fbpx
excursii-razvan-pascu

Cand cei de la Sodexo Romania mi-au propus sa fiu parte din campania lor ,,Descoperă România aproape de tine cu cardul Turist Pass de la Sodexo!”, m-am interesat intai de toate ce locatii as putea vizita in cadrul acestui proiect, pentru ca nu vreau sa scriu despre business-uri in care nu cred si despre locuri care nu imi plac. 

Totodata, m-am bucurat sa aflu despre aceasta campanie si pentru ca nu cauta doar sa promoveze multitudinea de locuri frumoase in care poti merge cu ajutorul cardului Turist Pass (peste 18.000 de locuri de cazare din toate colturile tarii), ci si turismul intern, in general, ceea ce si eu incerc sa fac cu fiecare ocazie. Nu in ultimul rand, un pas inainte pentru explorarea potentialului turistic al Romaniei l-au facut cei de la Sodexo si prin parteneriatul cu platformele de rezervari hoteliere Booking si Travelminit, ce permit utilizatorilor de vouchere si carduri Turist Pass sa isi rezerve vacantele in tara folosind cele doua platforme digitale.  

Astfel, dupa ce m-am consultat cu Andra si cu cei de la Sodexo, am decis sa ne rezervam 2 zile pentru a merge la 3 locatii din zona Brasov, locatii unde se poate plati cu cardul Sodexo Turist Pass, unitati de cazare despre care auzisem destul de multe, dar pe care nu le vizitasem pana la momentul respectiv sau unde nu mai fusesem de ceva timp si eram curiosi cum s-au transformat in acesti ani. 

Prima oprire? Casele de oaspeti de la Cincșor

Sunt locuri din tara noastra care reusesc sa combine atmosfera traditionala cu un soi de eleganta burgheza, gastronomia locala romaneasca cu arome de fine dining si decorul specific anumitor zone din Romania cu accente de minimalism nordic. 

In aceasta categorie de proprietati as incadra si Casele de oaspeti din Cincșor, un ansamblu de locatii de cazare diverse, elegante, cu o bogata istorie, situate in satul omonim de la poalele Carpatilor, inconjurat de dealuri, de liniste si traditii. Cincșor este unul dintre satele sasesti tipice din Transilvania, un sat candva aproape parasit si uitat de lume, dar care a fost readus la viata de catre o parte dintre sateni si oameni de afaceri, prin investitii precum aceste case de oaspeti, revitalizate de catre o doamna pe nume Carmen Schuster, care a copilarit si invatat la scoala din sat, a lucrat ani buni in Germania, dar si la corporatii din Romania, iar apoi a revenit acasa, cu gandul de a da un suflu nou locurilor natale. 

Cum este la Casele de Oaspeti din Cincșor?

Acum vreo 4-5 ani, cand am ajuns noi aici pentru prima data, Casele de Oaspeti insemnau, de fapt, doua case, fosta scoala evanghelica din Cincsor si vechea casa parohiala, care, practic, impreuna cu biserica fortificata de prin secolul XIII reprezentau esenta satului, centrul cultural si spiritual al acestei asezari situate la intalnirea Podișului Hârtibaciului cu Depresiunea Făgărașului.

.

Celebra biblioteca de la Cincșor

In fosta cladire a scolii, construita in 1910 in stilul Art Nouveau si restaurata in 2014, oaspetii se pot bucura de o biblioteca superba, plus o veranda spatioasa, unde te poti delecta in voie cu una dintre cartile de colectie. Biblioteca de aici este pentru multi turisti un obiectiv in sine, fiind, de altfel, un colt tare fotogenic. 

Vechea cancelarie este acum un salon, o zona de relaxare pentru cei cazati in cele patru dormitoare ale casei, mobilate si decorate intr-un stil usor romantic, care noua ne-a placut. 

Vechea casa parohiala, astazi o oaza de liniste si pace pentru turisti

Dupa Biserica Fortificata, fosta casa parohiala este cea mai veche cladire din sat, certificatele fiscale papale certificandu-i existenta inca din anul 1377.

Casa parohiala are o gradina mare, spatioasa, in care se cultiva nu doar flori, ci si legume si fructe. De exemplu, din iunie pana in septembrie oaspetii sunt serviti cu capsuni cultivate chiar de catre oamenii locului, in acea gradina. Totodata, in vechea sura adultii pot servi un pahar de vin sau pot face mici reuniuni ori petreceri, in timp ce copiii se joaca in „Casuta cu povesti”, o fosta casuta pentru albine.  

Doritorii se pot caza in cele cinci camere en-suite, acestea fiind practic vechile grajduri aferente parohiei si transformate cu interventii minimale in spatii confortabile de locuit (una dintre camere are chiar si un semineu), decorate in stil rustic-elegant. In casa se mai afla si o mica biblioteca, o sufragerie si o camera de relaxare, ambele cu fresce ce dateaza de la sfarsitul sec al XV-lea, dar si o bucatarie spatioasa si luminoasa. La mobilarea intregii case s-au folosit piese autentice, dar cum acestea nu au fost suficiente, pe alocuri vei gasi si elemente moderne, care asigura nu doar confortul turistilor, ci dau si un aer aparte locului. De-ar fi sa ne intoarcem aici, cred ca am alege apartamentul incarcat de istorie, ce are un farmec aparte gratie frescelor de renastere transilvăneana tarzie din living, descoperite in timpul procesului de restaurare.

