Ideea acestui articol mi-a venit discutand in masina cu baietii mei despre Piramidele de la Giza si cum fac ele parte din “Cele 7 minuni ale lumii antice”. Le venea foarte greu sa inteleaga de ce nu le poti vizita pe toate si de ce doar Marea Piramida de la Giza mai exista astazi. Am primit o avalansa de intrebari pe acest subiect de la baieti, astfel ca mi-a fost mai usor sa fac trecerea spre “Cele 7 minuni ale lumii moderne”, pe care le-am si vazut pe toate.
Pornind de la discutia cu ei si la invitatia celor de la Groupama Asigurari, am zis sa marchez si pe blog informatia aceasta. Sper sa va inspire si sa ajungeti si voi, daca nu ati facut-o deja.
IMPORTANT
Nu uitati ca pentru fiecare calatorie pe care o planificati este obligatoriu (pentru linistea voastra si a calatoriei voastre) sa va luati si o asigurare de calatorie, care sa va protejeze in caz de orice eveniment neprevazut, de la schimbari de planuri si pana la probleme de sanatate. Articolul de astazi este inspirat de Groupama Asigurari, asa ca va invit sa ii luati in considerare pentru asigurarile voastre de calatorie, indiferent de destinatie.
La Groupama exista si un serviciu special care mie mi se pare de mare ajutor mai ales pentru familiile care calatoresc impreuna cu copiii. Este vorba despre serviciul GRATUIT inclus in asigurarile de calatorie Groupama, in Romania sau in strainatate: ÎntreabăMedic.
IntreabăMedic e un serviciu de telemedicina, prin care poti beneficia de sfaturi medicale si consultatii oferite de medici, prin intermediul telefonului sau a retelelor de socializare, rapid si la obiect, fara sa mai fie nevoie sa te sincronizezi cu medicul din tara. Cu alte cuvinte, este un serviciu de chat medical care imbina inteligenta artificiala si interactiunea umana.
Prin intermediul acestui serviciu, poti adresa intrebari legate de problemele de sanatate, pentru a primi raspunsuri personalizate, care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie pentru starea ta de bine, in siguranta si confort, oriunde te-ai afla.
Aici va puteti face o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Am vazut toate cele 7 Minuni ale Lumii Moderne – iata cum mi s-a parut fiecare loc
Colosseum-ul din Roma – Italia
Probabil cea mai accesibila dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne (mai ales pentru noi, din Romania), Colosseum-ul din Roma este, implicit, si prima dintre aceste constructii fascinante pe care am avut norocul sa le vad. Nu imi mai amintesc cu exactitate cand am ajuns prima data la Roma, dar si astazi, desi am cutreierat lumea in lung si in lat, mi se pare inca fascinant cum au reusit sa faca un astfel de amfiteatru acum 2000 de ani. Initiativa a fost a imparatului Vespasian in anul 72 d.Hr, dar constructia a fost inaugurata de imparatul Titus (fiul lui Vespasian), care a urmat la tron, in anul 80 d.Hr.
Dupa cum stie deja probabil toata lumea pasionata de calatorii, Coloseumul era folosit initial ca arena pentru tot felul de lupte si executii publice, astfel ca in timpul crestinismului, monumentul era considerat pagan si a atras dupa sine numeroase legende si mituri bizare, raspandite de catre crestinii care il considerau un loc al pierzaniei si al lacomiei. Printre altele, a fost considerat una dintre cele sapte usi de acces in iad, iar o alta legenda spunea ca sufletele gladiatorilor decedati in lupte raman sa bantuie intre ziduri.
Astazi aceste legende au fost lasate in urma, iar Colosseumul este printre cele mai populare atractii turistice din lume (circa 6 milioane de vizitatori pe an), unele rapoarte clasandu-l chiar inaintea Turnului Eiffel, Luvru sau Taj Mahal.
.
Daca vreti sa mergeti si voi la Roma in perioada urmatoare, aflati ca o asigurare de calatorie de la Groupama Asigurari pentru un weekend la Roma pentru un cuplu costa doar 58 RON.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Marele Zid Chinezesc – China
Cand am ajuns prima data in China in 2010, aveam 2 mari dorinte: sa ajung sa vad Armata Soldateilor de Teracota de la Xi’an si Marele Zid Chinezesc. S-a intamplat ca am fost chiar in luna martie si am prins piata Tiananmen din Beijing acoperita de zapada. Ne-am incapatat sa ajungem la Marele Zid cu un fel de autobuz local, in care mergeau laolalta oameni, pasari si probabil si alte lighioaie. In jurul meu si al Andrei s-a facut cerc si eram atent analizati si monitorizati. La Marele Zid, noi am fost pentru chinezi o atractie mai importanta decat zidul in sine, pentru ca ne-au cerut sa faca cu noi sute de poze. Marele Zid este o constructie impresionanta si un milestone pentru orice iubitor de calatorii.
