fbpx
excursii-razvan-pascu

Fara sa imi propun asta, am ajuns sa am un program ca de insotitor de zbor. Ajung acasa, stau 2-3 zile si plec mai departe. Asa se desfasoara viata mea, munca, sunt “impartit” permanent intre calatorii, acasa, iar calatorii si asa mai departe. 

Mai mult, chiar si in perioadele mele libere, de „vacanta”, cum a fost aproape toata luna august, imi planific tot calatorii cu avionul, dar de data asta impreuna cu familia. Astfel ca am ajuns sa consider confortul unui zbor la fel de important ca hotelul ales pentru vacanta. Pentru mine a zbura cu Business Class nu este o aroganta, ci un confort de care am nevoie ca sa pot la randul meu sa ma simt bine si sa ma bucur de niste servicii care merita toti banii. 

Evident ca nu imi permit mereu sa optez pentru Business Class sau nu simt utilitatea pe toate rutele, dar din ce in ce mai des caut ofertele de upgrade din aeroport (uneori disponibile chiar si la poarta de imbarcare) sau macar locuri preferentiale daca zbor la Economy Class.

Experienta la Business Class – Turkish Airlines

Si pentru ca ultima experienta la Business Class a fost cu Turkish Airlines, vreau sa va povestesc astazi si voua cum decurg lucrurile cand zbori la Business si care sunt avantajele si beneficiile atunci cand alegi un astfel de bilet. 

De data asta am ales sa zburam la Business si ca un cadou pentru baieti nostrii, care se uita deja la Youtuberi din strainatate care calatoresc mult si au vazut zborurile lor la Business si First Class, asa ca isi doreau si ei sa incerce. La final ne-au spus ca a fost cea mai tare experienta din toata vacanta. 

In primul rand, experienta unui pasager Business Class incepe in aeroport, unde ai o zona dedicata de check-in. De multe ori se intampla sa ai si o zona separata pentru controlul de securitate (asa cum se intampla in aeroportul din Istanbul) si, evident, accesul la Business Lounge. Poate ca la Bucuresti Business Lounge-ul nu mai este o experienta in sine si eu unul am inceput sa il evit, insa in aeroporturile mari, cum este si cel din Istanbul, Business Lounge-ul este chiar un beneficiu important. Mai jos, printre motivele pentru care am ales sa zbor de data aceasta la Business Class cu Turkish Airlines, va voi detalia ce inseamna accesul la acest serviciu. 

.

1. Am ales Turkish Airlines pe destinatia Maldive datorita orarului de zbor convenabil

Vara aceasta mi-am impartit timpul liber intre insula mea preferata din Grecia, Kefalonia, si Maldive, ambele cu Andra si baietii nostri.

In Maldive, de exemplu, am ales sa zburam cu Turkish Airlines datorita orarului de zbor atat la dus, cat si la retur. Pentru aceasta destinatie, cel mai scurt si rapid zbor din Bucuresti pana in Maldive are un total de doar 12 ore si 20 de minute. Plus un orar convenabil, pentru ca cele aproape 8 ore de zbor din Istanbul in Male au loc noaptea (plecare din Istanbul la 02:00 – ajunge in Male la 12:00), practic dormi in conditii foarte bune si nu simti ca acumulezi acea oboseala aferenta zborurilor lungi. 

2. Business Class la Turkish Airlines inseamna confort, calitatea somnului, mancare si alte servicii premium de care te poti bucura pe durata zborului 

Daca noi adultii apreciem confortul, calitatea somnului, poate chiar si meniul, timpul petrecut la Business Lounge intre zboruri, cantitatea mai mare de bagaje permisa pentru fiecare pasager, copiii au fost super incantati sa isi poata face scaunul complet intins la 180 de grade si sa doarma sau sa se uite la filme ca si cum ar fi fost acasa, in camera lor.

Ca sa va detaliez putin si despre acest aspect, experienta unui zbor Business Class inseamna de fapt luxul de a te odihni pe zbor si de a ajunge relaxat la destinatie. Asa ca, oricat de mare ar fi tentatia sa te bucuri de ecranul multimedia, de sumedenia de filme disponibile, de wifi-ul gratuit la bord pentru pasagerii Business Class, de meniul de fine dining, in final eu cred ca cel mai important aspect raman confortul si somnul. Iar cabinele Business Class Turkish Airlines ofera paturi care se inclina total, la 180 de grade. Insotitorii de bord iti pregatesc patul inainte de culcare, cu un topper confortabil peste tapiteria scaunului, iti imbraca perna cu o fata de perna si primesti o patura mai pufoasa.

Alte detalii care fac diferenta sunt produsele de cosmetica Salvatore Ferragamo primite pe zbor, meniurile atent gandite de chefi internationali si preparatele foarte bune pentru standardul de „mancare de avion”.

.

.

3. Cand zbori la Business Class cu Turkish Airlines ai inclus gratuit si accesul la lounge-ul Business din Istanbul 

In mod normal foloseam lounge-ul IGA din Istanbul, fabulos si acesta, insa daca esti pasager Business Class, poti avea acces la Business Lounge Turkish Airlines, care ofera o experienta similara cu IGA, insa cu cateva detalii care mi se par foarte faine. Partea food & beverage este exemplar pusa la punct. Ai un bar de salate cu tot felul de combinatii delicioase, gata facute sau pregatite pentru a le prepara singur, o zona de patiserie turceasca cu covrigii aceia celebri cu susan, placinte, sandwich-uri, dar si croissante si pain-aux-chocolat daca ajungi dimineata. Elementul cheie este ca toate aceste produse sunt gatite si coapte chiar in fata ta, sunt proaspete si calde si nu te poti abtine.

