Una dintre minunile pentru care Dubai-ul a devenit cunoscut este incapatanarea de a se juca de-a Dumnezeu sau, mai bine spus, de-a Allah. Pentru ca emiratezii au inteles ca turismul poate fi cheia spre o dezvoltare economica durabila si-au propus si sunt in curs de implementare a unor proiecte care vor mari linia litorarului si a plajelor pana la 1500 km.
Compania de stat Nakheel a creat pe la inceputul anilor 2000 o serie de proiecte care atunci pareau SF si anume o serie de insule artificiale bazate pe cateva idei centrale. Palmierul, Lumea si Universul. Aceste insule aveau sa gazduiasca hoteluri, apartamente, resorturi de lux pozitionate astfel incat rezidentii sai sa se bucure de plaja si apa golfului. Dupa cum ne-am obisnuit deja cu cei din Dubai, istoria acestor insule pare sa fie rupta dintr-un joc de suprematie.
In 2001 compania si autoritatile din Dubai au lansat lucrarile la Palm Jumeirah, cel mai mic dintre proiecte. Spre finalul anului au anuntat inceperea lucrarilor si la cel de-al doilea palmier, Palm Jebel Ali. Ultimul si cel mai mare dintre proiecte, cu aproximativ 44 de kilometri patrati acoperiti, este Palm Deira, facut pentru a ridica si zona mai invechita a Dubai-ului. Dintre aceste trei zone, cea mai mica este cea care este aproape complet finalizata, Palm Jumeirah, si care acopera o suprafata de aproximativ 5 kilometri patrati. In Palm Jumeirah se afla situate cateva hoteluri de lux, cum este Atlantis si Fairmont si multe ansambluri rezidentiale de blocuri sau vile. Daca vreti sa explorati Palm Jumeirah si vreti o priveliste superba asupra a tot ceea ce inseamna acest vis, luati Monorail-ul, un fel de metrou, dar detinut de o companie privata. Statia de Monorail este bine dosita asa ca am mers cu un taxi pana la ea. Nu sunt functionale decat doua statii, cea de pe faleza Dubaiului (unde incepe calatoria) si cea de la Hotel Atlantis (unde se incheie calatoria). Biletul de calatorie costa 15 dirhami, cam scump in conditiile in care pentru acelasi drum un taximetrist iti ia tot 15 dirhami/persoana (pret care se imparte la numarul de persoane din taxi), insa merita pentru perspectiva de sus asupra intregii insule.
Atlantisul este principala atractie de pe Palm Jumeirah. Este un resort hotelier imens care are si un Aquaventure parc de 16 hectare, un centru de conferinte si un centru comercial. Are nu mai putin de 1500 de camere de hotel si intreg complexul a costat peste 1,8 miliarde de dolari. Despre Atlantis si despre experienta de a inota cu delfinii v-am povestit aici.
Daca va intrebati ce s-a intamplat cu celelalte proiecte megalomanice ale Nakheel, trebuie sa aflati ca nu sunt nici anulate, nici oprite pe termen nedefinit. Doar inainteaza cu pasi mici. Probabil ca majoritatea dintre voi stiti ca Dubai-ul a suferit foarte mult in timpul crizei economice din perioada 2008-2009. Prietenul sau vecin, emiratul Abu Dhabi i-a fost alaturi la greu, fapt ce a facut ca Dubai-ul sa nu puna stop asupra niciun proiect de-al sau…oricat de nebunesc ar fi fost. Si apropo de nebunie, Palm Jebel Ali, spre exemplu, are o bordura de jur-imprejurul palmierului care citita de sus este transcrierea unui poem scris de Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum:
“Take wisdom from the wise
It takes a man of vision to write on water
Not everyone who rides a horse is a jockey
Great men rise to greater challenges”.
La un moment dat au aparut carcotasi care spuneau ca Palm Jumeirah s-ar scufunda cu vreo 5 de milimetri pe an. Nu stiu care este adevarul, insa cert este ca locul acela a ajuns un paradis al agentilor imobiliari. Case cochete, cu gust, cu plaja privata, apartamente cu ferestre imense si priveliste care iti taie respiratia.
