Despre vacanta mea de Paste prin insulele Greciei v-am mai povestit. Am scris despre primele zile in Grecia, despre insula Mykonos, despre Kusadasi si Efes, despre insula Patmos si despre insula Santorini. Soare, peisaje superbe, relaxare, mancare delicioasa…de toate. In ultima zi de vacanta insa, am avut parte si de ceva spiritualitate, un detaliu la fel de reprezentativ pentru greci.
Crestini-ortodocsi ca si noi, pentru greci, institutia Bisericii este una dintre cele mai importante din Stat. Au biserici, capele, manastiri cat cuprinde si daca vor, pot sa isi construiasca o bisericuta chiar si in curtea casei. De altfel, pe unele insule cam asta se si intampla si sunt multe locuri in care legendele locale si unii ghizi spun ca sunt mai multe biserici pe insula decat numarul de case.
Si daca ne gandim ca Grecia gazduieste doua dintre cele mai importante complexe monastice ortodoxe din lume, Muntele Athos si Meteora, vizualizam mai bine explicatia acestui fenomen.
Muntele Athos (Sfantul Munte) este cel mai sfant loc de rugaciune din Grecia, pentru credinciosii crestini-ortodocsi. Include 20 de manastiri, 12 schituri, dar chilii si locuinte calugaresti pentru cei aproape 2000 de calugari de aici. Accesul este permis doar barbatilor si se face pe baza de aprobare speciala. Mi-ar placea sa ajung o data si pe Muntele Athos, asa ca despre asta sper sa am ocazia sa va povestesc mai in detaliu dupa ce il voi fi vazut.
Pana atunci insa, as vrea sa va povestesc despre al doilea complex monastic din Grecia (ca importanta si dimensiune), cel de la Meteora, pe care am avut ocazia sa il admir in ultima mea vacanta in Grecia, pe drumul de intoarcere spre casa.
Meteora este situata in Grecia centrala, la granita nord-vestica a campiei Thessaliei, aproape de orasul Kalambaka. Stancile cu forme ciudate si imaginea SF te avertizeaza dinainte de a intra in Kalambaka de minunatia care se apropie. Peisajul este incredibil si daca va aflati in zona si aveti ocazia de a lua o excursie optionala la Meteora, nu o ratati pentru ca este un obiectiv turistic reprezentativ pentru Grecia. Mi-au scris pe Facebook multe persoane care spuneau ca s-au aflat de multe ori la Atena, Salonic sau Paralia Katerini si au ezitat sa isi cumpere o excursie optionala spre Meteora pentru ca au auzit ca sunt multe serpentine si ca le-a fost frica de drum: e mare pacat sa faceti asta, drumul nu este nici pe departe atat de dificil.
Asadar, Meteora este, similar Muntelui Athos, un grup de manastiri construite pe o serie de stanci. Spre deosebire de Muntele Athos, aici sunt doar 6 manastiri, iar accesul este permis atat femeilor, cat si barbatilor. Forma spectaculoasa a stancilor de aici este rezultatul unei eroziuni de milioane de ani. Pesterile create in aceste stanci au reprezentat adapostul unor calugari si pustnici credinciosi si mai apoi aici au aparut primele manastiri. De peste 600 de ani traditia ortodoxa este dusa mai departe la Meteora, prin cele 6 manastiri de aici: Sfanta Manastire a Marelui Meteor, Manastirea Varlaam, Manastirea Sfiintei Treimi, Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsas, Manastirea Sfantul Stefan si Manastirea Roussano, acestea din urma fiind ultimele manastiri care acum inca mai sunt locuite de calugari.
Am admirat toate manastirile de jos, de pe drum, iar din loc in loc am vazut si acele scobituri in stanca, care au fost locuite de pustnici. Aceste scobituri sunt considerate sfiinte si credinciosii trimit acolo, cu ajutorul alpinistilor, tot felul de ofrande.
Singura manastire pe care am vizitat-o si in interior este Sfanta Manastire a Marelui Meteor, cea mai mare dintre manastirile de pe Meteora. Acesta a fost construita la mijlocul secolului al-14-lea si a fost obiectul unor proiecte de restaurare in 1483 si 1552. Cladirea serveste acum ca muzeu pentru turisti, care arata viata calugarilor din acea perioada. Privelistea este superba de sus, de la Manastire, si daca experienta religioasa nu mi s-a parut a fi impresionanta, fiind diminuata de efectul “turistic”, panorama a meritat tot efortul de a urca treptele pana sus. Fotografiile de mai jos o sa va demonstreze ca peisajul de la Meteora este fantastic.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie si vreti sa va cazati in Kalambaka, puteti face drumetii la pas la toate manastirile de pe Meteora. Daca sunteti doar in trecere, va puteti opri sa serviti masa in Kalambaka, unde puteti avea surpriza sa intalniti aromani, care inteleg si limba romana.
🙂 eu spun că meteora nu poate fi povestită ci numai trăită.
şi cred că, deloc curios, dar motiv de mândrie, prima femeie care a păşit pe pietrele lui megalon meteora a fost regina româniei. asemeni călugărilor simpli, ea s-a lăsat purtată cu un coş pe deasupra prăpăstiilor.
eu m-aş întoarce oricând acolo, pe acest tărâm cu aceeaşi mirare în suflet. când vezi mănăstirile cum îmbracă vârfurile acelea aproape te copleşeşte măreţia: cum a fost posibil atunci? cât de mare a fost credinţa celor care au zidit acest miracol?
Noi avem in vara asta sejur la Olimpic Beach si ne-am propus sa mergem intr-una din zile la Meteora…de abia asteptam sa vedem minunatiile de acolo!!!Superbe fotografiile!!!
Intradevar peisajele sunt superbe, dar mi se par putin exagerate craniile!
DA E SUPERB. AM FOST SI NOI.SI NE DUCEM SI LUNA VIITOARE. PRIVELISTEA E FERMECATOARE.AI IMPRESIA CA ZBORI PE DE-ASUPRA LOR. ESTE MINUNAT..
Am fost în vizita la Mănăstirea Meteora .
Din punctul meu de vedere, totul este foarte frumos, păcat ca a trebuit sa vedem totul pe repede-nainte. Dacă voi mai ajungle vreodată, sigur mă voi cazare în apropiere. În rest… E DE VIS