Ce facem atunci cand ni se anuleaza o cursa aeriana? Cum procedam cand trenurile au intarzieri majore? Ce se intampla daca ni se pierde bagajul? Nu sunt intrebari retorice, ci intrebari cu raspuns clar, dictat de Uniunea Europeana.
Cred ca ne amintim cu totii reclama aceea cu “Sunt cetatean european…” si oricat de haioasa ar fi, ascunde un adevar cat se poate de util: in calitate de cetateni europeni, avem cu totii o serie de drepturi care trebuie respectate. Din pacate insa, de cele mai multe ori nu avem timp sa ne documentam asupra acestor drepturi, motiv pentru care astazi o sa va redau pe scurt o parte dintre aceste drepturi.
Indiferent de modalitatea de deplasare a pasagerilor–cetateni europeni, acestora nu li se poate solicita un pret mai mare in functie de nationalitatea pe care o au. Pacat ca nu se aplica la nivel mondial aceasta reglementare, intrucat in Chile, spre exemplu, biletele de avion la companiile locale, Lan sau Lade, difera in functie de nationalitatea cumparatorului. Pretul cel mai mic il au cei cu nationalitate chiliana. Tot la categoria “general valabila” este si oferirea unor gustari sau mese in functie de durata intarzierii, dar si de cazare daca intarzierea se prelungeste peste noapte.
Pasagerii ce calatoresc cu trenul trebuie sa stie ca daca trenul lor intarzie o ora sau mai mult, au dreptul la a solicita returnarea integrala a contravalorii biletului de tren (sau partiala in cazul in care doar o parte din calatorie a putut fi efectuata). Pasagerii pot primi si un bilet “retur” gratuit, daca pot dovedi ca intarzierea a determinat neindeplinirea scopului calatoriei. In cazul in care calatoria este intrerupta in timpul efectuarii ei transportatorul trebuie sa asigure transportul pana la destinatia finala. Exista o compensatie si pentru cazul in care vi se pierde bagajul, insa cele mai multe companii de cai ferate nu se ocupa si de bagajele pasagerilor, motiv pentru care nu stiu cat de fezabila este aceasta situatie. Pentru orice eventualitate, trebuie sa stiti ca in cazul in care compania transportatoare va pierde bagajul (cel care a fost inregistrat ca bagaj), aveti dreptul la o despagubire de pana la 1300 euro (daca aveti chitante doveditoare pentru continutul bagajului) sau de 330 euro daca nu aveti chitante doveditoare.
Pentru detalii specifice referitoare la drepturile pasagerilor companiilor de cale ferata, intrati aici.
Pasagerii ce calatoresc cu avionul, trebuie sa stie ca in cazul in care li se anuleaza zborul (sau daca zborul este overbooked), pot solicita returnarea completa a banilor sau pot astepta urmatorul zbor disponibil. Compania aeriana are obligatia ca in cazul in care pasagerul nu doreste returnarea banilor sa ii ofere variante de transport alternative pana la destinatia finala. Va puteti primi banii integral inapoi si daca zborul are o intarziere de 5 ore sau mai mare. Atentie insa, daca acceptati sa vi se returneze banii, compania nu mai este obligata sa va asigure un al transport spre destinatia voastra finala.
In functie de durata intarzierii, aveti dreptul si la gustari, mese complete sau cazare peste noapte. Am patit-o si eu acum cativa ani la Roma, a intarziat avionul si am pierdut legatura spre casa, asa ca mi-a fost asigurata cazare o noapte, masa si am fost imbarcat pe urmatorul zbor disponibil.
Totodata, daca zborul va este anulat sau daca nu va puteti imbarca din motive de overbooking, aveti dreptul la compensatii de pana la 400 de euro pentru zborurile in interiorul UE si de pana la 600 de euro pentru zborurile in afara UE.
In cazul in care compania aeriana va pierde sau deterioreaza bagajul de cala aveti dreptul la compensatii de pana la 1220 euro, cu conditia sa aveti chitante care sa dovedeasca continutul bagajului.
Pentru detalii specifice referitoare la drepturile pasagerilor companiilor aeriene, intrati aici.
