fbpx
excursii-razvan-pascu

Harghita este pentru noi ca o a doua casa. Am fost in zona de atatea ori, incat am pierdut sirul vizitelor. Ii stim bine pe multi dintre antreprenorii din regiune, avem deja locurile noastre preferate, mancarurile noastre preferate… copiii deja ne cer dinainte unde sa mergem si ce sa facem, Harghita fiind nu doar unul dintre cele mai ofertante judete din punct de vedere turistic, ci si o regiune “family friendly”, astfel ca multe dintre activitati le puteti face si daca ajungeti aici impreuna cu cei mici. 

Despre Harghita v-am mai povestit oricum si in alte materiale pe care le puteti citi aici, insa de data aceasta va invit sa descoperiti zona dintr-o alta perspectiva, una cu ceva mai multa adrenalina, cu drumetii si relaxare activa.

1. Aventura acvatica pe Barajul Zetea cu echipa KayaKing

Barajul Zetea este singurul lac artificial din zona superioara a raului Tarnava Mare. La inceput, fauna piscicola era alcatuita din pesti migratori din parauri, dar in timp, lacul a fost populat si cu alte specii mai mici. Daca sunteti pasionati de pescuit, se poate face asta atat de pe mal, cat si din barca.

Totusi, daca va doriti sa faceti cateva activitati mai antrenante, dar fara sa afectati in vreun fel viata subacvatica, va recomand sa luati legatura cu cei de la KayaKing. Puteti inchiria de la ei caiace de tura, caiace duble, hidrobiciclete, paddleboarduri, padele si pagaie, iar daca vreti mai multa activitate fizica, puteti incerca panoul de catarare Totem Wall si bicicletele electrice HaiBike. 

Cele mai multe caiace sunt ideale pentru incepatori si copii, deoarece sunt mai late in suprafata, ceea ce le da stabilitate in contact cu apa. Puteti sa va luati linistiti telefoanele cu voi si sa faceti poze, deoarece sunt slabe sanse sa luati multa apa la bord. Daca insa va doriti mai multa viteza, trebuie sa inchiriati caiacele de tura, mai lungi si mai putin stabile. Cat despre preturi, le las mai jos ca sa va puteti planifica bugetul mai usor:

– Caiac – 30 lei/ora

– Caiac dublu – 50 lei/ora

– Placa SUP – 30 lei/ora

– Mega SUP – 25 lei/pers

– Hidrobicicleta -25 lei/h/pers

– Canoe – 25 lei/h/pers

– Barca – 25 lei /h/pers

Peisajul e si el fain aici, iar linistea la ea acasa. Puteti veni si doar ca sa va deconectati, zona fiind inca destul de nealterata, aproape salbatica, iar aerul tare, curat.

.

2. Pista de Bob Alpine Coaster Toplita

Toplita a castigat titlul “Destinatia anului 2022” la categoria locatii turistice, deoarece a reusit sa puna pe harta turismului cateva investitii private foarte apreciate. Cea mai noua este pista de bob de vara Alpine Coaster din incinta Pensiunii Baciu. Pista de bob are 1,8 km, fiind astfel nu doar cea mai noua, ci si cea mai lunga din Romania la ora actuala. 

Asadar, daca va doriti cateva ore pline de adrenalina si relaxare intr-un peisaj montan care iti taie respiratia, va recomand cu toata sinceritatea sa incercati Pista de bob de vara de la Toplita. 

Pista are o sectiune de coborare care trece printr-o portiune de padure, “sania” ajungand pana la viteza de 45 km/h, si la final o sectiune de cateva minute de urcare lenta. Circuitul complet, urcare-coborare, dureaza 8 minute, in functie de cat de mult franeaza cel care conduce bobul. 

Va sugerez sa incercati macar o tura fara sa franati, deoarece sina are un sistem de franare automata si nu poate depasi viteza maxima. Ca atare, aceasta activitate este extrem de sigura pana si pentru copiii peste 8 ani, care pot parcurge traseul neinsotiti. Daca vreti sa faceti totul mai distractiv, luati cu voi inca o persoana, deoarece intr-o sanie e loc de inca un partener. La 5 coborari, una este gratuita, iar la 10 coborari, primesti 3 gratuite. Pista va fi functionala si pe timp de iarna, deoarece boburile se vor acoperi cu un sistem de protectie pentru ploaie si zapada, iar in perioada aceasta este deschisa de la 11:00 la 20:00 de luni pana vineri, iar in weekend intre 10:00 si 20:00.

Pentru o tura, persoanele peste 14 ani platesc 25 RON, iar pentru copiii de 3-14 ani se achita 15 ron, tariful fiind pe persoana, nu pe sanie. Noi ne-am satisfacut setea de adrenalina abia dupa 3 ture. 

.

3. Plimbare spre Cabinele Montane Panoramice din Piatra Maria

Cheile Bicazului sunt unele din cele mai spectaculoase locuri din Romania, drumul ce le strabate fiind extrem de pitoresc. In zona insa, dincolo de acestea si de Lacul Rosu, mai exista diverse alte locuri ce merita descoperite. Printre ele se numara si Cabinele Montane Panoramice.

