10 ani, pentru mine primavara este in mare masura sinonima cu Japonia si Sakura. Cu “Planeta Japonia” cum imi mai place sa denumesc aceasta tara minunata, care imi da mereu o stare de bine, o stare de normalitate. Cu bucuria greu de descris din ochii japonezilor atunci cand vad un nou copac de cires inflorit. Mi-aduc si acum aminte de clipa in care am fost martor la euforia provocata unor japonezi din orasul Tokyo de o crenguta de cires careia multi dintre noi sigur nu i-am fi dat prea mare importanta.
Ce am invatat cand m-am aflat in Japonia cu ocazia acestei sarbatori?
Ca bucuria sta in lucruri simple, in lucrurile marunte care ne taie respiratia, cum ar fi, de exemplu, o crenguta de cires inflorit. Ca multe lucruri pe care le traim sunt efemere, dar asta nu inseamna ca nu sunt foarte frumoase si intense atunci cand le traim. Copacii de cires stau infloriti in “full bloom” cam 10 zile, o perioada foarte scurta, pe care de altfel nu o poti planifica exact. Ca si florile de cires, viata insasi este delicata, imprevizibila, efemera. Tot ce avem este ACUM.
.
Am mai invatat despre puterea de a accepta ca uneori trebuie sa ne detasam si sa acceptam sa pierdem anumite lucruri frumoase pentru a primi altele in schimb. Sa ne concentram pe ce este esential. Totodata, este esential sa nu ne pierdem Speranta. Cum am invatat asta din Sakura? Ei bine, simplu, prin faptul ca florile de cires infloresc in fiecare an si vor inflori si anul viitor, indiferent de ceea ce se intampla, ca e pandemie, razboaie, criza economica etc. Vor fi la fel de frumoase, ne vom putea bucura si primavara urmatoare din nou de ele. Trebuie doar sa ne pastram optimismul. Altfel spus, Sakura ne aminteste de fiecare data ca viata isi continua parcursul, indiferent ce se intampla in rest.
Daca aveti ocazia sa mergeti in Japonia, vizitati-o in perioada Sakura, e foarte frumoasa si cu siguranta o sa va ramana in amintire!
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia Japonia, pentru o persoana care calatoreste timp de 12 zile, porneste de la 59 de lei.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
Daca vreti sa calatorim impreuna in Japonia de Sakura, gasiti mai multe detalii aici.
.
2. Lectia invatata cu ocazia sarbatorii Dia de los Muertos din Mexic: “moartea e un fenomen simplu in natura, doar oamenii il fac inspaimantator” (Marin Preda)
Día de los Muertos este o sarbatoare draga mie si ma bucur de fiecare data cand am ocazia sa ajung in Mexic insotit de turistii mei si sa prindem zilele in care se desfasoara aceasta sarbatoare, (1-2 Noiembrie). Chiar daca avem alta cultura, religie, credinte, mai ales in ceea ce priveste trecerea in nefiinta a celor din jur, ne “molipsim” negresit de la mexicani cu starea de spirit si energia lor, cu modul lor de a privi si a trai viata. Pe scurt, aici, in Mexic, cei plecati dintre noi sunt celebrati prin veselie, prin omagii si ofrande, prin rememorarea lor intr-un stil tipic mexican: colorat, cu bucurie, cu râsete si voie buna.
Ce ma impresioneaza de fiecare data este ca la mormintele si cimitirele lor nu exista om pe care sa il vezi plangand de Dia de Los Muertos, acest lucru fiind considerat chiar o lipsa de respect, conform traditiei. Poate singurul aspect care te duce cu gandul la moarte, daca veti avea ocazia sa vizitati un astfel de cimitir in plina Día de los Muertos, este mirosul tare de tamaie care se simte pretutindeni in aer.
Multi spun despre Día de los Muertos ca ar fi „Halloween-ul” mexican, insa scopul acestei sarbatori este reunirea celor vii cu cei morti, cu intentia de a reconstitui respectul, pretuirea si iubirea pentru cei plecati din viata. Totul se face prin muzica, pe strazi se organizeaza chiar si parade, spectacole, iar oamenii sunt costumati in care mai de care costume, unele infricosatoare, iar ideea acestora este ca sa alunge spiritele rele.
.
Cum se desfasoara o astfel de petrecere? In primele zile ale lunii noiembrie, mexicanii nu numai ca merg la cimitirele lor colorate, construiesc noi altare, aduc ofrande si petale de flori pentru sufletele mortilor, dar si petrec pe strazi in amintirea lor.
