Sunt putine locurile in care am calatorit care sa ma convinga sa revin si a doua oara. Pentru ca imi place noutatea, imi place sa cunosc mereu oameni noi, sa interactionez cu alte obiceiuri, alte peisaje, alt mod de a face turism. Insa Seychelles mi-a transmis inca de la prima vizita acea liniste care te invita mai degraba la introspectie decat la consum si agitatie. Si tot cu aceasta senzatie am plecat de la Four Seasons Mahe, ca ma voi intoarce si ma voi bucura din nou de micul lor univers. Din primul moment in care le-am trecut pragul si pana la final, cand personalul de la receptie le-a oferit copiilor banane si prajiturele pentru drum, am simtit ca suntem singura lor preocupare, desi aveau un resort plin de oaspeti.
Despre istoria brandului Four Seasons
Trebuie sa recunosc ca ma fascineaza istoria brandurilor de lux din domeniul ospitalitatii. Pentru ca au o poveste captivanta in spate, adeseori creata din pasiune si transformata, in timp, in proprietati de lux. Lantul Four Seasons are o istorie de aproape 60 de ani si numara acum peste 100 de proprietati in toata lumea. Din anul 2006 este in proprietatea Cascade Investment, o companie canadiana ce apartine lui Bill Gates si printului saudit Al-Waleed bin Talal. Schimbarea majora adusa de acestia doi a fost atasarea proprietatilor rezidentiale in anumite resorturi de lux operate de Four Seasons, inclusiv in cele doua resorturi operate de Four Seasons in Seychelles – Four Seasons Mahe si Four Seasons Desroches.
.
Despre “luxul” reinventat la Four Seasons Mahe
Situat pe tarmul de sud-vest al insulei Mahe, de altfel cea mai mare insula din cele 115 insule care compun Arhipelagul Seychelles, Four Seasons Resorts Seychelles este o oaza de verdeata luxurianta construita cu deosebita grija fata de natura, pe o coasta abrupta ce se termina cu o plaja exotica cu nisip alb, plaja Petit Anse, una dintre cele mai frumoase plaje din Oceanul Indian, scaldata de apele in zeci de nuante de albastru. A fost inaugurat in 2009 si continua sa apara inca frecvent in topurile celor mai luxoase hoteluri din lume. Totul arata impecabil.
.
Ce mi se pare remarcabil la acest resort este ca a fost construit pentru a potenta natura incredibila si peisajele superbe. Sunt constienti ca darul de a te trezi in fiecare dimineata cu o panorama superba asupra Oceanului, cu o vegetatie de un verde crud oriunde te-ai uita, dar si cu constructii minime, inseamna de fapt luxul suprem. Iata cateva lucruri care m-au impresionat la acest resort:
1. Natura este pe primul loc si tot ceea ce au gandit si construit pentru resort nu face decat sa potenteze acest atu fantastic.
Resortul include peste 60 de vile rasfirate pe o suprafata imensa de 68 hectare, iar design-ul este de inspiratie creola. Se foloseste mult lemn, culori calde, “curate”, armonioase, punandu-se accent pe rafinamentul conferit de o simplitate studiata indelung.
.
Exista mai multe tipuri de vile in care te poti caza, in functie de numarul de dormitoare si implicit de persoane care pot fi acomodate, dar absolut toate iti ofera acest dar suprem de a avea natura la picioarele tale. Cele mai mici vile au 186 mp, cu un dormitor, o zona de lounge, o baie care imbina zona interioara cu cea exterioara si un dressing generos. Punctul forte al acestor vile este terasa exterioara si piscina privata, unde iti poti petrece intreaga vacanta fara sa simti nevoia de a interactiona cu lumea exterioara. Mi se pare un spatiu perfect pentru familiile care nu petrec foarte mult timp acasa si care au nevoie de timp petrecut impreuna, de reconectare. Pe langa aceste vile mai exista si o serie de Suite cu 2 dormitoare si vedere la ocean ce au 524 mp sau 734 mp.
.
Cea mai frumoasa priveliste asupra oceanului este de pe acoperisul SPA-ul-ului resortului. Este situat in cel mai inalt punct de pe proprietatea Four Seasons, cu o vedere superba asupra golfului. Folosesc inclusiv uleiuri fara miros, iar tratamentele sunt o combinatie intre masajul balinez si tehnici de stretching. E perfect pentru persoanele care duc o viata sedentara si lucreaza mult stand pe scaun la birou.
