Toata zona Transilvaniei imi place foarte mult. De-ar fi sa aleg, Transilvania si Delta Dunarii sunt, dupa parerea mea, cele mai ofertante locuri in care sa calatoresti in Romania. Si despre fiecare in parte am scris de multe ori, dar mereu mai este ceva de spus. Ca atare, astazi vreau sa va povestesc si voua ce activitati am facut noi la ultima vizita in Covasna, cum ne-am umplut un weekend intreg cu si ne-am incarcat cu energie buna.
1. O vizita la fierarul din satul Talisoara – o lectie despre arta si mestesuguri locale
Printre primii carora le-am calcat pragul in Covasna se afla si fierarul Nagy György de la Talisoara, care isi intampina oaspetii cu paine si slanina (topita chiar cu uneltele facute de el). Il stiu de ani de zile pe domnul Nagy, fierarul satului, dar nu avusesem pana acum ocazia sa stam de vorba pe indelete despre atelierul sau, despre meseria invatata de fapt chiar de la tatal sau, inca de cand el era de varsta copiilor mei.
Domnul Nagy face tot felul de obiecte din fier, exclusiv din fier forjat, fara sudura, fara presa, fara niciun fel de utilaj industrial, doar pune fierul pe foc, il incalzeste si apoi il bate cu ciocanul.
Obiectele produse de fierarului Nagy György ajung nu numai la cei din sat, ci si la oameni (persoane fizice) din toata tara si institutii si afaceri, cum ar fi Muzeul National Secuiesc, Biserica Neagra din Brasov si multe alte biserici din toata Transilvania, Castelul Daniel din Talisoara, Casele Contelui Kalnoky, etc.
.
In plus, atelierul sau arata impecabil, totul este aranjat (si asa a fost de cand il stiu), totul este curat, asa ca se fac si tururi cu turisti romani sau straini – oricine poate vizita atelierul, daca face o rezervare telefonica inainte.
Ce face, mai exact, Nagy György in atelierul sau? Potcoave (decorative), balamale, felinare, suporturi de lumanari, balustrade, porti, alte obiecte decorative din fier forjat.
.
Cine vrea sa isi faca produse artizanale din fier forjat (nu de fabrica, ci de mestesugar, produse unice, personalizate) sau cine vrea sa viziteze atelierul ca turist, il poate contacta pe Nagy György la numarul de telefon 0727859559 sau pe pagina sa de Facebook.
Detalii despre o vizita la fierarul din satul Talisoara gasiti si aici.
2. Vizita la Muzeul Depresiunii din Baraolt, la mastodont – pe urmele preistoriei
Am ajuns impreuna cu copiii si la Muzeul Depresiunii din Baraolt unde exista fosilele singurului Mastodont din tara. Mastodontul a fost un animal care seamana cu un mamut, desi se distinge clar de acesta prin anumite particularitati. Putina lume stie ca au trait si pe teritoriul Romaniei de azi, practic ii putem considera stramosii elefantilor – in Europa.
Scheletul unui astfel de animal a fost descoperit in tara noastra in iunie 2008, intr-o mina, mai exact intr-o cariera de lignit din comuna Racosul de Sus (judetul Covasna). S-a confirmat ulterior ca acest mastodont facea parte din specia Anancus Arvernensis si ca nu este ruda cu specia mamutilor. Este de fapt un elefant preistoric, iar pentru a putea fi definita aceasta specie, este nevoie de o analiza temeinica a dintilor.
Scheletul mastodontului adult descoperit este unul aproape complet (foarte rar, daca nu chiar unic in lume), avand oasele asezate in conexiune anatomica si este expus in pivnita Muzeului Depresiunii Baraolt, unde am ajuns cu baietii. Si va dati seama la cate intrebari a trebuit sa facem fata.
.
Ce lucruri interesante au mai aflat de aici Alex si Vladut?
Se presupune ca scheletul s-ar fi pastrat in stare atat de buna datorita faptului ca s-ar fi scufundat intr-o mlastina, fapt ce a impiedicat vanarea sa de catre posibili pradatori. Oasele acestui elefant primitiv au fost studiate de paleontologi care au confirmat unicitatea fosilei, pentru ca niciunde in lume nu s-a mai gasit un schelet din aceasta specie care sa se conserve la fel de bine.
Totodata, se pare ca mastodontii din specia Anancus Arvernensis au trait in urma cu 3 milioane de ani. Semanau cu elefantii zilelor noastre si aveau in jur de 3 metri inaltime. Ei sunt predecesorii mamutilor (descoperiti prin America). In zona noastra, cand au trait aceste animale, vremea era mai calda, iar in Bazinul Baraoltului de azi era un lac imens. Acum aproape 1.800.000 de ani, din cauza schimbarii climei, se pare ca toti mastodontii au inceput sa dispara. Mai multe informatii despre acest muzeu, gasiti aici.
