In fiecare vara am cam doua luni pauza de la calatoriile intercontinentale si le consumam in mare parte calatorind prin tara, impreuna cu familia mea. Ajung cel putin o data la Sibiu pentru unul dintre evenimentele Muzeului in aer liber Astra, apoi in Transilvania prin zona satelor sasesti, in Secuime pe la conace, dar si in Delta Dunarii sau pe litoral.
Vara aceasta am fost si in Maramures si Banat, iar curand voi merge din nou si in Bucovina. Niciodata, dar niciodata pana acum, nu m-am gandit ca o sa imi planific o vacanta in lunca Siretului, langa Focsani. Mai ales ca Andra a si copilarit prin locurile astea.
De ce?
Ceva m-a atras la Zaga Zaga Resort, inca de cand am aflat despre el anul trecut. Numele nu imi spunea mai nimic. Ba chiar ma ducea cu gandul la ceva destul de ieftin si cu conditii nu tocmai bune. Insa nu a fost deloc asa.
Stiam insa ca este intr-o zona de delta, pe raul Siret, si cred ca m-au atras poate similitudinile cu Eco Lodge-urile in care am mai stat prin jungla Amazoniana in Peru, din Tanzania, Brunei, Thailanda sau Madagascar. Sau poate tocmai curiozitatea de a vedea un loc construit de la zero, intr-o zona cu foarte mici sanse turistice. Mai ales ca eu sunt cu adevarat pasionat de hoteluri si de mecanismele care le fac sa functioneze. este o pasiune pentru mine sa explorez hoteluri. Sa vad greseli de management si sa admir lucruri bune care se intampla acolo. Sau poate a fost relaxarea ca nu am treaba nici cu drumul pe Dealul Negru spre Sibiu, foarte aglomerat daca mergeti spre Sibiu in weekend. Nici cu DN1, a carui reputatie o cunoasteti cu totii.
Stiu ca sunteti curiosi sa aflati cat mai multe despre acest loc asa ca o sa va prezint mai jos, „la cald”, toate impresiile mele de aici, cu bune si cu mai putin bune.
Mai intai, cate ceva despre investitia Zaga Zaga si povestea locului
Intr-o plimbare prin complex am aflat ca povestea locului a inceput acum mai bine de 5 ani, in 2014. Asa cum arata si pozele din camere, locul era o mare mlastina. Plina de buruieni si absolut deloc amenajata sau utilizabila. Intrarea din drumul national care leaga Focsani-ul de complexul Zaga Zaga inca mai poarta amprenta unui colt de Romanie uitat de autoritati. Si aici as vrea sa fac o paranteza – banuiesc ca investitiile turistice in zona aceasta, dincolo de Zaga Zaga Resort, sunt inexistente sau tind spre zero.
Cu toate acestea, autoritatile nu au gasit util sa amenajeze putin accesul spre cel mai mare complex turistic din zona, in care vin turisti din toata Romania, angajati ai marilor companii in teambuilding si in curand si turisti straini. Autoritatile nu si-au dat seama ca au sansa sa arate cat de frumos le este judetul si ca au pus si ei un umar la asa o dezvoltare turistica. Pentru ca vorbim despre o investitie uriasa in zona si pentru Romania.
Investitia
Revenind la povestea locului, trebuie sa va spun ca 4 ani s-a muncit aici non stop, s-a dragat, s-au sapat canalele, s-a populat cu peste (sturioni, stiuca), s-a construit ferma de peste si usor-usor a inceput constructia complexului turistic. 4 ani mai tarziu de la primele sapaturi si dupa peste 10 milioane de euro investiti, Zaga Zaga si-a deschis portile pentru turisti. Acum au in total 51 de bungalow-uri si casute plutitoare, dar si o zona de glamping de abia deschisa, cu corturi tip iurta si o zona de concerte foarte faina.
Chiar si pentru un cunoscator al industriei, efortul pare incredibil. Dar, privind rezultatul final, reactia turistilor intalniti aici si atitudinea angajatilor, consider ca merita si ca are toate sansele sa popularizeze ideea de „Delta a Siretului”.
Cum este resortul Zaga Zaga si ce facilitati are?
De obicei alegem locul de cazare fie pentru natura din jur, fie pentru activitatile disponibile in interiorul resortului. Zaga Zaga este o combinatie din cele doua. Desi Lunca Siretului nu este cel mai atractiv loc pentru un resort turistic, canalele construite la Zaga Zaga si micro-Delta de aici creeaza o cu totul alta atmosfera. Te simti ca in Delta Dunarii. Canalele sunt mai mari sau mai inguste. Au stuf pe margine si, daca te uiti atent in apa, poti zari pestii.