Declarat minune a lumii moderne si inclus in Patrimoniul UNESCO din 1987, Marele Zid Chinezesc are peste 21.000 de km lungime si este vizibil din Spatiu. Constructia sa a durat circa 1800 de ani si este inclusiv astazi cel mai lung zid de pe pamant.
.
Am facut si o simulare pentru o asigurare de calatorie pentru 2 persoane care ar calatori in China pentru 12 zile sa vada, printre altele, si Marele Zid, iar pretul porneste de la 152 RON, ceea ce inseamna aproximativ 13 RON pe zi pentru o valoare asigurata de 50.000 euro.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Ruinele incase de la Machu Picchu
In vara lui 2013 am ajuns si in Peru, unde imi amintesc ca am planificat in detaliu o vacanta de 17 zile. Cate amintiri minunate avem din acel circuit… Nici nu imi vine sa cred ca au trecut aproape 10 ani…! Tot atunci am zburat si printre primele dati la Business Class, dar punctul culminant al acelei vacante a fost, bineinteles, Machu Picchu, o minune a istoriei si a treia dintre Minunile Lumii pe care am reusit sa le vad.
De ce acest magnetism pentru turisti?
1. Pentru ca este unul dintre cele mai bine pastrate orase ale unei civilizatii considerate a fi revolutionare pentru perioada in care a existat.
2. Pentru ca inca mai planeaza un aer de mister asupra locului si exploratorul din noi doreste sa elucideze o particica din ce a fost acolo in urma cu sute de ani.
3. Pentru ca nu este o destinatie turistica care ti se ofera pe tava. Trebuie sa depui ceva efort daca vrei sa vezi Machu Picchu, sa suferi putin de la drumul greu si sa fii pregatit pentru o vreme imprevizibila (ploaie, caldura torida…orice e posibil si poate sa difere de la o zi la alta).
4. Pentru ca nu este accesibila decat unui numar limitat de persoane pe zi.
5. Pentru ca este una dintre cele mai “dorite” si mai promovate destinatii turistice din lume.
Cele mai bune poze la Machu Picchu se realizeaza dinspre Coliba Ingrijitorului Pietrei funerare, o zona de terase, fata in fata cu Wayna Picchu. Tot acolo poti sa iti rezervi cateva minute pentru odihna si pentru a admira maiestria acestui loc. Un articol despre Machu Picchu am scris cu impresii la cald in 2013 aici. De atunci m-am mai intors in Peru chiar si cu grupuri de turisti si va pot spune ca nu e o excursie chiar usoara, mai ales din cauza altitudinii din Peru. Ca atare, va sugerez sa incheiati si o asigurare de calatorie inainte sa porniti in aceasta aventura – costa doar 84 lei de persoana pentru 2 saptamani.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
.
Orasul sculptat in piatra, Petra – Iordania
La jumatate de an dupa Machu Picchu ajungeam la o alta Minune a Lumii Moderne, la Petra in Iordania. A fost cadoul meu pentru mine cand am implinit 29 de ani in 2014 si, desi am avut si atunci parte de o vacanta foarte faina, cred ca amintirea mea preferata de la Petra este din primavara lui 2021, cand, din cauza pandemiei (sau datorita, mai degraba) am avut, practic, un „tur VIP”.
Eu si turistii mei am fost printre primele grupuri de turisti care vizitau Iordania dupa lockdown si am fost doar noi si unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant! Am facut poze incontinuu, am admirat fiecare coltisor si ne-am bucurat in voie. Turistii mei exclamau in stanga si in dreapta cat de frumos e, cat de fericiti sunt ca am prins asa liber si povesteau cum excursia aceasta le va ramane in amintiri mult timp de acum incolo. Desi nu am fost la fel de „vocal”, sincer va spun, imi tresarea sufletul de bucurie si nu imi venea sa cred cat de frumos este totul.
E incredibil ce au reusit sa faca niste oameni acum doua mii de ani si cat de bine s-a pastrat totul. Am scris aici mai multe impresii de calatorie de la Petra si aici din mai multe locuri care conteaza in Iordania.
