excursii-razvan-pascu

Cam de cand au aparut copiii in viata noastra am inceput sa caut idei noi de investitii, nu neaparat pentru venitul suplimentar generat pe termen scurt, dar pentru confortul mental pe termen lung. Dincolo de calatorii, rareori investesc in mofturi, branduri de lux sau experiente “over the top”. 

Imi place insa ca investitiile mele sa combine mereu atat confortul pe termen scurt cat si potentialul de castig pe termen mediu – lung. Si in categoria aceasta am inclus proprietatile imobiliare in zone turistice, de care te poti bucura si tu, dar pe care poti alege sa le si inchiriezi (inclusiv fara sa te ocupi tu de asta).

In ultimii 5 ani am vazut multe proiecte de acest tip lansate in Romania, fie in zona litoralului, fie in zona montana, in special Brasov si statiunile situate pe Valea Prahovei. Oferta fiind vasta, alegerea finala este o combinatie de fler, incredere in proiect si in dezvoltator, buget disponibil si potential de castig. Atentie insa la unii dezvoltatori, dar si la operatorul hotelier care se va ocupa de inchiriere daca decideti sa utilizati proprietatea (si) ca investitie si sa o dati spre inchiriere. .

Astazi vreau sa detaliem putin pe marginea proiectelor imobiliare dezvoltate pe litoral, intens discutate in ultimii ani, si de ce le consider o investitie buna, desi inca sezonul este scurt pe litoralul nostru. Desi primul gand care ne vine in minte atunci cand pronuntam sintagma “proiect de dezvoltare imobiliara pe litoralul romanesc” este ca litoralul romanesc este supra-saturat si sufocat de hoteluri si blocuri, realitatea este ca avem cel putin doua luni de sezon pe an in care hotelurile si proprietatile puse la inchiriere sunt complet rezervate si nu mai gasesti locuri (mai ales pe segmentul up-scale), ca nivelul chiriei este satisfacator si corespunde sezonului scurt si ca o proprietate pe litoral este combinatia perfecta pentru business & leisure. 

O sa aprofundez cele de mai sus, oferindu-va cateva motive pentru care consider ca o locuinta pe litoral poate fi o investitie cu potential

1. Poate reprezenta un bun refugiu in context inflationist

Perioada inflationista prin care trecem in prezent nu este cea mai severa din ultimii 30 de ani, cand Romania s-a confruntat in anii ‘90 cu poate cea mai neagra astfel de perioada. Lucrurile stau diferit acum, dar tot trebuie sa te pui la adapost, mai ales daca iti tii banii in banca (mare greseala – pune-i in investitii!). In aceeasi situatie se afla probabil cei mai multi dintre reprezentantii generatiei mele, precum si o parte din Generatia Z. Abia acum realizam ce inseamna cu adevarat o crestere destul de brusca a bunurilor si serviciilor, asupra careia nu avem practic niciun control. 

Conform raportului Eurostat pe tema inflatiei din 2021, Romania se afla pe locul 6 in topul tarilor UE cu cea mai mare crestere a inflatiei (6,7%), peste media de 5,3% inregistrata la nivel UE. Altfel spus, Romania este in plutonul tarilor cu inflatie in crestere, condus detasat de Estonia si Lituania, iar previziunile analistilor nu sunt dintre cele mai optimiste nici pentru 2022. 

Ca atare, pentru a ne proteja de aceasta inflatie care practic “musca” din banii nostri (mai ales daca veniturile noastre nu cresc si ele in acelasi ritm), piata imobiliara este un refugiu bun. Preturile la imobiliare cresc peste tot in lume, inclusiv in Romania, si tot nu se afla la nivelul din 2008, deci potentialul de crestere este real. De data asta, insa, cresterea nu este speculativa, ci este data de factori concreti, de genul: se scumpeste fierul-beton, se scumpesc terenurile, creste costul lemnului si a zidariei, creste costul cu forta de munca, etc. In plus, avem inca unele dintre cele mai accesibile locuinte din intreaga Uniune, in ciuda cresterii preturilor pentru locuinte din ultima perioada – ultimul raport pe acest subiect e disponibil aici – daca informatia vi se pare nerealista. 