Evident, partea proasta este ca sunt si tantari. Trebuie, insa, sa te obisnuiesti cu ideea, asa este seara oriunde in delta. Cireasa de pe tort ramane arhitectura locului si activitatile multiple pe care le poti face aici. De la simplu pescuit (doar sportiv, nu poti pleca cu pestii acasa!) si pana la parcul de aventura, plimbarea cu caruta, foc de tabara, plimbarea cu barca pe canale, plimbarea cu bicicletele sau cu calul, restaurantul bun de tip cherhana, etc. Ai toate sansele sa iti umpli un weekend cu tot felul de lucruri faine de facut.
Cum se pescuieste?
Pentru ca povestea acestui loc a pornit de la pescuit spre turism, oamenii de aici au foarte mare grija la modul in care se pescuieste. Absolut tot ce inseamna pescuit se face in sistem catch and release. In fiecare camera gasesti informatii exacte despre cum trebuie sa eliberezi pestele in apa. De pe pontonul casutelor ai voie sa folosesti maxim doua undite, pentru a nu ingreuna trecerea barcilor pe canale.
Activitati
Dincolo de pescuit, mai au un parc de aventura cu trasee de diferite grade de dificultate. Alex, baietelul nostru de 4 ani, a incercat doua dintre ele, la cel mai mic nivel de dificultate si a fost foarte incantat. Apoi a incalecat pentru prima data un calut si a fost extrem de mandru ca a reusit sa o faca. Vladut a fost fericit sa urmareasca broastele in micuta Delta din interiorul resortului.
Totodata, in resort au cateva animalute pe care copiii le pot ingriji si hrani. Sunt blande si obisnuite cu prichindei de toate varstele. Adora sa fie mangaiate si sa primeasca mancare de la nazdravani entuziasmati. Exista si un calut cu care se pot plimba copii, dar si biciclete cu care turistii pot face o tura de resort. De la finalul lunii iulie au inaugurat si piscina cu o capacitate de pana la 1000 de persoane, astfel ca aveti o ocazie in plus sa va racoriti. Si sa nu uitam si de barcutele cu care va puteti plimba pe canale: barci cu vasle, hidrobiciclete sau chiar si canoe.
Cum te deplasezi prin complex?
Masinile raman in parcarea de la marginea resortului astfel ca zilnic te plimbi pe jos pana la cherhana pentru micul dejun, pranz sau cina, la parcul de aventura sau la piscina. Desi la inceput ni s-a parut complicat de facut drumul pe jos cu copiii dupa noi, am realizat ca ne-am invatat prea comozi si ca plimbarea este binevenita. La sosire si la plecare aveti transfer cu un cal putere, cu Vasile sau Murga, cu trasura. In principiu, daca cineva are nevoie sa fie transportat de fiecare data cu caruta, se poate cere la receptie. Tineti cont ca intregul resort, cu tot cu lacuri, se intinde pe o suprafata de 85 de hectare.
–
Update 2020 – Tabere de familie
Vara aceasta, cei de la Zaga Zaga au pus la punct si un concept tare fain de tabere de familie, pe care ne-am propus sa il testam si noi curand.
Sunt incluse multe activitati pentru parinti si copii, 5 zile cu timp de calitate in familie. Jocuri sub cerul liber, emotii, natura, dar si timp liber, cand poti face o sumedenie de activitati. Pe langa cele amintite de mine mai sus, puteti opta pentru tenis, pescuit sportiv, plimbari cu caruta sau excursii la Mausoleul de la Marasesti si la manastirile din jur. Parintii pot alege si degustari de vinuri la cramele din apropiere. Pe scurt, genul acela de activitati care iti reamintesc ca adevaratele bucurii in viata sunt cele simple si impartasite cu cei dragi.
Taberele de familie sunt disponibile pe parcursul intregii veri. Luna aceasta, iulie 2020, au si o oferta. Este destinata familiilor care au copii intre 4 si 12 ani si valabila doar pentru iurte. Pretul incepe de la 224 euro pentru 1 adult si 1 copil sau 306 euro pentru 2 adulti si 1 copil. Include cazare 4 nopti si 5 zile in zona de glamping, in timpul saptamanii, luni-vineri. Totodata, sunt incluse pensiune completa – 3 mese/zi, activitatile din program si accesul la piscina. Gasiti aici mai multe detalii.
Cum sunt bungalow-urile de la Zaga Zaga?