.
Plaja este potrivita pentru familii, are intrare lina, nisip alb, vegetatie si nuci de cocos, numai bune pentru aventuri in natura. Drumul de la restaurante spre plaja si piscina se face printr-o gradina verde, plina de palmieri, flori exotice si cu panorama superba asupra oceanului.
.
2. Zambetul este omniprezent in atitudinea angajatilor
In prima zi de paradis, dupa doua zboruri Qatar Airways si o escala de aproximativ 8 ore la Doha, la finalul unui drum de aproximativ o ora presarat cu serpentine pe insula, cu doi copii usor obositi si doi adulti usor ametiti, prima grija a personalului de la receptie a fost sa ii distreze pe copii. Le-au aratat Coco de Mer, s-au jucat cu ce aveau la indemana, ne-au adus tuturor sucuri de fructe si biscuiti facuti in casa, iar copiii au primit palarii asortate. Nu va puteti imagina ce usurare am resimtit ca nu a mai trebuit sa alergam dupa ei cat timp am completat formularele de inregistrare. Situatia s-a repetat la restaurant, la piscina, pe plaja si cam in toate locurile unde am interactionat cu angajatii resortului.
.
Cea mai frumoasa experienta a fost la seara de sushi (apropo de asta, au un restaurant japonez absolut demential, despre care o sa va povestesc pe indelete putin mai jos). Ne rezervasem locuri la bancul de lucru al bucatarilor ca sa le aratam copiilor cum se prepara sushi. Alex este destul de rezervat cand vine vorba de mancaruri noi, dar l-a distrat fantastic ideea de a manca cu betisoare. S-a chinuit el ce s-a chinuit si, pentru ca nu ii iesea, bucatarul i-a construit pe loc o pereche de betisoare de proba. Practic a pus un pachetel de hartie intre betisoare, la capatul de unde se apuca, le-a legat cu un elastic subtire si apoi i le-a dat lui Alex. Betisoarele semanau cu o penseta mare, mult mai usor de folosit.
.
3. Topul preferintelor copiilor: palariile de pirati facute la kids club
Mereu am spus ca atunci cand iti faci meseria cu pasiune se cunoaste si transmiti si celor din jur aceeasi energie faina. Echipa de la kids club-ul Four Seasons Mahe avea pregatite zilnic o serie de activitati practice in care sa ii implice pe pitici. Copiii puteau ramane acolo singuri, in grija personalului sau impreuna cu parintii. Noi stam tot timpul impreuna cu ei pentru ca se simt si ei mai confortabil decat in prezenta unor straini, oricat de dragute ar fi doamnele.
Din pur noroc am ajuns la kids club fix in ziua in care pregateau palarii de pirati si sabii. Erau decupate din carton, colorate de copii si apoi lipite de personalul resortului. Au fost cele mai iubite jucarii din toata vacanta, le-am purtat pe toate barcile si zborurile interne, am avut mereu grija sa fie la indemana pentru ca zilnic auzeam de la copii “unde e palaria de pirati”?
.
4. Vacanta in care am fost in sfarsit multumiti de cat de variat mananca copiii
Suntem parinti “relaxati”, dar ca mai toti parintii care calatoresc, eram obisnuiti ca in vacante ambii copii sa se focuseze pe “confort food”, adica preparate din categoria pizza, paste, omleta si fructe. Nu este ok, dar pentru o perioada scurta am decis sa nu ne facem sange rau. Insa in prima dimineata petrecuta aici, le-am povestit copiilor despre cat de important este sa mancam echilibrat si cat de important este sa fim curajosi sa incercam si lucruri noi. Si au incercat tot felul de lucruri noi din bucataria resortului, de la preparatele internationale, la mancarea japoneza si cea creola usor picanta.
In resort exista mai multe baruri si restaurante, printre care restaurantul Kannel, unde te poti bucura de o selectie de preparate din bucataria internationala la masa de pranz, iar seara este bucatarie asiatica si creola.
La restaurantul Zez, preferatul nostru, se serveste un mic dejun international, ai zilnic diverse specialitati si optiuni a la carte, iar seara poti alege sa iei o cina in stil mediteranean modern sau ai optiunea de a merge la un restaurant japonez.
