fbpx
excursii-razvan-pascu

Viata noastra de oras ne tine intr-o continua alergatura. De aceea, impreuna cu familia, cautam mereu sa ne bucuram de clipe de liniste, inclusiv in vacantele prin Romania. Si, desi iubesc calatoriile premium si viata buna, sunt deopotriva innebunit dupa traditii si autenticitate. Ca atare, deseori, cand ne dorim aceasta pauza de la maratonul vietii cotidiene, dam o fuga in Harghita, unde vizitam sate din Secuime ‘‘uitate de lume’’ si gasim cate un om care isi propune sa tina traditiile in viata. Asa a fost si ultima noastra vizita in formula completa. Am intalnit oameni deosebiti, care creaza experiente educative ce-ti raman adanc in suflet, si despre care as vrea sa va povestesc in acest articol. 

Iata care sunt cele patru experiente pe care noi le-am testat la ultima vizita in Harghita si pe care merita sa le incercati impreuna cu copiii vostri!  

1. Am vazut cum se produce untul de casa ca pe vremea bunicii

Casa cu Comori, situata in satul Mugeni din judetul Harghita, la 10 minute de Odorheiu Secuiesc, este unul din acele locuri unde inca se mai pastreaza traditiile si se gateste ca in casa bunicii. Este o casa cumparata de o familie din sat, dupa ce proprietarii ei s-au stins din viata. Au pastrat mobilierul si toate decoratiunile intacte si si-au propus sa invete turistii ce inseamna viata la tara.

Nu este un „muzeu”, asa cum a insistat sa ne spuna doamna care detine acest spatiu, ci un loc unde copiii si adultii pot testa si interactiona cu toate obiectele expuse. Mai mult, pentru ca acum 80 de ani aici functiona o fabricuta de unt, care vindea pachete de unt inclusiv la Bucuresti si la Budapesta, noul proprietar a decis sa organizeze mici ateliere pentru familii de facut unt in mod traditional.

Cum s-a desfasurat propriu-zis?

Am primit un putinei mare de lemn si o oala cu smantana deasa, intarita (noua ni se parea ca era deja unt, asa de groasa era). Am inceput apoi sa batem pe rand smantana in putinei si o ora mai tarziu… am obtinut o bucatica perfecta de unt. Copiii au si mancat fara sa strambe din nas, ca doar era munca noastra comuna.

.

Bunataturi de prin zona 

Am servit masa la Casa cu Comori, cu bunatati pregatite in casa, simple si gustoase. Pe copii i-a castigat cu o supa cu găluşti, dar si cu o prajitura cu branza. Tot aici la Casa cu Comori am facut si o degustare de miere din zona si am incercat mai multe feluri de miere, de la cele clasice, pana la miere cu lămâie (foarte racoritoare), miere cu muguri de brad (excelenta pentru tuse) si miere cu ghimbir.

.

Am facut si o sedinta de apiterapie

Dupa ce ne-am indulcit bine cu Mierea BioBee, facuta de apicultori cu traditie in sat (este miere 100% naturala, fara niciun fel de adaosuri, doar miere), am mers impreuna cu Alex si Vlăduţ la casuta unde se face apiterapie, terapie despre care se spune ca ar ajuta la calmarea nervilor/relaxare. Cine are copii de varste apropiate cu ai nostri (4 si 7 ani), in mod cert intelege de ce am insistat sa faca si ei macar o sedinta de apiterapie. Puteti participa si voi la astfel de sedinte, de preferat dupa luna Mai, cand albinele sunt mai active – dureaza cam jumatate de ora si, in functie de numarul de persoane, costa cateva zeci de lei/sedinta.

Familia Juliannei Sándor Nagy se ocupa de apicultura inca de acum doua generatii, afacerea fiind inceputa de bunicul ei, continuata de tatal ei, iar acum preluata de ea si de sotul ei. 

.

Cum puteti lua legatura cu cei de la Mugeni? 

Pentru rezervari la atelierele de facut unt sau la apiterapie, ii puteti contacta direct pe pagina lor de Facebook- Casa Cu Comori – Mugeni, dar ca sa nu va complicati existenta si pentru a face si alte activitati in zona va recomand sa apelati la noua agentie de turism a lui Zoltan Pal, bun vorbitor de limba romana si bun cunoscator al intregii zone. Agentia lui, Magenta7, organizeaza tururi menite sa va stimuleze toate cele sapte simturi! Turul despre care am vorbit mai sus, de exemplu, cu apiterapia si producerea untului ca pe vremuri, se numeste “Ziua bucatelor tradiționale ale cuptorului la Mugeni”.

2. Am vizitat un centru de fotografie ca pe vremuri

Daca ajungeti in Odorheiul Secuiesc, cautati-l si pe Kováts Fényképészet, fotograful care ne-a facut turul singurului studio de fotografie din Europa care funcţionează doar prin utilizarea luminii naturale. Aici am vazut aparate de fotografiat antice, fundaluri, decoruri si alte accesorii de epocă. Copiii au developat fotografii in camera obscura, exact cum se facea pe vremuri si este foarte emotionant pentru noi sa stim ca le oferim bucati din cum se traia odinioara.