Pentru ca sunt destul de apropiate, puteti combina vizita palmierului cu o scurta plimbare prin Dubai Marina. Dubai Marina este un cartier rezidential al Dubai-ului cu o concentratie foarte mare de vest-european/metru patrat. Are unele dintre cele mai spectaculoase blocuri de locuit ale Dubai-ului, inclusiv cel mai inalt bloc de locuinte. Blocurile sunt asezate de-a lungul unui golfulet cu iahturi parcate, cu multe cafenele si restaurante. Este una dintre cele mai reusite zone de promenada ale Dubai-ului, daca prinzi o zi frumoasa, fara vant.
Daca ati apucat sa imi cititi celelalte articole despre Dubai, banuiesc ca ati observat ca ceea ce am admirat mai mult la acest oras nu are de-a face cu megalomania pentru care Dubai-ul este atat de celebru. Iar astazi vreau sa va mai povestesc putin despre Jumeirah Beach Road, care mie mi-a adus aminte de Ocean Drive-ul din Miami. Ca si sora sa din Miami, Jumeirah Beach Road este foarte lunga si are portiuni care sunt mai vizitate, dar si portiuni care merita vazute doar din taxi.
Eu am inceput vizita in aceasta zona la Burj Al Arab, pe care l-am si vizitat in interior, iar despre aceasta experienta v-am povestit aici. Dupa Burj Al Arab am coborat pe o plaja publica de langa Jumeirah Beach Hotel pentru a ne fotografia cu hotelul. De aici, am luat un taxi care pentru 6 dirhami ne-a dus la Medinat Jumeirah. Pe harta pare sa fie destul de aproape de Jumeirah Beach Hotel, insa distantele in Dubai sunt foarte mari si pot fi inselatoare pe harta.
Asadar, am ajuns la Medinat Jumeirah, cel mai mare resort de lux din Dubai, acoperind in jur de 16 hectare, care a fost construit dupa tipicul unui oras traditional Arab. Include un complex comercial facut sub forma unui souk traditional si peste 40 de restaurante si cafenele. Medinat Jumeirah include si doua boutique-hoteluri de 5 stele Al Qasr si Mina A’Salam, precum si o zona cu 29 de case de vacanta, numita Dar Al Masyaf. Intreg complexul este traversat de canale artificiale pe care clientii se pot plimba cu un dhow traditional, fapt ce i-a atras acestui resort renumele de Venetia Emiratelor.
Daca as avea buget de hotel de lux in Dubai, dar si chef sa stau intr-un loc ce isi propune sa fie autentic, dar este creat artificial, as alege Medinat Jumeirah. Chiar daca nu este original, mi se pare un loc mult mai potrivit pentru a sta intr-o vacanta luxoasa decat intr-un lant de hoteluri cu etaje fara numar si sticla de jur-imprejur.
Un loc in care nu m-am oprit este Jumeirah Beach Park. Da, chiar daca nu va vine sa credeti este un parc construit pe plaja, cu locuri de facut picnic, cu mese pentru servit pranzul, locuri de joaca pentru copii…facut cu cap, ca mai tot ce au facut in Dubai. Are acces la plaja publica, astfel ca va puteti planifica o dupa-amiaza frumoasa in acest parc.
Eu m-am indreptat insa catre capatul celalalt al bulevardului, unde se afla moscheea Jumeirah. Este cea mai importanta moschee a Dubai-ului si totodata cea mai fotografiata. Are o arhitectura deosebita, diferita de moscheile turcesti sau egiptene si este singura moschee din Dubai in care persoanele care nu sunt musulmane au voie sa intre, dar numai cu un tur organizat. Tururile se organizeaza Sambata, Duminica, Martea si Joia de la ora 10 dimineata si tot ce trebuie sa faceti este sa fiti in fata moscheei pana la ora 09:50.
Calatoria mea in Dubai a fost cu agentia de turism tour-operatoare Prestige Tours si compania aeriana FlyDubai, intr-un proiect pe care Travel Communication Romania l-a realizat impreuna cu jurnalisti de la Antena 3.
Buna! Cât este pretul pentru închiriat șezlong la The Palm in Atlantis? Multumesc!