.
Pentru un plus de liniste in vacanta, la costurile concediului planificat in Iordania mai trebuie sa adaugati doar mai putin de 10 euro, adica 46 de lei pentru asigurarea de calatorie.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Cristo Redentor – Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia
In noiembrie 2015 descopeream pentru intaia oara si Brazilia, implicit Rio de Janeiro. Pe langa Copacabana si a lua pulsul orasului, primul contact cu Rio imi aduc aminte ca a fost chiar celebra statuie Cristo Redentor, o alta Minune a Lumii Moderne, ce poate fi admirata aproape din orice colt al orasului, fiind situata in varful muntelui Corcovado, la 700m altitudine
Statuia lui Iisus Mantuitorul a fost inaugurata ca monument in 1931 dupa aproximativ 5 ani de constructie si este a treia statuie ca marime, din lume, a lui Iisus (mai exista alte statui in Polonia si in Bolivia).
La constructia capului statuii a participat si un roman pe nume Gheorghe Leonida, nascut in Galati, care a studiat Artele la Bucuresti si apoi in Italia. Acesta facea parta din echipa arhitectului francez care a construit statuia.
.
Vizita la Statuia lui Iisus poate fi ‘‘umbrita’’ de numarul mare de turisti care ajung aici in fiecare zi, asa ca va recomand sa mergeti cat mai de dimineata daca vreti sa fie mai liber. Pe de alta parte, dimineata poate fi mai multa ceata si nu o sa puteti admira pe indelete panorama orasului. Dar daca aceste aspecte tin de noroc si parerea mea e sa va bucurati de fiecare moment indiferent de vreme, ceea ce puteti ‘‘controla’’ sunt cheltuielile cu un eventual tratament medical in strainatate, care poate avea costuri exorbitante. In schimb, costul unei asigurari de calatorie pentru un cuplu care viziteaza Brazilia timp de 10 zile este de sub 30 de euro, adica 135 RON. Daca aveti o asigurare de calatorie, cheltuielile cu tratamentele medicale externe sunt preluate de compania de asigurari si automat scapati de acest stres in plus.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Palatul Taj Mahal din India
Pe 1 Martie 2016 mi se mai implinea un vis: acela de a vedea Taj Mahal, un loc fabulos, cu o poveste trista, socanta, dar izvorata din sentimente frumoase si multa suferinta. M-am simtit binecuvantat si foarte recunoscator sa fiu acolo chiar la inceput de primavara si imi aduc aminte fiecare moment de parca ar fi fost ieri. Aveam alaturi si unele dintre primele mele grupuri de turisti. Cu multi dintre ei mai tin si astazi legatura.
.
Povestea Taj Mahal-ului este una de iubire, dar trista. Este o poveste de iubire vesnica a shah-ului mogul Shah Jahan fata de sotia sa, Mumtaz Mahal, care a murit dupa ce au trait 19 ani impreuna si dupa ce a dat nastere celui de-al paisprezecelea copil. Astfel, distrus de suferinta, imparatul a hotarat sa ii inchine sotiei sale cea mai frumoasa opera. Timp de 22 de ani, intre 1631 si 1653, 20.000 de oameni au lucrat la constructia acestui mausoleu dedicat sotiei, iar la final acesta le-a taiat mainile si le-a scos ochii arhitectului si celor mai importanti dintre muncitori pentru ca acestia sa nu mai poata niciodata sa construiasca ceva mai frumos.
Simetria constructiei este perfecta, fiind folosite atat elemente islamice, cat si hindu. Totul este din marmura si au fost folosite pietre pretioase, fiind cheltuiti foarte multi bani ai poporului pentru acest mausoleu (echivalentul in ziua de astazi a 20 miliarde de euro).
De-a lungul unei zile, Taj Mahal pare sa aiba mai multe culori, in functie de lumina: seara alb, iar noaptea in lumina lunii zidurile par aurii. Totul este perfect simetric, cu exceptia celor doua monumente funerare frumos decorate, situate una langa cealalta in camera centrala a mausoleului in onoarea imparatului si a sotiei sale. Cele doua morminte nu sunt egale, intrucat, potrivit traditiilor indiene, mormantul barbatului trebuie sa fie mai mare decat cel al femeii.
Monumentul face parte din patrimoniul mondial UNESCO din anul 1983 si va ramane vesnic in amintirea indienilor ca povestea de iubire suprema dintre Shah Jahan si sotia sa, dar si ca perioada de dezvoltare maxima a Imperiului Mogul.