Mai au o zona de mancare gatita, unde meniul se schimba in functie de momentul zilei (mic dejun, pranz sau cina). Au si un bar de ceai turcesc, o zona de cafea de specialitate si cafea turceasca la nisip. Au si un mic loc de joaca pentru copii, inclusiv cu o mica sala de cinema unde copiii se pot uita la desene animate, un simulator de golf, un muzeu al fotbalului si o zona multimedia cu multe ecrane, unde poti urmari stirile din diferite zone alte globului. Astfel, in cele cateva ore de escala, efectiv nu ai cum sa te plictisesti, iar daca sunteti impreuna cu copiii, cu siguranta nu veti simti deloc ca trece greu acest timp de asteptare pentru zborul spre Maldive. 

La lounge-ul de Business Class al Turkish Airlines intri doar daca zbori la Business Class.

.

4. Cand zbori cu Turkish Airlines, poti beneficia de un tur gratuit de Istanbul sau cazare gratuita – programele Stopover si TourIstanbul

Un program interesant pe care il pune la dispozitie Turkish Airlines este ca daca vrei sa faci un stopover (o escala mai lunga) la Istanbul, se poate cu doar 45 de euro/noapte in plus la bilet. Iar daca ai o escala mai lunga de 8 ore, atunci poti sa primesti un tur gratuit de Istanbul.

De programul Stopover puteti profita in doua moduri:

1. Daca doriti sa faceti o escala mai lunga la Istanbul (stopover), puteti opta sa platiti doar 45 euro/noapte in plus la biletul pe care il aveti si sa petreceti mai mult timp in Istanbul. 

2. Daca aveti o escala de cel putin 20 de ore in Istanbul, puteti solicita cazare gratuita pentru maxim o noapte la un hotel de 4 stele daca sunteti pasageri la clasa Economy sau maxim 2 nopti la un hotel de 5 stele daca sunteti pasageri la clasa Business. Solicitarile se fac cu cel putin 72h inainte de perioada in care va doriti sa fiti cazati in Istanbul. Mai multe detalii puteti afla si aici. Daca zborul vostru este din Romania, programul stopover cu cazare se aplica doar pentru zborurile cu escala in Istanbul catre Canada, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Emiratele Arabe Unite.

Pe langa acest program de stopover, insa, exista si programul Touristanbul, prin care pasagerii zborurilor internationale Turkish Airlines care au o escala cuprinsa intre 6h si 24h pot vizita gratuit orasul Istanbul prin intermediul unor tururi prestabilite, oferite de compania aeriana. O parte dintre tururile acestea includ si masa, in general cele de seara, care au cina. 

.

Mai multe detalii despre aceste tururi am scris in acest articol. 

5. Pentru ca zbori confortabil si vizitezi (poate) cel mai frumos aeroport din Europa 

Dupa parerea mea, aeroportul din Istanbul este clar cel mai frumos din Europa. Construit la aproximativ 50 de km de oras si fiind un punct cheie de pornire catre nenumarate destinatii ale lumii, aeroportul de aici se remarca nu doar prin dimensiunile ,,faraonice”, ci si prin modul in care este organizat, astfel incat sa iti fie aproape imposibil sa te ratacesti, prin design si numarul destul de mare de magazine. Timp sa aveti sa va plimbati si loc in bagaj, in rest, gasiti de toate – ca intr-un bazar modern si mult mai organizat. 

Singurul dezavantaj al aeroportului din Istanbul, mai ales atunci cand mergi cu copii, este dimensiunea aeroportului si faptul ca uneori faci si 20-25 de minute pana la poarta de imbarcare sau prin zona de tranzit. De asta m-am si bucurat sa vad o zona de Fast Track (nu stiu cand au implementat-o, dar e super binevenita), pentru familii cu copii sub 5 ani (noi am depasit deja acest prag) si pentru persoane peste 65 de ani.

Este fantastic ce au reusit sa construiasca turcii, iar compania lor nationala are una dintre cele mai noi flote de avioane din lume, iar profitul pe care l-au facut doar in trimestrul 2 din 2023 este de 800 milioane de dolari, cu aproape 9 milioane de pasageri transportati.

Totodata, recent Turkish Airlines a fost desemnata pentru a opta oara cea mai buna companie aeriana din Europa in cadrul “World Airline Awards”, un fel de Oscaruri pentru domeniul aviatic. Pe langa asta, compania aeriana a primit si premiul pentru cel mai bun serviciu de catering la clasa Business, cel mai bun catering la Economy, cea mai buna companie aeriana din sudul Europei si cel mai bun “loc” la Economy din Europa. Premiul a fost acordat pe baza unui sondaj Skytrax pentru 2022-2023, care a adunat raspunsuri de la peste 20 de milioane de cetateni din peste 100 de tari. In cadrul sondajului au fost evaluate 325 de companii aeriene.

Mi se pare fabulos; sa nu uitam ca in anii ’90 Turkish Airlines si TAROM erau cumva cam la egalitate. Asa ca le spun pe aceasta cale, felicitari! 

Aici am scris un articol detaliat despre aeroportul din Istanbul. 

Sper sa aveti experiente frumoase de zbor si va doresc in continuare spor la calatorit! 

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]