fbpx
excursii-razvan-pascu

Avem mereu dorinta sa le oferim totul copiilor nostri. Scoli bune, jucarii, haine, mancare sanatoasa, vacante, oportunitatea de a cunoaste lumea, accesul la informatie si uneori simtim nevoia sa le aratam si “cum ar fi fost daca…”. Cum ar fi fost daca ar fi avut bunici la tara, cum ar fi fost daca ar fi experimentat genul nostru de copilarie, cum ar fi fost daca ar avea putin mai multe libertati decat ne incumetam sa le oferim intre betoanele in care locuim. Noua, vacanta “la tara”, la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky de la Miclosoara, ne-a oferit fix aceasta ocazie, de a retrai o copilarie simpla.

.

Asadar, cand vreti sa evadati din forfota orasului intr-un loc parca uitat de lume, unde dainuie inca traditiile si obiceiurile de care ne povesteau bunicii, cand vreti sa petreceti o zi sau chiar un weekend linistit, in inima naturii, de care copiii vostri sa povesteasca zile in sir la intoarcerea acasa, va sugerez sa faceti o vizita la domeniul Kalnoky din Micloșoara. Familia Kálnoky este atestata documentar pentru prima data in anul 1588 ca mosieri de Micloșoara. Sapaturile arheologice au dovedit ca inainte de construirea actualului castel, s-a mai aflat in trecut un conac chiar in locul castelului.

Domeniul de la Micloșoara cuprinde castelul-muzeu al contelui Kalnoky si o casa de oaspeti formata din 11 camere, impartite in trei corpuri distincte. Casutele dateaza din anii 1800-1900 si au fost reconditionate cu mare grija astfel incat sa se pastreze cat mai mult din farmecul original. Fiecare casuta are cate o curte spatioasa, interiorul lor fiind alcatuit din piese traditionale secuiesti si transilvanene, inclusiv textile, ce recreaza atmosfera secolului al 19-lea.

.

Petrece cel putin o noapte la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky din Micloșoara

Desi vin in zona Secuimii des, recent a fost prima data cand m-am cazat la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky de la Micloșoara. Le-am mai vizitat de cateva ori pana acum, atras fiind de sentimentul de „muzeu al satului” care ma incearca atunci cand le trec pragul, insa nu ne si cazasem. Casele dateaza din secolul 19, dar au fost restaurate cu grija.

.

Au mobilier vechi, lazi de zestre, sobe din teracota, fotolii si jilțuri ce te transpun in Transilvania anilor 1800-1900. Peisajele salbatice si elementele spectaculoase pe care le vei observa in arhitectura secuiasca, dar si oamenii primitori si calzi pe care ii vei intalni te vor face sa iti acorzi ragaz pentru a descoperi toate experientele pe care ti le ofera proprietatea.

.

Masa este servita in ceramica de Apulum, paharele au vin romanesc bun sau sirop de soc, iar meniul este simplu si cu ingrediente din propria ograda sau cumparate de la sateni. Mancarea este pregatita de bucataresele din zona.

Experienta autentic rurala este intregita de lipsa televizorului si a radioului, insa ai cu atat mai multe ocazii de a intra in contact cu traditiile si obiceiurile locale, de a invata mestesuguri vechi, chiar de la sateni, de a te transpune in urma cu o suta de ani si de a intelege cum traiau strabunii nostri.

.

Stiu ca suna idilic, dar trebuie sa veniti aici cu inima deschisa si sa intelegeti ca genul acesta de proprietate nu iti poate oferi confortul si facilitatile unui hotel de 5 stele. Ca personalul nu are scoli de ospitalitate si ca fac totul din pasiune si mandrie pentru zona lor. 

Ce poti face la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky?

Te poti relaxa citind o carte sau rasfoind albumele cu fotografii din zona Transilvaniei puse la dispozitie in biblioteca sau in fiecare camera, poti inchiria o bicicleta si te poti plimba pe dealurile din apropiere, poti calari sau face o plimbare cu trasura. Daca te pasioneaza pasarile, poti participa chiar si la o sesiune de birdwatching.

Weekend in familie la Casele de Oaspeti ale Contelui Kalnoky

Gazdele au gandit inclusiv un program de weekend destinat familiilor cu copii, ce presupune multe activitati in natura, care sa ii apropie pe copii de traditii, sa ii distreze si in acelasi timp sa le ofere timp de calitate cu parintii lor si amintiri memorabile.

