In continuarea articolului de aici, in care prezentam care este programul politic al tuturor partidelor, legat de antreprenoriat, astazi vreau sa amintesc 20 de lucruri pe care PSD le-a promis antreprenorilor si care mi se par cele mai importante.
M-as bucura sa fie respectate toate in orizontul de timp promis si cred ca daca se va intampla asta atunci Romania are sansa cu adevarat sa devina “tigrul Europei de Est”, pentru ca IMM-urile in Romania reprezinta peste 90% dintre companii si IMM-urile sunt cele care platesc cele mai mari impozite, angajeaza cea mai mare parte a fortei de munca si asigura dezvoltarea clasei de mijloc.
Cred ca depinde si de noi toti ca aceste promisiuni sa fie respectate si cred ca daca in fiecare luna le vom reaminti despre aceste promisiuni si vom pune presiune ca ele sa fie respectate, atunci cei cu putere de decizie majoritara in Parlament si care vor forma Guvernul vor trebui sa asculte de ceea ce tinerii antreprenori isi doresc. Mai ales ca acestea sunt promisiuni din campanie, cu care PSD a castigat alegerile.
1. Impozit ZERO la dividende (de la 5%) de la 1 ianuarie 2018.
2. Marirea plafonului cifrei de afaceri de la 100.000 la 500.000 euro pentru mentinerea pragului de MICROintreprindere de la 1 martie 2017.
3. Impozit de 1% pe veniturile microintreprinderilor de la 1 martie 2017, indiferent de numarul de angajati (pana la 9 angajati – noutatea este ca nu va mai fi impozit diferentiat, de 1%, 2% sau 3%).
4. Marirea plafonului de incasari pentru firmele neplatitoare de TVA de la 220.000 RON la 300.000 RON de la 1 ianuarie 2018 (prin actualizarea cursului de schimb la care se calculeaza aceasta valoare – acum se calculeaza la cursul 1 euro=3,38 RON).
5. Impozit zero pentru activitatile independente ce nu depasesc 24000 RON anual si impozit de 10% pentru cei care au venituri independente ce depasesc 24000 RON pe an de la 1 ianuarie 2018.
6. Eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018.
7. Scaderea TVA de la 20% la 18% de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie 2017 TVA zero la locuinte si la materiile prime si serviciile din agricultura, plus TVA 9% la servicii de publicitate (in loc de 20%).
8. Infiintarea Ministerului IMM-urilor, Antreprenoriatului si Turismului.
9. Plata automata a dobanzii pentru datoriile statului fata de firme (de exemplu: rambursare TVA) de la 1 ianuarie 2018.
10. Institutiile statului vor face maxim un control pe an la firme (cu exceptia sesizarilor si cazurilor flagrante).
11. Infiintarea de licee de antreprenoriat si a unui Program National de Dezvoltare a Antreprenoriatului (licee care sa functioneze in marile orase dupa o programa axata in special pe ore de antreprenoriat, care vor asigura o calificare mai buna pentru tinerii care vor intra in programul de Start-up, plus finantarea infrastructurii antreprenoriale la nivelul comunitatilor locale prin infiintarea a cel putin un incubator/parc industrial/parc tehnologic).
12. Eliminarea tuturor taxelor de la Registrul Comertului si infiintarea unei firme intr-o zi de la 1 martie 2017.
13. Crearea unei scheme de ajutor de stat de 200.000 RON/ proiect/antreprenor pentru 10.000 de start-up-uri anual. Termenul nu a fost definit in programul electoral economic.
14. Vor fi eliminate contributiile pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente, astfel, contributiile vor scadea de la 39,25% la 35% de la 1 ianuarie 2018.
15. Toate obligatiile fiscale vor fi achitate exclusiv online de la 1 decembrie 2018, iar firmele vor putea depune online toate formularele solicitate de la 1 decembrie 2018.
16. Publicarea pe website-ul Guvernului a Nomenclatorului tuturor taxelor din Romania, de la 31 martie 2017.
17. De la 1 ianuarie 2018 nu se va mai solicita firmelor un document care se afla deja la o alta institutie publica.
18. Intalniri trimestriale intre Guvern si mediul de afaceri pe tipuri de firme: micro, mici, mijlocii si mari.
19. ANAF va pune la dispozitia oamenilor de afaceri o lista cu agentii economici care au un comportament fiscal neadecvat. Oamenii de afaceri nu vor mai putea fi culpabilizati de complicitate cu partenerii lor de afaceri de pe lantul de activitate, daca acestia nu se afla pe lista mentionata. Nu se va mai lua nicio masura punitiva din partea institutiilor de control fara derularea premergatoare a etapelor de informare si preventie.
20. Extinderea numarului de instante specializate in materie comerciala la 15 (Bucuresti, plus resedintele de judet unde functioneaza Curti de Apel). In acest moment sunt doar 3 (Cluj, Pitesti, Targu Mures).
–
SHARE, pentru ca aceste informatii sa ajunga la toata lumea, alegatori, antreprenori sau politicieni. Asteptam sa fie puse in practica, ar fi extraordinar pentru Romania antreprenoriala!
–
Intregul program economic al PSD poate fi vizualizat aici.
* sursa foto: StirileProTV.ro
Mai era cu marirea salariului minim. Sunt lucruri foarte bune – sa speram ca se vor tine de cuvant. Nu au cum sa le puna in aplicare pe toate imediat, dar treptat ar trebui sa schimbe! Ar fi bine in timp , la 6 luni, 1 an sa faci un post cu „ce au realizat din ceea ce au promis” pentru ca uitam 😀
@ Saby – Cand vreodata s-au tinut de cuvant ? :))
Nu sunt fan PSD, nu am fost la vot insa dintre toti mi-a placut cel m mult programul lor. S-au m tinut de cuvant: au dat inapoi 3 transe din urma ptr profi, au marit salariul minim la un punct si cam atat am in minte acum :))
Or sa mareasca salariile bugetarilor. Vor mari si pensiile. Pentru niste baieti destepti vor elimina si TVA pentru locuinte. Vor da si studentilor cateceva: calatorii gratuite pe tren si burse putin mai mari. Poate ceva si pentru jurnalisti: scutire impozit pe drepturi de autor pana la o anumita suma. Alte pomeni pentru asitatii sociali. In rest nu cred ca isi vor tine promisiunile. Doar vor fura in liniste. De informtizarea admistratiei se vor „ocupa” tot firmele lui Sebi Ghita. O sa coantinue jaful banilor publici. Urmeaza inca 4 ani de zile fara investiiti.