Noi nu am reusit sa ajungem acolo, insa fetele din echipa noastra care au mers in luna iulie in Harghita cu un grup de jurnalisti si influenceri, mi-au povestit ca s-au bucurat de o drumetie superba cu privelisti ce iti taie rasuflarea catre Cabina Panoramica din Piatra Poienii. Ghizii le-au dus cu Jeep-urile pana intr-o poiana, de unde au urmat traseul galben si dupa 40 de minute de urcare in ritm usor-mediu, prin padure, li s-au deschis astfel de privelisti catre Piatra Altarului.

Sunt doua astfel de cabine, a doua fiind pe Muntele Ucigas, traseul spre acesta pornind din centrul statiunii Lacul Rosu. Cele doua constructii sunt unice in Romania, fiind construite in cadrul unui parteneriat intre Asociatia „Gyilkosto Adventure” din Gheorgheni – Gyilkosto Adventure Association, Serviciul Salvamont Salvaspeo Harghita, Consiliul Judetean Harghita si administratia Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas. In Europa mai sunt doar patru astfel de refugii montane moderne. Cele doua puncte de belvedere se afla la altitudini de peste 1000 de metri, sunt construite din lemn si sunt punctele finale ale unor trasee turistice educative. 

Nu va descurajati daca nu le gasiti deschise. E nevoie sa faceti programare la salvamont la numerele de telefon 0744 701 815 sau 0724 212 586. De obicei sunt rezervate cu o luna inainte, asa ca incercati sa planificati din timp aceasta vizita. De asemenea, cine doreste, poate chiar si innopta in cabinele acestea. Detalii si aici.

.

4. Drumetie prin Cheile Bicajelului pana la podul suspendat Turnul Negru

Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas are o suprafata de 7.072 de hectare pe raza judetelor Harghita si Neamt. Prin urmare, posibilitatile de drumetie sunt aproape nelimitate.  

Colegele mele de la Travel Communication Romania au testat un traseu usor, de aproximativ 2 ore dus intors pe banda galbena prin Cheile Bicajelului, un traseu spectaculos, ce te scoate pana deasupra Cheilor Bicazului. 

Fiind in grup si copii, nu s-au incumetat sa faca traseul pana la capat, dar au ajuns pana la podul suspendat Turnul Negru, unde si-au testat fiecare limitele si l-au traversat. Traseul intreg dureaza aproximativ 5 ore si trece prin mai multe puncte de referinta, mai exact: Podul Ungurilor, Cheile Bicajelului, podul suspendat Turnul Negru, Piatra Poienii si Cabina Panoramica Saua Tifrea, Cheile Bicazului, Podul Ungurilor. 

Fetele au facut retur la podul suspendat Turnul Negru, care traverseaza valea la zeci de metri deasupra ei. Ancorat la o inaltime uluitoare, intre doi pereti stancosi, podul suspendat este cu siguranta atractia principala din Cheile Bicajelului si, desi personal mi-e frica de inaltime, indraznesc sa zic ca merita sa ajungeti acolo. Nu stiu daca l-as fi traversat, tind sa cred ca nu, dar chiar si drumul pana acolo pare fain, iar traseul are o dificultate usoara catre medie. In grupul fetelor erau copii de  11 si 12 ani si nu au avut nicio problema cu efortul fizic. Nu uitati sa va luati echipament potrivit, in special bocanci de drumetie si o pelerina de ploaie.    

.

5. Echitatie la centrul de echitatie Sólyom Major

Printre activitatile pe care le puteti face in Harghita se numara si echitatia. Si stiu ca exista multe astfel de centre si pe langa marile orase, dar daca ajungeti aici, in Harghita, va sugerez sa dati o sansa fermei Sólyom Major, situata in satul Soimosul Mic, la granita de est a judetului Harghita, in zona regionala transilvaneana a culturii secui-romano-saxone. 

Peisajele merita tot efortul si sunt aproape sigur ca nu veti gasi ceva similar pe la centrele de echitatie de langa orasele mari din tara. Tot aici la ferma au si un punct gastronomic local, asa ca daca vi se face foame sau vreti pur si simplu sa incercati ceva traditional, o puteti face la Sólyom Major. Toate preparatele sunt pregatite de cei de la ferma, din ingrediente locale, fie din gradina proprie, fie cumparate de la alti sateni. 

La ferma aceasta au loc tabere de echitatie pentru copii. Pretul era de 800 RON pentru 5 zile cu mese, cazare si ore de instructaj incluse. Curand vor deschide si o pensiune ceva mai moderna, deci e posibil ca preturile sa se modifice. Momentan copiii erau cazati in casute de lemn, undeva intr-o zona amenajata din gradina. 

Tot aici va puteti plimba si cu caruta prin sat, impreuna cu un ghid, care va va face sederea si, implicit, plimbarea mult mai faina. 

Daca va nimeriti in zona in luna Septembrie si va pasioneaza calaria, e bine de stiut ca la ferma se organizeaza Festivalul de Echitatie si Cultura. 

.

Despre alte atractii si activitati pe care le puteti face in Harghita gasiti informatii si pe site-ul VisitHarghita sau puteti descarca aplicatia VisitHarghita si va configurati usor itinerariul in functie de tipul de vacanta vizat, de partenerii de calatorie etc. 

Am vazut multe locuri in toti anii acestia si nu promovez decat proiecte si destinatii in care cred. Harghita este unul dintre acele locuri si nu m-a dezamagit niciodata.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]