fbpx
excursii-razvan-pascu

Grosser Tiergarten public park - Copyright canadastockCool, eclectic, artistic, fun…Berlinul este una dintre putinele capitale europene in care poti reveni o data, de doua sau de mult mai multe ori, fara sa te plictisesti.

De ce? Pentru ca in fiecare an / sezon au loc expozitii unice, concerte ai unor artisti pe care trebuie sa ii vedem cel putin o data in viata, deschideri de tot felul de obiective turistice, toate combinate cu o istorie care a ramas adanc impregnata in memoria vizuala a orasului.

La tot pasul vei vedea cafenele, muzee interactive, constructii futuriste, dar si reminiscente ale trecutului zbuciumat al Germaniei. De altfel, orasul este supranumit capitala artei avangardiste, a muzicii tehno si a istoriei naziste.

Stiu ca va doriti sa ajungeti in Berlin, asa ca iata ce obiective turistice va recomand sa nu ratati.

Un oras care reflecta trecutul Europei

Nu poti ajunge in Berlin fara sa vezi ce a mai ramas din Zidul Berlinului sa iti amintesti si sa spui un ”multumesc” in gand pentru realitatea in care traim noi astazi. Daca vrei, poti chiar sa cumperi o bucatica din zidul daramat dupa caderea regimului comunist din Berlinul de Est (le gasesti la magazinele de suveniruri la cel mult 2 Euro/buc si sunt veritabile, cu certificate de calitate).

In prezent au mai ramas in picioare trei mari portiuni din Zid, iar una dintre ele – East Side Gallery – are un aer de-a dreptul vesel si vibrant, datorita graffitti-urilor pe care sute de artisti din toata lumea le-au lasat aici incepand din 1990. East Side Gallery are o lungime de 1,3 km si este cea mai lunga galerie de arta urbana in aer liber din lume. O alta portiune din zid care merita vizitata este Checkpoint Charlie, cel mai cunoscut punct de trecere intre Berlinul de Est si Berlinul de Vest in timpul Razboiului Rece.

Poate cel mai cunoscut simbol al orasului este Poarta Brandenburg, cu sase coloane impunatoare deasupra carora se afla cvadriga cu patru cai a zeitei Victoria. Poarta a fost construita in perioada 1789-1791 si reprezinta un simbol al istoriei tumultuoase a Europei, dar si un semn de pace si unitate la nivel european. Dupa ridicarea Zidului Berlinului, in anul 1961, accesul prin poarta a fost interzis timp de 28 de ani.

Indiferent daca esti un impatimit al muzeelor sau doar iti place sa incerci lucruri noi, nu trebuie sa ratezi experienta de pe Insula Muzeelor, situata pe raul Spree. Pe insula se afla cinci dintre cele mai apreciate muzee din Germania, fiecare cu o arhitectura impresionanta, ale caror expozitii alcatuiesc o incursiune in culturile Europei si Orientului Apropiat si includ atractii ca bustul lui Nefertiti si Altarul lui Zeus din Pergamon. Alte muzee interesante din Berlin sunt Muzeul de Tehnologie (Technikmuseum) si DDR Museum, ce vine cu o abordare interactiva si permite vizitatorilor sa experimenteze viata in timpul Germaniei Socialiste.

Cultura vibranta si vederi panoramice

Capitala Germaniei are dimensiuni foarte mari, fiind de aproape patru ori mai mare ca Bucurestiul, iar varietatea de activitati pe care le poti face aici este pe masura.

Pe scurt, te poti plimba cu barca pe raul Spree (detalii aici), poti admira cladirile reconditionate din centrul vechi al Berlinului, in cartierul Nikolaiviertel, poti vizita Stadionul Olimpic, poti face cumparaturi in Galeriile Lafayette sau in centrul Dussmann de pe Friedrichstrasse (Dussmann das KulturKaufhaus este un centru comercial si cultural de unde poti cumpara carti, albume muzicale sau obiecte de arta si unde poti participa la evenimente culturale gratuite).

De vizitat este si Turnul Televiziunii, adesea denumit Turnul Alex datorita localizarii in Piata Alexanderplatz, care reprezinta cea mai inalta constructie din Germania si a doua cea mai inalta din Europa. Un veritabil simbol al orasului, Turnul TV are 368 de metri inaltime si poate fi vizitat pentru 14 Euro (aici poti verifica disponibilitatea biletelor).

Cladirea parlamentului German (Reichstag) este un alt loc foarte apreciat de turisti, in special datorita privelistii pe care o poti admira din domul central. Este bine de stiut ca pentru a urca pana sus si a vedea panorama orasului trebuie sa faci rezervare cu cateva luni in avans (se poate face si online, aici), iar accesul este gratuit. Pe acoperisul cladirii exista un restaurant inedit pentru care rezervarea se face telefonic sau trimitand un email inainte (detalii aici).