Toata lumea petrece in zilele acestea, de la localnici si pana la turisti, se costumeaza, se picteaza si prepara diverse daruri, ofrande ce iau diverse forme si pe care le inchina celor dragi, care nu mai sunt printre ei. In zilele de 1-2 Noiembrie se spune ca mortii se intorc pe Pamant de pe Lumea Cealalta, astfel ca prietenii si familiile lor le fac acasa altare unde sa ii intampine pe cei dragi inapoi pe taramul celor vii, petrec in cinstea lor si impreuna cu ei, cel putin cu gandul si cu inima.
Astfel, din punct de vedere cultural, Día de los Muertos este un amestec de rituri religioase prehispanice si sarbatori crestine, o combinatie de Sambata Mortilor de la noi cu Halloween-ul american si cu veselia, optimismul si diversitatea specifice Mexicului. Insa din punct de vedere spiritual, este o maniera de a ne indemna pe fiecare dintre noi sa facem o introspectie despre un fapt atat de real, brutal si cert, cum este moartea, care poate fi vazut insa si intr-o dimensiune mai buna, de impacare si acceptare.
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia Mexic, pentru o persoana care calatoreste timp de 14 zile, porneste de la 64 de lei.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
Daca vreti sa calatoriti cu noi in Mexic cu ocazia Dia de los muertos, abonati-va la newsletter-ul de pe blog si de indata ce lansam excursiile de anul acesta, va voi anunta.
3. Lectia de la maasaii din Tanzania: fii recunoscator pentru ceea ce ai!
Merg de peste noua ani in Tanzania si aproape de fiecare data facem o vizita si intr-un sat de maasai. Uneori ajung in acelasi sat de doua-trei ori la rand, mai ales daca mergem in acelasi an, dar de cele mai multe dati, e alt sat… aceeasi poveste, aceleasi momente emotionante pentru tot grupul nostru, aceleasi traditii si obiceiuri pe care ne e greu adesea sa ni le imaginam. Nu as putea cataloga aceste vizite ca fiind unele placute. Nici macar peisajele din sat nu sunt dintre cele mai frumoase. Este, insa, o experienta memorabila, o combinatie de momente revelatoare, recunostinta pentru tot ce avem, constientizare si reamintire ca bucuria sta de cele mai multe ori in lucruri simple.
Desi petrecem cu triburile de maasai doar vreo 2 ore, la final plecam de multe ori cu ochii in lacrimi, dar cat de cat impacati pentru ca ei par fericiti in lumea lor si multi dintre ei nici nu doresc sa schimbe modul in care traiesc, fara niciun fel de facilitati moderne, in colibe facute din balegar uscat, laolalta cu animalele salbatice, dar si cu vitele care le sunt, de altfel, si cea mai mare avere.
In Tanzania sunt 126 de triburi, dar Maasaii au ajuns celebri pentru ca in urma cu ceva ani o elvetianca pe nume Corinne Hoffman s-a indragostit de un maasai, a trait cu el in satul lor si au facut si un copil, iar intr-un final s-a intors acasa, in Europa, si a scris 4 carti despre experienta sa.
.
Cu gandul ca orice mic ajutor conteaza, turistii mei vin mereu cu multe cadouri pentru copiii maasailor – de la carti de colorat, la table de scris, caiete, jocuri si carti de engleza pentru incepatori, ori chiar harti si globuri pamantesti, plus diverse alimente, cum ar fi bomboane cu vitamine, fructe etc. Cadouri, pe care unii dintre copii sau chiar maasaii adulti nici nu stiu sa le desfaca sau nici nu pot sa le incadreze in vreo categorie, nestiind concret ce sunt si la ce le folosesc.
Ii explicam, insa, invatatoarei din sat cum sa lucreze cu ele, la ce ii ajuta si o rugam sa imparta dintre darurile aduse si celorlalti copii plecati cu vitele. Ei bine, cam toti plecam cu gandul ca suntem norocosi ca ne-am nascut intr-o tara mai civilizata, ca avem optiuni, idealuri, ca putem calatori si cunoaste alte culturi si obiceiuri, ca avem acces la educatie si la o viata cu mult mai buna decat avem senzatia in unele zile. Suntem constienți cu totii ca nu le putem schimba viata celor de aici si nici nu cred ca isi doresc asta de la noi, insa ne simtim bine sa daruim si asta e tot ce conteaza.