Nici companiile de transport rutier nu sunt exonerate de responsabilitati, ba chiar dimpotriva. Daca se anuleaza calatoria sau daca durata intarzierii depaseste 3 ore, pasagerul are dreptul de a primi contravaloarea biletului sau de a primi alternativa de transport pana la destinatie.
Mai multe detalii despre drepturile pasagerilor care calatoresc cu autobuzul gasiti aici.
„European countries can decide whether or not these rights also apply to domestic trains (urban, suburban, regional, etc.) and international trains that start or finish their journey outside the EU” – din nefericire, asta nu ne ajuta la nimic. Nu stiu persoane care circula cu trenul frecvent in Romania, sa le intreb cat de des sunt intarzieri, insa eu am fost de doua ori cu trenul de la Alba Iulia la Bucuresti si pot sa garantez ca alta data nu mai merg. Pe langa costul exagerat al biletelor, am ajuns cu intarziere de trei (3) ore pentru ca era decembrie, deci surprinzator – IARNA!
Corect, cine nu-si cunoaste drepturile, degeaba se plange ulterior ca s-a simtit nedreptatit. Nu sta nimeni sa ne poarte de grija, asa ca trebuie sa ne cunoastem si sa ne cerem drepturile. Multumim pentru informatii Razvan
(author)
@ Alexandra: uite aici cateva detalii despre despagubiri pe rutele externe ale CFR – http://www.evz.ro/detalii/stiri/intarzierea-trenurilor-romanii-nu-vor-putea-fi-despagubiti-pana-in-2024-1061117.html
Salut,
Am patit-o in aprilie cand am plecat in Asia, Qatar a schimbat datele de zbor la tur si la retur fara sa ma anunte , intarzierile depaseau 4 ore , au refuzat sa imi acorde cazare pentru o noapte asa ca am inceput cu plangerile si negocierile, eram indreptatit la 600 euro compensatii, am renuntat cand mi-au oferit vouchere de 400 euro 🙂
Dar drepturi pentru conditii de calatorie cu trenul nu exista? Am patit-o de foarte multe ori, ca in timpul calatoriei cu trenul dupa ce ca sunt preturile exagerate, vara sa mori de cald in tren ( in Interegio- intercity) si iarna sa ingheti cu haina pe tine, sau de toalete nu mai zic, infundate si fara apa la chiuvete. Ar trebuie sa se faca drepturi si pentru confort!
Valabil si pt zborurile low-cost??
Degeaba ai drepturi daca nu ai cu ce sa le intretii … 🙁 Cati dintre noi isi pot permite sa ceara, si chiar sa obtina ceea ce cer, in mod gratuit ? De cele mai multe ori, pentru a-ti revendica un DREPT … o cam lalai prin diverse proceduri … de durata si probabil costisitoare. Putine sunt cazurile in care te duci, depui o plangere si „puf”ai primit scuzele de rigoare si recompensa …
Dar este doar parerea mea….
Domnul Razvan sant cetatean Israelian si citesc cu mare bucurie ce publicati , ca avem nevoie de asemenea informatii mai ale43s ca si eu calatoresc in lume in fiecare an imi placew felul in care scrieti despre fiecare calatorie si fiecare tara pe care o vizitati anul asta noi plecam in sudul portugaliei la Abufera si a doua sapt la Medera daca ati fost acolo poate sa publicati impresiile de acolo , cu multumiri anticipate Benny
Momentan cred ca este pierdere de timp
Foarte utile informatiile, problema, in privinta intarzierilor cfr este clara. Am calatorit mult cu trenul in perioada facultatii, si nu putin, iar trenul avea mereu intarziere cand revena spre orasul meu natal, cel putin cate jumatate de ora. Intr-adevar, nu stiam detaliile acestea, dar nu cred ca doamna de la casa mi-ar fi returnat banii. Pentru ca nu stia nici ea regulamentul. In rest, respectul calatorului in tara noastra este aproape de piciorul broastei, adica una cu pamantul, adica nul. Bine, si calatorii romani duc lipsa de respect si curatenie dupa ei, atunci cand calatoresc cu orice mijloace de transport in comun.