fbpx
excursii-razvan-pascu

De multe ori sunt intrebat de prietenii din media „ce este unic in Romania” si „ce poate aduce Romania nou in turismul mondial”. Si din cand in cand gasesc locuri sau experiente care se potrivesc perfect drept raspuns la acest tip de intrebari. Despre un astfel de exemplu vreau sa va povestesc si astazi, in randurile ce urmeaza. 

Intre doua calatorii de grup in Islanda, in prima zi de luni din august, am pornit curiosi spre localitatea Rucăr, unde urma sa inceapa o noua aventura tare faina de familie, fix in inima muntilor Făgăraș, locul unde Fundația Conservation Carpathia are ambiția să creeze cel mai mare parc național din Europa. O experienta premium, in salbaticie. Trei zile petrecute fara semnal la telefon sau internet, dar pline de amintiri de nepretuit in formula completa. Iata cum a fost, pe larg. 

.

Pe urmele animalelor salbatice spre Observatorul Bunea

Ne-am lasat masina in siguranta la Rucăr si, impreuna cu ghidul ce avea sa ne insoteasca pe parcursul tuturor celor 3 zile, am mers pe un traseu off-road pe valea Dâmboviței, traversand sate traditionale precum Săticu de Jos si Săticu de Sus.

Pentru ca vremea a tinut cu noi, am traversat lacul Pecineagu cu ajutorul unei plute electrice de la barajul Pecineagu, pe raul Dâmbovița, in depresiunea formata de Piatra Craiului si muntii Iezer-Păpușa. Unde voiam sa ajungem de fapt? La Observatorul de faună Bunea, un model de afacere verde si turism sustenabil, gandit si administrat de echipa Fundatiei Conservation Carpathia. De la punctul de debarcare de pe pluta a urmat o drumetie de vreo 40 de minute, suficienta cat sa reziste copiii fara sa oboseasca sau sa se plictiseasca pe drum.

.

Simona, ghidul nostru si parte din echipa Conservation Carpathia, ne-a explicat inca de la inceput ca suntem pe teritoriul animalelor, ca este casa lor si ca trebuie sa le respectam. Ea a mers in fata noastra cu un spray cu piper pregatit “just in case”, i-a insarcinat pe copii sa ne cante cat pot de tare cantecele de la gradinita si, din loc in loc, ne-a aratat urmele de urs. Am mancat pe saturate fragi (nu imi amintesc cand mancasem ultima oara fragi proaspeti, o bucurie) si zmeura si am admirat peisajul superb. Ultimele cateva sute de metri au fost mai dificile, dar cei mici au rezistat eroic urcușului.

Tot Simona ne-a pregatit si o cina delicioasa si gustari traditionale din zona, de la producatori locali, ca sa prindem curaj in asteptarea animalelor. Ce am facut dupa cina? Ei bine… am asteptat vizita animalelor salbatice. La fel ca si in dimineata urmatoare, cand ne-am trezit dis-de-dimineata, de pe la 6:30 fara prea mare tam-tam (cum se intampla acasa de obicei), pentru ca ghida ne spusese ca animalele sunt mai active dimineata si la amurg si astfel ne cresc sansele de a le vedea in habitatul lor natural.

.

Cum a fost intreaga experienta? Cum este observatorul?

Observatorul este o cabana simpla, 100% ecologica si verde, din lemn, cu design rustic, semineu, ferestre mari pentru urmarirea si fotografierea animalelor salbatice, fara electricitate si cu un impact minim asupra mediului. A fost totul super interesant, o experienta de familie unica, in cea mai extinsa padure nefragmentata din Europa, unde traieste cea mai mare populatie de urși bruni de pe continent; pe 3 dintre ei i-am vazut si noi, spre incantarea copiilor.