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia Tanzania, pentru o persoana care calatoreste timp de 10 zile, porneste de la 52 de ron.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
Daca vreti sa calatorim impreuna in Tanzania, va puteti abona la newsletter si va asteptam la finalul lunii noiembrie alaturi de noi!
4. Lectia invatata in Ushuaia, la capatul lumii, America de Sud: nu exista nu se poate
Cu totii stim ca Pamantul este rotund, deci teoretic nu are nici inceput si nici sfarsit, dar cu toate acestea este un loc pe Terra considerat “capatul lumii”. Este vorba despre cel mai sudic oras al lumii, Ushuaia, aflat in regiunea Argentinei denumita Tara de Foc. Doar 1000 km despart Ushuaia de Antarctica, aici fiind punctul de plecare al croazierelor spre continentul inghetat.
Asa cum ar trebui sa fie un “capat de lume”, nu este deloc usor de atins. Daca nu alegi varianta simpla a unui avion sau a unei croaziere, care te va lipsi insa de multe aventuri, daca vii din Argentina trebuie sa strabati teritoriul Chile, sa traversezi stramtoarea Magellan care leaga Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic, si sa intri din nou pe teritoriul argentinian. Din cel mai apropiat oras argentinian de pe continent, Rio Gallegos, asta inseamna aproximativ 10 ore de mers cu autobuzul.
In Ushuaia am vazut leii de mare in habitatul lor natural pe Insula de los Lobos, cormorani imperiali si celebrul far din Ushuaia care se presupune ca este farul de la capatul lumii din povestea lui Jules Verne, “Ocolul Pamantului in 80 de zile”.
Dar, dincolo de toate, lectia pe care am invatat-o aici a fost ca nu exista nu pot. Mi-as fi zis eu vreodata ca pot ajunge la capatul lumii? Ei bine, s-a intamplat. Credeti in ceea ce va doriti cu adevarat! Si pe langa asta, munciti si faceti tot ce puteti voi ca sa se intample!
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia America de Sud, pentru o persoana care calatoreste timp de 12 zile porneste de la 59 de ron.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
.
5. Lectia invatata pe Coasta de Vest, SUA: opreste-te (din cand in cand), nu mai alerga!
Opreste-te! Nu mai alerga! Nu mai fi disperat(a) sa strangi lucruri, ci colectioneaza amintiri si experiente! Nu o sa iei nimic cu tine. Nu vei pleca cu nimic din lumea asta. Nu vei ramane cu nimic la batranete, decat cu amintirile. Si poate cu multe regrete, ca nu ti-ai trait viata la timpul ei, ca nu te-ai bucurat de ea.
Viata e o ca clipa. Ai inchis ochii si cand te-ai trezit din visare, gata, a trecut. Descopera lumea asta mare si frumoasa, diversa, inedita. Lumea e frumoasa tocmai pentru ca oamenii sunt atat de diferiti.
Am scris randurile de mai sus cand ma aflam pe Coasta de Vest in SUA, pentru ca tot ce traiesc in excursia aceasta alaturi de turisti este frumos si intens.
SUA este una dintre tarile mele preferate si ma intorc cu drag de fiecare data pe Coasta de Vest. Turul pe care il fac eu alaturi de grupurile de turisti incepe cu celebra metropola San Francisco, apoi exploram statiunile Monterey si Carmel, strabatand celebrul traseu 17 Miles Drive, dupa care ajungem in Parcul National Yosemite. Urmeaza Death Valley si Las Vegas, dar si Marele Canion si renumitul Baraj Hoover. Ultima oprire este in Los Angeles, unde turistii au, bineinteles, ocazia sa se plimbe pe Walk of Fame si sa viziteze exclusivistul cartier Beverly Hills.
.
De fiecare data cand las in urma SUA, plec cu bateria “incarcata” de energia lor antreprenoriala, de cate lucruri mari si de succes au facut cei de aici pornind de la zero si capatand faima la nivel global. De la intreprinzatorii si oamenii de business din SUA am invatat mereu ca chiar si atunci cand nu mai poti, mai poti inca putin. Dar, cum spuneam la inceput, asta nu inseamna ca trebuie sa alergi toata viata sau sa o petreci fara sa te bucuri de ea. Poate este o idee in antiteza aici, insa eu cred ca asta e reteta succesului. Multa, multa munca “in parteneriat” cu micile bucurii ale vietii. Echilibru si constientizare, altfel spus.