Povestea continua cu Casa Frank si casa taraneasca, cele mai nou introduse in circuitul turistic

In ultimii ani au mai fost renovate si incluse in circuitul turistic alte cateva case, inclusiv casa Frank, o fosta casa traditionala, cu pravalie, a unei familii instarite din sat, familia Frank. Construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, se pare ca asa-numita ,,Casa Frank” a suferit modificari semnificative de-a lungul timpului, transformandu-se dintr-o cladire CAP in barul satului, iar acum in casa de oaspeti, cu doua apartamente micute, dar spatioase, o biblioteca ce poate fi folosita si cu scop de birou ori spatiu de lucru, patru camere la mansarda si o gradina generoasa.

Mai exista si o casa taraneasca, cea mai noua din cadrul proiectului, situata chiar vizavi de vechea scoala evanghelica, in centrul satului. Aceasta are trei camere duble decorate in stil rustic-modern, fiecare pe doua nivele, plus apartamentul din sura, un spatiu ideal atat pentru cupluri, cat si pentru familiile cu copii.

Pentru a completa intreaga experienta, mesele se servesc in fostul hambar sasesc, intr-o atmosfera campeneasca, dar eleganta. 

La ce sa te astepti daca vii la Casele de Oaspeti din Cincșor? Pe scurt, la o combinatie faina de natura si cultura, de simplitate si atentie la fiecare detaliu, la functionalitate si eleganta, totul intr-un stil autentic si totodata modern.

.

Unde mananci daca vii la Cincșor?

Micul dejun este inclus in pachetul de cazare, insa daca nu vreti sa mai plecati de aici sau pur si simplu aveti chef sa mancati preparate locale, cei de la Cincșor il au pe chef Adrian Boșcu, care pregateste zilnic preparate proaspete, intr-un stil modern si sanatos, combinand elemente ale bucatariei romanesti cu cea saseasca si cea maghiara.  

Pentru ca nu se folosesc semipreparate, ci se gateste zilnic, mesele trebuie rezervate dinainte, iar meniul zilnic este fix, cu ingrediente de sezon. Atat pranzul, cat si cina sunt compuse din trei preparate. 

Urmatoarea oprire? Conacul Ambient din localitatea Cristian

Fiind situat in mijlocul localitatii Cristian, Conacul nu dispune de prea mult spatiu si pare inghesuit la prima vedere, insa camerele sunt spatioase si ai la dispozitie toate facilitatile “nice to have” pentru un sejur reusit:

  1. Restaurant cu mancare buna, cu optiuni diverse atat pentru copii, cat si pentru adulti. Noua ne-a placut mancarea.  
  2. Piscina interioara incalzita constant la 28 de grade, dar si exterioara, sauna si serviciu de masaj in camera
  3. Teren de sport multifunctional cu nocturna
  4. Salon de jocuri si doua locuri de joaca in aer liber pentru copii
  5. Posibilitatea de a face activitati in zona, in functie de anotimp (se ajunge usor in multe puncte de interes).

.

Principalele puncte forte ale acestei cazari? Personalul, faptul ca locatia este kids friendly si amplasarea in centrul tarii. 

Personalul a fost foarte amabil, ba chiar ne-au asteptat pana seara destul de tarziu pentru a putea lua cina, fiind veniti de la un drum lung (plecasem tocmai de la Timisoara) si cu 2 copii “la pachet”. Facuse rezervare pentru noi una dintre angajate, deci nu stiau cine suntem. Si, desi sunt destul de exigent cand vine vorba de cazare, uneori, cei mai mari „critici” sunt copiii. Ei nu se ascund cand nu le convine ceva, ci spun direct ceea ce nu le place. De data aceasta, pare ca cei mici chiar s-au bucurat de scurta sedere in aceasta locatie si au testat fiecare coltisor al  locului de joaca, s-au alergat prin gradina si ar fi sarit in apa daca am fi avut mai mult timp la dispozitie. 

Din punctul nostru de vedere, marele avantaj al acestui hotel este chiar pozitionarea locului de joaca imediat langa terasa restaurantului, astfel ca ii poti supraveghea usor pe cei mici, fara sa fie nevoie sa faceti cu randul la masa sau sa iti faci 1 milion de ganduri ca ar putea pati ceva. Mai ales cei care au copii vor intelege exact la ce ma refer. Noi am apreciat acest „feature„ al conacului, avand in vedere ca eram foarte obositi si tot ce ne doream era putina odihna si relaxare.

De asemenea, am vazut aici multi parinti cu copii, dovada clara ca este o locatie kids-friendly apreciata.

.

Iar daca vorbim despre ce activitati poti face in zona, data fiind locatia favorabila, lista activitatilor este chiar ofertanta. 