.

2. Randament din inchiriere ridicat

Conform datelor la nivel european, Romania este printre tarile care inregistreaza cele mai bune randamente din imobiliare, atat in ce priveste perioada de recuperare a investitiei din chirie, cat si randamentul obtinut din inchiriere – un raport complet gasiti aici

De asemenea, daca vorbim de proiecte de resedinte de marca (branded residence) operate in regim hotelier, randamentul raportat este, in medie, mai ridicat decat la alte investitii imobiliare, in conditiile in care o firma de property management (atentie sa fie si acreditata ca operator turistic!) iti poate prelua toate grijile de pe cap, iar pe segmentul premium Romania nu exceleaza, astfel ca cererea pentru astfel de proprietati este tot mai mare. Aici vad un mare potential. 

Concret, vad randamente minime garantate in jur de 7%, dar exista si randamente mai mari de atat.

Daca doresti sa alegi o firma de property management care sa se ocupe de inchiriere pentru tine, poti obtine undeva spre 9-10% randament, adica sa iti scoti investitia din chirie estimat in 10-11 ani, ceea ce este aproape dublu fata de Bucuresti, de exemplu. Asta in conditiile in care deocamdata vorbim doar de un sejur scurt pe litoral – insa daca investitia in sine va fi una de interes, daca sezonul se va prelungi cu romani sau straini care sa vina la tratament sau care sa inchirieze pe termen mai lung pentru a lucra remote de pe litoral, daca dezvoltatorul va crea un intreg concept in jurul constructiei in sine sau daca autoritatea locala va investi in branding si facilitati turistice, atunci pe termen lung putem deja sa ne gandim la randamente si mai bune de atat.

Pentru ca nu cred ca preturile pentru inchirieri vor scadea, ci perioada de inchiriere se va prelungi. Mai ales pentru ansamblurile de 4 si 5 stele. 

3. O varianta mai ‘‘sigura’’ de investitie decat in alte domenii

Daca ai si un alt job full-time, nu ai prea mult timp liber, nu esti interesat neaparat de zona antreprenoriala, iar investitiile la bursa, zona crypto sau NFT-urile nu iti prezinta suficienta incredere, ori pur si simplu ai o aversiune mai ridicata la risc, dar vrei sa investesti in “ceva” sanatos si stabil care iti poate aduce randamente bune si sa nu tii banii cash (depozitele la banca nu mai sunt de mult o optiune, date fiind dobanzile mult prea mici), atunci achizitiile imobiliare chiar sunt pentru tine.  

4. Trecerea tot mai pronuntata de la job-uri strict de birou la workation – “work remote” sau hibrid in aproape toate industriile

Daca anterior pandemiei lucratul la distanta era un subiect mai mult tabu in Romania in cele mai multe domenii, in prezent, tot mai multi angajati declara ca nu se mai vad intorsi full-time la birou si prefera locuri de munca la care sa poata lucra de oriunde, macar partial. Evident, nu toti acestia vor sa devina “nomazi digitali”, ci pur si simplu sa foloseasca altfel timpul pe parcursul zilei, nu sa il iroseasca in trafic, sa isi gateasca acasa in pauza de pranz in loc sa comande la catering etc. 

O parte dintre acestia aleg sa lucreze din locuri care sa ii inspire, sa ii motiveze, sa ii ajute sa se deconecteze mai usor la finalul zilei si asa mai departe – unii mai norocosi au o asemenea “casa de vacanta”, iar altii inchiriaza apartamente pe termen mai lung de unde sa poata lucra, ca un fel de o a doua casa.

