fbpx
excursii-razvan-pascu

Nadia GorduzaIn ultima perioada aud tot mai des despre persoane care se tem sa zboare cu avionul si nu, nu ma refer la acele persoane mai sensibile care zboara, dar au emotii si se gandesc la tot felul de scenarii, ci la cei care efectiv nu se urca in avion si de teama avionului fac mii de kilometri cu masina sau nu depasesc Europa.

De aceea va invit sa cititi un interviu cu doamna doctor Nadia Gorduza, medic si psihoterapeut in cadrul centrului ID Therapy – Bespoke Treatment Center din Bucuresti, care trateaza teama de zbor folosind realitatea virtuala.

Nu este SF, ci o serie de echipamente disponibile inclusiv in Romania, la clinica doamnei doctor.

1. Ati adus in Romania mai multe terapii, inclusiv terapia prin realitate virtuala. Cum ne poate ajuta pentru a ne invinge fricile?

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil, in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente. Pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, intr-o experienta controlata, in prezenta medicului/psihoterapeutului. Scopul este monitorizarea reactiilor pacientului fobic si in final, depasirea acestora.

2. Cum functioneaza terapiile virtuale pentru vindecarea fobiilor?

Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de anxietate. Pacientul utilizeaza ochelari 3D dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului care sunt conectati la un calculator. Se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice, pentru a-si invinge treptat fobia.

In ceea ce priveste frica de zbor, motivul pentru care persoana evita sa calatoreasca cu avionul este gradul mare de anxietate. Oamenilor le este frica sa zboare, isi alimenteaza gandurile cu imagini care ii sperie si fac atac de panica.

Cercetarile au demonstrat ca tratamentul este mai eficient atunci cand pacientii se simt confortabil in prezenta stimulului. De aceea terapia virtuala ii expune gradual la mediul din avion, intr-o maniera terapeutica, astfel incat sa se confrunte cu situatia cauzatoare de anxietate.

3. Cum functioneaza terapia virtuala in cazul fobiei de zbor?

Pacientul este expus gradual la toate etapele zborului de la: check in, asezarea in scaun, pornirea motoarelor, decolare, zbor, aterizare, fulgere si turbulente, totul intr-o maniera terapeutica controlata si in ritmul sau propriu. De exemplu, in viata reala decolarea are loc o singura data, in terapia virtuala poate avea loc ori de cate ori pacientul are nevoie pana se simte confortabil si ii scade anxietatea.

Pacientul este astfel asezat in avion pe scaun si, poate vedea majoritatea activitatilor care se produc pre-decolare si in timpul decolarii, se poate uita pe fereastra, poate auzi zgomotul produs de avion la decolare si poate experimenta un zbor prin imaginile pe care le vede pe fereastra avionului. Toate acestea se fac pas cu pas si pacientului i se permite sa stea atat cat are nevoie pana cand iese din starea de anxietate si devine confortabil sa treaca la urmatoarea etapa de zbor.

De asemenea, pacientii sunt invatati tehnici de relaxare, de respiratie, de oprire a gandurilor obsesive si de restructurare cognitiva. Pacientul se simte in siguranta, iar expunerea treptata la stimul il “obisnuieste” si ii scade in timp anxietatea de zbor.

4. Cat ma costa o astfel de sedinta si de cate sedinte am nevoie pentru a scapa de frica de avion?

O sedinta de terapie prin expunere virtuala dureaza intre 40-50 de minute, in functie de gradul de anxietate al pacientului si costa 200 RON. In medie este nevoie de 8-10 sedinte de terapie virtuala, cu frecventa saptamanala sau mai dese. Comparativ, in Statele Unite o sedinta de terapie virtuala folosind aceeasi tehnologie este in jur de 200 USD.

5. Dincolo de softul special si ochelarii pentru realitatea virtuala, cat de important este sa ai un psihoterapeut bun langa tine, care sa te asiste?

Este foarte important sa ai in primul rand un psihoterapeut cu training specializat in terapie de expunere virtuala care presupune atat abilitati psihoterapeutice, cat si tehnice. Este ideal sa aiba o abordare complexa si multidisciplinara si sa aiba experienta in tratarea pacientilor cu fobii, atat din punct de vedere psihologic, cat si medical, mai ales daca pacientul face un atac de panica in cabinet.

6. Si mie mi-e foarte teama de inaltime. Ar trebui sa imi fie rusine cu asta? 

Nu, acrofobia (frica de inaltime) este pe locul 3 in top 10 fobii in lume. Asadar important este sa o constientizam si sa apelam la ajutor specializat.

7. Exista temeri sau rusine pentru a apela la un psihoterapeut. Una dintre acestea este legata de faptul ca daca mergi la un cabinet atunci o sa te stie toata lumea. Cum este la ID Therapy? 

Asa cum sugereaza si numele centrului (ID Therapy-Bespoke Treatment Center), cabinetul este conceput astfel incat fiecare persoana sa beneficieze de o abordare personalizata si exclusiva, iar timpul si spatiul petrecut in cabinet sa ii fie dedicat in totalitate, fara interactiuni neplacute sau nedorite. Confidentialitatea este un „must” in conceptul ID Therapy.

8. Cine este medicul psihoterapeut Nadia Gorduza?

Sunt medic si psihoterapeut cu o experienta de peste 15 ani in domeniul managementului medical. Credo-ul meu este acela de a oferi diagnoza individuala si terapie personalizata in situatii umane particulare, irepetabile.

Consider ca fiecare dintre noi este o entitate diferita si are nevoie de o abordare integrata „psyche and soma” pentru a fi „functional”, iar tratarea doar uneia din laturi are consecinte negative pe termen lung asupra intregului.

Sunt certificata ca psihoterapeut la nivel national si international, avand un un  Master Clinic in Psihoterapie Scurta Strategica la „School of Management Research and Clinical Institute – Arezzo, Italy”. Am ales acest tip de specializare in psihoterapie pentru ca este imbinarea ideala intre psihologie, medicina si business si  a dovedit rezultate fantastice si rapide pe patologii ca anxietatea, fobiile si atacul de panica.

De asemenea, sunt specializata in terapii virtuale la VBI-Virtually Better Inc, Atlanta, USA, primul centru de terapie prin expunere la realitatea virtuala, din lume, cu rezultate remarcabile la pacientii cu tulburare de anxietate, adictii, fobii specifice (cum ar fi frica de avion, inaltime, furtuna, vorbitul in public) si pentru cei cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

Nadia Gorduza

1 comentariu

  1. 18.03.2016 la 17:01

    nu stiam ca exista terapia prin realitate virtuala – imi pare super interesanta

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]