.

Daca sunteti interesati sa mergeti impreuna cu cei mici, puteti opta pentru programul de 1, 2 sau 3 zile. Programul de 3 zile presupune urmatoarele:

Vineri

Atelier mestesugaresc de împâslire, vizitarea castelului Kalnoky, tur ghidat in Muzeul Vietii Transilvanene, vizionare de film in noua cafenea a complexului, Stone Pub, vizita la o gospodarie taraneasca. La cerere, copiii se pot plimba cu caruta trasa de ponei sau pot calari poneii in curtea Castelului Kalnoky

.

Sambata

Plimbare cu caruta si picnic pe dealurile din apropiere, vizita la stana din apropiere si la potcovaria medievala, workshop de preparat cozonac secuiesc si/sau prajitura cu mere.

.

Seara se incheie cu o cina la casa de oaspeti a contelui Kalnoky, iar daca sunteti o familie mai numeroasa ori o gasca de prieteni (mai mult de 6 persoane), cina poate fi servita si la restaurantul Castelului.

.

Duminica

Vanatoare de comori in curtea Castelului Kalnoky, suficient de antrenanta nu doar pentru copii, cat si pentru adulti.

Pretul pentru un weekend la Casa de Oaspeti a Contelui Kalnoky, pachet de 3 zile, incepe de la 237 euro/persoana pentru toate cele 3 zile, cu toate mesele si activitatile incluse. Copiii sub 4 ani au gratuitate, iar copiii sub 14 ani platesc 50% din sejur. Exista si versiunea mai scurta a acestui program. Se numeste “O zi de sambata la domeniul Kalnoky din Micloșoara” si costa 85 euro/persoana. Ca si in cazul pachetului de 3 zile, copiii sub 4 ani au gratuitate, iar copiii sub 14 ani platesc 50% din tarif.

Pentru mai multe detalii si rezervari, puteti intra aici.

Am inteles inca o data ca bucuria sta adesea in lucrurile simple

Pentru multi dintre noi pot parea lucruri foarte simple. Sunt convins ca multi dintre noi am crescut la sate, inconjurati de astfel de obiceiuri, insa odata mutati in orasele mari, ne-am rupt cu totul de viata de tara si poate nu (mai) avem bunici la care sa ii ducem pe copii si sa le aratam cum se mulg vacile, cum cresc oile, cum se împâsleste lâna sau de unde vine expresia “bate fierul cat e cald”. Drept urmare, consider ca un weekend cu astfel de activitati poate fi mai eficient decat orice spatiu de joaca.

.

Totodata, consider ca este un exercitiu foarte fain sa poti face cunostinta cu mai multe tipuri de confort si sa te bucuri de fiecare in parte. Ma frapeaza ca cei mai multi turisti ai Contelui sunt straini si ca foarte putini romani aleg sa se bucure de simplitatea si naturaletea acestui loc. Pana acum romanii nu prea gaseau locuri, insa anul acesta nu sunt multi turisti straini, deci puteti gasi locuri libere, uneori chiar si in weekend.

.

Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe despre povestea acestui loc aparte, despre turism autentic,  nobilime si frumusetea vietii simple, intr-un sat ce poate parea uitat de lume, urmariti interviul filmat cu contele Kalnoky la inceputul lunii iulie sau reportajul de pe Digi 24. 

1 comentariu

  1. Christa Furnya
    20.08.2020 la 01:14

    Stimate domnule Razvan Pascu, imagini minunate ce ne prezentati aici pe facebook. Va multumim pentru ele si va dorim mult succes in continuare, sanatate si fericire in cercul familiei. Noi sintem din Feldioara, Judetul Brasov si am plecat de acolo in 1985 in Germania. De abia acum ne dam seama (noi, sasii din Tara Barsei) cat de frumos a fost „acasa”. Acuma e tara voastra, a romanilor. V-a ramas tot ce a fost odata aproape 900 de ani al nostru, noi mai venim numai ca musafiri in Romania. Am plecat din R. fara sa stim ce ne asteapta aici, dar am avut noroc de munca si acum traim din pensii. Va doresc mult noroc si va salut. Servus

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]