O calatorie in timp alaturi de copii

Am vizitat un mic muzeu de fotografii cu o istorie de patru generatii si am aflat lucruri foarte interesante despre cum se prelucrau fotografiile in trecut. Studioul este inca de pe vremea cand nu exista curentul electric, iar reglarea luminii se facea manual prin miscarea perdelelor de pe tavan si de la geamuri in functie de preferintele fotografului. Super ingenios!

3. Am vizitat singurul atelier complet de creatie de orga din tara 

Puteti continua turul prin Harghita pana la Bilbor, o localitate cu aer tare curat, in mijlocul naturii, la granita dintre Transilvania si Moldova, numai buna pentru imunitatea celor mici. Acolo poti sa vizitezi singurul atelier complet de creare de orga din tara. Aici veti face cunostinta cu Szabolcs Bartis, cel care detine mica fabrica si care va va prezenta tehnologia de fabricare a acestui instrument.

Experiente muzicale pentru copii

De 15 ani Szabolcs repara, restaureaza si construieste de la zero orgi si componentele aferente (tuburi metalice sau de lemn si toate celelalte particele care formeaza o orga). Copiii au vazut cum se combina plumbul si staniul din care se construiesc tuburile, dar si cum transformam un tub care aparent nu are sunet muzical, intr-unul cu cel mai frumos “fluierat”. Copiii au cantat in voie la o orga si au inteles cat de complex este acest instrument. Dupa ce au ascultat istoria despre fabricarea acestui instrument, ne-am alaturat procesului de productie cu propriile tuburi de orga, pe care le-am testat ulterior. 

Pentru toti pasionatii de instrumente muzicale si nu numai

Clientii lor nu vin doar din Romania, aici s-au restaurat sute de orgi pentru biserici sau pentru sali de concerte din tari precum Ungaria, Germania, Polonia sau Italia. Investitia a fost de peste 500.000 euro in cladiri si echipamente, iar cifra de afaceri generata anul trecut, de exemplu, a fost de 1,6 milioane RON.

Daca sunteti pasionati de instrumente muzicale, recomand o vizita aici, o sa aflati multe lucruri interesante. Totodata, veti putea asista la procesul de creare sau restaurare a acestor produse si ii veti putea cunoaste pe cei 11 oameni care lucreaza cu pasiune in acest atelier.

.

4. Am vizitat parcul Mini-Transilvania 

Cateva zeci de cladiri, monumente istorice si de arhitectura din Transilvania, la scara redusa, au aparut la Baile Seike, langa Odorheiu Secuiesc. Ele reprezinta de fapt o frumoasa expozitie in aer liber unde puteti admira Castelul Bran, Castelul Huniazilor, Biserica fortificată din Biertan, s.a..

Parcul Mini-Transilvania este de fapt un ansamblu de machete insirate de-a lungul unor alei, de-o mare diversitate, reprezantand conace, castele, case boieresti, cetati, manastiri, biserici fortificate, universitati, licee sau chiar pietele centrale ale unor orase (Sighisoara, Cluj). In fata exponatelor gasesti scurte informatii despre ele, in limbile romana, maghiara, engleza. Astfel atunci cand le vezi esti martor la  diversitatatea arhitecturala, religioasa si culturala a Transilvaniei, teritoriu in care, de-a lungul secolelor, oricine a fost bine primit.

Tot in zona parcului de langa Odorhei se afla si un muzeu al apelor minerale, monumentul funerar al lui Orban Balazs si un parc al portilor secuiesti. Orban Balazs, vestit om de cultura, ne-a lasat in scrierile sale cele mai multe informatii despre baile si apele minerale din zona secuilor, cutreierand tinutul cu caruta sau pe jos si inoptand pe la hanuri sau pe la unii sateni binevoitori.

Anul trecut au avut peste 100.000 de turisti, iar proprietarii continua sa extinda parcul cu noi machete. Din toamna si pana acum au construit un tunel pentru trenulet, au amenajat un mic lac, construiesc un castel si pregatesc un restaurant pentru copii.

.

In plus, peste drum va fi deschis in curand un parc unic in Romania: Insect Park, cu insecte mari (si miscatoare, reproduse dupa modelul Dino Park din Rasnov). O adevarata atractie pentru micutii pasionati de insecte sau pentru cei care le studiaza! 

Cum as descrie pe scurt vizita noastra in Harghita? Traditie, experiente ca pe vremuri, o noua serie de amintiri frumoase in familie. 

Sper sa va fie de folos si sa va inspire aceste patru experiente family-friendly de neratat daca ajungeti in Secuime. Daca il veti avea si pe Zoltan cu voi, turul in Secuime e clar un castig, pentru ca omul este ca o enciclopedie, dar nu una plictisitoare. Aici gasiti toate tururile organizate de el in Harghita.

.

Despre alte experiente din Harghita am scris aici

Fotografii realizate cu noul telefon Galaxy S22+ de la Samsung, dotat cu 3 camere. Camera principala este wide, de 50 MP, cu tetra binning, ce are si un senzor masiv care surprinde mai multa lumina pentru fotografii mai bune si mai clare pe timp de noapte. Mai are o camera ultra wide de 12 MP, dar si o camera telephoto de 10 MP cu zoom optic 3x. Camera selfie are si ea 10 MP, pentru a capta cele mai bune unghiuri. S22+ vine si cu cel mai rapid cip utilizat pe Galaxy, plus o baterie inteligenta, ce se adapteaza la modul in care folosesti telefonul, astfel incat sa dureze mai mult de 24 de ore.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]