Resortul are in total 51 de bungalow-uri si casute plutitoare. Acestea sunt formate dintr-o camera plus o baie adiacenta. Camera are doua zone delimitate printr-un panou de lemn: zona de living, cu canapea si televizor, plus zona de dormit, cu patul matrimonial. Exista si o mansarda micuta cu inca o saltea dubla, spre deliciul copiilor. Din living iesi pe pontonul privat, unde poti sta la plaja, poti citi o carte sau poti pescui. Dar locul nostru preferat de lucru sau de citit ramane divanul de la fereastra din dreptul patului. Un sfat este ca daca va cazati in weekend sa o faceti la bungalow-uri, si nu la casutele plutitoare, pentru ca in apropierea casutelor plutitoare este un teren al altcuiva unde se organizeaza o discoteca si de obicei sambata este zi de party cu muzica tare acolo. Mai multe detalii despre cazare gasiti aici.
Cum este mancarea de la Zaga Zaga?
Numai cand ma gandesc la pastravul cu mamaliguta pe plita si spuma de usturoi imi vine sa salivez. Dar sa o luam cu inceputul. Toate mesele de la resort se servesc la cherhana, care este deschisa si pentru cei care nu sunt cazati in complex. Astfel, uneori, mai ales in weekend, este foarte aglomerat. Micul dejun nu inclus in pretul camerei. Daca vreti sa il cumparati separat trebuie sa stiti ca este bogat, iar formula de baza este „de casa”. Zacusca de casa, icre de casa, branza, dulceata, prajituri si o delicioasa paine de casa cu seminte.
In tot restul zilei au deschis restaurantul pentru cei cazati si cei din afara resortului. Baza este reprezentata de preparatele de peste, dar au si cateva preparate pentru cei care nu consuma peste. Mi-a placut in mod special faptul ca nu au un meniu stufos. Tot ce am incercat a fost delicios, insa. Toti prietenii mei bucatari mi-au spus sa evit restaurantele care au meniuri foarte lungi, cu prea multe feluri de mancare.
Ce sa incercati din meniul de la Cherhanaua Zaga Zaga
Daca ajungeti la Zaga Zaga va recomand sa incercati platoul pescaresc pentru doua persoane. Un fel de aperitiv cu-de-toate. De la peste marinat pana la jumari de peste si zacusca de peste putin picanta pe care mezinul familiei, Vladut, a mancat-o cu furculita, fara paine. Costa in jur de 80 de lei. Merita sa incercati si storceag-ul. Andra l-a preferat in ambele zile la pranz si a declarat ca e delicios – costa 25 lei.
La capitolul peste am incercat pastravul pe plita sau sturionul la plita sau gratar, impreuna cu mamaliga pe plita pregatita in tihna si servite cu muuuulta spuma de usturoi. Simplu si bun – intre 40 – 50 lei portia. Preturile nu sunt mici, dar pentru o cherhana in mijlocul naturii sunt ok. O masa cu un antreu sau ciorba si un fel principal plus bauturi sau desert ajunge pe la 80 – 100 lei de persoana. Meniul il gasiti aici.
.
Ce nu mi-a placut?
Ca nu are internet wifi decat la restaurant, si inclusiv acolo este limitat la un numar destul de mic de utilizatori. Este de inteles, tinand cont ca totul are peste 85 de hectare, insa partea proasta este ca nici semnalul la mobil nu este foarte puternic in camere (cel putin pe Vodafone), asa ca nici internetul pe telefon nu merge. Prin urmare, daca va programati un sejur aici, luati in calcul ca veti naviga destul de greu pe Facebook ca sa postati fotografii care sa ii faca gelosi pe prieteni. Pur si simplu va veti relaxa. Si in eco-lodge-urile la care am mai fost prin strainatate situatia era cam aceeasi cu internetul.
Cazare la cort – glamping
De curand au inaugurat si o zona de glamping, cu corturi cu aer conditionat si cu zona de foc de tabara, unde isi propun sa organizeze cat mai multe evenimente. Un eveniment mare de acest fel este chiar Focsani Blues Festival, in perioada 29 – 31 august 2019, unde invitat de onoare este Arturo Sandoval, celebrul trompetist de origine cubaneza, castigator a 10 premii Grammy, 6 premii Billboard si un premiu Emmy.
Mai multe detalii puteti afla direct de pe site-ul lor sau de pe pagina de Facebook Zaga Zaga.