Daca veti calatori in India, fiti foarte atenti unde mancati si ce cazari luati si neaparat puneti in ‘‘bagaj’’ o asigurare de calatorie – pentru o vacanta de 12 zile in India, un cuplu plateste pe asigurare incepand cu 152 RON la Groupama Asigurari.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
Situl arheologic de la Chichén Itzá – Mexic
La Piramida de la Chichen Itza am ajuns prima data abia in urma cu 4 ani. Nu stiu de ce, dar Mexic nu ma atragea, aveam o impresie total gresita despre aceasta tara si in februarie 2019 am plecat spre destinatie cu asteptari destul de scazute. Fusesem in multe tari din zona Caraibelor si ma gandeam ca nu are ce sa ma mai surprinda, ca doar e “tot pe-acolo”. In plus, citisem si vazusem filme care scoteau in evidenta doar partile neplacute ale tarii, cum ar fi mafiotii, cartelurile de droguri etc. Insa ceea ce am gasit la fata locului a fost foarte departe de aceasta imagine creata in mintea mea (si probabil a multor altora care nu cunosc prea multe despre Mexic in afara de ce se prezinta la televizor).
De atunci am mai fost de atat de multe ori in Mexic, incat am pierdut sirul vizitelor, insa nu o sa uit niciodata prima ‘‘intalnire’’ cu Piramida de la Chichen Itza. Vazusem o sumedenie de fotografii din acest loc. Imi imaginam ca trebuie sa fie ceva grandios. Insa nu m-am asteptat la o asa capodopera a arhitecturii mesoamericane. Am fotografiat-o, admirat-o si contemplat-o din toate colturile. Pentru cateva momente, m-am simtit coplesit. Parca nu imi venea a crede ca sunt intr-un final acolo. In fata unui templu construit in secolul al XII-lea pentru mayasii itza.
.
Intregul complex are aproximativ 600 ha, este urias si regasiti aici o multitudine de stiluri arhitecturale. De la asa-numitul stil „mexicanizat”, ce poate fi observat in centrul Mexicului si pana la stilul “Puuc” din campiile nordice. Acestea stau dovada a schimburilor culturale ce au avut loc in zona de-a lungul vremii si a migratiilor populatiilor din diverse zone. Va recomand sa aveti cu voi un ghid local. Ori sa cumparati un tur organizat, pentru a intelege mai bine maretia locului in care va aflati.
Se spune ca prin anii 900 ar fi inceput constructia acestor piramide, practic a orasului ce se afla candva acolo. 300 ani mai tarziu, in jurul anului 1270, orasul a fost pur si simplu abandonat din motive ce nu se cunosc nici pana astazi. Numeroasele inscriptii de pe zidurile de piatra din intregul complex sunt si ele inca nedescifrate, iar multe intrebari despre cultura mayasa sunt inca neraspunse. Atat de multe incat unii spun ca Chichén Itzá ar fi de fapt o ,,lucrare” a extraterestrilor, fiind imposibil unor oameni de acum 1000 de ani sa construiasca astfel de monumente doar cu forta fizica. E wow, va doresc sa ajungeti si voi, daca nu ati fost deja, si sunt aproape sigur ca o sa imi dati dreptate.
Din punctul meu de vedere, Mexic este o destinatie sigura pentru turisti, foarte frumoasa si ofertanta turistic atat timp cat stii unde sa mergi. In fond, orice loc din lumea asta poate fi mai mult sau mai putin periculos si in functie de cat de preventivi suntem fiecare dintre noi. Si daca vreti sa plecati la drum bine ‘‘echipati’’ pentru aceasta vacanta, daca ati ajuns sa cititi acest articol pana aici, stiti ca recomandarea mea este sa incheiati si o polita de asigurare de calatorie. Aceasta va costa incepand de la 129 RON pentru un cuplu care calatoreste in Mexic pentru 12 zile.
Aici va puteti face si voi o simulare de asigurare de calatorie pentru urmatoarea voastra vacanta.
–
Unul dintre visurile mele dintotdeauna fusese sa vad toate minunile lumii moderne. Pentru mine acest vis a devenit realitate, iar la toate aceste minuni ale lumii am ajuns pana acum de mai multe ori. Va doresc si voua sa va impliniti visurile si sa calatoriti cat mai mult si cat mai sigur, in toata lumea. Calatoriile te schimba pentru totdeauna si te imbogatesc mai mult decat ai banui inainte sa te prinda acest ‘’microb’’.