Ca atare, in acest context, sa detii un imobil intr-o astfel de zona turistica, in cazul de fata pe litoral, mi se pare o idee cu atat mai buna, atat pentru uzul personal, cat si in scop investitional. Pe scurt, daca alegi un proiect de calitate, situat intr-o zona cheie si dezvoltat de oameni cu experienta dovedita, o proprietate pe litoral poate fi generatoare de venit, putand fi usor inchiriata, si nu doar in plin sezon. Desi chiar si doar banii generati in scurtul sezon de litoral romanesc tot nu sunt deloc putini. 

.

5. Schimbarile de lifestyle aparute pe fondul pandemiei

Cred ca una dintre putinele parti bune ale pandemiei este faptul ca ne-a fortat sa luam o pauza de la agitatia continua in care eram si sa ne regandim prioritatile. Ne-am readus aminte ca sanatatea (fizica si mentala) este cea mai importanta, ca ar trebui sa acordam mai mult timp celor dragi, dar si propriei persoane.

A aparut tot mai des mentionat termenul de “well being” in discutiile noastre, ne-am gandit mai des ca inainte sa ne deconectam si sa ne relaxam, sa “fim” mai mult ancorati in prezent, sa traim mai constient. Iar printre “masurile” pe care am auzit in jurul meu ca le-au luat prietenii sau cunostintele si pe care si noi le-am aplicat pe alocuri pentru a ajusta cotidianul de dinainte de pandemie, se afla nu doar vacantele mai lungi sau macar mai dese, fara telefoane sau social media, ci si construirea unei alte case, “de vacanta”, undeva remote, in afara Bucurestiului, intr-o zona cu multa vegetatie sau achizitia unui imobil la malul marii, unde negresit te insoteste un aer de vacanta.

In plus, o cura cu aerosoli marini a fost dintotdeauna printre principalele recomandari ale medicilor, mai ales in cazul familiilor cu copii mici sau celor care sufera de astm. Exista insa numeroase studii care indica un numar mare de beneficii ale acestor aerosoli si in randul adultilor fara alte afectiuni, cum ar fi armonizarea proceselor cerebrale.

.

6. Tipul de investitie care iti permite sa generezi venituri suplimentare si sa te si bucuri de proprietatea ta

Am multi prieteni cu proprietati pe litoral care valorifica sezonul turistic si se muta pe litoral la jumatatea lunii septembrie, cand vremea inca este placuta, dar nu mai este aglomerat si nu mai este cerere turistica atat de mare. Cu atat mai multi in ultima perioada, in contextul pandemiei, cand a luat amploare si in Romania fenomenul “workation” si poti lucra aproape de oriunde cat timp ai o conexiune buna la internet. Lunile iulie si august sunt ocupate in proportie de 100% si genereaza venituri suficient de mari pentru a justifica investitia (si a o sustine, daca este nevoie).

Un nou pol al pietei imobiliare ia nastere in sudul litoralului. 

Luand in considerare toate aceste aspecte si interesandu-ma constant de evolutia pietei de real estate atat pe litoral, cat si la munte, intentionez ca in perioada urmatoare sa va prezint informatii despre CERTION, o companie care a venit cu o noua viziune pentru sudul litoralului, zona in care s-a investit cel mai putin in ultimii ani si care are un potential enorm. Despre proiectele lor pregatesc mai multe materiale care sper sa va fie utile in cazul in care vreti sa faceti pasul spre achizitia unui imobil pe litoralul romanesc, fie pentru uz personal, fie ca investitie. 

.

In plus, pentru cei interesati, pe 30 aprilie si 1 mai se vor organiza la Olimp-Neptun vizite dedicate clientilor care doresc sa achizitioneze apartamente in proiectele dezvoltate de CERTION in sudul litoralului. Se va putea vizita inclusiv apartamentul de prezentare realizat in cadrul proiectului Vogh. Participarea la eveniment se face EXCLUSIV in baza formularului de participare transmis pana la data de 25 aprilie. Click aici pentru a va inscrie la eveniment.

1 comentariu

  1. Vlad Munteanu
    23.04.2022 la 12:22

    Buna ziua.
    Foarte interesant articolul. Informatii privind preturile ?

    Multumesc

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!