Desi de la declansarea pandemiei si pana acum turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii din lume, usor am descoperit si cateva parti bune in tot acest amalgam de evenimente si aspecte imprevizibile. De la liste verzi, galbene sau rosii, pana la ce tipuri de teste avem nevoie, de la masuri extra de precautie si pana la schimbarea regulilor peste noapte, toate acestea parca au „disparut” odata ce ajungeam la destinatie.
Paradoxal, una dintre putinele parti bune ale acestor ultime luni este chiar numarul mult mai mic de turisti la unele dintre cele mai importante obiective turistice ale lumii si implicit lipsa aglomeratiei. Am resimtit asta cel mai mult in cazul excursiei in Iordania, o destinatie care mi-a ramas in minte inca de prima oara cand am vizitat-o, alaturi de Andra, in 2014. Anul acesta am revenit aici alaturi de 2 grupuri de turisti, iar despre intreg itinerariul si mai multe detalii despre excursie, v-am povestit aici.
Abia astept sa ma intorc in septembrie in tara aceasta tare diversa si frumoasa, insa, pana atunci, vreau sa va povestesc despre…. cum este Iordania fara (prea multi) turisti. 😊
Marea Moarta si apusurile sale de poveste
Ne-am inceput calatoria cu 3 zile de relaxare pe malul Marii Moarte, intr-un resort care parea a fi doar al nostru.
Desi nu eram chiar singuri in resort, numarul turistilor era semnificativ mai mic decat in alti ani. Probabil cei care au venit aici inainte de pandemie stiu la ce ma refer.
Am avut, parca, acelasi sentiment pe care l-am avut in Maldive, cand, datorita amplasarii vilelor pe plaja, parea ca avem o parte de Maldive doar a noastra. In Maldive eram si un grup de peste 100 de romani, astfel ca aveam rezervate majoritatea camerelor din resort.

De ce pare ca “plutesti” la Marea Moarta? Cum faci acele fotografii faimoase de pe internet?
Una dintre cele mai interesante caracteristici ale locului este ca in aceasta zona se afla punctul cel mai de jos de pe Pamant, 430 de metri sub nivelul marii.
Si, ca sa va dati seama de nivelul salinitatii de aici, Marea Moarta este de circa 10 ori mai sarata decat Oceanul Planetar. Practic, nu trebuie sa faci nimic anume pentru a te fotografia in apa de la Marea Moarta ca in imaginile acelea populare de pe Instagram si nici nu e cazul de Photoshop. Aici, orice ai face… plutesti. Este o experienta unica si un loc pe care trebuie sa-l vizitati macar o data in viata.
Si, daca va intrebati cum arata Marea Moarta fara turisti, va las mai jos o parte dintre fotografiile pe care le-am facut fara prea mare efort, cu ajutorul meu de nadejde: Samsung Galaxy S21+. Pentru ca peisajul din jurul Marii Moarte nu ofera culori vibrante, unoeri este dificil sa realizezi fotografii spectaculoase aici, fara o camera foto performanta.
.
O noapte in “Valea Lunii”… aka desertul Wadi Rum, unde ai senzatia ca ai ajuns pe Luna sau pe o alta planeta
Din circuitul nostru, bineinteles, nu putea lipsi Wadi Rum, una dintre cele mai spectaculoase zone desertice din lume!
Din punctul meu de vedere, Wadi Rum nu este doar „un alt desert”, nu este totul doar dune de nisip fara sfarsit, ci chiar este un loc unic in lume, spectaculos prin prisma muntilor impresionanti, din granit, care se ridica la baza nisipului rosiatic.
Peisajul acesta selenar te poarta, parca, undeva departe, pana pe Marte si inapoi. Este incredibil de frumos si cu totii cred ca am exclamat „wow” cand am ajuns aici, unii dintre noi chiar cu voce tare.
Iar daca va ganditi ca un safari la Wadi Rum este la fel ca oricare altul, ei bine, eu zic sa va mai ganditi o data si sa incercati aceasta experienta. Spre deosebire de safariul in desertul din Dubai, de exemplu, unde te intalnesti cu grupuri de turisti la tot pasul, unde turul a devenit (prea) comercial, iar masinile de safari vin si pleaca din ora in ora, aducand si mai multi turisti, si unde parca lipseste autenticitatea, ei bine, in Iordania nu te lovesti de aceasta “problema”.
.
In primul rand pentru ca aici inca locuiesc o parte dintre beduinii ce obisnuiau sa populeze aceste locuri. Triburile vechi de beduini erau nomade, cresteau capre si oi in jurul desertului, se mutau frecvent dintr-un loc in altul si isi faceau asezari temporare. Si acum mai sunt, dar nu multi. Acum cei mai multi traiesc oarecum permanent in satul Rum – singura asezare din zona protejata, din activitati ce au legatura cu turismul.
Cand am venit prima data aici, am dormit chiar intr-un cort de beduin, fara electricitate, caldura, semnal la telefon sau alte facilitati ale „lumii moderne”. Acum nu stiu daca as mai repeta experienta, dar pentru ca mi-am dorit sa le ofer turistilor mei si partea aceasta autentica a vizitei noastre in desert, am ales sa ne petrecem o noapte aici. Insa nu in frig, ci intr-unul dintre cele mai spectaculoase hoteluri pe care le-am ales pentru acest sejur. Ne-am cazat in „corturi” de lux, chiar in mijlocul desertului, si am avut parte atat de confort in conditii premium, cat si de o experienta unica pentru care personal am fost foarte recunoscator, cu atat mai mult cu cat acasa era inca “haos” pe tema Covid.
Tur privat la Petra? Yes, please!
Oh, Petra! Aceasta minune a lumii moderne, unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume, un loc special pentru mine, cu un vibe mistic, aparte. Si, desi prima data cand l-am vizitat alaturi de Andra a fost cu ani in urma, imi amintesc si acum „ingramadeala” si numarul mare de turisti de atunci. Era unul dintre aspectele de care ma temeam inainte sa ajungem din nou aici, deoarece imi doream tare mult ca turistii mei sa aiba parte de o experienta de neuitat si sa se poata bucura in voie de ce are acest loc de oferit, sa il poata admira in toata splendoara, fara a sta cu gandul ca se pot imbolnavi, fara sa se inghesuie la poze etc.
.
Si desi eram aproape sigur ca vom prinde aglomerat, iata ca… Petra ne-a surprins placut. Am avut, practic, un „tur VIP”, caci eram doar noi si unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant! Am facut poze incontinuu, am admirat fiecare coltisor si ne-am bucurat in voie. Turistii mei exclamau in stanga si in dreapta cat de frumos e, cat de fericiti sunt ca am prins asa liber si povesteau cum excursia aceasta le va ramane in amintiri mult timp de acum incolo. Desi nu am fost la fel de „vocal”, sincer va spun, imi tresarea sufletul de bucurie si nu imi venea sa cred cat de frumos este totul.
Iar in loc de incheiere, va las cu fotografiile acestea minunate si sper ca, macar putin, sa simtiti ce am simtit noi cand am ajuns aici si am constatat ca avem tot locul doar pentru noi. Si, de ce nu, sa va fac sa visati cu ochii deschisi la o astfel de excursie. Repetam experienta luxury in primavara 2022. Va puteti inscrie aici daca vreti sa aflati printre primii despre urmatoarele calatorii de grup. 😊