Intr-una dintre seri, Zez a gazduit o seara orientala cu servire in stil bufet, in care erai invitat sa faci o mica plimbare gastronomica prin intregul continent asiatic. De la preparatele specific anumitor zone, precum rata Peking, supa Thailandeza si supa Miso, la fructele de mare gatite in nenumarate feluri, creveti, scoici Saint Jacques si chiar o zona dedicata Orientului Mijlociu cu miel gatit excelent. Cireasa de pe tort a fost zona dedicata Japoniei, cu o selectie bogata de sushi si sashimi.
.
5. Genul de “lux” care te face sa te simti binevenit
In general ma feresc de ceea ce se autointituleaza ca fiind “de lux”, pentru ca pentru mine luxul inseamna respectul pentru angajati si clienti, pentru natura, grija pentru cei din jur. Luxul care se limiteaza la mobilier si accesorii, la lemn scump, marmura si elemente ostentative nu mi se pare primitor. De asta nici nu ma regasesc in luxul clasic al tarilor din Golf. Insa Four Seasons Mahe m-a facut sa imi construiesc propria definitie a luxului:
- Camerele sunt luxoase prin privelistea oferita din orice colt te-ai afla si nu prin tablouri greoaie pe pereti. Directoarea de marketing care mi-a facut un tur prin resort chiar imi spunea ca la ei pretul pentru o vila creste in functie de priveliste – cu cat stai mai sus, cu atat platesti mai mult. Iar pretul pentru o vila cu 5 dormitoare poate ajunge si la 10.000 euro pe noapte (si imi spuneau ca aceste vile sunt inchiriate minim 2 saptamani in fiecare luna);
- Covorul este luxos prin simplitatea lui si nu prin desimea firelor de matase;
- Paturile sunt luxoase prin confortul saltelelor. De fapt, in ospitalitate exista si acest indicator al odihnei de calitate oferite de o proprietate; dincolo de locatie, mancare, curatenie, servicii, in ultimii ani am vazut din ce in ce mai des hoteluri evaluate si in baza odihnei pe care ti-o ofera (aveam, de exemplu, un meniu din care sa iti alegi tipul de perna);
- Decoratiunile sunt luxoase prin culorile calde si lemnul folosit;
- Baile sunt luxoase prin combinatia ingenioasa interior-exterior si nu prin marmura folosita – baia are o zona descoperita si poti face dus in gradina, in aer liber;
- Cosmeticele oferite sunt luxoase prin calitatea ingredientelor si lipsa elementelor nocive pentru corp si mediu si nu prin brandul de renume international (se numesc Terre d’Afrique si sunt produse in Africa de Sud);
- Mesele sunt luxoase prin ingredientele curate, atentia la detalii, chiar daca au un numar restrans de preparate in meniu. Prefer un meniu bine construit si cu putine preparate oricarui meniu cu sute de feluri de mancare;
- Serviciile sunt de top prin atentia oferita dorintelor tale si prin anticiparea lucrurilor pe care ti le-ai putea dori. Toti angajatii te saluta, oriunde ai fi, toti cei cu care interactionezi iti tin minte numele de familie si toti angajatii care interactioneaza cu copiii ajung sa se joace cu ei.
Luxul nu inseamna a fi ostentativ, ci inseamna calitate, atentie la detalii si confort.
.
Cat costa o vacanta aici?
Preturile la oferta incep de la 900 euro / noapte si pot ajunge si la 4000 euro/noapte pentru o vila ce poate acomoda doi adulti sau doi adulti si doi copii. Rezervarile le puteti face direct pe site-ul resortului. Daca va intereseaza acest tip de resort, va incurajez sa il urmariti pentru ca posteaza tot felul de pachete si oferte pe site-ul lor. Nu este un resort ieftin, dar se incadreaza ca tarif in linia resorturilor de lux. Si este un lux care chiar isi merita banii. Preturile cresc pe masura privelistii, iar cu cat urci pe stanca cu atat peisajele sunt mai spectaculoase, iar vilele mai scumpe.
.
Foarte frumos! Multumim pentru detalii!
Data viitoare sa îl iei pe Mihai cu tine 😉