–
Sa va povestesc un pic experienta noastra legata de acest loc,Suntem o familie care adoram iesirile in aer liber si care de-a lungul anilor am reusit sa ne facem un cerc de prieteni destul de frumos,Pentru ca se apropia o aniversare destul de importanta am hotarat sa facem ceva diferit pentru organizarea ei,Stam intr-un orasel destul de mic care nu ofera prea multe posibilitati de distractie si agrement.spre surprinderea noastra dupa multele postari de pe internet am aflat ca la doar 40 de km de Adjud se afla o oaza de liniste si frumusete un complex aparut recent.Manati de curiozitate si de dorinta ferma a sotului meu sa incerce storceagul am mers sa vedem despre ce e vorba.Am ramas impresionati de frumusetea locului chiar daca pana acolo lucrurile nu erau prea optimiste,,,aceleasi drumuri jalnice si senzatia de loc ,,uitat de lume’.Amenajari surprinzatoare,verdeata apa multa,ponton si muncitori care-si faceau temeinic treaba,,,dovada ca lucrurile nu se opreau aici,Totul a fost grozav alimentate de entuziasmul meu memorabil pana am constatat ca ne apuca foamea si ne-am oprit sa manacam in pontonul restaurantului,Desi mai erau doar doua mese ocupate am asteptat mai bine de 40 de minute sa ne bage cineva in seama si asta dupa ce sotul meu si-a facut simtita prezenta,Ne-au fost aduse doua meniuri ,,,de fapt aruncate pe masa.Nu-i bai am gandit,,,curiozitatea era mai mare decat lipsa politetii ,,flamanzi am parcurs cele cateva randuri din meniu,,pentru ca efectiv erau destul de putine pentru amploarea locului..pestele era clar pastrav sau sturion ambele prezente in crescatoria din incinta complexului si aceste doua variante gatite la gratar sau tava cu diverse garnituri,,,storceagul sotului era prezent la impresionanta suma de 20 de lei ,preparatele de peste undeva la 43 de lei,Optimisti din fire am trecut peste preturile prea mari si meniul destul de usor si am ales sa mancam ,Ei aici intervine din nou ,,promptitudinea’ chelnerului…am asteptat alte 30 de minute in care nu am fost intrebati,bagati in seama in nici un fel.Ne-am ridicat si am plecat gandindu-ne ca nimic nu o sa se schimbe indiferent de investitii atata timp cat noi oamenii care servim si deservim nu schimbam nimic la noi,Repet ,,,pacat de frumusetea locului si dotarile extraordinare daca nu schimba ceva la personalul din dotare.
Sunt de acord cu Elena si chiar as mai puncta cateva aspecte neplacute si care fac ca sejurul sa fie o amintire neplacuta. Noi tocmai ce ne-am intors dintr-un mini sejur petrecut in acest resort (iunie 2020). Asa cum a punctat mai sus Elena, desi la restaurant /cherhana nu era aglomeratie, serviciile chelnerilor lasa mult de dorit. De la timpul de asteptare si atitudine / politete la meniul care nu iti dadea prea multe optiuni si pana la pestele uscat din farfurie care a fost servit rece. De asemenea, la casutele plutitoare, unde am fost cazati, apa calda era o raritate….iar cand totusi functiona alimentarea cu apa (dupa sesizari facute) boilerul curgea peste priza din dulap. Deci, in concluzie nu recomand o astfel de experienta. Pacat de peisaj si pozitionare, serviciile sunt sub execrabile!
Frumos dar mincarea teapa totala
Confirm si eu problema serviciilor de la restaurant, servire de nota 5 (nu vreau sa dau neaparat 4), plus optiuni minimale in menu. Sa zicem ca inteleg pe unde e motivul, angajatii provin probabil din satele vecine si nu sunt de calitate, insa oamenii pot fi educati, instruiti, supravegheati si… motivati cu salarii/bonusuri, iar astfel vor invata sa isi faca treaba! Locul e frumos, merita totusi vizitat. Nu am stat peste noapte, dar imi propun sa incerc in viitorul apropiat.
Si noi abia ce ne-am intors de la Zaga Zaga, de data asta am fost fara copii (si bine am facut) si datorita faptului ca nu am mai prins loc la bungalou sau la case plutitoare, am stat 3 zile la iurta =cort.
Experienta ar fi fost ok daca se investea putin mai mult aici.
Minusuri:
-baile la comun foarte departe de corturi, nu ai o bancuta ceva unde sa iti lasi hainele, cosmeticele
-dusurile bateau in toate directiile
-Nu exista un dispencer cu gel de dus
-Nu primiti prosoape de corp (doar de fata), noroc ca aveam la noi pe cele pt piscina
-la piscina platesti 50% pt cei de la corturi
-depui garantii maricele pt orice inchiriezi (biciclete, barci..)
Am fi fost tentati sa mai revenim cu copiii (dar in niciun caz la cort)
Plusuri:
Intradevar sunt multe activitati atat pt cupluri, cat si pt familii cu copii.
Buna ziua .cum pot sa fac rezervare?
Vreau un Nr de contact
Tocmai pentru că semnalul GSM este foarte slab in zonă, resortul ar trebui să investească puțin într-o rețea de internet. La prețurile pe care oaspeții le plătesc pentru cazare și mâncare nu ar trebui ca internetul să fie ceva atât de greu de obținut.