Si pentru noi, adultii, a fost cu totul aparte si ne-a scos totodata din zona de confort. Nu imi aduc aminte cand am petrecut ultima data atat timp fara semnal GSM, dar am profitat de aceste zile, ne-am relaxat, am admirat vederea spectaculoasa asupra Muntilor Făgăraș si Iezer-Păpușa si ne-am bucurat ca suntem impreuna, ca le putem oferi copiilor nu doar sansa de a afla atat de multe lucruri interesante, ci si tot timpul nostru, neperturbati de tehnologiile moderne.

Observatorul Bunea poate gazdui pana la 6 persoane. Are 2 dormitoare (unul cu pat dublu, iar celalalt cu 4 paturi supraetajate). Pentru mai multe detalii si rezervari, puteti intra direct pe pagina dedicata de pe siteul lor – aici sau ii puteti contacta pe pagina de Facebook

.

Pe scurt despre alte doua obsevatoare, Comisu si Richita

Mai exista si un al doilea observator, Comisu, situat intr-o pajiste alpina, deasupra padurii, la peste 1600m altitudine, dar pana la acela ai de facut o drumetie de 3-4 ore, ceea ce nu este tocmai recomandat atunci cand mergi impreuna cu cei mici. Daca sunteti, insa, mai aventurieri si va plac drumetiile care sa va testeze limitele, mai multe detalii si rezervari despre observatorul de la Comisu gasiti aici

Iar daca nu vrei neaparat sa petreci o noapte intr-un astfel de loc sau nu aveti mai mult de o zi de petrecut in zona Rucar-Bran, puteti opta pentru a vizita observatorul de fauna Richita, o cladire eco-friendly din lemn cu design rustic, amenajata cu banci de observare, ce pot adaposti pana la 30 de persoane. 

Centrul de Activități și Explorarea Naturii de la Richita este de fapt o fosta cladire tehnica, situata langa Sătic, Argeş (la aproximativ o jumatate de ora de Rucăr), acum transformata in spatiu pentru tabere scolare, o constructie cat de verde se poate, tinand cont ca discutam despre o cabana construita cu ceva mai mult timp in urma. 

.

Richita – de la o cladire uitata de lume la un exemplu de bune-practici in afaceri verzi

Dincolo de reconversia fantastica a unei cladiri construite strict cu rol tehnic pentru a gazdui echipele care administreaza barajul Pecineagu, acest centru pentru tineri de la Richita este locul in care mi-as dori ca Alex sa isi petreaca taberele. Pentru cei care au prins taberele anilor ’90, vreau sa va spun ca Richita reinventeaza notiunea de tabere. Nu prin lux sau tehnologie, ci prin materiale de calitate, simplitate, design si foarte mare atentie la detalii in ceea ce priveste constructia in sine, iar tematica taberelor este in special legata de natura.

Alina Mitiriță, administratorul taberei, este la baza profesor de limba engleza, astfel ca are un tact fantastic in lucrul cu copiii. I-a luat pe ai nostri la o tura de explorare a plantelor si insectelor din curte, le-a dat borcane cu lupă pentru observarea gândăceilor si a mormolocilor din balti si dupa toata aventura, i-a convins sa incerce mancarea delicioasa pregatita de echipa gastro a centrului.

.

Pentru parintii cu copii: va recomand sa urmariti noutatile centrului de la Richita pentru ca au in plan (cel mai probabil pentru anul viitor) organizarea unor tabere proprii de explorare si cunoastere a naturii. Deocamdata locul functioneaza intr-un fel de circuit inchis, cu tabere dedicate in special celor care traiesc in zona si pe care fundația Conservation Carpathia ii sprijina cat poate de mult. Intre timp, puteti veni aici pentru a vedea  siturile de reconstructie ecologica, pepinierele Fundatiei, sa identificati urmele animalelor salbatice, sa va plimbati cu copiii pe un traseu tematic si pur si simplu sa va bucurati de peisaje spectaculoase.

Mai multe detalii despre toate aceste tururi de vizionare a faunei salbatice din inima muntilor gasiti aici. O sa va placa! Noi putem spune in cor ca am avut cea mai faina experienta de explorare a Romaniei salbatice la Bunea si Richita.

.

 

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]