fbpx
excursii-razvan-pascu

Atunci cand vine vorba despre aspectul trist si gri al oraselor si mai ales al statiunilor din Romania primim deseori argumentul ca sunt dezvoltari si constructii incepute in perioada comunista, ca nu poti dinamita un oras intreg pentru a-l construi dupa principii de urbanizare moderne. Si totusi, nu pot sa nu ma intreb de ce zonele nou-dezvoltate din orase si mai ales din statiuni sunt tot haotice, fara viziune pe termen lung si complet ne-realiste si nesustenabile. Fiecare construieste si zugraveste dupa cum il taie capul. 

Vedem si in Bucuresti cartiere intregi de case, cu strazi inguste, fara locuri de parcare, acum populate cu blocuri cu parcari subterane insuficiente. Si iata ca in loc sa construim un viitor mai bun pentru copiii nostri, punem caramida cu caramida la dezvoltarea unor orase sufocate de constructii, masini si cu deficienta la capitolul spatiu verde. Cu mare parere de rau observ ca acelasi lucru a fost replicat si in multe dintre statiunile montane de pe Valea Prahovei (exceptand poate Sinaia) sau micro-statiunile noi din nordul litoralului.

De cate ori ajung in zona Mamaia Nord-Navodari, stiind ca acum 10-15 ani era teren neamenajat, nu pot sa nu ma intreb “Cum sa ai sansa sa faci o statiune de la zero si sa o dai in bara in asemenea hal?!”

Si daca nordul litoralul pare usor suprapopulat si supradezvoltat, atunci unde mergem in vacanta cu copiii pe litoralul romanesc? 

Alex avea 3 luni cand a atins pentru prima data nisipul si s-a intamplat in statiunea 23 August, in sudul litoralului. Pana cand a implinit 3 ani am revenit in fiecare vara in zona aceea, pentru ca ne doream liniste, nisip, apa si mancarea buna de la Popasul Pescarilor. Am oscilat si cu Neptun – Olimp – Saturn si am apreciat mereu ca, desi au plecat de la aceleasi neajunsuri ca toate statiunile romanesti, parca aceasta bucatica de litoral a reusit sa nu epateze nici in constructii haotice, nici in cluburi, nici in terase si mai ales…nici in preturi. Si nu o spun ca si cum este un lucru rau ca se construieste pe litoral, ca sunt cluburi sau restaurante. Ci cheia este echilibrul si probabil ca sunteti de acord cu mine ca in anumite zone ale litoralului s-a exagerat. 

Sudul litoralului creste

Din fericire, se mai intampla si lucruri bune pe litoralul romanesc, asa ca in materialul de astazi m-am gandit sa va expun cateva motive pentru care o vacanta la noi la mare mi se pare in continuare o idee buna, daca stii ce sa alegi. Altfel spus, 5 motive pentru care sa iti faci vacanta la mare in sudul litoralului romanesc. De altfel, tot mai multi romani si-au indreptat atentia spre zona aceea, ceea ce ma bucura. 

.

1. Plaje din Sud: Mai frumoase, mai curate, cu nisip mai fin si intrare lina in apa. Plus preturi rezonabile.

Desi Romania a castigat 50 de hectare de teren nou in Mamaia, intregul proces costand 70 de milioane de euro, cu scopul reducerii eroziunii plajelor, se pare ca acest aspect a declansat in randul turistilor nemultumiri in ceea ce priveste distanta lunga pe care trebuie sa o parcurga de la sezlong sau cearsaf pana la linia apei, astfel in unele portiuni, plaja a ajuns de la 150 de metri latime la 350 de metri. Nemultumirea turistilor din Mamaia se opreste si la calitatea nisipului, care inainte era apreciat pentru cat de fin era, insa acum a devenit plin de scoici si pietris. 

Pe de alta parte, plajele din sudul litoralului sunt mai curate si mai frumoase si au ca specific, printre altele, intrarea lina in apa, ceea ce e foarte important pentru familiile cu copii. Totodata, preturile pentru sezlonguri sunt aproape la jumatate, iar pe unele plaje chiar de 4 ori mai mici comparativ cu nordul litoralului. 

2. Statiunile mai aerisite si mai potrivite pentru familii

Conform unui studiu derulat de Mia Marketing, cei mai multi dintre turisti apreciaza la zona Olimp-Neptun faptul ca este linistita si mai putin aglomerata comparativ cu nordul litoralului. Fix asa mi se pare si mie. Cel putin daca mergi in zona Navodari, ai senzatia ca ai ajuns intr-un mare santier. 

3. Sudul litoralui este mai verde

Sau cel putin are mai multe oaze verzi, mici parculete, au pastrat copacii din statiuni si echilibreaza mai frumos raportul construit versus spatiu verde. Ori asta este din nou ideal pentru familiile cu copii, pentru care vacanta la mare se desfasoara dupa un orar bine stabilit si mai multe drumuri intre hotel / cazare si plaja in fiecare zi. 

In alte parti ale litoralului multe spatii verzi (chiar daca pareau neingrjite si nefolosite si inainte) au fost inlocuite cu betoane, peste tot sunt numai blocuri, aproape unul langa celalalt. 

.

4. Preturi mai apropiate de realitate 

Nu vreau sa generalizez si nici sa hulesc nordul litoralului. Simt insa ca atat zona politica, cat si multi antreprenori din zona trateaza nordul litoralului ca o “vaca de muls”. Speculeaza preturile, schimba regulile jocului in timpul sezonului si turistii se simt ca niste “dolari cu picioare”, cum imi exemplifica mie acum multi ani soferul nostru din Egipt. Nu poti sa te pretinzi un “Miami romanesc” si tu sa nu ai parcari suficiente, sa iti constrangi turistii sa mearga pe strazi prost-asfaltate, fara trotuare, fara spatii verzi. Imi este mila de antreprenorii care au investit zeci de milioane de euro in curtea lor, fara sa aiba garantia unui spatiu comun decent. 

