fbpx
excursii-razvan-pascu

Sunt doua locuri din Romania unde ajung cel putin o data pe an: Transilvania si Delta Dunarii.

Transilvania ma atrage mereu cu atmosfera de „alta Romanie”, cu satele ei curate, cu casele perfect aliniate, cu un stil de urbanism care ar fi meritat sa fi fost raspandit in toata tara.

Delta Dunarii, pe de alta parte, ma atrage in fiecare an datorita senzatiei de univers paralel in care traiesc oamenii aici. De fiecare data cand plec spre Delta Dunarii, drumul ma duce cu gandul la calatoriile initiatice din cartile lui Mircea Eliade. Nu ma cazez niciodata in satele de la marginea Deltei, in cele unde ajungi doar cu masina, pentru ca farmecul Deltei sta si in drumul cu barca pana la locul de cazare. Oricum ar fi, drumul de la Bucuresti spre Delta, mergand pe drumul vechi, cu campurile acelea nesfarsite si colorate in functie de anotimp, plus morile de vant, e foarte frumos.

Cand sa mergi in Delta?

Am testat pana acum Delta aproape in toate anotimpurile.  Am fost in Septembrie – Octombrie, in Mai, dar si in mijlocul verii. Nu am ajuns inca iarna. Dar trebuie sa recunosc ca anotimpul meu preferat pentru explorarea Deltei ramane toamna sau primavara (inceputul toamnei daca se poate). Vara este extrem de cald si in timpul pranzului nu prea poti face activitati. Primavara vegetatia este inca la inceput si pare ca lucrurile de abia incep sa se dezmorteasca, insa daca mergi pe la sfarsit de Aprilie sau in Mai deja este superb. Toamna insa, daca aveti noroc de sezon cu temperaturi blande, asa cum a fost in ultimii ani, Delta te asteapta cu o vegetatie inca vie, cu sezon de pescuit si cu vreme perfecta pentru plimbari lungi pe canalele Deltei. Si daca alegeti sa veniti in Delta primavara sau toamna veti profita din plin de hotelurile sau pensiunile libere, de preturi bune, de liniste si de relaxare asa cum va doriti.

Am explorat pana acum multe zone ale Deltei noastre, de la Sulina, Crisan, Murighiol, Uzlina, Gura Portitei, Letea si anul acesta am ajuns la Sfantu Gheorghe, la Green Village Resort. Stiam despre el ca a fost preluat de Eurolines de cativa ani si ca i-au dat un suflu nou locului. Dar ceea ce am gasit la Green Village Resort mi-a depasit asteptarile si m-a dus cu gandul la eco-lodge-urile in care am mai stat in Peru, in jungla Amazoniana, in Thailanda sau in Brunei. Plus ca am intalnit acolo multi turisti straini.

Cum sunt camerele la Green Village Resort?

In stilul eco lodge-urilor despre care va povesteam, camerele sunt de fapt mini-casute cu mezanin. Casuta in care am fost noi cazati avea un mic living la parter cu fotolii de ratan, iar la etaj un pat matrimonial generos. Noi am avut si un patut pentru bebelusul Vladut.

Ce facilitati are resortul?

Ceea ce am admirat la „feng shui-ul” locului este ca au gandit multe activitati pe care sa le poti face, fie in familie, fie in cuplu sau cu prietenii.

Pentru cei cu copii exista locul de joaca exterior (un sistem din acela clasic cu tobogan si o casuta cocotata) si locul de joaca interior amenajat foarte dragut, cu jucarii atent alese (suspectez ca au fost alese de un parinte pentru ca au multe jucarii intuitive, de lemn, stil Montessori). Au inclusiv niste motociclete de copii pe care Alex le-a luat la o tura prin resort.

Copiii de toate varstele se bucura de piscina resortului, de hamacele asezate la umbra, dar si de spatiile verzi atent ingrijite. Am admirat cat de multa atentie acorda cei de acolo spatiilor verzi, iarba tunsa, udata (de altfel Alex a si facut baie la stropitoare de cateva ori).

De la receptie puteti inchiria biciclete (inclusiv cu scaun pentru copii) pentru o tura prin imprejurimi. Tot aici gasiti mingi de fotbal, palete pentru badminton si cele mai interesante decoratiuni lucrate manual.

In fiecare seara se proiecta cate un film in cinema-ul hotelului. Filmele incepeau pe la ora 20 / 20:30, dar pentru noi era destul de tarziu pentru ca atunci incepe ritualul de somn la bebelus, baia lui Alex, etc.

Cum este restaurantul Green Village?