3. Atelier de colac secuiesc pentru cei mari si cei mici – o experienta interactiva si gustoasa
In toate vizitele mele prin tara si in toate discutiile cu autoritatile locale si cu asociatiile de promovare turistica am incercat sa explic de ce cred eu ca viitorul turismului nu sta in experientele “pasive”, in care turistul doar degusta o mancare traditionala intr-un restaurant sau viziteaza un atelier de mestesugarit. E ok si asta, dar totusi viitorul turismului sta in experientele “active”, in care turistii sunt implicati in activitatea gastronomica, sunt invatati sa gateasca traditional sau participa la realizarea diferitelor obiecte mestesugaresti.
Si oricat de complicat ar parea din punct de vedere logistic, experienta in sine este mai valoroasa decat orice vizita “statica”. Cu asta ramai ca amintire mult timp.
Cand am fost acum in Covasna am participat si la Festivalul Deliciilor Dulci din Sfantu Gheorghe, unde oamenii stateau la cozi interminabile, chiar si o ora, ca sa prinda cei mai renumiti colaci secuiesti. Nu mi-as fi imaginat ca este un desert atat de iubit, dar am profitat de ocazie si am participat din nou cu copiii si cu Andra la un atelier de colaci secuiesti. Am descoperit ca exista mai multe specialitati de kurtos, pe langa cei clasici, cu zahar, cunoscuti in general. Exista inclusiv cu chimen, cu zmeura sau cu papadie.
.
Atelierul de colaci secuiesti incepe cu o poveste despre originea acestui desert si despre variantele similare intalnite prin alte tari din vestul Europei. Apoi te speli pe maini, iti pui sortul si te apuci de treaba. Aluatul ne astepta gata pregatit si dospit, dar ni s-a explicat ca este un aluat ca de cozonac, insa fara oua: cu faina, lapte, drojdie, unt, coaja de lamaie si ceva esente.
Dupa ce a crescut bine, se presara faina pe zona de lucru si se intinde usor cu mana, pana se obtine o forma dreptunghiulara, cu grosime similara. Se ia un cutit circular ca de pizza si se taie circular fasia de aluat care se va pune apoi pe forma de colac secuiesc, nu inainte de a o unge bine cu ulei. Dupa ce se ruleaza fasia de aluat, se apasa bine si se uniformizeaza aluatul pe suportul de lemn. Se unge cu ulei si se presara zahar pe toata suprafata colacului. Apoi se pune deasupra jarului si se roteste usor si constant pana se caramelizeaza zaharul. Se presara rapid la final nuca, fulgi de cocos sau zahar cu scortisoara si apoi se lasa la racit.
Ultimul pas este si cel mai usor si placut pentru noi si copii: degustarea! Sper ca v-am facut si voua pofta! Astfel de ateliere se pot face in mai multe locuri din Covasna, noi am facut la Sfantu Gheorghe la festival, dar si la Casele Contelui Kalnoky de la Miclosoara sau Valea Zalanului.
4. Drumetie in Cheile Varghisului – la pas printre poteci, paduri si pesteri
Desi recunosc ca multe dintre postarile mele din Secuime sunt cu si despre mancare sau activitati mai statice, in zona exista foarte multe optiuni si pentru cei in cautare de adrenalina si experiente active.
Un astfel de exemplu este o drumetie la Cheile Varghisului. Se ajunge aici venind dinspre Varghis, Covasna, dar se poate ajunge si dinspre satul Meresti din Harghita, fiind la limita dintre cele doua judete.
Din comuna Varghis se merge pe un drum asfaltat 12 km, apoi urmeaza inca 2 km drum forestier care este accesibil si masinilor. De aici pana la intrare in chei mai sunt doar 200 m, iar pana la Pestera Mare de la Meresti cam 1 km.
Exista 3 trasee care pot fi facute prin Cheile Varghisului, marcate cu cruce albastra, cu punct rosu si cu banda galbena, cu dificultate diferita.
Considerata printre cele “7 minuni ale Transilvaniei”, Rezervatia Naturala Cheile Varghisului abunda in pesteri (nici mai mult, nici mai putin de 122, multe fiind folosite de-a lungul istoriei ca adapost pentru localnicii din localitatile din imprejurimi in timpul razboaielor), nuante de verde si ruginiu pe alocuri, energii bune si… lilieci. Pe teritoriul rezervatiei sunt prezente 19 specii de lilieci, mai mult de jumatate din numarul total de specii existente in Romania. Pesterile Orbán Balázs, Sura Cailor, Gaura Tatarilor pot fi vizitate sub indrumarea unui ghid local.
.