Costul unei asigurari de calatorie Groupama pentru destinatia SUA, pentru o persoana, pentru o perioada de 10 zile, porneste de la 94 de lei. Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
6. Lectia invatata dormind intr-un cort cu beduinii, in desertul Wadi Rum, din Iordania: timpul trece, traieste ce e de trait la timpul potrivit
In Iordania, desi este cumva impotriva regulilor triburilor nomade, acum multi ani cand am vizitat pentru prima oara locul alaturi de Andra, am reusit sa ne imprietenim cu o familie de beduini din desertul Wadi Rum. Acestia ne-au permis sa intram in cortul lor si sa vedem cum traiesc. Printre valorile dupa care se ghideaza aceste triburi se numara ospitalitatea, curajul si virtutea, indeosebi a femeilor. Ne-au servit ceai dulce si ne-au lasat chiar sa facem doua fotografii, desi, conform credintei lor, fotografiile fura sufletul.
Am si dormit intr-un cort cum este cel al beduinilor. Nu aveam semnal la telefon si nici lumina. Ziua a fost soare puternic, cam 25 grade, insa noaptea temperaturile au coborat spre 0. Lesne de inteles ca am inghetat de frig in ciuda celor 5 randuri de paturi pe care le pusesem pe noi. Cu toate acestea, frumusetile pe care natura le-a creat in muntii din desert au meritat tot efortul. Consider si acum ca a fost o alegere inspirata sa imi petrec acolo aniversarea de 29 de ani. Ce repede trece timpul…acum deja ma pregatesc de 39.
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia Iordania, pentru o persoana care calatoreste timp de 7 zile, porneste de la 34 de ron.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
.
7. Lectia invatata intr-un orfelinat din Cambodgia: oamenii au nevoie de iubire ca sa traiasca
O alta experienta memorabila pe care mi-o amintesc si azi a fost o seara petrecuta cu copiii de la un orfelinat din Cambodgia, ani in urma. Desi traiau simplu, la limita subzistentei, intrucat o treime din populatia acestei tari este nespus de saraca, in cele cateva ore petrecute alaturi de ei ne-am incarcat cu o doza extraordinara de energie. Imi amintesc cu nostalgie ca nu au rasunat decat rasete si chicoteli. Andra le-a daruit fetelor esarfa ei, bratari handmade si o oglinda, iar ele au fost in culmea fericirii.
Sincer, mi-as dori din toata inima ca fiecare om de pe planeta asta sa nu fie singur si sa aiba parte de iubire. Mai ales copiii. Ei nu ar trebui sa simta lipsurile acestea precum mancarea, apa, curentul electric, jucariile… mi se pune un nod in gat cand ma gandesc ca in colturi ale lumii unii copii au atat de putine. Cu toate acestea, mereu m-a impresionat ca in ciuda lipsurilor, copiii si oamenii care traiesc in astfel de tari modeste si slab dezvoltate stiu si continua sa zambeasca si sa aiba speranta, sa se bucure de fiecare zi.
.
Cred ca tot atunci am simtit cat de mult mi-as dori sa fiu tata si sa pot avea toata grija din lume pentru copiii mei. Azi ma bucur ca mi s-a indeplinit aceasta dorinta, ca am doi copii sanatosi si ca eu sunt sanatos ca sa le port de grija si sa ii port cu mine prin toata lumea, atat cat imi este posibil.
De asemenea, o alta lectie invatata in Cambodgia a fost ca ura atrage ura, ca istoria se repeta si ca niste alegeri gresite pot aproape sa distruga o natiune.
Cambodgia are acum una dintre cele mai tinere populatii din lume, economia creste in fiecare an si populatia vrea sa lase in urma ororile prin care a trecut chiar de curand. Cambodgienii par ca iubesc cu adevarat turismul si turistii, iar asta ii ajuta sa creasca.
Costul unei asigurari de calatorie Groupama, pentru destinatia Cambodgia, pentru o persoana care calatoreste timp de 8 zile, porneste de la 46 de ron.
Aici poti realiza o simulare de pret pentru asigurarea de calatorie individuala.
Daca vreti sa calatorim impreuna in Cambodgia, gasiti mai multe detalii aici.
Iar in loc de incheiere, poate cea mai importanta lectie pe care am invatat-o calatorind, indiferent de destinatia de care vorbim, si pe care vreau sa o impartasesc cu voi este aceasta: lumea este diversa, trebuie sa o acceptam asa cum este, fara sa ne punem prea multe intrebari, fara sa judecam oamenii…
Va doresc cat mai multe calatorii in siguranta!