Cristian este o comuna micuta, dar pitoreasca si cu o energie buna. O plimbare pe ulitele satului cu siguranta va va relaxa si, daca aveti ocazia sa va “intindeti” la povesti cu localnicii, cu atat mai bine. Mergand pe stradute, veti da, negresit, si de biserica fortificata saseasca, care dateaza din secolul XIII. Totodata, puteti face excursii 4×4 pe dealurile din zona, plimbari cu bicicleta sau, daca sunteti firi mai active, puteti incerca si cateva trasee de munte, pe potecile din imprejurimi.

Dupa ce va luati portia de liniste si relaxare intr-o localitate mica de munte, va puteti planifica excursii de o zi ori in Brasov, ori la Bran, Rucar sau alte statiuni din zona. Destul de aproape sunt si Parc Aventura, Paradisul Acvatic, Parcul Dinozaurilor din Rasnov sau o zona de bungee jumping, iar lista poate continua. Cel mai bine, intrebati-i pe cei de la Conac, pentru ca ei va pot ajuta chiar si cu rezervarile necesare, ori cu organizarea intregii experiente. 

Cei de la Ambient au mai multe proprietati in portofoliu, printre care si un hotel de 4 stele in centrul Brasovului, precum si un complex de apartamente de 3 stele in centrul vechi al Brasovului si o pensiune de tip B&B.

Last stop? Wolkendorf Bio Hotel & SPA

La Wolkendorf ne-am oprit sa mancam de pranz si nu am avut prea mult timp de explorat, insa citisem multe impresii despre el inca de la deschidere. Dupa ce am fost noi aici, mai multe persoane mi-au scris ca au fost dezamagite de aceasta locatie, in timp ce altii mi-au spus ca lucrurile s-au schimbat destul de mult in bine in ultima perioada. Nu stiu daca vom mai reveni pentru o vizita pe indelete, dar sper ca intr-adevar au luat masuri pentru a preveni diversele nemultumiri ale turistilor, intrucat mi s-a parut un hotel cu potential, care arata bine, iar investitia nu este deloc mica. 

Comentariile pe care le-am primit pe Facebook sunt atat de antagonice, unii nu vorbeau decat de rau, iar altii laudau foarte mult acelasi loc, acelasi hotel, aceeasi mancare, acelasi personal. Astfel ca nu iti vine sa crezi niciunul dintre comentarii. 

.

Complexul este situat intr-o zona de platou din localitatea Vulcan din judetul Brasov, fix la poalele muntilor si este un punct bun de plecare pentru a explora Piatra Craiului, Zarnesti si Poiana Marului.

Si, desi are accente traditionale romanesti, hotelul se aseamana destul de mult si cu cele din tari precum Austria sau Elvetia. La ce ma refer cand spun asta? La stilul arhitectural si la ambientul general din interior. Wolkendorf Bio Hotel are ferestre cu obloane pictate, mult spatiu verde, multe flori, mai multe cladiri mari cu camere pentru cazare, o curte mare, foarte potrivita pentru copii, un loc de joaca (adus din Olanda) si cativa iepurasi.. Au chiar si biciclete cu atas pentru parintii care vor sa faca plimbari prin imprejurimi in formula completa.

Un alt punct forte al hotelului este zona SPA, inspirata cumva de arhitectura nordica, cu acoperis „verde”. 

Ce mi-a placut cel mai mult la Wolkendorf Bio Hotel?

Bucataria, cu siguranta. Au un meniu echilibrat, de unde puteti alege atat preparate romanesti, cat si internationale, ce „impaca” destul de multe gusturi. 

Iar daca acasa ar fi trebuit sa negociem putin pentru mancare cu Alex si Vladut, de data aceasta copiii au fost castigati pe loc de supa cu taitei de casa, in timp ce noi, adultii, ne-am indragostit  de  Kaiserschmarrn, desertul austriac format din clatite pufoase (aluat/pandispan), magiun de prune si sos de vanilie. 

Sodexo Romania este unul dintre cei mai importanti emitenti de tichete si carduri de masa, cadou, de vacanta, culturale, de sport si sociale din tara, printre care si cardul Turist Pass.

Cardul Turist Pass poate fi folosit pentru a descoperi locatii din Romania. In total, exista peste 18.000 de locatii partenere in toata tara, locatii in care se poate plati cu acest card (care functioneaza exact ca un card bancar pre-incarcat cu bani). Va puteti achita atat cazarea, cat si mesele, transportul, tratamentele sau serviciile de agrement, cata vreme acestea sunt incluse in pachetul turistic, astfel ca puteti folosi cardul nu doar direct in unitatile de cazare, ci si direct in agentiile de turism afiliate Sodexo. 

Cardurile Sodexo oferite de angajatori (si deductibile fiscal) sunt o varianta de stimulare a angajatilor, oferind acestora flexibilitate in rezervari pentru ca le poti folosi atunci cand doresti si fix pe ce suma doresti, nu ti se impune niciun minim per rezervare, e ca un card normal cu bani pe el, cu ajutorul caruia poti achita in orice locatie partenera Sodexo. Mai multe detalii puteti citi si aici

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]