excursii-razvan-pascu


In urma cu vreo 4 ani am organizat primul meu grup de turisti, in Tanzania si Zanzibar. Planul era sa atacam cu totii Kilimanjaro, insa cu ceva timp inainte de excursie mi-am dat seama ca muntele, si mai cu seama unul de top, nu are cum sa fie un moft si ca nu pot decide peste noapte sa merg la aproape 6000 m altitudine fara sa fi avut prea multa experienta cu muntele inainte.

Planul era sa strang o gasca de oameni amatori de munte si drumetii si sa facem antrenamente impreuna prin Romania, cu dificultate crescuta, astfel incat, in final, sa fim cu totii pregatiti pentru Kili. Realitatea este ca eu nu mai mersesem intr-o drumetie de cativa ani buni si imi era teama de rezistenta mea fizica, de presiunea exercitata de lipsa de oxigen asupra organismului meu mult prea obisnuit cu confortul scaunului de birou. In final am decis sa impartim grupul in doua, 5 persoane au urcat pe Kilimanjaro si s-au intors fericiti cu aceasta experienta, iar restul grupului a ales sa faca un safari de o saptamana prin parcurile Tanzaniei. Din punct de vedere experienta nu aveai cum sa dai gres cu oricare varianta ai fi ales, insa era important sa fii pregatit pentru ce avea sa urmeze. Iar echipa noastra de temerari chiar era pregatita. Rucsacii lor erau bine impachetati cu tot felul de lucruri necesare drumetiilor si uitandu-ma la ei cum se urcau in masina ghidului care avea sa ii duca la punctul de plecare aveam senzatia aceea ca “pleaca in armata”. Atent impachetati intr-un feng shui al muntelui pe care eu nu il cunosc nici acum.

De atunci am mai facut mici drumetii prin Romania sau Austria, dar nimic care sa necesite bagaj prea mare, cort, sac de dormit, etc. Dar avem in plan sa facem o mini escapada de acest gen vara viitoare, impreuna cu Alex. Pe mine ma fascina in copilarie idea de a sta la cort (imi faceam zilnic cate un cort prin casa din cearsafuri sau umbrele) si cu siguranta si el ar fi super incantat de experienta.

Unde as merge cu cortul in Romania?

Cel mai probabil in zona Apusenilor sau pe la Cheile Nerei, unde nu am mai ajuns de cativa ani buni si unde mi-as dori sa ma bucur cateva zile de peisajele superbe, de vaile verzi si de pesterile spectaculoase. Am face cateva drumetii la pesterile sau cascadele din zona si ne-am bucura de aerul curat si de natura. Probabil ca as alege o perioada in timpul saptamanii pentru asta pentru ca nu vreau sa prind suprapopularea din weekenduri. As mai merge in Retezat pe timp de vara.

Iar pentru echipamentele pentru o astfel de calatorie as apela la un magazin specializat, motiv pentru care m-am uitat pe pagina dedicata echipamentelor de drumetie de pe site-ul Decathlon.

Sa vedem ce am avea nevoie:

Primul articol – cortul. La Decathlon au corturi de tot felul, de la cele mai mici, de “burlac”, la cele duble, triple…in functie de numarul de copii din familie.

Inca ma gandesc daca sa luam un cort clasic, pe care sa incercam sa il montam impreuna, sau sa luam unul cu montare instantanee (cautati modelele “2 seconds” de la Quechua daca nu ati avut sau vazut vreodata un astfel de cort – se deschide imediat in varianta utilizabila si nu mai e nevoie decat sa-l fixezi cu cuie in pamant, nu mai ai de montat bete ca la cele clasice).

Variante:

Clasic- Cort Arpenaz de 3 persoane

Modern, cu montare instantanee – Cort Quechua 2 seconds easy – 3 persoane

Au si saltea gonflabila pentru doua persoane (adica doua persoane – mama, tata si copilul), de la 75 de lei, insa doar pt 10 lei in plus cred ca am incapea mai lejer in 140 cm latime fata de 120. Oricum, cand luati salteaua sa verificati dimensiunile cu cele ale cortului pentru a va putea incape salteaua in cort cat mai bine.

Foarte util cand va luati saltea este sa aveti la voi si o pompa de mana/picior, in cazul in care nu aveti una la masina pe care sa o puteti folosi si pentru umflarea saltelei. Altfel va trebuie mai multe seturi de plamani pentru a o umfla la un nivel acceptabil. Sau puteti alege direct o saltea autogonflabila pentru fiecare membru al familiei.

Alte articole utile: o masa cu scaune pliabile (de la 230 lei) sau hamace, ori articole de picnic.

Foto: Shutterstock

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!