5. Plimbare cu caruta – un mod simpatic de a uita de… tablete
O activitate simpla, dar tare placuta si relaxanta pentru mintea noastra mereu in priza este si o plimbare cu caruta prin sat. Un moment pe care il puteti folosi ca o lectie despre traditii, ca sa le vorbiti copiilor despre cum era viata inainte, cum lucrau oamenii, ca nu existau multe dintre mijloacele de transport de azi. Si chiar si asa, mai grea cum era viata atunci, oamenii erau mai linistiti si se bucurau de orice lucru care le era dat. Noi ne-am plimbat cu caruta de fiecara data cand am ajuns in Covasna, iar cei mici, desi amuzati, mereu sunt curiosi si cer aceasta plimbare, asa ca venind din partea lor, care au inceput sa fie pasionati si de Minecraft, Youtube si alte lucruri moderne, faptul ca se bucura inca de aceasta activitate mi se pare minunat. Puteti face asta la Miclosoara.
.
6. Parcul de aventura de la Körtövés – preferatul copiilor nostri
Desi de fel tragem de ei dimineata sa se trezeasca, cand am mers la Körtövés, ambii copii erau in picioare inca de la 7 dimineata si insistau sa ii ducem mai repede la parcul de aventura. Acesta are trei trasee cu grad diferit de dificultate si este primul parc de acest tip din depresiunea Baraolt, deschis in iulie 2021.
Tot in cadrul parcului exista si un spatiu de joaca frumos, amenajat special pentru copii, cu leagane, cataratoare si casute din lemn, iar cei mici au fost incantati sa petreaca timpul si aici, imaginandu-si diferite scenarii de joaca, catarandu-se si jucandu-se. Zona este foarte frumoasa si pentru adulti, pentru ca stai cu cei mici in aer liber si te poti relaxa direct in salbaticia naturii.
Mai multe detalii despre acest loc gasiti aici, iar in acest articol am scris pe indelete despre cazarea in satul de vacanta Körtövés.
Pentru noi o sa ramana o amintire speciala – aici a incercat si Vladut un traseu pentru prima data si am fost tare mandri de el.
.
7. Atelier de parfumerit si de creare parfum personalizat – o experienta olfactiva interesanta
Inainte de a pleca inapoi spre Bucuresti, am fost si la un atelier de parfumerit sustinut de Raluca Olaru, tanara care se afla in spatele brandului de dermato-cosmetice Hodaia.
Cum a fost? Ei bine, am mirosit, am dat note si am ales din uleiuri esentiale din toata lumea, apoi le-am amestecat in cantitatea indicata si ne-am creat fiecare un parfum. Ni s-a parut super draguta ideea de a ne juca dupa bunul plac cu toate ‘’ingredientele’’ si ne-am dat seama ca e de fapt o combinatie de arta si cunostinte temeinice despre arome si combinatii ca sa amesteci fix ce trebuie si sa rezulte un parfum fain.
Brandul Hodaia cuprinde produse de ingrijire personala si de infrumusetare create intr-un laborator din Toplita, dar si in doua mari gradini, iar Raluca mi-a spus ca intentioneaza sa faca si o gradina botanica in curand.
.
Langa Targu-Mures are o gradina in care cultiva plante medicinale precum galbenele, sunatoare, coada-soricelului, salvie, menta etc care stau la baza produselor dermato-cosmetice pe care le creaza printr-un lung proces: le distileaza si le face uleiuri esentiale, le preseaza si produce astfel uleiuri presate la rece, apoi acestea se transforma in stadiul final in produse dermato-cosmetice.
Raluca organizeaza in cadrul brandului Hodaia in diverse orase din tara si workshop-uri de grup pentru turisti sau pentru companii, dar si pentru pasionati sau pentru cei interesati de aceasta nisa, ateliere prin care participantii isi pot realiza propriile creme, sapunuri, parfumuri sau pot invata despre medicina naturista.
Preturile pentru astfel de ateliere care dureaza cateva ore pornesc de la 200 de lei de persoana. Mai multe informatii puteti gasi pe pagina de Facebook Hodaia.
–
Iar daca alegeti sa veniti la Covasna si sa stati sa va bucurati de activitatile din zona, in acest articol v-am lasat recomandarile mele pentru cazari traditionale in acest loc, in care merita sa petreceti cateva zile.
Fotografii realizate cu noul telefon Galaxy S22+ de la Samsung, dotat cu 3 camere. Camera principala este wide, de 50 MP, cu tetra binning, ce are si un senzor masiv care surprinde mai multa lumina pentru fotografii mai bune si mai clare pe timp de noapte. Mai are o camera ultra wide de 12 MP, dar si o camera telephoto de 10 MP cu zoom optic 3x. Camera selfie are si ea 10 MP, pentru a capta cele mai bune unghiuri. S22+ vine si cu cel mai rapid cip utilizat pe Galaxy, plus o baterie inteligenta, ce se adapteaza la modul in care folosesti telefonul, astfel incat sa dureze mai mult de 24 de ore.
Mulțumesc mult pentru informații!