De asemenea, cartierul Tiergarten este cel mai verde cartier din Berlin si una dintre locatiile preferate de berlinezi pentru petrecerea timpului liber. Aici se afla unul dintre cele mai mari parcuri din Germania, cu o suprafata de 210 hectare, unde se organizeaza frecvent concerte si evenimente artistice cu acces gratuit. In acelasi cartier se afla Zoologischer Garten Berlin – cea mai veche si mai cunoscuta gradina zoologica din Germania, unde se gasesc peste 20300 de animale, de la lupii arctici la canguri, elefanti si capre (cu care se pot juca inclusiv copiii, intr-un spatiu special amenajat). Gradina zoologica are un site in limba engleza de unde se pot achizitiona bilete si poate fi descarcata o aplicatie mobila foarte utila in timpul vizitei la zoo.

Evenimente de renume international

Este bine de stiut ca majoritatea berlinezilor sunt excentrici si deschisi spre diversitate, fie ea culturala, artistica, religioasa sau sexuala (nu degeaba este considerat cel mai prietenos oras pentru comunitatea LGBT din Europa). Asadar, aici vei putea lua parte la evenimente dedicate diverselor comunitati, la concerte de muzica techno, jazz, underground etc., la festivaluri de film, prezentari de moda, expozitii artistice si multe altele. Calendarul tuturor evenimentelor il gasesti aici, iar aici poti accesa o lista cu evenimentele anuale din Berlin cunoscute in intreaga lume, printre care se numara Carnavalul Culturilor, Love Parade, Berlin Maraton, Art Forum, Festivalul German-American si Weihnachtsmärkte (pietele de Craciun).

Berlinul este renumit pentru viata de noapte si pentru cluburile cu genuri muzicale din cele mai diverse. Watergate, Tresor si Golden Gate sunt aglomerate in fiecare weekend, fiind preferate de iubitorii de muzica techno.

Delicii culinare si unde le poti gasi

Stiai ca in Berlin exista un Currywurst Museum (muzeul carnatilor picanti) si ca Döner Kebap este considerat un preparat traditional? Din acest lucru iti poti da seama ca berlinezilor le place sa manance bine, de preferat mancaruri cu multa carne acompaniate de paine de casa si varza murata. Currywurst vei gasi la orice colt de strada la pretul de 2-3 Euro/buc (incearca mai ales la Curry Mitte), iar pentru celebrul schnitzel german iti recomand restaurantul Schnitzelei de pe malul raului Spree. O alta sugestie este DDR Restaurant Domklause, unde vei avea parte de o experienta culinara inedita, cu feluri de mancare, cocktailuri si vinuri specifice fostei Republici Democratice Germane.

Daca iti plac burgerii la fel de mult cum le plac berlinezilor, primul restaurant unde trebuie sa ajungi este Berlin Burgers International, recunoscut ca avand cei mai mari si mai gustosi burgeri din Berlin. O alta optiune este Burget Meister, care uimeste nu doar prin gust, ci si prin locatia inedita – restaurantul se afla sub o gara, intr-un spatiu care a fost candva o toaleta publica.

O locatie mai stilata este cafeneaua Einstein Stammhaus, care se afla intr-o frumoasa vila construita in urma cu 200 de ani. Aici poti servi cafea in stilul vienez, strudel cu mere si schnitzel preparat ca la carte.

Daca vrei sa incerci un desert berlinez, poti opta pentru pfannkuchen, un soi de gogosi cu topping-uri diverse, umplute cu jeleu, cunoscute in restul Germaniei ca „Berliners”. Pe cele mai bune le vei gasi la brutariile traditionale.

Cand si cum sa vizitezi Berlinul?

Cele mai turistice perioade sunt mai-octombrie, cand se organizeaza numeroase festivaluri stradale si petreceri in aer liber, precum si decembrie-ianuarie, cand au loc targuri specifice de Craciun si de Anul Nou. Daca preferi sa vezi orasul prin ochii unui localnic si sa explorezi latura mai putin cunoscuta a Berlinului, iti recomand un city-break in lunile de primavara sau toamna, cand este mai putin aglomerat si ai sanse mai mari sa interactionezi cu localnicii.

In ceea ce priveste sistemul de transport din capitala Germaniei, toate mijloacele de transport in comun opereaza 24 de ore pe zi, iar pretul unui bilet incepe de la 1,5 Euro. Cea mai simpla modalitate de a vizita orasul este cu metroul (U-Bahn) care cuprinde 173 de statii, vine la intervale de maxim 10 min pe timp de zi si 15 min pe timp de noapte. Detalii despre liniile de metrou, rute si preturile biletelor gasesti aici.

Daca ma intrebati care va fi primul lucru pe care il voi face in Berlin, cand voi reveni acolo, atunci cu siguranta va fi un tur cu un Trabi.

Puteti ajunge la Berlin cu compania aeriana Air Berlin care ofera zboruri dus-intors Bucuresti-Berlin incepand de la 79 de euro, cu toate taxele incluse. 

* fotografii by Shutterstock

3 comentarii

  1. 21.09.2016 la 12:55

    Nu ar trebui ratat la Berlin nici Muzeul Evreiesc, cel mai mare din Europa și probabil și cel mai spectaculos, și hub-urile culturii alternative din Prenzlauer Berg, Rosenthaler Straße 39 și Schwarzenberg Haus.

  2. ady
    03.10.2016 la 22:13

    Foarte evaziva prezentarea comparand cu cele mai vechi…taxa de oras? preturi? alte chestii absolut necesar de stiut pentru un turist la Berlin?

  3. paul
    19.10.2016 la 10:00

    ryan de la 9 euro…

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]