Mai mult, in ceea ce se spune a fi cel mai prost sezon turistic din an, Mamaia a anuntat introducerea celebrei taxe de parcare in timp ce Primaria Mangalia a anulat-o, tocmai pentru a impulsiona sezonul turistic si a incuraja cat mai multi turisti sa isi petreaca vacanta in aceasta zona. Statiunile in care s-a renuntat la taxa de parcare sunt: Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter si Neptun-Olimp. 

De asemenea, incepand de la 1 august, turistii si locuitorii din sud (Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun si Olimp) vor beneficia de transport public gratuit pe tot restul perioadei de sezon estival. Autobuzele sunt electrice, achizitionate din fonduri europene. Acestea sunt dotate si cu rampe pentru persoanele cu dizabilitati. 

5. Tot mai multe proiecte imobiliare si hoteliere up-scale isi fac loc in sudul litoralului

Daca in ultimii ani, nordul litoralului a fost in topul investitorilor, cu peste 50.000 de apartamente si camere de hotel construite, se pare ca in ultima perioada sudul litoralului a inceput sa se evidentieze si sa devina si el vizat de catre dezvoltatorii imobiliari. Care este insa diferenta cheie intre cele doua niveluri de investitie din nordul si din sudul litoralului?

Daca in nord s-a pus accentul in principal pe constructia de blocuri, in Neptun, Olimp, Jupiter, Saturn si Venus dezvoltatorii imobiliari au lansat proiecte mixte, care pun la dispozitia turistilor apartamente, garsoniere, camere de hotel, dar si multe alte facilitati turistice precum restaurante, baruri, piscine, zone de entertainment si magazine. 

Dupa parerea mea, problema in Mamaia nu o reprezinta, insa, constructia de blocuri. La fel era si daca se construiau hoteluri. Haosul e datorat faptului ca administratia publica nu a respectat regulile elementare de urbanism. Spre deosebire de Mamaia, sudul litoralului beneficieaza de un PUG coerent realizat de universitatea de arhitectura. Pariul va fi daca administratia actuala sau cea viitoare va reusi sa tina cu dintii de acest PUG.

Printre principalii dezvoltatori din zona de sud se afla si CERTION, care pune la dispozitie aparthoteluri cu standard de 5****, localizate foarte aproape de mare.

Printre facilitatile pe care le-a gandit acest dezvoltator pentru turisti se numara si plaje exclusive, piscine (inclusiv piscina infinity cu sky bar la etajul 11, in cadrul MOUSSAY Sky Lounge), restaurante, cafenele si terase de top, piscine dedicate exclusiv rezidentilor, centru spa, vile cu panorame si cu acces privat catre plaja.

Multe dintre aparthotelurile acestor proiecte sunt prevazute ca si dotare standard cu jacuzzi privat pe terasa, special proiectate, dar si cu ferestre panoramice, sisteme de climatizare si izolatii high-end.

Mai multe despre proiectele CERTION am scris si aici

.

Investitii de peste 700 milioane euro in zona Olimp-Neptun pana in 2025

De altfel, toata zona Olimp-Neptun se afla intr-un amplu proces de reconstructie. Sunt prevazute pana in anul 2025 investitii de peste 700 milioane euro in plaje, aqua park, cafenele si restaurante, pe langa hoteluri de 4 si 5*****.

Iar deschiderea MOUSSAY Beach Club Olimp marcheaza un moment esential in procesul de reconstructie al statiunilor Olimp-Neptun. MOUSSAY Beach Club Olimp este un proiect marca CERTION, de peste 5000 mp de plaja, bar, zone special amenajate de beach lounge si workation, sezlonguri.

.

Pe scurt despre CERTION

Fondata in 2015, compania CERTION a lansat in spatiul public mai multe proiecte cum ar fi Jakob Sonne – un resort ce urmeaza a fi lansat in Poiana Brasov, plus alte cinci proiecte de resedinte de marca operate in regim hotelier in sudul litoralului: VOGH Olimp, GALILEO Olimp Resort & Residences, PHAROS Olimp, LAGO Neptun si SOLANTIS Neptun. 

O parte dintre proiectele CERTION din sudul litoralului sunt deja vandute, in altele inca mai sunt disponibilitati. Tot ei pun la dispozitie si firma de property management, pentru cei care vor sa cumpere locuinta ca investitie, dar nu vor sa isi bata capul cu inchirierea. Practic,  cumperi un apartament, apoi ei il preiau si se ocupa de inchiriere, iar tu primesti banii de inchiriere, dupa ce firma de property management isi opreste un comision. De altfel, o practica des intalnita in strainatate, dar mai putin populara la noi.

Totodata, CERTION a venit cu o noua viziune pentru sudul litoralului si a crescut rapid, pentru ca a gasit un public foarte dornic sa primeasca proiecte de calitate. Astfel, pentru cei in cautarea unei locuinte de vacanta pe care sa o inchiriezi usor in perioada in care nu locuiesc in ea, un mix de locuinta business & leisure, zona aceasta Olimp- Neptun este varianta optima, mai ales daca vrei sa investesti intr-un proiect up-scale, intr-un loc in care dezvoltarea nu se face la modul haotic in care s-a construit in Mamaia Nord, departe de forfota, agitatie, aglomeratie. Despre investitia intr-o locuinta pe litoral am scris aici un material mai amplu.

 

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]