Si eu si Andra suntem mari amatori de peste. Deci am incercat cam tot ceea ce se putea incerca in materie de preparate din peste. Am facut supradoza de zacusca de peste (delicioasa, neaparat trebuie sa o incercati), chiftelute de peste, scrumbie, somn, crap…de toate. Neaparat sa luati si mamaliga prajita si sa incercati si borsul de peste si storceagul. Cand restaurantul era plin, mancarea venea cam in 20 – 25 minute. Cand nu era full se organizau chiar mai repede. Oricum ar fi, ospatarul ne spunea de la inceput cam cat dureaza sa primim preparatele.

Daca noi am mancat peste dimineata, la pranz si seara, Alex in schimb nu este fan peste. A mancat paste, snitel, pui la gratar, salata verde, piure, branza cu smantana, etc. La micul dejun l-au castigat pe Alex cu un chec de casa delicios.

Cat de „child friendly” este Green Village Resort?

In ceea ce priveste cazarea, singurul nostru criteriu obligatoriu pentru camera de vacanta este sa fie spatioasa, iar daca nu, atunci luam chiar o suita cu doua camere. Si camera de la Green Village ne-a oferit spatiu din plin. E foarte bine ca sunt impartite in living si dormitor, mai ales pentru familiile cu program diferit de somn, asa, ca noi (bebelusul adoarme mai devreme, iar la pranz nu reusim chiar in fiecare zi sa ii adormim pe amandoi in acelasi timp).

Singurul lucru mai „complicat” din camera a fost scara de lemn, pe care Alex a urcat-o si a coborat-o din plin. Dar el este un copil atent si destul de grijuliu, deci nu am stat cu stres asa mare, insa daca aveti copii mici veti sta putin cu inima stransa cand se vor apropia de scara.

Ce activitati poti face in imprejurimi?

Intr-o dupa amiaza noi am explorat putin satul Sfantu Gheorghe si apoi am plecat spre plaja. In sat nu ai mare lucru de vazut, iar unele zone arata deplorabil. Plaja salbatica, in schimb, este foarte frumoasa, mai ales pentru cei dornici de liniste. Eu si Alex am ajuns pe plaja cu o bicicleta luata de la resort (cu scaunel de copil), iar Andra cu caruciorul. Am facut cam 20 de minute pana acolo, iar plaja este perfecta pentru copiii curiosi si dornici de explorare, insa nu veti gasi magazine, sezlong sau ceva amenajat, ci trebuie sa iti placa stilul acesta mai salbatic. Cand am fost noi nu era inca sezon de facut baie, dar ne-am bucurat de nisip si de soarele placut al dupa amiezii. Este o plaja salbatica, neamenajata si sper sa ramana asa. Exista si o masinuta, numita de cei de aici „trocarici”, un fel de tractor care face traseul pana la resort daca nu vreti sa mergeti pe jos.

Apoi bineinteles sunt traseele pe canalele si lacurile din jur, cu barci mai mari sau mai mici. Noi am ales un traseu de 3 ore privat si a fost minunat. Exista si trasee open, cu barci ceva mai mari. Alex era curios despre pasarile din Delta, despre pelicani si cormorani, repeta tot ceea ce ne povestea domnul care conducea barca, iar Vladut a privit in jur si a adormit la un moment dat.

De ce va recomand sa vedeti Delta in extra-sezon?

Recomand mai ales inceputul de toamna sau primavara mai tarzie. Nu stiu cum este iarna. Dar in principiu in extra-sezon va puteti bucura de liniste, atat in resort cat si in plimbarile pe canale. Nu veti mai vedea barci trecand in viteza, nu o sa mai fie zumzet de turisti. Temperaturile mai „omenesti” o sa va permita sa va bucurati de toata ziua petrecuta in Delta (vara la orele pranzului este foarte cald si nu prea ai ce activitati sa faci).

Trei oferte pentru acest final de an

Daca nu v-ati decis asupra destinatiei pentru minivacanta de 1 Decembrie, puteti rezerva pachetul de 1 Decembrie la Green Village Resort care include cazarea in perioada 30 Noiembrie – 3 Decembrie, transferul cu barca de la Murighiol la Sfantu Gheorghe, mic dejun in toate zilele de cazare, pranz, cina si program artistic pe 1 Decembrie, excursie la Varsarea Dunarii in Marea Neagra de la 163 euro / persoana. Nu imi dau seama cat de frig va fi in acea perioada, insa daca vreti sa testati, gasiti detalii despre oferta aici.

Pentru Craciun pachetele includ cazarea in perioada 23 – 26 Decembrie, primire cu preparate traditionale, slujba de Craciun si taiatul porcului, pranz festiv si cina festiva de Craciun, colinde si cadouri sub brad pentru copii, de la 228 euro / persoana. Detalii aici.

Pentru Revelion pachetele includ cazarea in perioada 30 Decembrie – 2 Ianuarie, pensiune completa, cina festiva, tombola cu premii, brunch pescaresc, petrecere cu muzica live, totul de la 335 euro / persoana. Detalii aici.

Imagini Green Village Resort – Sfantu Ghoerghe

*sursa foto: Anca Duse

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]